Τετάρτη 7 Ιανουαρίου 2015

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ - ΣΚΛΑΒΩΜΕΝΟΣ


Σε μια χώρα που πασχίζει για την ελευθερία , σε μια χώρα που η ιστορία της έχει γραφεί με κόκκινα γράμματα απο το αίμα που χύθηκε γι αυτή τη λέξη, σήμερα περισσότερο απο ποτέ έχει χαθεί το νόημα της.

Παλεύοντας ο κάθε ένας να επιβεβαιώσει την αξία των λεγομένων του μόνο και μόνο για να βρει κάποιο νόημα στην ζωή του και παίρνοντας αξία απο τον διπλανό του χωρίς ο ίδιος να ξέρει αν την αξίζει.



Είναι απορίας άξιον πως ο λαός , που έδωσε πολιτισμό και αξία στην έννοια της ζωής και της ελευθερίας έχει επιλέξει να σέρνεται πίσω απο κινούμενα ζόμπι μόνο και μόνο επειδή μοιάζουν με ανθρώπους .

Ποιος είναι ελεύθερος σήμερα ;
Ποιος ήταν ποτέ ελεύθερος?
Πως είναι κάποιος, όταν είναι ΟΝΤΩΣ ελεύθερος?


Πως μπορεί κάποιος να ελευθερώσει την πατρίδα του αν δεν είναι ο ίδιος ελεύθερος ; Αν δεν ξέρει τι σημαίνει να είσαι ελεύθερος και πότε, κάποιος ειναι ελεύθερος;
Μα πάνω απο όλα, πως μπορεί, να διεκδικήσει την ελευθερία του.

Κάποτε η επικοινωνία γινόταν με επι προσωπικού συναντήσεις που έδιναν στον συνομιλητή την δυνατότητα να διαβάσει τον διπλανό του με πολλούς τρόπους . Τώρα πια η τεχνολογία έφερε τους ανθρώπους πιο κοντά επιλέγοντας οι ίδιοι να απομακρυνθούν απο τις βασικές αρχές του διαλόγου.

Μήπως όμως απλά τώρα φάνηκε η κενότητα των ίδιων των ανθρώπων , απο την στιγμή που δεν μπορούν ούτε με τον ίδιο τους τον εαυτό να επικοινωνήσουν αλλαλάζοντας μόνο λέξεις για να δημιουργήσουν προτάσεις άνευ ουσίας .

Είμαστε ελεύθεροι σαν λαός , σαν άνθρωποι ;

Μετα λύπης μου διαπιστώνω πως όχι μόνο δεν είμαστε , αλλά δεν ήμασταν και ποτέ στην νεότερη ιστορία .Δεν ευθύνεται κανείς άλλος, δεν μας έμαθε κανείς να είμαστε σκλάβοι . Το επιλέξαμε απο την στιγμή που αμάσητα καταπίνουμε ότι μας δίνεται

Αφιλτράριστα δεχόμαστε ότι μας χαιδεύει την ηρεμία μας, ενώ κάποιες στιγμές με μικρές αναλαμπές, πετάμε βαρύγδουπες εκφράσεις, νομίζοντας πως έτσι έχουμε κάνει το καθήκον μας .

Ελεύθερος είναι αυτός που μπορεί να κάνει αυτό που εκείνος επιλέγει. Ακόμα και αν αυτή η επιλογή του δημιουργεί υποχρεώσεις, νοήται ελεύθερος απο την στιγμή που συνειδητά τις επέλεξε . Και πως το επιλέγουμε ; Οταν γνωρίζουμε . Πότε γνωρίζουμε ; Οταν διαβάζουμε .Οσο πιο σιωπηλοί γινόμαστε απο λέξεις και λόγια τοσο πιο πολύ μπορούμε ν ακούσουμε την πραγματικότητα.

Μάθαμε να παπαγαλίζουμε την ιστορία μας χωρίς ποτέ να κοιτάξουμε πέρα απο αυτά που έχουν γραφεί . Χωρίς καν να συνδυάσουμε ακόμα και αντικρουόμενες σκέψεις.

Και σήμερα αυτή τη χώρα που μόνο φως έδινε, την καταντήσαμε έναν βούρκο γεμάτη κατά το πλείστον με ημιμαθείς ή αμαθείς ανθρώπους που μπορούν και πείθουν το κόσμο πως η σκλαβιά που ζούσαν μέχρι τώρα ήταν ελευθερία .

Χρόνια τώρα ο λαός χειραγωγείται γιατί επέτρεψε σε κάποιους άλλους να θεωρήσουν πως ξέρουν καλύτερα από αυτόν το καλό και το κακό , το ωφέλιμο και το ανώφελο . Επιασε ο καθένας απο έναν καναπέ και άρχισε να φιλοσοφεί περί της σπουδαιότητας της ειρήνης η οποία ποτέ δεν υπήρξε .

Ποια είναι τα γεγονότα ; μόνο αυτά μπορούν να καθοδηγήσουν. Απλά γεγονότα που κανείς δεν μπορεί να τα αμφισβητήσει , κανείς δεν μπορεί όμως και να τα κρίνει εξάγοντας συμπεράσματα κατά την κρίση του και την λογική του .

Τον 16ο  αιώνα στην εποχή του Κρόμγουελ , από την Aγγλικη, επανάσταση για να μη πω και νωρίτερα ο κόσμος χωριζόταν στα δυο και πάντα οι ίδιοι πολεμούσαν μεταξύ τους για την κυριαρχία . Εμείς ως λαός έχοντας το μικρόβιο να πιστεύουμε πως οι ξένοι είναι εκείνοι που θα μας σώσουν παραδίδαμε την ελευθερία μας σε όποιον απο το εξωτερικό, την επιβεβαίωνε στ αυτιά μας .

Πως είμαστε ελεύθεροι ;

Εχοντας την ανάγκη να πιστεύουμε, για να μπορούμε, να δικαιολογούμαι την αδυναμία μας, είτε να αντλούμε δύναμη, αφήναμε πάντα την πίστη μας να μας καθοδηγεί, ή να μας σταματάει, απο ότιδήποτε η λογική μας, επέβαλε. 

Πώς είμαστε ελεύθεροι ;

Ελεύθερος είναι αυτός που μπορεί  να αποφασίσει για τον εαυτό του, βάση της κοινής λογικής,  το καλό και το κακό. Τι θέλει και τι δεν θέλει για τον ίδιο πρώτα. Οταν αυτά ακόμα και μέσα στην οικογένεια τα έχει απεμπολήσει , τα έχει παραδώσει και βάζει κανόνες στον ευατό του, ξένους προς αυτόν επειδή θεωρεί πως η κοινωνία τους επιτάσσει, τότε απλά είναι σκλάβος, με μια επιφανειακή ελευθερία που του δίνει ένα και μοναδικό δικαίωμα ... Να αναπνέει .

Απο την μεταπολίτευση και μετά οι Ελληνες ή να πω εκείνοι που νομίζουν ότι είναι Ελληνες γιατί διαβάζοντας την ιστορία προς τα πίσω ελάχιστη ομοιότητα έχουμε με τους προγόνους μας , ανεβοκατέβαζαν κυβερνήσεις με  κύριο γνώμονα το προσωπικό τους συμφέρον. Την λογική που λέει άσε σήμερα να έχουμε και αύριο βλέπουμε .

Δεν διάβασαν , οι περισσότεροι, τίποτα περισσότερο απο την ιστορία που μορφοποιούσαν οι ηγεμόνες τους για να τους κρατούν σε καταστολή και να τους κινούν τα νήματα όπως βολεύονταν . Το χειρότερο δε, έκριναν και έβγαζαν συμπεράσματα κάνοντας ακριβώς τα ίδια λάθη όπως και σήμερα όπως και αύριο. Κριτική στον απέναντι και καμία αυτοκριτική.

Ετσι φτάσαμε σήμερα να είμαστε δεμένοι χειροπόδαρα , να έχουμε κάνει ήδη βουτιά στο κενό και πάλι με την ίδια λογική πάμε να αντιμετωπίσουμε τον εχθρό νομίζοντας ότι για μια φορά ακόμα είναι αόρατος. Οχι δεν είναι. Είναι ορατός και μάλιστα με έντονα χρώματα.

Ο εχθρός μας είμαστε εμείς.

Εμείς που μιλάμε στα φόρουμ χωρίς να λέμε τίποτα παρα μόνο βρισιές σε όποιον αντιτίθεται με το εγώ μας .

Εμείς που για μια ακόμα φορά κοιτάμε το συμφέρον μας και  κάνουμε τα παπαγαλάκια των ίδιων που μας κατέστρεψαν .

Εμείς που αντί να βγάλουμε το σκασμό και να επικοινωνήσουμε με το τι ακριβώς θέλουμε να πούμε, για να πείσουμε τον απέναντι, απλά αντιγράφουμε ιδέες κάποιον που πιθανόν να συμφωνούν με τη λογική μας, για να τον προσβάλλουμε με την επίπλαστη ευγένεια ή να πω επιφανειακή που όλοι επιδεικνύουν . Την ευγένεια του δήθεν.

Η αλήθεια και η ελευθερία έχουν δυο χρώματα άσπρο μαύρο. Δεν υπάρχει μέση λύση δεν υπάρχει μέση κατάσταση.

 Θέλετε να είστε ελεύθεροι ;
Θέλετε να νιώσετε ελεύθεροι ;

Τότε απλά σταματήστε τα λόγια των άλλων, βρείτε τα δικά σας και κάντε πράξη .Μα πάνω απο όλα διαβάστε . Διαβάστε, όχι ότι βολεύει το εγώ σας, για να σας επιβεβαιώσει ότι δεν είστε άχρηστοι και αγράμματοι  . Διαβάστε, αυτό που σας νευριάζει, αυτό με το οποίο δεν συμφωνείτε . Διαβάστε, την άλλη όψη των γεγονότων και κλείστε τα αυτιά του κεφαλιού, ανοίγοντας τα αυτιά της λογικής.

Πως είναι δυνατό να θέλει η Αμερική και η Ευρώπη να είμαστε εμείς ελεύθεροι απο την κατανάλωση και τα δεσμά όταν αυτή η ελευθερία μας θα μειώσει τα κέρδη τους;;

Πώς είναι δυνατόν τα άλλα κράτη να ξέρουν καλύτερα απο εμάς το καλό μας;;

Πως είναι δυνατόν οι ίδιοι που μας έφεραν εδώ που μας έφεραν να μας σώσουν;. 
Θα είναι σα να καταδικάζουν τους ίδιους τους εαυτούς . 
Ζητάτε απο τους κλέφτες να να πιάσουν τον εαυτό τους και να τον βάλουν φυλακή.

Ψάξτε το γενεολογικό δέντρο όσων μας διοικούν , μας διοικούσαν και θέλουν να μας διοικήσουν και σκεφτείτε, πως προέρχονται απο φατρίες και οικογένειες που τόσα χρόνια λυμαίνονται αυτό τον τόπο.

Σκεφτείτε πως τα κόμματα, ξεκινώντας απο την Γαλλική επανάσταση έγιναν μόνο και μόνο για να διαιρέσουν τον λαό και όχι για να τον ενώσουν. Για να βρουν τα σημεία που διαφοροποιούνται και όχι εκείνα που συνδυάζοντάς τα, θα τον φέρουν στο σημείο να αποτινάξει τον ζυγό του.

Γιατί το να ειναι κάποιος εθνικιστής είναι κακό; 
Μήπως όσοι μας διοικούν μέχρι τώρα δεν είναι ; 
Δεν είναι οι Γερμανοί εθνικιστές  ; δεν είναι σοβινιστές;
Δεν είναι οι Γάλλοι ; 
Ποιο κράτος απο όλα αυτά εφαρμόζει όλα όσα ζητούν από εμάς ;

Οι Γάλλοι δεν είχαν τις αποικίες παντού στο κόσμο από όπου μέσω αυτών έφεραν και τους Μαύρους στην χώρα τους ως δούλους ;

Οι Γερμανοί δεν είναι εκείνοι που στο μεγάλο κύμα της μετανάστευσης της Ελλάδος την δεκαετία του 50 φέρθηκαν στον κόσμο σαν δευτέρας κατηγορίας ανθρωποειδή ;

Οι Γερμανοί δεν είναι εκείνοι που παρά τους 2 ΠΠ βοηθήθηκαν οικονομικά για να ορθοποδήσουν μη επιστρέφοντας ακόμα και σήμερα όχι μόνο το χρυσό της Ελλάδος αλλά και το δάνειο το κατοχικό με τόκους και επιτόκια;

Ελεύθεροι είναι αυτοί που δεν αλλάζουν τα κόμματα γιατί δεν τους βόλεψε το προηγούμενο κόμμα , που μετακινούνται ως άμορφες μάζες, νομίζοντας πως αν αρπάξουν ένα όπλο και σκοτώσουν αυτόν που νομίζουν ότι είναι εχθρός τους γιατί απλά διαφωνεί μαζί τους έχουν λύσει το πρόβλημα .

Εν κατακλείδι αν θέλει κάποιος να διεκδικήσει την ελευθερία του για να μπορέσει να διεκδικήσει της πατρίδος του :

1.       Ας διαβάσει την ιστορία όχι όπως την έγραψαν οι Χαζάροι
2.       Ας αρχίσει την αυτοκριτική με βάση τα γεγονότα άσπρο μαύρο και χωρίς κανέναν συναισθηματισμό
3.       Ας πάψει να δικαιολογεί την κάθε αποτυχία του για να νιώσει καλά
4.       Ας αποδεχτεί πως είναι σκλάβος του εαυτού του
5.       Ας σταματήσει να ρίχνει τα πάντα στο Θεό και να περιμένει μόνο απο το Θεό την σωτηρία για να δικαιολογήσει την ανυπαρξία των ενεργειών του
6.       Ας μάθει να επικοινωνεί με τον εαυτό του λέγοντας αυτό που πραγματικά πιστεύει και όχι κάτι που μπορεί να μεταφραστεί από τον καθένα όπως θέλει
7.       Ας πάψει να θεωρεί κτήμα του τον κάθε άνθρωπο που βρίσκεται δίπλα του για να τον βοηθήσει ή για να τον συνδράμει.
Ελευθερία σημαίνει  γνώση και η γνώση προϋποθέτει μοναξιά.
Τη γνώση κανείς δεν μπορεί να μας την δώσει μόνοι μας πρέπει να την βρούμε και να την αντλήσουμε χρησιμοποιώντας απλή κοινή λογική.

Μια λογική που έχει μόνο δυο χρώματα:
 το άσπρο και το μαύρο.

Το καλό και το κακό , το ωφέλιμο και το ανώφελο χωρίς συναισθηματισμούς χωρίς αισθήματα.


Χ.Δ.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ένα από τα πιο σωστά πράγματα που έχω διαβάσει ποτέ μου, σαν να βλέπω τις ίδιες τις σκέψεις μου τυπωμένες. Και πάλι συγχαρητήρια για ένα ακόμη εξαίσιο άρθρο. Νομίζω πως τέτοιες σκέψεις και ιδέες πρέπει να διαβάζουμε πιο συχνά.
Προσωπικά μας έχω ξεγραμμένους, με ένα σκοτεινό, αβέβαιο και δυσοίωνο μέλλον. Μόνοι μας καταστραφήκαμε, μόνοι μας διαλέξαμε τη μοίρα μας. Η μάζα είναι ηλίθια πλαστελίνη, τηλεκατευθυνόμενη και δυστυχώς η μάζα καθορίζει το μέλλον και τη μοίρα μιας χώρας και όχι οι εξαιρέσεις της. Ο μοναδικός εχθρός είναι ο Εαυτός μας και κανένας άλλος. Η σωτηρία μας φαντάζει ως ένα μακρινό άπιαστο όνειρο. Δεν πιστεύω πως θα ξυπνήσουμε όλοι κάποτε με ειρηνικό τρόπο, ούτε πιστεύω σε σωτηρίες μέσα από τα οποιοδήποτε κόμματα. Ίσως κάποια στιγμή ξυπνήσουμε με το ζόρι όλοι όταν χτυπήσει το τούρκικο ξυπνητήρι. Ίσως έτσι αναγεννηθεί ξανά το Έθνος.
ΡΝ

Χριστίνα είπε...

Καλησπέρα PN
Λένε ότι η πλειοψηφία αποφασίζει την μοίρα όλων. Κανείς ομως δεν λέει πως αυτή η πλειοψηφία επηρεάζεται απο την μειοψηφία άρα ουσιαστικά σε κάθε περίπτωση η λίγοι κάνουν κουμάντο αφήνοντας τους πολλούς να πιστεύουν το αντίθετο.
Εμείς επιλέγουμε να μιλάμε σύνθετα γιατί αν μιλήσουμε απλά θα πρέπει να πράξουμε .
Εμείς επιλέγουμε όχι το ποιοι ήμασταν αλλά το ποιοι θέλουμε να είμαστε
Κανένας φασίστας, δικτάτορας ή όπως θες πες τον δεν άφησε ιδία βουλήσει τους σκλάβους τους ελεύθερους .
Πόσω δε μάλλον να τους διδάξει κιόλας πως να είναι ελεύθεροι.
Πιστεύω στην ηθική και στους κανόνες αλλά αυτούς που ορίζονται απο την τιμή και τον λόγο. Οχι απο αυτούς που ορίζονται με βάση το τι δεν πρέπει να κάνω για να είναι ο άλλος καλά.
Τόσο απλά είναι τα πράγματα .
Κλείνοντας για να μη σε κουράζω η ζωή για μένα δεν ειναι πόσα χρόνια ζούμε αλλά πως τα ζούμε. Τι έχουμε προσφέρει σε αυτό το τόπο που να αξίζει την ύπαρξή μας και αυτό ξεκινά απο εμάς .
Κανείς δεν πρόκειται να κάνει για εμάς ότι δεν κάνουμε εμείς για τον ίδιο μας τον εαυτό.
Είμαστε αντιφατικοί την ώρα που λέμε θα πολεμήσω για το παιδί μου για να έχει ότι καλύτερο μπορεί , την ίδια ώρα λέμε δεν μπορώ να πολεμήσω γι μένα γιατί είμαι αδύναμος .

Βαρέθηκα PN να βλέπω ανθρώπους να ψάχνουν τα δυσκολα γιατί δεν μπορούν να κάνουν τα απλά με αποτέλεσμα να μη κάνουν τίποτα.