Δευτέρα, 18 Φεβρουαρίου 2013

«Περιουσία»Γράφει ο  Νικόλαος Γκίλας

Οι περισσότερες συζητήσεις, ιδιαίτερα τον τελευταίο διάστημα, κινούνται αποκλειστικά και αναγκαστικά σε θέματα οικονομίας. Οικονομικοί αναλυτές προσπαθούν να πείσουν για το ένα ή το άλλο και αποτελούν αστέρες της εποχής. Οικονομικοί όροι, δείκτες, τάσεις, προβλέψεις, σχέδια διάσωσης, εφαρμογή μέτρων, μνημόνια, μεσοπρόθεσμα, μακροπρόθεσμα και οικονομικές κοσμοθεωρίες, κατακλύζουν πλέον τη ζωή μας μέσα από δελτία ειδήσεων, εφημερίδες, περιοδικά, blogs.

Αναστάτωση και άγχος για το μέλλον. Υποθηκεύεται η δημόσια περιουσία, πωλείται κρατική περιουσία, θα χαθεί μια περιουσία σε πιθανή πτώχευση, κατάσχεση της περιουσίας των οφειλετών, κινδυνεύει η περιουσία.

Περιουσία = περί (γύρω από) + ουσία (το πραγματικό περιεχόμενο).

Αναρωτιέμαι αν είναι αυτό το πραγματικό περιεχόμενο γύρω από το οποίο κινείται η ζωή μας, μια και σε σχετική ερώτηση για την περιουσία οι περισσότεροι αναφέρονται σε ένα μεγάλο ή μικρό ποσό καταθέσεων, στον αριθμό σπιτιών, καταστημάτων, οικοπέδων, χωραφιών, μετοχών, εισοδημάτων. Διαθέτοντας λίγα ή πολλά από τα παραπάνω, διαθέτεις μικρή ή μεγάλη περιουσία, κινδυνεύεις να χάσεις ή προσπαθείς να αυξήσεις την περιουσία σου, θα αφήσεις κάποτε μια μικρή ή μεγάλη περιουσία, αγωνίζεσαι γι´ αυτήν, που είναι το πραγματικό περιεχόμενο γύρω από το οποίο κινείται η ζωή. Είναι όμως;

Στην ίδια ερώτηση χωρίς τον όρο “περί”, οι περισσότεροι μάλλον θα αναφερθούν στην οικογένεια, τον αριθμό των μελών της, σε ένα μεγάλο ή μικρό αριθμό φίλων, αγαπημένων ανθρώπων, αξιών, ιδανικών, προτύπων και αρετών. Διαθέτοντας λίγα ή πολλά από τα παραπάνω, αποκτά όλο και βαθύτερο νόημα η ουσία, δηλαδή το πραγματικό περιεχόμενο γύρω από το οποίο κινείται η ζωή του καθενός. Οικονομικοί όροι, δείκτες, τάσεις, προβλέψεις, σχέδια διάσωσης, εφαρμογή μέτρων, μνημόνια, μεσοπρόθεσμα, μακροπρόθεσμα, χάνουν κάθε αξία και γελοιοποιούνται μόνο με την αναφορά τους.

Η πτώχευση που μάλλον προηγήθηκε στο πραγματικό περιεχόμενο της ζωής, πρόκειται να φέρει πτωχεύσεις σε κάθε άλλο επίπεδο. Οικογενειακό, κοινωνικό, πολιτιστικό, πολιτισμικό, πολιτικό, οικονομικό…

Χάθηκε ή αντικαταστάθηκε το περιεχόμενο της ουσίας και τώρα χάνεται και το “περί”. Απόδειξη η επικράτηση του εφήμερου, του πρόσκαιρου, του ευκαιριακού, του φτηνού, του εύπεπτου, του άκοπου, του δήθεν, του ευτελούς, της κατάρτισης και όχι της εκπαίδευσης, της απασχόλησης και όχι της εργασίας, της πληροφόρησης και όχι της γνώσης, της κατανάλωσης και όχι της παραγωγής, της αφομοίωσης και όχι της δημιουργίας, του έτοιμου και όχι του χειροποίητου, του μοντέρνου και όχι του παραδοσιακού και τελικά του ψέματος και όχι της αλήθειας.

Μια μηλιά κάνει ξινά μήλα. Να κατηγορήσουμε τη μηλιά ή τα μήλα;

Δεν υπάρχουν σχόλια: