Τρίτη 31 Μαρτίου 2015

ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΠΟΥΤΙΝ ;

 ΗΓΕΤΗΣ - ΠΡΟΕΔΡΟΣ ή 
ΕΝΑΣ ΗΓΕΤΗΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ 

Τον άρχοντα τριών δει μέμνησθαι: 
Πρώτον ότι ανθρώπων άρχει. 
Δεύτερον ότι κατά νόμους άρχει.
 Τρίτον ότι ουκ αεί άρχει.

Το αν είναι ηγέτης ή όχι ο Βλαδίμηρος Πούτιν θα αποφανθούν γι αυτόν οι ιστορικοί του μέλλοντος, αναλόγως πάντα ποιος θα βγει νικητής αυτή τη φορά . Βλέπετε η ιστορία γράφεται απο τους νικητές και έχει πάντα και το υποκειμενικό στοιχείο. 

Το σίγουρο είναι πως ο λαός της Ρωσίας είναι ο πρώτος και ο κύριος κριτής για εκείνον . 

Κανείς όμως δεν μπορεί να ηγηθεί, χωρίς να έχει δίπλα του πιστούς συνεργάτες, με τους οποίους μοιράζεται 
την ίδια αγάπη για την πατρίδα, 
το ίδιο όραμα για τον λαό και 
την ίδια θέληση να φτάσει μέχρι τ' άκρα 
για να τ αποκτήσει. 
Νοώντας και ακολουθώντας πάντα αυτό που και οι Αρχαίοι Ελληνες έλεγαν πάντα:
 ΥΠΕΡ ΠΑΝΤΩΝ Η ΠΑΤΡΙΣ 


Ενεργοποιήστε τους αγγλικούς υπότιτλους


ΠΑΙΔΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ
Μια συνηθισμένη Οικογένεια

O Βλαδίμηρος Πούτιν γεννήθηκε στις 7 Οκτωβρίου στις 7 Οκτωβρίου 1952 στο Λένινγκραντ .. “Προέρχομαι απο μια συνηθισμένη οικογένεια, και έτσι ακριβώς ζούσα για μεγάλο χρονικό διάστημα , σχεδόν όλη μου τη ζωή. Εζησα σαν ένας μεσου βεληνεκούς κανονικός άνθρωπος και κράτησα πάντα αυτή την λογική ΄’’ αναφέρει θυμόμενος το παρελθόν του.


Φωτογραφία απο το προσωπικού του αρχεία















Μητέρα

Φωτογραφία απο το προσωπικό αρχείο του Πούτιν

Η μητέρα του , Μαρία Σελόμοβα , ήταν ένας πολύ ήρεμος και καλοπροαίρετος άνθρωπος.

“Ζούσαμε απλά τρώγαμε – λαχανόσουπες, τηγανιτά παϊδάκια , όμως τις Κυριακές και τις γιορτές η μητέρα μου έφτιαχνε πεντανόστιμα γεμιστά ψωμάκια (πιροσκί) με λάχανο , κρέας και ρύζι και τάρτες με πηγμένο γάλα και τυρί.’’

Η μητέρα του δεν ενέκρινε την αποφασή του να μάθει judo. '’Κάθε φορά που πήγαινα για εξάσκηση θα μουρμούριζε ’' Εχει φύγει για αγώνες πάλι '’. Τα πράγματα όμως άλλαξαν μετά την επίσκεψη του προπονητή του στο σπίτι της οικογένεια , ο οποίος τους μετέφερε τα επιτεύγματά του και τους άθλους του. Εκ τοτε η συμπεριφορά τους άλλαξε. .


Πατέρας


Φωτογραφία απο το προσωπικό του  αρχείο 

Ο πατέρας του έλαβε μέρος στον πόλεμο. Την δεκαετία του 1950 εργάστηκε σαν φρουρός ασφαλείας και αργότερα ως επιστάτης εργασιών.

“Ο ΄πατέρας μου γεννήθηκε στην Αγ. Πετρούπολη το 1911. Οταν ο Α Π.Π ξεκίνησε , η ζωή στην πόλη έγινε πολύ δύσκολη, οι άνθρωποι λιμοκτονούσαν, έτσι ολόκληρη η οικογένεια αναγκάστηκε να μετακόμισε στο Πομίνοβο , ένα χωριό στην περιοχή Tver , απο όπου καταγόταν η γιαγιά μου.. Παρεπιπτόντως, οι συγγενείς μου τότε , έκαναν ακόμα διακοπές στο σπιτι που ζούσαν οι παπούδες μου.Στο Pominovo οι γονείς μου παντρεύτηκαν σε ηλικία 17 ετών.”

ΜΕΤΑΠΟΛΕΜΙΚΑ ΧΡΟΝΙΑ


Φωτογραφία απο το προσωπικό του αρχείο

Μετά τον πόλεμο η οικογένεια Πουτιν μετακόμισε σε ένα δωμάτιο κοινοχρηστου διαμερίσματος στον 5ο όροφο , σε ένα τυπικό σπιτι στην Αγ Πετρούπολη, στην περιοχή Baskov.O BΒλαδίμηρος Πούτιν θυμάται, “ήταν ένα κτίριο με μια αρκετά μεγάλη αυλή . Δεν είχε ασανσέρ. Πριν τον 2 ΠΠ οι γονείς μου έμειναν στο μισό μέρος ενός σπιτιου στην περιοχή Peterhof και ήταν υπερήφανοι για το βιοτικό επίπεδο που κατάφεραν να έχουν. Δεν ήταν βέβαια πολύ , αλλά για εμάς φαινόταν σαν την πραγματοποίηση του απόλυτου ονείρου.”

1960
ΣΧΟΛΙΚΑ ΧΡΟΝΙΑ
Καυγατζής και όχι Πρωτοπόρος

Το χρονικό διάστημα 1960-1968, ο Βλαδίμηρος Πούτιν παρακολούθησε το δημοτικό Σχολέιο με Νο 193 στο Λένινγκραντ . Μετά την ογδόη τάξη μπήκε στο γυμνάσιο Νο 281, του οποίου η εστίαση ήταν στην χημεία και στον μαγνητισμό, υπο την αιγίδα ενός τεχνολογικού ινστιτούτου , όπου και τελείωσε τις σπουδές του το 1970.


Φωτογραφία απο το προσωπικό του αρχείο

Ημουν πάντα καθυστερημένος στην τάξη, με αποτέλεσμα ακόμα και το χειμώνα να μην έχω χρόνο να ντυθώ σωστά
Βλαδίμηρος Πούτιν

ΔΑΣΚΑΛΑ


Φωτογραφία απο το προσωπικό του αρχείο

Απο την πρώτη ώς την ογδόη τάξη, ο Βλαδίμηρος Πούτιν παρακολούθησε το σχολείο Νο 193 .Οπως θυμάται ήταν πάντα καυγατζής και ποτέ πρωτοπόρος..

Η δασκάλα του η, Vera Gurevich, αναφέρει πως, “Στην Πέμπτη τάξη , δεν είχε βρει ακόμα τον εαυτό του,αλλά ένιωθα το δυναμικό ,την ενέργειά του και τον χαρακτήρα του. Είδα ότι ενδιαφερόταν πολύ για τις γλώσσες τις οποίες και μάθαινε εύκολα. Είχε πολύ καλή μνήμη και ήταν εύστροφος.

Πίστευα ότι κάτι καλό θα γινόταν αυτό το αγόρι μεγαλώνοντας και έτσι αποφάσισα να του δώσω παραπάνω προσοχή , ώστε να τον αποσπάσω απο τ' αγόρια του δρόμου.”


ΕΡΕΥΝΑ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΩΝ



Φωτογραφία απο το προσωπικό του αρχείο

Μέχρι την έκτη τάξη ο Βλαδίμηρος Πούτιν , δεν ενδιαφερόταν και πολύ για το διάβασμα, όμως η δασκάλα του η Vera Gurevich είδε ότι είχε προοπτικές να ανεβάσει την βαθμολογία του και να τα παει πολύ καλύτερα

Συνάντησε τον πατέρα του ζητώντας του να ασκήσει όλη του την επιρροή στον γιο του. Δεν βοήθησε και πολύ , όμως ο Βλαδίμηρος , άλλαξε ουσιαστικά την αντιμετώπιση των σπουδών του όταν παρακολούθησε την έκτη τάξη  

Ο κος Πούτιν σημειώνει , χαρακτηριστικά , “Αλλες προτεραιότητες αναδύονταν.Βρήκα τον εαυτό μου μέσω του αθλητισμού και των επιτεύξεων . Εθεσα νέους στόχους .Δίχως αμφιβολία αυτό επέφερε τεράστια επίδραση στην μετέπειτα ζωή του.”


ΔΥΝΑΜΙΚΟΤΗΤΑ - ΕΝΕΡΓΕΙΑ - ΧΑΡΑΚΤΗΡΑΣ


       Φωτογραφία απο το προσωπικό του αρχείο

Στην έκτη τάξη ,αποφάσισε ότι έπρεπε να κάνει κάτι στην ζωή του , έτσι άρχισε να ανεβάζει την βαθμολογία του, κάτι που ήταν πολύ εύκολο για εκείνον.Του επετράπει να ενταχθεί στον οργανισμό Νέοι Πρωτοπόροι , και σχεδόν αμέσως έγινε ο αρχηγός της τάξης του.

“Εγινε ξεκάθαρο ότι οι έξυπνοι των δρόμων δεν ήταν αρκετοί για μένα, έτσι άρχισα τα σπορ. Ομως ακόμα και τότε, αυτό δεν ήταν αρκετό για να κρατήσω το επίπεδό που είχα για πολύ καιρό. Κατάλαβα ότι έπρεπε να διαβάζω πολύ, περισσότερο ,”.


1970
ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Κρατικό πανεπιστήμιο του Λένινγκραντ και Σχολή KGB

Το 1970 φοίτησε στο τμήμα νομικής του πανεπιστημίου του Λένινγκραντ , παίρνοντας το 1975 το πτυχίο του . Στα τέλη της δεκαετίας του 70 αρχές του 1980 σπούδασε στην KGB την Νο 1 σχολή στην Ρωσία

''Ακόμα και πριν τελειώσω το σχολείο ήθελα να πάω στις μυστικές υπηρεσίες. Λίγο αργότερα ήθελα να γίνω ναυτικός αλλά και πάλι ήθελα να μπω στις μυστικές υπηρεσίες . Στην πολύ αρχή ήθελα να γινω πιλότος.''


Βλαδίμηρος Πούτιν
Ναυτικός; Πιλότος ; Πράκτορας.


Φωτογραφία απο το προσωπικό του αρχείο

Aκόμα και πριν τελειώσει το σχολείο , ήθελε να δουλέψει για τις μυστικές υπηρεσίες . Πήγε σε ένα δημόσιο γραφείο της διεύθυνσης της KGB για να μάθει τι πρέπει να κάνει για να γινει αξιωματικός . Εκεί ενημερώθηκε ότι στην αρχή , θα έπρεπε ή να υπηρετήσει στο στρατό ή να τελειώσει κάποιο κολέγιο κατα προτίμηση με πτυχίο νομικής.

“Απο εκείνη την στιγμή ξεκίνησα να προετοιμάζω τον εαυτό μου να περάσω στο τμήμα της νομικής του πανεπιστημίου του Λένινγκραντ,” .

ΝΕΟΙ ΣΤΟΧΟΙ – ΝΕΕΣ ΑΡΧΕΣ



Φωτογραφία από το προσωπικό του αρχείο

Το 1970 έγινε αποδεκτός στο τμήμα της νομικής του πανεπιστημίου του Λένινγκραντ .. “Είχαμε μια τάξη 100 ανθρώπων και μόνο οι 10 είχαν περάσει αμέσως μετά το γυμνάσιο , οι υπόλοιποι είχαν ήδη εκπληρώσει την στρατιωτική τους θητεία . Ετσι για εμάς που ήμασταν απόφοιτοι του γυμνασίου μόνο ένας στους 40 έγινε αποδεκτός. Πήρα 4 στα 5 στην έκθεση αλλά τους υψηλότερους βαθμούς σε όλα τ άλλα , γι αυτό και πέρασα.”

“Οταν ξεκίνησα τις σπουδές μου νέοι στόχοι και σκοποί μπήκαν στην ζωή μου. Επικεντρώθηκα κατα βάση στις σπουδές και ξεκίνησα τα σπορ σε δεύτερη φάση. Προπονόμουν καθημερινά και τακτικά, λάμβανα δε μέρος σε εθνικούς αγώνες σχεδόν απο συνήθεια.”


ΚΡΑΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ


Φωτογραφίες απο το προσωπικό του αρχείο

Μετά την αποφοίτηση του, απο το πανεπιστήμιο του Λένινγκραντ, μετατέθηκε να εργαστεί στις Κρατικές υπηρεσίες ασφαλείας. . “Η εντύπωση μου για την KGB βασιζόταν σε ιδεαλιστικές ιστορίες που άκουσα για τις υπηρεσίες..”

Διορίστηκε πρώτα στην Διεύθυνση της Γραμματείας , μετά στο τμήμα της αντικατασκοπίας όπου και εργάστηκε για 5 μήνες . Μισό χρόνο αργότερα στάλθηκε, για μετεκπαίδευση που αφορά το επιχειρησιακό προσωπικό.

Εκεί έμεινε άλλους έξι μήνες εργαζόμενος στο τμήμα αντικατασκοπίας

Τότε ήταν που τον πρόσεξαν υψηλόβαθμοι αξιωματικοί. “Σχετικά γρήγορα , μετατεθηκα στην Μοσχα για ειδική εκπαίδευση όπου κάθησα ένα χρόνο. Οταν επέστρεψα στο Λένινγκραντ εργάστηκα εκεί στην βασική διεύθυνση πληροφοριών. Αυτή η διεύθυνση είχε παρακλάδια σε όλες τις μεγάλες πόλεις της Ρωσίας , συμπεριλαμβανομένου και του Λένινγκραντ .Εργάστηκα σε αυτό το τομέα για περίπου 4,5 χρόνια.”

Μετά γύρισε ξανά στην Μόσχα όπου και παρακολούθησε σπουδές στο Ινστιτούτο Αντρόποφ εκπαιδευόμενος για το ταξίδι του στην Γερμανία .

1980
ΓΑΜΟΣ ΚΑΙ ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Είχε κάτι ...…

Εχοντας τελειωσει τις σπουδές του στο Ινστιτούτο Αντρόποφ , ο Βλαδίμηρος Πούτιν έφυγε για την Ανατ. Γερμανία το 1985 και εργάστηκε εκεί μέχρι το 1990 . Πριν απο αυτό το ταξίδι ένα σημαντικό γεγονός έμελλε να σημάδεψει την ζωή του


Φωτογραφία απο το προσωπικό του αρχείο

Η ΣΥΖΥΓΟΣ ΛΟΥΝΤΜΙΛΑ



Γνώρισε την Λουντμίλα Σκρεμπνεβα μέσω ενός κοινού γνωστού. 
Εκείνη εργαζόταν ως, αεροσυνοδός των αεροπορικών αερογραμμών εσωτερικου και βρισκόταν στο Λένινγκραντ για 3 ημέρες με έναν φίλο...


“Εργαζόμουν ήδη στην κύρια Διεύθυνση Υπηρεσιών Ασφαλείας στην Αγ. Πετρούπολη, όταν ένας φίλος , με φώναξε για να με προσκαλέσει να πάμε στο θέατρο Arkady Raikin. Μου είπε ότι είχε ήδη αγοράσει τα εισιτήρια , και μου επεσήμανε ότι θα ήταν μαζί μας δυο κυρίες. Ετσι πήγαμε όλοι μαζί στην παράσταση. Την επόμενη μέρα ξαναπήγαμε στο θέατρο με τη μόνη διαφορά ότι, ήταν η σειρά μου να αγοράσω τα εισιτήρια. Το ίδιο συνέβει και την Τρίτη ημέρα

.Μετά ξεκίνησα να βγαίνω με το ένα απο τα δυο κορίτσια .Εγινα φίλος με την Λουντμιλα , την μετέπειτα σύζυγό μου”.

“Είχε κάτι πάνω του ο Βλαδίμηρος που με τραβούσε. Τρεις ή τέσερις μήνες αργότερα ήξερα ότι αυτός ήταν ο άντρας που ήθελα,” αναφέρει εκείνη. Τρία χρόνια μετά το πρώτο τους ραντεβού , της έκανε πρόταση γάμου. “Ηξερα ότι αν δεν παντρευόμουν στα επόμενα ένα - δυο χρόνια δεν θα παντρευόμουν ποτέ., είχα συνηθίσει την ζωή του εργένη , αλλά η Λουντμίλα το άλλαξε ,” παραδέχεται ο Πούτιν. Ο γάμος τους πραγματοποιήθηκε στις 28 Ιουλίου ,1983 .

Εγινα φίλος με την Λουντμίλα την μέλλουσα σύζυγό μου
Βλαδίμηρος Πούτιν

ΚΟΡΕΣ



Το 1985 λίγο πριν φύγουν για την Γερμανία ,γεννήθηκε η πρώτη τους κόρη Μαρία . 
Η δεύτερη η Κατερίνα γεννήθηκε το 1986 στην Δρέσδη.


Τα δυο κορίτσια προς τιμήν των γιαγιάδων τους πήραν τα ονόματά τους .
Μαρία Πουτίνα και Κατερινα Σκρεμπνεβα.

Σύμφωνα με την μητέρα τους Λουντμίλα , ο Βλαδίμηρος αγαπάει τις κόρες τους πάρα πολύ .. “Δεν αγαπούν όλοι οι πατέρες τα παιδιά τους με τον τρόπο που τ αγαπάει εκείνος. Πάντα τις κακομαθαίνει , ενώ εγώ ήμουν εκείνη που έπρεπε να επιβάλει πειθαρχία,” αναφέρει χαρακτηριστικά.

ΔΡΕΣΔΗ


Το 1985-1990 εργάστηκε στην Ανατ. Γερμανία. Υπηρέτησε στην τοπική υπηρεσία ασφαλείας της Δρέσδης. Κατα τη διάρκεια της εκεί θητείας του , προήχθη στο βαθμό του Αντισυνταγματάρχη και ως θέση στο τμήμα, έγινε βοηθός προϊσταμένου τμήματος. Το 1989 , τιμήθηκε με το χάλκινο μετάλλιο που διδόταν στην Λαϊκή Δημοκρατία της Γερμανίας για την Πίστη του στον Εθνικό Λαϊκό Στρατό .

“Η δουλειά μου πήγαινε μια χαρά .Ηταν κάτι φυσιολογικό να προαχθώ μια φορά εφόσον εργαζόμουν στο εξωτερικό. Εγώ όμως προήχθηκα δυο .”


1990
Απο Βοηθός του Πρύτανη του Κρατικού Πανεπιστημίου του Λένινγκραντ – Υπηρεσιακός Πρόεδρος
Λένινγκραντ – Μόσχα

Αφού επέστρεψε στο Λένινγκραντ απο την Γερμανία το 1990 έγινε βοηθός Καθηγητή του Πανεπιστημίου του Λένινγκραντ, υπεύθυνος για τις Διεθνής Σχέσης . Το 1996 αυτός και η οικογένειά τους μετακόμοισαν στην Μόσχα όπου ξεκινησε και η πολιτική του καριέρα .


Φωτογραφία απο το προσωπικό του αρχείο

Λένινγκραντ – Αγ. Πετρούπολη


Μετά την επιστροφή του στο Λένινγκραντ, απο την Δρέσδη, βρήκε δουλειά σαν βοηθός καθηγητή στο Κρατικό Πανεπιστήμιο της πόλης , ως υπεύθυνος για τις διεθνής σχέσης. “Ημουν πολύ χαρούμενος που βρήκα δουλειά στο πανεπιστήμιο του Λένιγκραντ,” “Ηρθε , την ίδια χρονική στιγμή που έκανα το διδακτορικό μου και με την πιθανότητα να έμενα να εργαστώ εκεί .Ετσι κατέληξα στο τέλος το 1990 να γίνω βοηθός στο τμήμα και υπεύθυνος των Διεθνών Σχέσεων.”

Σύντομα έγινε σύμβουλος στον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου του Λένινγκραντ.

Ξεκινώντας τον Ιούνιο του 1991, άρχισε να εργάζεται ως Πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων στο Δημαρχείο Αγίας Πετρούπολης, ενώ απο το 1994 , και ταυτόχρονα , κατείχε την θέση του αναπληρωτή Προέδρου της κυβέρνησης της πόλεως της Αγίας Πετρούπολης ..

Μετά την έναρξη των εργασιών του στο Δημαρχείο της πόλεως έστειλε την παραίτησή του από την KGB.

Πιθανόν το γεγονός ότι δεν ήθελα να ειμαι πρόεδρος με βοήθεια
Bλαδίμηρος Πούτιν


Μόσχα – Πρωθυπουργός με προοπτικές














Στο Προεδρικό Μέγαρο

Το 1996 , μετακόμισε με την οικογένειά του στην Μόσχα , όπου του προτάθηκε η θέση του Αναπληρωτή Επικεφαλή της Διεύθυνσης Διαχείρισης της Προεδρικής Ιδιοκτησίας .. “Δεν θα πω ότι δεν μ' άρεσε η Μόσχα, απλά προτιμούσα την Αγία Πετρούπολη περισσότερο. Παρ όλα αυτά , η Μόσχα ήταν αποδεδειγμένα μια Ευρωπαϊκή πόλη,”

.Η άνοδος στην καριέρα του ήταν ραγδαία. Τον Μάρτιο του 1997, διορίσθηκε ως Αναπληρωτής Αρχηγός Γενικού Επιτελείου του Εκτελεστικού Γραφείου του Προέδρου και του Αρχηγού της Κύριας Διεύθυνσης Ελέγχου . Παρά το γεγονός ότι ήταν πνιγμένος με την εργασία του, παρ όλα αυτά πάντα έβρισκε χρόνο για να ολοκληρώσει το διδακτορικό του στα οικονομικά στο Κρατικό Ινστιτούτο της Αγίας Πετρούπολης . 

Το Μάιο του 1998, έγινε o Πρώτος Αναπληρωτής Αρχηγός του Επιτελείου του Εκτελεστικού Γραφείου του Προεδρικού , και τον Ιούλιο του 1998 , διορίστηκε διευθυντής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας . Από το Μάρτιο του 1999, κατείχε επίσης τη θέση του γραμματέα του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσικής Ομοσπονδίας .

Τον Αύγουστο του 1999 εκλέχτηκε πρωθυπουργός της Ρωσικής Κυβέρνησης . Η θέση του προσφέρθηκε απο τον Πρόεδρο Μπόρις Γιέλτσιν .

Οπως θυμάται αργότερα ο Πούτιν, “ο κος Γιέλτσην με κάλεσε να με δει και μου ανέφερε πως ήθελε να μου προσφέρει την δουλειά του πρωθυπουργού. <…> Παρεπιπτόντως ποτέ δεν χρησιμοποίησε την λέξη ‘διάδοχος ‘στην μεταξύ μας συνομιλία , αλλά μίλησε για να γίνω ‘πρωθυπουργός με προοπτικές’, και ανέφερε πως αν όλα πήγαιναν καλά, σκεφτόταν ότι αυτό θα μπορούσε να γίνει εφικτό”.

Ο Πούτιν περίεγραψε την περίοδο στο πρωθυπουργικό γραφείο ως τιμή για εκείνον και ενδιαφέρουσα εμπειρία. “Σκέφτόμουν τότε , αν μπορέσω να βγάλω ένα χρόνο, αυτό απο μόνο του θα ήταν μια καλή αρχή . Εάν μπορούσα να κάνω κάτι να βοηθήσω την Ρωσία, απο το να διαλυθεί ,τότε αυτή η κατάληξη , θα ήταν κάτι για το οποίο θα ήμουν περήφανος.”


Προσωρινός Πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας


Λίγο πριν την είσοδο της πρωτοχρονιάς τους 2000 ,ο Πρόεδρος της Ρωσίας Μπόρις Γιέλτσιν πρότεινε τον Βλαδίμηρο Πούτιν ως Υπηρεσιακό Πρόεδρο.

“Δυο με τρεις εβδομάδες πριν το Νέο Ετος , ο Γιέλτσιν με κάλεσε στο γραφείο του και μου ανακοίνωσε ότι αποφάσισε να κατέβει απο τη σκηνή. Αυτό εσήμαινε ότι θα έπρεπε να γίνω Υπηρεσιακός πρόεδρος,” .


Ο Πούτιν το περιέγραψε σαν μια όχι και τόσο εύκολη απόφαση που έπρεπε να πάρει, δεδομένου ότι ήταν “ένα αρκετά βαρύ φορτίο για να το σηκώσει ”.


“Είχα τις δικές μου σκέψεις, τη δική μου λογική , αλλά την ίδια στιγμή, υπήρχε μια άλλη λογική που υποχρεώθηκα να συνεκτιμήσω . Η μοίρα μου έδινε την ευκαιρία να εργαστώ για την χώρα μου στο υψηλότερο επίπεδο και θα ήταν ανόητο εκ μέρους μου να πω όχι για να πάω να πουλάω ηλιόσπορους ή να πάω να ιδιωτεύσω στα νομικά. . Θα μπορούσα να κάνω άλλα πράγματα ,παρ όλα αυτά, αποφάσισα ότι όλα τα υπόλοιπα που είχα στο μυαλό μου θα γινόντουσαν αργότερα μιας και οι προτεραιότητες τώρα ήταν άλλες,” ανέφερε εξηγώντας μας την επιλογή του.

Στις 31 Δεκεμβρίου 1999 , Βλαδήμηρος Πούτιν έγινε Υπηρεσιακός Πρόεδρος της Ρωσικής Δημοκρατίας.


2000
Πρόεδρος και Πρωθυπουργός








Oμιλία σε μια επίσημη εκδήλωση για την Ημέρα της Αστυνομίας

''Πρέπει πάντα να σκέφτεσαι για το μέλλον και πάντα να προβλέπεις''

Εκλέχτηκε Πρόεδρος της ,Ρωσίας 26 Μαρτίου το2000, και επανεκλέχτηκε την δεύτερη περίοδο στις 14 Μαρτίου το 2004. Στις 8 Μαίου το 2008, διορίσθηκε πρωθυπουργός με το προεδρικό διάταγμα της εκτελεστικής εξουσίας


Πρόεδρος της Ρωσικής Δημοκρατίας



Τελετή εγκαινίων

Ο Βλαδίμηρος Πούτιν εκλέχτηκε Πρόεδρος της Ρωσίας 26 Μαρτίου ,2000.. Επίσημα στις 7 Μαίου 2000..

Στον πανηγυρικό του λόγο είπε, “Εχουμε κοινούς στόχους, θέλουμε την Ρωσία να ειναι ελεύθερη, ευημερεύουσα, ανθηρή, ισχυρή και πολιτισμένη, μια χώρα που οι πολίτες της θα είναι υπερήφανοι και που θα χαίρει του παγκόσμιου σεβασμου.” Προσέθεσε ότι θα καθοδηγείται αποκλειστικά και μόνο απο τα συμφέροντα του κράτους . “Πιθανόν να μην είναι εφικτό να αποφευχθούν λάθη, αλλά αυτό που μπορώ να υποσχεθώ και αυτό το οποίο υπόσχομαι είναι ότι θα εργαστώ με διαφάνεια και με ειλικρίνεια . ”, ανέφερε ο Πούτιν


Θεωρώ ότι είναι ιερό μου καθήκον να ενώσουμε τους ανθρώπους της Ρωσίας , να συσπειρωθούν οι πολίτες γύρω απο σαφής στόχους και καθήκοντα και να θυμάστε κάθε μέρα και κάθε λεπτό , ότι έχουμε μια πατρίδα , έναν λαό , ένα μέλλον
Βλαδίμηρος Πούτιν

Δεύτερη Προεδρική Περίοδος



Στην προεδρική τελετή εγκαινίων

Επανεξελέγην δεύτερη φορά ως πρόεδρος 14 Μαρτίου το 2004. Στην Ομιλία τους στην Ομοσπονδιακή Συνέλευση στις 26 Μαίου 2004, είπε, “οι στόχοι μας είναι ξεκάθαροι. Θέλουμε υψηλό βιοτικό επίπεδο και μια ασφαλή ελεύθερη και άνετη ζωή για τους πολίτες της χώρας. Θέλουμε μια ώριμη δημοκρατία και μια ανεπτυγμένη κοινωνία των πολιτών. Θέλουμε να ενισχύσουμε την θέση της Ρωσίας στον κόσμο. Αλλά ο κύριος στόχος μας είναι να επέλθει μια αξιοπρόσεκτη άνοδος της ευημερίας του λαού μας .

Εχουμε καλύτερη γνώση σήμερα του δυναμικού μας , και γνωρίζουμε ποιοι είναι οι πόροι που έχουμε στην διάθεσή μας . Κατανοούμε τα εμπόδια που θα μπορεί να αντιμετωπίσουμε στην επίτευξη των στόχων που έχουμε θέσει και και εκμοντερνιζουμε ενεργά το κράτος μας ουτως ώστε να εξασφαλίσουμε οτι αυτές οι ενέργειες αντικατοπρίζονται στο παρόν στάδιο ανάπτυξης της Ρωσίας – το οποίο είναι να επιτευχθεί η πραγματική αύξηση του βιοτικού επιπέδου .”

Πρωθυπουργός της Ρωσικής Δημοκρατίας


Η συνάντηση με τον Πρωθυπουργό εγκρίθηκε .

Στις 8 Μαίου 2008, διορίστηκε πρωθυπουργός με προεδρικό διάταγμα της εκτελεστικής εξουσίας.

“Η Ρωσία τα τελευταία χρόνια έγινε πιο δυνατή,” ανέφερε σε συνεδρίαση της Κρατικής Δούμας της Ρωσικής .“Εχουμε αρκετούς πόρους για ν αντιμετωπίσουμε ακόμα πιο φιλόδοξα έργα και στόχους. Το σημαντικό ειναι να χρησιμοποιήσουμε αποτελεσματικά την χρήση των συσσωρευμένων δυνατοτήτων που μας δίνονται . Από πλευράς μου είμαι έτοιμος να ασκήσω κάθε δυνατή προσπάθεια προς την επίτευξη των στόχων που τίθενται, να παραδώσω νέα και σημαντικά αποτελέσματα για την ευημερία της χώρας και για μια αντάξια ζωή για τους Ρώσους ”

2010
Η εργασία σε θέση Πρωθυπουργού
Οι άνθρωποι πρέπει να ειναι το κέντρο της προσοχής

Οι άνθρωποι πρέπει να βρίσκονται στο επίκεντρο της προσοχής του πρωθυπουργού .Ο Πούτιν είπε πως οι αρχές πρέπει να θέσουν όλη τους την υποστήριξη αποκλειστικά στον Ρωσικό λαό, και αν αυτή η υποστήριξη απουσιάσει , οι αρχές δεν έχουν καμία θέση στην εξουσία. Το Νοέμβριο του 2011 , έβαλε υποψηφιότητα στις εκλογές για την Ρωσική Προεδρία .




Ο Βλαδίμηρος Πούτιν συνάντησε τα θύματα απο τις φωτιές στο Voronezh.
Λαμβάνοντας προσωπικό ελεγχο



Επισκέφτηκε τις περιοχές των εργασιών που ήταν σε εξέλιξη για την κατάσβεση των πυρκαγιών στα έλη και στις περιοχές με τύρφη γύρω από την Kolomna ,περιοχή της Μόσχας

Ανέλαβε προσωπικά την επίβλεψη για  την ανοικοδόμηση των σπιτιών και τις αποζημιώσεις των θυμάτων απο τις πυρκαγειές το καλοκαίρι του 2010 .

Συστάθηκε παρακολούθηση στους τόπους όπου ξεκίνησε η νέα στεγαση για τους πυρόπληκτους . Στήθηκαν βιντεοκάμερες που κατέγραφαν επι 24ωρου βάσεως στους κύριους χώρους .Οι εργασίες ανοικοδόμησης θα μπορούσαν να παρακολουθηθούν απο το Προεδρικό Μέγαρο , απο την προεδρική κατοικία του Πούτιν κι απο την κυβερνητική ιστοσελίδα.

Οι οικογένειες αυτών που σκοτώθηκαν απο τις φωτιές έλαβαν 1 εκατομύριο ρούβλια ως αποζημίωση και κάθε μέλος της οικογένειας που επλήγησαν απο τις πυρκαγές έλαβε 100.000 ρούβλια . Ολων εκείνων που τα σπιτια καταστράφηκαν έλαβαν νέα σπιτια ή διαμερίσματα με την έναρξη του επερχόμενου χειμωνα ή κατόπιν αιτήσεώς τους να λάβουν χρηματική αποζημίωση. Σε σύνολο 2,200 οικογένειες έλαβαν νέα σπιτια .


Εάν κάνω κάτι , προσπαθώ να το παρακολουθώ μέχρ να ολοκληρωθεί ή τουλάχιστον να προσπαθήσω να εξασφαλίσω ότι θα αποφέρει το μέγιστο δυνατό αποτέλεσμα .
Βλαδίμηρος Πούτιν

Κοινωνικά Μέτρα


Επίσκεση στην ναυπηγική μονάδα Amur OAO

Είναι ενεργός υποστηρικτής μέτρων για την ανάπτυξη του γεωργικού τομέα.. “Βήμα το βήμα γινόμαστε αποκλειστικοί κυρίαρχοι των τροφίμων και των γεωργικών μας αγορών. Αυτό ειναι το αποτέλεσμα της δουλειάς μας για την ανάπτυξη του γεωργικού τομέα της χώρας και αυτό το ο καρπός είναι ορατός λόγω της σκληρής εργασίας που προσέφεραν οι καλλιεργητές σιτηρών , οι κτηνοτρόφοι , και οι εταιρείες επεξεργασίας.,” είπε.

Η υποστήριξη του στρατιωτικού προσωπικόυ είναι μια άλλη προτεραιότητα του Πούτιν . Οι στρατιωτικοί θα δουν τους μισθούς και τις συντάξεις τους να αυξάνονται σταδιακά απο το 2013, και θα λάβουν και στέγαση

Στις 5 Σεπτεμβρίου 2011 ο Βλαδίμηρος Πούτιν ανακοίνωσε ότι κατα τη διάρκεια του ακαδημαικου έτους 2011-2012 οι μισθοί των εκπαιδευτικών σε όλη τη χώρα θα πρέπει να ειναι τουλάχιστον τόσο υψηλές όσο ο μέσος μισθός στην οικονομία της δεδομένης περιοχής Ανέλαβε αυτή τη διαδικασία υπο την προσωπική του εποπτεία και έλεγχο

ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΕΔΡΙΑ



Το συνέδριο της Ενωμένης Ρωσιας

Οι σύνεδροι στο δεύτερο γύρο του 12ου Συνεδρίου τους Κόμματος ενωμένη Ρωσία ενέκρινε τον Πούτιν ως υποψήφιο για τις προεδρικές εκλογές το 2012

Εξελέγει Πρόεδρος της Ρωσίας τον Μάρτιο του 2012

Στον Πούτιν πιστώνεται η επιστροφή της Ρωσίας στον... χάρτη, αφού την παρέλαβε το 2000 στα όρια της κατάρρευσης και την επανέφερε στις παγκόσμιες υπερδυνάμεις.

Οικονομική ανάπτυξη, προσπάθεια μείωσης της ισχύος των ολιγαρχών και αύξησης αυτής του Κρεμλίνου ήταν μερικά από τα σημεία αναφοράς της πρώτης του θητείας. Παράλληλα κράτησε σκληρή στάση κατά της τρομοκρατίας, με τις επιθέσεις κατά των Τσετσένων αυτονομιστών να είναι το χαρακτηριστικότερο παράδειγμα. Στην δεύτερή του θητεία, η επιβράδυνση της ανάπτυξης είχε ως αποτέλεσμα να απομονωθεί από τη Δύση και να κατηγορηθεί από αυτήν ότι εμπόδιζε την ελευθερία των ΜΜΕ και ότι συγκέντρωνε περισσότερη δύναμη στα χέρια του.

Ανοικοδομεί τη Ρωσία βάζοντας το μαχαίρι στα καλοστρωμένα τραπέζια των ανθιζόμενων καπιταλιστών, όπου σταματά κάθε δραστηριότητά τους κατά του συμφέροντος της χώρας και άλλους τους εκδιώχνει, άλλους τους αναγκάζει σε συμβιβασμό και άλλοι φυλακίζονται.
Ανεβάζει ραγδαία την οικονομία της χώρας του, φέρνοντάς την στις οχτώ πρώτες χώρες του κόσμου με τεράστια ανάπτυξη στις αερομεταφορές, στο πετρέλαιο και στο φυσικό αέριο.
Οι κρατικές αυτές εταιρίες και τα κέρδη τους, καθιστούν τη Ρωσία έναν οικονομικό γίγαντα στην Ευρώπη, αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο.
Αλλάζει την καθημερινότητα του Ρωσικού λαού, δίνοντάς του πίσω τη χαμένη του αίγλη. Βγάζει τη χώρα από την παρακμή και της δίνει πνοή, επαναφέροντας και τον Εθνικό Ύμνο της πρώην Σοβιετικής Ένωσης.

Αναδιοργανώνει το στρατό με εντυπωσιακό τρόπο, αφού υπήρξε συνταγματάρχης της μυστικής υπηρεσίας KGB, με δράση στην Γερμανία από το 1976.
Ασχολείται με τον αθλητισμό και το Judo διατηρώντας τη φυσική του κατάσταση εντυπωσιακά, παραθέτοντας και μαθήματα.

Στη διάρκεια της 8ετούς προεδρικής θητείας του, η ρωσική οικονομία επανέκαμψε μετά από.. μακρύ χρονικό διάστημα, με αιχμή την ενεργειακή πολιτική και το μεγάλο πλούτο σε φυσικά κοιτάσματα, πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Επίσης, η Ρωσία είναι πλέον μέλος της ομάδας των οχτώ πλουσιοτέρων κρατών του κόσμου (G8), λόγω της μεγάλης αύξησης του Α.Ε.Π. της, που πλησίασε το αντίστοιχο της Ε.Σ.Σ.Δ. της δεκαετίας του '80.

Από την άλλη μεριά, περιόρισε τις πολιτικές ελευθερίες στη χώρα, κατέστειλε τα ελεύθερα ΜΜΕ και επανέφερε σοβιετικά σύμβολα (όπως τον σοβιετικό ύμνο).

Είναι παντρεμένος με την Λιουντμίλα Πούτινα και έχει δύο κόρες, τη Μαρία (1985) και την Κατερίνα (1986). Μιλάει γερμανικά και αγγλικά.

Το 2008 προώθησε τον Ντμίτρι Μεντβέντεφ για τη διαδοχή του και το πέτυχε, με τον ίδιο να επιστρέφει στον πρωθυπουργικό θώκο. Ο Μεντβέντεφ βάδισε στα ίδια μονοπάτια με αυτά του «συνεταίρου» του. Ο καιρός πέρασε, ο νόμος άλλαξε και ο Μεντβέντεφ κάνει... χώρο στον Πούτιν για να επιστρέψει στην προεδρία και εκείνος θα επιστρέψει στην πρωθυπουργία, μία εναλλαγή αξιωμάτων που φαίνεται ως δημοκρατική ειρωνεία. Πολλοί θεωρούν τον Μεντβέντεφ πολιτική «μαριονέτα» του Πούτιν και σίγουρα δεν έχουν άδικο.

Οραματίζεται την μετατροπή της Ρωσίας σε μια σύγχρονη σοβιετική αυτοκρατορία, ενώ έχει επιλέξει τον δρόμο της «ελεγχόμενης» έντασης με τις ΗΠΑ και τη Δύση και έχοντας καταγγείλει τις ιμπεριαλιστικές τάσεις των ΗΠΑ. Παράλληλα στοχεύει στην στρατιωτική ισχυροποίηση της χώρας, ενώ ποντάρει πολλά στον τομέα της Ενέργειας.

Ο Πούτιν όπως δείχνουν οι μέχρι τώρα κινήσεις του, κάνει τα πάντα για να διατηρηθεί στην εξουσία και για να μαζεύει πάνω του τα φώτα της δημοσιότητας όπως αρμόζει σε κάθε μεγάλο ηγέτη. «Επικές» εμφανίσεις πάνω σε Harley Davidson, σε πιλοτήριο μαχητικού αεροσκάφους, σε αγώνες τζούντο και ημίγυμνες εμφανίσεις απέναντι σε τίγρεις.

Για πρώτη φορά που ο Πούτιν υπαινίχθηκε πρόσφατα πως θα αναγκάσει τους επιχειρηματίες να πληρώσουν για τις αμφιλεγόμενες ιδιωτικοποιήσεις της δεκαετίας του '90. Από τον υπανιγμό όμως ως την υλοποίηση, μεσολαβεί πολύς... δρόμος.


Ο ΠΟΥΤΙΝ ΓΝΩΡΙΖΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΤΩΣΗ ΤΟΥ ΕΛΙΚΟΠΤΕΡΟΥ


Ο Μέγας πρώην κατάσκοπος της KGB, που στη ζωή του έσκυψε το κεφάλι μόνο μία φορά, κι αυτή μπροστά στον Δήμαρχο Μόσχας Μιχαήλ Ποπόφ, δεν είναι άλλος παρά ο Βλαντιμίρ Πούτιν! Αν κι εδώ θα μπορούσε να ανοίξει ένα τεράστιο κεφάλαιο, για τις σχέσεις του με τον ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΑΤΑΓΩΓΗΣ δήμαρχο Μόσχας και μεγαλοστέλεχος του Κομουνιστικού κόμματος της Ρωσίας, Μιχαήλ Ποπόφ, εντούτοις δεν θα μπω στο πειρασμό! Και προχωράω:

O Πούτιν γνώριζε ακόμη και τον παραμικρό σύνδεσμο της Μόσχας για θέματα Αντικατασκοπείας. Από έναν τέτοιο σύνδεσμο, πληροφορήθηκε κατ ιδίαν, ότι η δράση του Πασών των Ρωσιών Αλέξιου , έχει συνδυαστεί από δύο μεγάλες μυστικές υπηρεσίες της Δύσης, με αυτή του Πατριάρχη Αλεξανδρείας! Και ζήτησε να έχει προσωπική ενημέρωση για οτιδήποτε αφορά στη δράση τους!

Ήταν η εποχή που η FSB (πρώην KGB) μπήκε ενεργά στο παιχνίδι και παρακολουθούσε από μακρυά τις κινήσεις των υπολοίπων!

Ο Πούτιν γνώριζε από το 2003, ότι ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας Πέτρος, θα είχε άσχημο τέλος, πολύ απλά, διότι επηρέαζε θετικά υπέρ των Ελληνικών-Κυπριακών-Ισραηλινών συμφερόντων τον Πρόεδρο της Αιγύπτου, Χόσνι Μουμπάρακ. Πολλές θέσεις του Πέτρου, είχαν γίνει αποδεκτές από τον Μουμπάρακ, και οι Ελληνες διπλωμάτες είχαν βρει έναν πολύ καλό σύμμαχο στην χάραξη της ΑΟΖ στην περιοχή. Σε επίπεδο μάλιστα που η Τουρκία βρέθηκε απομονωμένη στην Ανατολική Μεσόγειο, μιας και τα «χωράφια των υδρογονανθράκων» είχαν μοιραστεί με την σύμφωνη γνώμη Μουμπάρακ!! (Το τέλος του Μουμπάρακ και την αλλαγή της Αιγύπτου στο θέμα νομίζω τα γνωρίζετε) !

Ο Πούτιν, είχε διαβλέψει ότι ακόμη κι αν δεν καταφέρει να πατήσει πόδι στην Αν. Μεσόγειο με την βοήθεια της Συρίας, θα εξασφάλιζε όλα τα κοιτάσματα στην Δυτική Ελλάδα καθώς και την κάθοδο στην μεσόγειο με τον αγωγό Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη, χρυσώνοντας το χάπι για τους Τούρκους με τον «Νόρντ Στρίμ» !

Ο «μάγος» της Ρωσικής Σχολής Κατασκόπων, είχε μάθει πολλά από την μεγάλη Βυζαντινή Σχολή! Και χρησιμοποιούσε τα ευρήματα ξένων κατασκόπων προς όφελός του.

Η 11η Σεπτεμβρίου της Ελλάδας !!!

Το βράδυ της Παρασκευής 10 Σεπτεμβρίου 2004, ο Πούτιν βρισκόταν στην Τουρκία για επίσημη επίσκεψη. Είχε ήδη δει τον Ερντογάν αλλά ο διακαής του πόθος και η μεγάλη του χαρά ήταν άλλη. Την επόμενη μέρα, θα επισκεπτόταν το Ρωσικό Μοναστήρι στο Άγιο Όρος! Ήταν κάτι που το ήθελε πολύ!

Προγραμματισμός στην επίσκεψή του υπήρχε!

Σύμφωνα με το πρόγραμμα της επίσκεψης που είχε σχεδιαστεί από την Ελληνική Πλευρά, ο Πούτιν θα ερχόταν στην Ελλάδα με ειδική πτήση και από την Στρατιωτική βάση της Ελευσίνας, θα μεταφερόταν με ελικόπτερο Σινούκ, στο Άγιο Όρος. Για την μεγάλη αυτή επιχείρηση, είχαν δεσμευτεί δύο ελικόπτερα τύπου Σινούκ. Κι αυτό γιατί μαζί με τον Πούτιν θα πήγαιναν στο Άγιο Όρος και ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας Πέτρος ο Ζ’ καθώς και άλλοι υψηλόβαθμοι Ιερείς της Ελληνορθόδοξης Εκκλησίας!

Στην Ελευσίνα, είχαν αρχίσει να προετοιμάζονται ήδη πριν ένα μήνα και τα σχέδια ασφαλείας έδιναν και έπαιρναν!

Ένας μηχανικός της Ρωσικής FSB όμως, έδωσε τα άσχημα νέα στον σύμβουλο ασφάλειας του Πούτιν. Ένα από τα δύο ελικόπτερα Σινούκ, ήταν «μαρκαρισμένο» από την κατασκευάστρια εταιρία ως προβληματικό. Κι όμως πετούσε. !!!

Η κατασκευάστρια εταιρία είχε συναρμολογήσει 28 προβληματικούς έλικες σε ελικόπτερα αυτού του τύπου σε όλο τον πλανήτη. Δύο από τους έλικες αυτούς , ήταν τοποθετημένοι στο Ελληνικό ελικόπτερο. Τον συμβούλεψε λοιπόν, να ζητήσει αλλαγή του πτητικού μέσου ή να μην πάει καθόλου στο Άγιο Όρος !!!

Ο Πούτιν, δεν έκανε τίποτα απ όλα αυτά!

Μέχρι την τελευταία μέρα της παραμονής του στη Τουρκία, δεν έστειλε το παραμικρό αίτημα για αλλαγή ελικοπτέρου και όλοι στην Ελλάδα τον περίμεναν «με ανοιχτές αγκάλες».

Το πόσο καλά είχε μάθει την Βυζαντινή Διπλωματία, το απέδειξε ο Πούτιν από την Κωνσταντινούπολη, από την έδρα του Φαναρίου δηλαδή!

Κι ενώ όλοι τον περίμεναν στην Αθήνα, ο Βλαδίμηρος, έκανε ένα τηλέφωνο σε έναν προσωπικό του φίλο και στρατηγικό σύμμαχο της χώρας του! Τον μπάρμπα Γιάννη τον Λάτση!!!

Ο μπάρμπα-Γιάννης, ήταν στρατηγικός εταίρος της Λουκόιλ και μαζί με τον ρωσικό πετρελαϊκό γίγαντα, κατέβαιναν σε διαγωνισμούς για πετρέλαια στην Ελλάδα και όχι μόνο.

Του ζήτησε λοιπόν να του διαθέσει εκτάκτως την θαλαμηγό του, την υπερπολυτελή «Αλέξανδρος» για να πάει στο Άγιο Όρος.

Κι ενώ όλοι τον περίμεναν στην Αθήνα, εκείνος επιβιβαζόταν στη θαλαμηγό από παραλία της Καλλίπολης (βρίσκεται στην Ευρωπαϊκή Τουρκία)

Μόνο λίγο πριν την αποβίβασή του στο Άγιο Όρος, ενημέρωσε ότι θα έφτανε ακτοπλοϊκώς εκεί! Ένα σαφέστατο μήνυμα προς όλες τις πλευρές, ότι «εγώ ο Πούτιν, ξέρω κάθε σας κίνηση και είμαι πάντα ένα βήμα μπροστά» !!!

Για την ιστορία, ο μπαρμπα-Γιάννης ο Λάτσης σήμερα δεν ζει πια, μιας και συγχωρέθηκε μερικές εβδομάδες μετά!

Έτσι, ο Βλαντιμίρ Πούτιν, δεν βρέθηκε ποτέ στο μοιραίο ελικόπτερο, πολύ απλά γιατί ΓΝΩΡΙΖΕ !!

Το σκηνικό της καταστροφής που άρχισε... με την μεγάλη άπατη της λεγόμενης και αμερικανοκίνητης Αραβικής Άνοιξης, το 2010,(Αραβική Άνοιξη 2010-2014, ονομάστηκε ένα κύμα διαδηλώσεων και διαμαρτυριών στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική που εκδηλώθηκε από τις 18 Δεκεμβρίου του 2010),

είχε δυο συγκεκριμένους στόχους.

Ο ένας ήταν τα ενεργειακά κοιτάσματα της ευρύτερης περιοχής με βασικό στόχο την ενεργειακή απεξάρτηση της Δύσης από την Ρωσία και το Ιράν και
ο άλλος, ο ίδιος Ρώσος πρόεδρος, Βλαδιμήρ Πούτιν...

Η «παράσταση» που άρχισε με την Τυνησία, Λιβύη, Αίγυπτο, κορυφώθηκε στην Συρία με τον αιματηρό εμφύλιο πόλεμο, συνεχίστηκε με την εμφάνιση και επέλαση στο Ιράκ των Τζιχαντιστών, (βλέπε πρακτόρων των ΗΠΑ, Κατάρ και Τουρκίας).
Οι Τζιχαντιστές, σαν το πιο μαχητικό όργανο της Νέας Τάξης στην περιοχή, είχαν σαν κύρια αποστολή και το πέτυχαν....
να παρεμβληθούν μεταξύ της Βαγδάτης, Δαμασκού και του βορείου Ιράκ.

Όλο αυτό σκηνοθετήθηκε αφενός για να ακυρωθούν τα όποια σχέδια της ενεργειακής σύνδεσης Ιράν-Ιράκ και Συρίας και αφετέρου και κυρίως για να μεταφέρουν απρόσκοπτα με την μεσολάβηση των Κούρδων του βορείου Ιράκ και της Τουρκίας, το πετρέλαιο του Ιράκ στα τουρκικά λιμάνια της ανατολικής Μεσογείου και από εκεί στις ΗΠΑ και κυρίως στο Ισραήλ. Παράλληλα με τις επιχειρήσεις στην Μέση Ανατολή άρχισε να προχωρεί και το σχέδιο της άμεσης πλαγιοσκόπησης της Ρωσίας, η οποία είναι ο κύριος προμηθευτής της Ευρώπης σε φυσικό αέριο με αποτέλεσμα να υπάρχει άμεση εξάρτηση από ένα βασικό αστάθμητο παράγοντα, όπως είναι η Ρωσία του Πούτιν.

Εδώ ο στόχος αυτού του «θεάτρου» ήταν η ακύρωση του σχεδίου υλοποίησης του αγωγού South stream, ένας αγωγός που αναβαθμίζει άμεσα στρατηγικά την χώρα μας και την αντικατάσταση του από τον περίφημο τουρκοαζερικής επιρροής αγωγό, ΤΑΡ, που υποβάθμιζει και ενεργειακά, αλλά κυρίως και στρατηγικά την Ελλάδα.

Τώρα η «παράσταση» συνεχίζεται με την υπόθεση της κατάρριψης του μαλαισιανού αεροσκάφους στην ανατολική Ουκρανία.

Το επίμαχο σημείο στην υπόθεση αυτή, είναι ότι η ναζιστική κυβέρνηση του Κιέβου έστειλε σκόπιμα το αεροπλάνο αυτό στην εμπόλεμη ζώνη για να μπορέσει στη συνέχεια να κατηγορήσει τους Ρώσους της περιοχής, που σφαγιάζονται επί μέρες και κανένας διεθνής παράγοντας δεν είχε ενδιαφερθεί για αυτή την σφαγή, ότι αυτοί είναι οι αδιαμφισβήτητοι ένοχοι της κατάρριψης.

Να θυμίσουμε ότι το άλλο μαλαισιανο αεροπλάνο χάθηκε χωρίς κάνεις να μας πει τι έγινε ενώ και στην περίπτωση αυτή, (όπως και στην άλλη), τουλάχιστον πέντε δυτικοί δορυφόροι κατέγραφαν τα πάντα σχετικά με την πορεία του. Γιατί έκρυψαν την αλήθεια ;

Αλλά όπως αναφέραμε και στην αρχή, ο βασικός στόχος είναι η Ρωσία του Πούτιν.

Όλες οι κινήσεις του Ρώσου προέδρου τα τελευταία χρόνια, όπως η μεγάλη του στήριξη στην αναζωογόνηση της Ρωσικής Ορθόδοξης εκκλησίας, η απαγόρευση των ξένων ΜΚΟ, (που δρούσαν υπονομευτικά), οι νομικές διώξεις των ομοφυλοφιλικών οργανώσεων, αλλά κυρίως η απαγόρευση λειτουργίας ξένων τραπεζών που υπονόμευαν το ρωσικό τραπεζιτικό σύστημα, έδειξαν πως προβάλλονταν σαν ένα ανάχωμα στην επέλαση της Νέας Τάξης. Η τελευταία κίνηση του Πούτιν να προχωρήσει στην δημιουργία ενός νέου ΔΝΤ από την ομάδα των BRICS, (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα, Νότιος Αφρική), ήταν η αποκορύφωση της «ανταρσίας» του Ρώσου προέδρου. Αμέσως μετά, (σύμπτωση ;;), είχαμε την κατάρριψη του μαλαισιανού αεροπλάνου για το οποίο η Δύση θέλησε να ρίξει την βαριά ευθύνη στην Ρωσία.

Η κίνηση αυτή του Ρώσου προέδρου με την ομάδα των BRICS, είχε κυριολεκτικά εξοργίσει τα αμερικανικά «σκοτεινά» κέντρα που πνέουν μένεα εναντίον του. Το «πάθημα» της Συρίας όπου ο Πούτιν σταμάτησε την προγραμματισμένη επέμβαση των Αμερικανών και στη συνέχεια η ανάκτηση της Κριμαίας από την Ρωσία, είναι άλλα δυο ασυγχώρητα «παραπτώματα» του Πούτιν για τους Αμερικανούς. Για πρώτη φορά η Νέα Τάξης αναγκάστηκε να υποχωρήσει και να ακυρώσει κάποια σχέδια της. Όπως αποκαλύπτει και μια τουρκική αντισιωνιστική εφημερίδα, η Milligazete, (20/7/2014), επικαλουμένη πηγές αμερικανικών ΜΜΕ, η περίφημη οικογένεια των Ρότσιλντ, η μεγάλη οικογένεια που ελέγχει άμεσα το ΔΝΤ, έχει επικηρύξει τον Ρώσο πρόεδρο γιατί για πρώτη φορά στην παγκόσμια ιστορία κλονίζονται τα οικονομικά της συμφέροντα και η φιλοδοξία της να υποτάξει όλο τον πλανήτη στην Νέα Τάξη Πραγμάτων. Γι' αυτό και πολλοί στην Μόσχα αναρωτήθηκαν μήπως ο πραγματικός στόχος της κατάρριψης στην ανατολική Ουκρανία ήταν το ίδιο το αεροπλάνο του Ρώσου προέδρου, που πριν από λίγο είχε περάσει πολύ κοντά από την περιοχή.

Αλλά το θέμα έχει και την μεταφυσική του διάσταση, καθώς τέτοιες μεταφυσικές διαστάσεις επηρεάζουν πολύ την αμερικανική κοινή γνώμη και καλλιεργούνται σκόπιμα από τα ίδια κέντρα. Όσοι παρακολουθούν αμερικανική τηλεόραση θα γνωρίζουν ότι από τις αρχές της πρώτης δεκαετίας του εικοστού πρώτου αιώνα, τα μεγαλύτερα δορυφορικά αμερικανικά θρησκευτικά κανάλια, όπως πχ. το GOD TV, το DayStar το Christian Television, το The Family Channel κ.α. έκαναν αλλεπάλληλες εκπομπές με μακροσκελείς αναλύσεις αφιερωμένες στον νέο τότε πρόεδρο της Ρωσίας που τον παρουσίασαν σαν τον αναμενόμενο Αντίχριστο. Μέσα σε αυτό το πνεύμα είναι και η πρωτοφανής δήλωση που έκανε στις 5 Μαΐου 2014, ο Σουηδός υπουργός Εξωτερικών, Καρλ Μπιλντ, (ο οποίος υπήρξε και πρωθυπουργός της Σουηδίας (1991-1994), είναι τακτικός θαμώνας της Λέσχης Bilderberg, του Council on Foreign Relations, (CFR) και της Τριμερούς Επιτροπής, ένας από τους αρχιτέκτονες της πολιτικής της Ε.Ε. για την Ανατολική Ευρώπη και ένας από τους «νεκροθάφτες» της ενωμένης Γιουγκοσλαβίας), πως η Ορθοδοξία είναι άμεση απειλή για τον δυτικό πολιτισμό και πως το πρόβλημα είναι πως η Ρωσία. είναι ορθόδοξη χώρα.

Το μεγάλο μισός που καλλιεργείται στις δυτικές χώρες κατά του Πούτιν και της Ορθόδοξης ταυτότητας του, έχει από την μια σαν αφετηρία το σκληρό και αρρωστημένο θρησκευτικό πουριτανικό προφίλ των Προτεσταντικών σέκτων και από την άλλη, την έμφαση πάνω στα «ανθρώπινα δικαιώματα», τις «δημοκρατικές διαδικασίες», την ελευθερία των ομοφυλόφιλων, τα φεμινιστικά κινήματα που κηρύττουν πως ο Πούτιν είναι στυγνός δικτάτορας χειρότερος ακόμα και από τον Στάλιν.

Όποιοι ακόμα νομίζουν πως στην Αμερική και στην Γερμανία υπάρχει ελευθερία πληροφόρησης, δυστυχώς απατούνται οικτρά. Ένα τεράστιο και καλά οργανωμένο σύστημα ΜΜΕ με μεγάλες δυνατότητες παραπληροφόρησης, κατασκευής πλαστών βίντεο, δημιουργίας τεχνητών ειδήσεων, έχει στήσει μια τρομερή εκστρατεία, εδικά μετά την αλλαγή στην Ουκρανία, δυσφήμησης του Ρώσου πρόεδρου που τον παρουσιάζουν σαν η «μάστιγα της ανθρωπότητας» και σαν η παγκόσμια απειλή για την ειρήνη.
Όλα αυτά θα πρέπει να μας προβληματίσουν σε μεγάλο βαθμό καθώς όπως φαίνεται, ο αντίχριστος παίζει πολύ όμορφα παιχνίδια αντιστρέφοντας το μαύρο σε άσπρο και την μέρα σε νύχτα.

Κατηγορούν τον Πούτιν για την επέμβαση του στην Κριμαία, όταν οι Αμερικανοί έχουν σπάσει ρεκόρ στρατιωτικών επεμβάσεων σε ξένες χώρες χωρίς να ρωτήσουν κανένα. Νικαράγουα, Σομαλία, Αφγανιστάν, Ιράκ, είναι μερικά μόνο από τα λίγα παραδείγματα της «θεόπνευστης» δράσης των Αμερικανών βουτηγμένη στο αίμα και στην καταστροφή. Όταν το Ισραήλ κάθε λίγο και λιγάκι επεμβαίνει σε ξένα εδάφη χωρίς να ρωτήσει κανένα. Όταν η Τουρκία κατέχει ακόμα παράνομα εδάφη της Κυπριακής Δημοκρατίας που είναι και μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και από την άλλη δεν κάνουν τίποτα, ή πιο σωστά ενισχύουν τους φανατικούς ισλαμιστές να κουρελιάζουν τα επίσημα σύνορα σφάζοντας τους χριστιανούς στην Μέση Ανατολή και να απειλούν τους πάντες και τα πάντα, ενώ ο Θεός, όπως υποστηρίζουν, δεν τους είπε τίποτα για να πολεμήσουν κατά. του Ισραήλ!

Το πρόβλημα όμως σε όλα αυτά είναι πως στην δική μας την χώρα μας κυβερνά σήμερα ένα διεφθαρμένο πολιτικό σύστημα που έχει υποταχτεί πλήρως στις επιταγές των ξένων αφεντικών που εξυπηρετούν με τον καλύτερο τρόπο τα σχέδια της Νέας Τάξης.

Εξ' ου και ο αδυσώπητος πόλεμος κατά της Ορθοδοξίας με αλλεπάλληλα νομοσχέδια που πλήττουν άμεσα τις θρησκευτικές αξίες και διαλύουν την παραδοσιακή παιδεία μας.

Όσοι διαφωνούν, σύμφωνα με το καινούριο εφεύρημα του νέου, (γνωστού αγνωστικιστή και σαϊεντολόγου ), υπουργού Παιδείας, (που πρόσφατα τον υποδέχτηκαν μετά βαΐων και κλάδων στον Άγιο Όρος), είναι ζηλωτές και θα πρέπει να εξαφανιστούν για την «πρόοδο» και το γενικό καλό.

Έτσι η Ελλάδα σύμφωνα με τον κύριο αυτό και τους συνυπουργούς του, απαλλαγμένη από τους ζηλωτές, τους αναχρονιστές, αυτούς που επιμένουν στην «οπισθοδρομική διδαχή» των Πατέρων της Εκκλησιάς, θα βαδίσει τον δρόμο της «μεγάλης Προόδου».

Ζήτω λοιπόν η Νέα Τάξη και στην χώρα μας, ενάντια πρώτιστος και στον διαφημιζόμενο. αντίχριστο αντίπαλο της. Αλλοίμονο μας!

Την ομιλία αυτή του Πούτιν την έθαψαν επιμελώς τα ελληνικά και Δυτικά ΜΜΕ για να μην αντιληφθεί η ανθρωπότητα το γεγονός ότι αυτοί που διοικούν τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση απο το παρασκήνιο θέλουν να οδηγήσουν την ανθρωπότητα σε μία Παγκόσμια Κυβέρνηση-Τυραννία…
Το βίντεο περιλαμβάνει αποσπάσματα από την ομιλία του Βλαδίμηρου Πούτιν στην ετήσια συνέντευξη τύπου στο Μόναχο το 2011. Στο συνέδριο συμμετείχαν αρχηγοί κρατών και ο Πούτιν μίλησε ξεκάθαρα ενάντια στην Νέα Τάξη Πραγμάτων και «αυτούς» που θέλουν να γίνουν κυρίαρχοι του πλανήτη.

WIKILEAKS ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΟΥΝ ΤΑ ΚΩΔΙΚΟΠΟΙΗΜΕΝΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΤΗΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗΣ ΠΡΕΣΒΕΙΑΣ ΣΤΗ ΜΟΣΧΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΠΟΥΤΙΝ

Το Wikileaks δημοσίευσε ήδη από το 2011-12, μυστικά τηλεγραφήματα του τέως Αμερικανού πρέσβη στη Ρωσία, John Beyrle ο οποίος ανέλαβε καθήκοντα το 2008 και που τώρα έχει αντικατασταθεί από τον John Tefft .

Ο τ.Αμερικανός πρέσβης ανέφερε στην Ουάσιγκτον, τη συνάντησή του με Ρώσους «αντιφρονούντες», τα αιτήματά τους και την απαίτησή τους για δημιουργία μιας » κατάστασης έκτακτης ανάγκης» προκειμένου να «ανατρέψουν Πούτιν».

Δεν είναι μυστικό ότι οι ρώσοι «αντιφρονούντες» συνεδριάζουν τακτικά με τους Αμερικανούς διπλωμάτες. Εκείνοι ιδιαίτερα που έχουν στενές σχέσεις , όπως ο Boris Nemtsov, καλούνται άμεσα στην Ουάσιγκτον, ενώ άλλοι, λιγότερο σημαντικοί, καλούνται στην πρεσβεία των ΗΠΑ στη Μόσχα.

Για την πρόοδο της κάθε τέτοιας συνάντησης, ο τ.Πρεσβευτής των ΗΠΑ στη Ρωσία έστλενε τις εκθέσεις του με κωδικοποιημένα τηλεγραφήματα.

Η εφημερίδα Komsomolskaya Pravda δημοσίευσε αποσπάσματα από τις εκθέσεις αυτές.

Το κωδικοποιμένο τηλεγράφημα με αριθμό 000304 ΜΟΣΧΑ μιλάει για τη συνάντηση του Διευθυντή του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΠΑ για τον τομέα Ρωσία, Michael McFaul με Ρώσους ακτιβιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων (14/01/10).

Οι ακτιβιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ήταν απογοητευμένοι με την αναθέρμανση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών . Η Ludmila Alexeeva από την Ομάδα Ελσίνκι της Μόσχας, συμβούλευσε τους Αμερικανούς να παρακολουθούν στενά το τι συμβαίνει στη Μόσχα, αλλά το κάνουν διακριτικά, όχι όπως οι προηγούμενες κυβερνήσεις.

«Να δυναμώνουμε τη φωτιά, αλλά να μην είναι σαν μια δεύτερη Μπους ...» είπε ο McFaul.

Ο Γιούρι Dzhibladze από το »Κέντρο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και τη Δημοκρατία», ζήτησε επίσης από τον αμερικανό πρέσβη να αυξηθεί ο βαθμός της αμερικανικής παρέμβασης στις ρωσικές υποθέσεις .

Ο αμερικανός πρέσβης John Beyrle αναφέρει στο μήνυμά του:

«Ο Dzhibladze πιστεύει ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει να ενισχύσουν την κριτική τους … για να δείξουν ότι τα θέματα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατέχουν εξέχουσα θέση στην ατζέντα των διμερών σχέσεων … Για τη συνεργασία της Ρωσίας με τις ΗΠΑ έχουμε το δικαίωμα να απαιτήσουμε μεταρρυθμίσεις σε αντάλλαγμα για εμπορικές ή άλλες παραχωρήσεις »

Το κωδικοποιημένο τηλεγράφημα «ΜΟΣΧΑ 000305» ( 19 /01 2010) μιλά για τη νέα συνάντηση του αξιωματούχου για τον τομέα Ρωσία, McFaul με τη ρωσική αντιπολίτευση. Με έκθεσή του στην Ουάσιγκτον, ο αμερικάνος πρέσβης εκθέτει τους Boris Nemtsov και Vladimir Milov από το κίνημα «Αλληλεγγύη», τον Gregory Bovt από το κόμμα «Σωστή Αιτία» και τον Vladimir Ryzhkov, πρώην επικεφαλή του Ρεπουμπλικανικού κόμματος:

«… Συμφώνησαν ότι ο σκοπός της αντιπολίτευσης για τα επόμενα δύο χρόνια θα είναι να εργαστούν για να αποτρέψουν την επιστροφή του Πούτιν στην προεδρία. Αλλά, κατά τη γνώμη τους, και λαμβάνοντας υπόψη την επιρροή του Πούτιν στην κοινωνία, η ανατροπή του μπορεί να προκληθεί μόνο από κάποιο είδος » κατάστασης έκτακτης ανάγκης». Ο Bovt είπε ότι η κοινωνία των πολιτών στη Ρωσία αυτή τη στιγμή είναι κοιμισμένη και είναι απίθανο θα αντιταχθεί ενεργά στο σημερινό καθεστώς ».

Σύμφωνα με τον ίδιο, η πλειοψηφία των Ρώσων πολιτών είναι ικανοποιημένοι με την τρέχουσα κατάσταση.Οι Αμερικανοί διπλωμάτες, εκτιμούν ότι η »αποπουτινοποίηση» πρέπει να επιτευχθεί κυρίως στο εσωτερικό της Ρωσίας.

Ο εκδότης του διαδικτυακού τόπου Caucasian Knot , Grigory Shvedov είχε ζητήσει από τους Αμερικανούς « να εργαστούν πιο στενά με τις ΜΚΟ και να μην περιορίζονται μόνο στην οικονομική στήριξη. Ο Lev Ponomarev από την οργάνωση «For Human Rights» και η Lyudmila Alekseeva συμβούλευσαν τις Ηνωμένες Πολιτείες να απομονώσουν τον επικεφαλή της Τσετσενίας, Ramzan Kadyrov, και να συνάψουν σχέσεις με άλλους ηγέτες ρωσικών Δημοκρατιών του Βόρειου Καυκάσου.

Να σημειωθεί ότι το WikiLeaks έχει δημοσιεύσει μόνο κάποιες από τις συνεδριάσεις των αντιφρονούντων με τους Αμερικανούς. (fortrusse/on russia/kartam live)


Φόβιζε τις ΗΠΑ 
Η σχέση Καραµανλή µε Πούτιν

«Ο κίνδυνος είναι η Αθήνα, όντας πιο κοντά στη Ρωσία στα θέματα ενέργειας, να βρεθεί υπό πίεση και να στηρίξει τους Ρώσους και σε άλλα θέµατα, όπως το Ιράν », αποκαλύπτει τηλεγράφηµα του Wikileaks την περίοδο που υπογράφονταν οι συµφωνίες για τους ενεργειακούς αγωγούς.

Τους φόβους των Αµερικανών ότι οι στενότερες σχέσεις Καραµανλή – Πούτιν µπορεί να οδηγήσουν και σε στενότερες σχέσεις µε το Ιράν αποκαλύπτει τηλεγράφηµα του Wikileaks, την κρίσιµη περίοδοκατά την οποία υπογράφονταν οι συµφωνίεςγια τους ενεργειακούς αγωγούς. «Προσπαθεί να τοποθετήσειτον εαυτό του σαν να λαµβάνει ισορροπηµένη θέση ανάµεσα στις ΗΠΑ και τη Ρωσία, σε αντίθεση µε την υπουργό Εξωτερικών και πολιτική ανταγωνίστριά του Ντόρα Μπακογιάννη για την οποία κάποιοι Ελληνες πιστεύουν ότι τηρεί υπερβολικά φιλοαµερικανική γραµµή», έγραφε τότε ο αµερικανός πρεσβευτής Ντάνιελ Σπέκχαρντ.

«ΤΑ ΝΕΑ» ρίχνουν φως στο έντονο παρασκήνιο που εκτυλίχθηκε από τον Νοέµβριο του 2007 έως και τον Απρίλιο του 2008, οπότε πραγµατοποιήθηκαν οι δύο επισκέψεις Καραµανλή στη Μόσχα για τους αγωγούς Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολης και South Stream.

Σαράντα ηµέρες πριν από την προγραµµατισµένη συνάντηση του έλληνα πρώην πρωθυπουργού µε τον Πούτιν στις 17 ∆εκεµβρίου 2007, η αµερικανική πρεσβεία στην Αθήνα αποστέλλει στο Στέιτ Ντιπάρτµεντ εµπιστευτικό τηλεγράφηµαµε θέµα: «Ελλάδα και Ρωσία: οι αναπτυσσόµενοι δεσµοί – που γίνονται πιο ισχυροί;». Ανάµεσα σταστοιχεία για τις ελληνορωσικές σχέσεις και τις πληροφορίες για τους αγωγούς που περιλαµβάνονται στο διπλωµατικό έγγραφο, παρατίθενται και οι απόψεις ειδικών στο θέµα. Σύµφωνα µε τον αµερικανό επιτετραµµένο Τόµας Κάντριµαν, οσυνταξιοδοτηµένος πρέσβης Αλκιβιάδης Καρόκης είπε ότι η κυβέρνηση Καραµανλή «έπαιζε µε τη φωτιά» κατά τις συµφωνίες της µε τον Πούτιν και αναρωτιόταν αν οι πρώην συνάδελφοί του στο ΥΠΕΞ κατανοούσαν τις επιπτώσεις. Ο ίδιος, όπως αναφέρεται στο τηλεγράφηµα 07Athens2171, ανησυχούσε γιατο γεγονός ότιη αυξηµένη εξάρτηση απότους ρωσικούς ενεργειακούς πόρουςµπορεί να επιφέρει αυξηµένη πολιτική εξάρτηση και αµφισβήτησε τις ικανότητες της Ελλάδας – πολιτικά και διπλωµατικά– να διαχειρι στεί αποτελεσµατικά τις σχέσεις της µε τη Ρωσία. «ΟιΡώσοι είναι πολύ επιθετικοί», φέρεται να είπε ο πρέσβης, «και πραγµατικά δεν γνωρίζω τι προσπαθούν (στην ελληνική κυβέρνηση) να κάνουν». Στο συγκεκριµένο διπλωµατικό έγγραφο αναφέρεται επίσης ότι «Ρώσοι πράκτορες θα µπορούσαν να διεισδύσουν στην ελληνική οικονοµία», λόγω της αυξανόµενης δύναµης τω νsiloviki (πρώην και νυν στελέχη ασφάλειας και µυστικών υπηρεσιών που κατέχουν επιφανείς θέσεις στη Ρωσία του Πούτιν). Ανάµεσα στους ειδικούς που είχαν προσκληθεί ήταν και ο Χρύσανθος Λαζαρίδης, σύµβουλος του βουλευτή τότε Αντώνη Σαµαρά, ο οποίος «συµφώνησε ότι η ελληνική διπλωµατία εµφανιζόταν απροετοίµαστη να αντιµετωπίσει τη διευρυνόµενη σχέση µε τη Ρωσία». Στο σχόλιό του ο αµερικανός επιτετραµµένος έγραφε: «Είναι ξεκάθαρο ότι οι Ελληνες απολαµβάνουν το κόρτε των Ρώσων, ακόµα και αν το παίζουν συχνά δύσκολοι». Λίγες ηµέρες µετά η αιφνιδιαστική παρουσία του αµερικανού υπουργού Ενέργειας Μπόντµαν στα εγκαίνια του αγωγού φυσικού αερίου TGI ερµηνεύθηκε ως πίεση των ΗΠΑ να αποµακρυνθεί η Ελλάδα από τη Ρωσία.

Μερικές ώρες αφού ο Καραµανλής αποχαιρέτησετον Πούτιν και µία ηµέρα µετάτην υπογραφή της συµφωνίας σύστασης εταιρείας για την κατασκευή του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολης, η αµερικανική πρεσβεία στην Αθήνα στέλνει στα κεντρικά τηλεγράφηµα (07Athens2375) µε τον τίτλο: «Ο έλληνας Πρωθυπουργός στη Μόσχα: ρητορική (προφανώς) αταίριαστη µε τις πράξεις». Σε αυτό ο αµερικανός πρεσβευτής Ντάνιελ Σπέκχαρντ σχολιάζει ότι µεγάλο µέρος του ελληνικού Τύπου και των πολιτών, που αποδίδουν σηµαντική αξία στην κοινή ορθόδοξη κληρονοµιά και την αριστερίστικη νοσταλγία, θεωρούν θετικές τις κινήσεις του Καραµανλή προς τη Ρωσία. Επισηµαίνει µάλιστα ότι ο πρώην πρωθυπουργός τοποθετεί εαυτόν σε µια ισορροπία ανάµεσα σε ΗΠΑ και Ρωσία, σε σχέση µε την ΥΠΕΞ Μπακογιάννη που θεωρείται από κάποιους υπέρ το δέον φιλοαµερικανή. «Ο Καραµανλής προφανώς πιστεύει ότι µπορεί να διατηρήσει ισορροπία στις σχέσεις µε τη Ρωσία και τη ∆ύση. Ο κίνδυνος όµως είναι ότι η Αθήνα, όντας πιο κοντά στη Ρωσία στα θέµατα ενέργειας, µπορεί να βρει τον εαυτό της υπό πίεση και να στηρίξει τους Ρώσους σε άλλα θέµατα όπως είναι οι σχέσεις µε το Ιράν. Εχουµε πει στους Ελληνες ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν πρόβληµα µε τους καλύτερους ελληνορωσικούς δεσµούς. Την ίδια ώρα, συνεχίζουµε να ρωτάµε πώς η Ελλάδα µπορεί να συµβιβάζειτη στήριξή της για τον αγωγό TGI µετο ανταγωνιστικό πρότζεκτ του South Stream – ένα ερώτηµα στο οποίο ακόµα να λάβουµε επαρκείς απαντήσεις», έγραφε ο Σπέκχαρντ.

ΤA ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ. Ανάµεσα σε άλλα, όπως φαίνεται στο διπλωµατικό έγγραφο 07Athens2386, οι Αµερικανοί είχαν «θιχτεί» επειδή τις ηµέρες της συνάντησης γράφτηκε στον Τύπο ότι ο Καραµανλής επανειληµµένως συνεχάρη τον Πούτιν γιατα αποτελέσµατα των εκλογών.

Το συγκεκριµένο θέµα ετέθηαπό τους Αµερικανούς σε στέλεχοςτου ΥΠΕΞ, το οποίο απάντησε ότι τα συγχαρητήρια δόθηκαν µία φορά και µόνο. Οσο για τις αναφορές ότιο Καραµανλής µιλούσε για «στρατηγική συνεργασία» ή «στρατηγική συµµαχία», το ίδιο στέλεχος επιβεβαίωσε τη χρήση τωνόρων και ξεκαθάρισε πως «δεν ήτανκάτι νέο» καθώς χρησιµοποιούνταν εδώ και χρόνια. «Σε κάθε περίπτωση, είπε, ο όρος είχε “µικρή ουσιαστική σηµασία” και εξυπηρετούσε το πρωτόκολλο», αναφέρεται στο τηλεγράφηµα, όπου ο Σπέκχαρντ ξεκαθαρίζει ότι θα συνεχίσουν να παρακολουθούν τις ελληνορωσικές εξελίξεις και να πιέζουν τους Ελληνες για τη θέση τους όσον αφορά τον South Stream.

Κατά τη συνάντησή του µε τον αµερικανό πρεσβευτή στις 4 Ιανουαρίου 2008 ο πρώην πρωθυπουργός φέρεται να είπε ότιο Πούτιν «δεν ήταν δάσκαλος της δηµοκρατίας» και ότι δεν υπήρχε «καµία αµφιβολία» πως οι αξίες της Ελλάδας δεν έχουν αλλάξει, αλλά η Ρωσία είναι σηµαντική χώρα και η Ελλάδα χρειαζόταν να έχει καλές σχέσεις µαζί της.«Οσο για τον ρωσικό αγωγό φυσικού αερίου South Stream, ο Καραµανλής είπε ότι οι Ρώσοι σκόπευαν να τον κατασκευάσουν και ανδεν περνάει από την Ελλάδα, θα περνάει από κάπου αλλού. Ετσι, “είναι καλύτερα για εµάς αν περνάει απότην Ελλάδα”», φέρεται να είπε ο πρώην πρωθυπουργός σε ήδη δηµοσιευµένο τηλεγράφηµα του Wikileaks. Στοίδιο έγγραφο αναφέρεται ότι ο Καραµανλής επιχείρησε να υποβαθµίσει την πρόοδο του South Stream, λέγοντας ότι η εκκίνησητου πρότζεκτ είναι «δύσκολη και χρονοβόρος».

Λιγότερο από ενάµιση µήνα µετά, στις 15 Φεβρουαρίου, ο πρόεδρος της Prometheus Gas ∆ηµήτρης Κοπελούζος που συνεργάζεται µε τη ρωσική Gazprom φέρεταινα δηλώνει στον αµερικανό πρεσβευτή κατά τη συνάντησή τους ότι ο South Stream δεν αναµένεται να περάσει από την Ελλάδα στο εγγύς µέλλον. «Οταν πιέστηκε για τοθέµα αν η Gazprom επιθυµεί να έχει αγωγό στην Ελλάδα, ο Κοπελούζος απάντησε ότιη Gazprom έχει προτείνει µία γραµµή µέσω Ελλάδας στην Ιταλία, αλλά οι Ρώσοι έχουν συµφωνήσει ήδη µε τη Σερβία για την εξαγωγή του αερίου στην Κεντρική Ευρώπη. Η Gazprom δεν έχει υπογράψει τίποτα µε τους Ελληνες», αναφέρεται στο τηλεγράφηµα 08Athens262. «Κατά τη γνώµη του, ο South Stream δεν θα πραγµατοποιηθεί για πολλά χρόνια», σηµειώνει ο Σπέκχαρντ .

Οι υποσχέσεις των Αζέρων, τα παζάρια και η πολιτική των αγωγών φυσικού αερίου

Ο αµερικανός πρώην πρεσβευτής στην Αθήνα παρότρυνε τον πρώην υπουργό να µην στηρίξει συγκεκριµένο αγωγό γιατί δεν µας συµφέρει

ΣΤΙΣ 20 ΜΑΡΤΙΟΥ, δύο ηµέρες αφού επέστρεψε από το Αζερµπαϊτζάν, ο τότε υπουργόςΑνάπτυξης Χρήστος Φώλιας εµφανίζεται σε τηλεγράφηµα να λέει στον αµερικανό πρεσβευτή για το πνεύµα «άριστης συνεργασίας» καιότι ήτανιδιαίτερα ικανοποιηµένος που άκουγε ότι οι Αζέροι έχουν «άφθονο φυσικό αέριο», µέρος του οποίουήταν άµεσαδιαθέσιµο. Το ταξίδι του στο Μπακού ήταν αποτέλεσµα της υπόσχεσης Καραµανλή στον αζέρο πρόεδρο που παρίστατο στα εγκαίνια του TGI, τον οποίον θα γέµιζαν µε αέριο.

Οπως φαίνεται στο διπλωµατικό έγγραφο 08Athens438, ο Φώλιας είπε στον πρεσβευτή ότι «γνωρίζουµε πωςη Ρωσία δεν είναι ευτυχισµένη µετον TGI. Αλλά τους είπαµε ότι η Ελλάδα πρέπει να στηρίξει τους ευρωπαίους εταίρους ως “αγωγός” του αερίου από την Κασπία. Απλά δεν µπορούµε ναυποσκάψουµε τη διεθνή φήµη µας».Ο Σπέκχαρντπαρότρυνε τον πρώην υπουργό να µην υποστηρίξει τον αγωγόTrans-Adriatic Pipeline(TAP) και υποσχέθηκε να του δώσει σε επόµενη φάση τα στοιχεία που θα δείχνουν ότι δεν εξυπηρετεί τα συµφέροντα της Ελλάδας.

H GAZPROM. Εναν µήνα πρινµε συνέντευξη τουτούρκου υπουργού Ενέργειας στη «Ζαµάν»είχε επιβεβαιωθεί ότι θα µεταφέρει αέριο από το Ιράν. Σε άλλο τηλεγράφηµα που έχει ήδηδηµοσιευτεί, αναφέρεται ότι οαναπληρωτής βοηθός ΥΠΕΞ Μάθιου Μπράιζα κατά την επίσκεψή του στην Ελλάδα τον Απρίλιο του 2008, «δεν προσπάθησε να τους πείσει να µη στηρίξουν την πρόταση της Gazprom για τον South Stream, τους παρότρυνε να κάνουν τον TGI ύψιστη ενεργειακή προτεραιότητατης χώρας τους και να το κάνουν δηµόσια». Μία ηµέρα αφότου ο Καραµανλής υπέγραψε τη διακυβερνητική συµφωνία για τον South Stream, ο τότε πρόεδρος του Συµβουλίου Εθνικής Ενεργειακής Στρατηγικής Ραφαήλ Μωυσής ενηµέρωσε τουςΑµερικανούς σχετικά µε το περιεχόµενό της, το οποίο χαρακτηρίστηκε «σηµαντικό αλλά γενικό».Στο εµπιστευτικό έγγραφο 08Athens598 µε ηµεροµηνία 30 Απριλίου 2008, ανάµεσα σε άλλα επισηµαίνεταιότι στουςόρους της συµφωνίας αναφέρονται συγκεκριµένοι ευρωπαϊκοί κανονισµοί αλλά δεν υπάρχει απολύτως καµίααναφορά στηνΕυρωπαϊκήΕνωση. Και αναρωτιέταιο Σπέκχαρντστο σχόλιό του στο τηλεγράφηµα: «Πού είναι η Ε.Ε.; Ο South Stream στοχεύει στην καρδιά της στρατηγικής της ευρωπαϊκής ενεργειακής ασφάλειας.

Η πραγµατοποίησή του προχωρά µέσα από συµφωνίες πουυπογράφονται απόχώρες µέλη της Ε.Ε. που (αν πιστέψουµε τον Μωυσή) κλείνουν το µάτι σε ευρωπαϊκούς κανονισµούς, ενώ δεν αναφέρουν την Ε.Ε. κατ’ όνοµα».

«Θιγµένοι» οι Αµερικανοί

Οι Αµερικανοί είχαν θιχτεί επειδή τις ηµέρες της συνάντησης γράφτηκε στον τύπο ότι ο Καραµανλής επανειληµµένα είχε συγχαρεί τον πούτιν για τα αποτελέσµατα των εκλογών. το συγκεκριµένο θέµα ετέθη από τους αµερικανούς σε στέλεχος του ΥΠΕΞ το οποίο απάντησε ότι τα συγχαρητήρια δόθηκαν µία φορά και µόνο. οσο για τις αναφορές ότι ο Καραµανλής µιλούσε για «στρατηγική συνεργασία» ή «στρατηγική συµµαχία», το ίδιο στέλεχος επιβεβαίωσε τη χρήση των όρων και ξεκαθάρισε ότι «δεν ήταν κάτι νέο» καθώς χρησιµοποιούνταν εδώ και χρόνια.

Η «εξοµολόγηση» Καραµανλή.

Κατά τη συνάντησή του µε τον αµερικανό πρεσβευτή στις 4 Ιανουαρίου 2008 ο πρώην πρωθυπουργός φέρεται να είπε ότι ο πούτιν «δεν ήταν δάσκαλος της δηµοκρατίας» και ότι δεν υπήρχε «καµία αµφιβολία» πως οι αξίες της ελλάδας δεν έχουν αλλάξει, αλλά η ρωσία είναι σηµαντική χώρα και η ελλάδα χρειαζόταν να έχει καλές σχέσεις µαζί της.

Reference id aka Wikileaks id #128904  ? 
Subject
Greece And Russia: The Growing Ties -- That Bind?
Origin Embassy Athens (Greece)
Cable time Tue, 6 Nov 2007 15:03 UTC
Classification CONFIDENTIAL
Source
References 06ATHENS1298

VZCZCXRO9211 OO RUEHDBU DE RUEHTH #2171/01 3101503 ZNY CCCCC ZZH O 061503Z NOV 07 FM AMEMBASSY ATHENS TO RUEHC/SECSTATE WASHDC IMMEDIATE 0668 INFO RUEHXD/MOSCOW POLITICAL COLLECTIVE PRIORITY RUEHZG/NATO EU COLLECTIVE PRIORITY RUEHBW/AMEMBASSY BELGRADE PRIORITY 0753 RUEHPS/USOFFICE PRISTINA PRIORITY 0335

Hide header C O N F I D E N T I A L 
SECTION 01 OF 03 ATHENS 002171
SIPDIS SIPDIS E.O. 12958: DECL: 11/06/2017

TAGS: PREL [External Political Relations], PGOV [Internal Governmental Affairs], RU [Russia; Wrangel Islands], GR [Greece; Crete]


SUBJECT: GREECE AND RUSSIA: THE GROWING TIES -- THAT BIND? REF: A. 06 ATHENS 1298 B. ATHENS 2137 Classified By: CHARGE D'AFFAIRES, A.I., THOMAS COUNTRYMAN. REASONS 1.4 (B) AND (D). ¶1. (C) SUMMARY AND INTRODUCTION:



Since the collapse of the Soviet Union, economic, political, religious, and cultural ties between Greece and Russia have deepened and broadened. Increased economic cooperation -- particularly in the energy field -- has been the most conspicuous area of growth, but an up-tick in cooperation in other areas is notable as well. As Russia lately has re-asserted its claim to great-power status and global influence, primarily through its dominance of energy markets, questions naturally have arisen in Athens about the expanding relationship and Greece's ability to manage it. Observer opinions are sharply divided over the dangers inherent in the expanding relationship; some believe Greek diplomacy lacks the expertise and perspective to manage it effectively. So far, GOG efforts are focused on protecting Greek interests, particularly in energy. Greece sees its relations with Russia in strategic terms but has a hard time articulating the strategy.

END SUMMARY AND INTRODUCTION.
THE EXPANDING RELATIONSHIP -------------------------- ¶2.

(U) Bilateral trade drives Greek-Russian relations and has significantly grown in volume over the last decade. According to statistics published by the Greek Embassy in Moscow, total bilateral trade in 2006 amounted to over 4 billion euro, with Greek exports to Russia (441 million euro) dwarfed by Russian imports to Greece (3.58 billion). Trade with Russia accounted for nearly five percent of Greece's cumulative trade turnover. In the period 2004-2006, Russia climbed from 14th to 11th largest importer of Greek goods and from 5th to 3rd largest exporter to Greece. Energy represents the most important sector in bilateral trade. Greek imports from Russia consisted almost entirely of energy products (83 percent), with Russia supplying 60 percent of Greece's petroleum and 82 percent of its natural gas (ref a). ¶3.

(C) Russia has also aggressively courted Greece in its new-found role as a regional energy transit leader. After a delay of many years, Russia, Greece, and Bulgaria signed an agreement on the construction and operation of the Burgas-Alexandroupolis (B-A) oil pipeline in March 2007, though negotiations subsequently bogged down over supply-share arrangements. The Russians have also pushed the Greeks very hard to allow Russian gas to flow through the Turkey-Greece-Italy (TGI) interconnector, which was intended for Caspian gas, and to permit the Russian South Stream gas line to transit Greek territory, an arrangement to which PM Karamanlis signed on in June (though that deal too has subsequently stalled). Greek officials and energy executives assure us they understand the importance of diversification in energy supplies to Europe. But observers are now concerned about Karamanlis's December 18 visit to Moscow, where he could finalie B-A -- which Karamanlis considers a legacy issue -- with concessions to the Russians on GI and South Stream (ref b).

BEYOND ENERGY ------------- ¶4.

(C) The political-diplomatic realm also presents a complex picture. When a common EU position has been identified, the Greeks generally adhere to it, and the Karamanlis government has supported the NATO-EU line in relations with Russia on such issues as the CFE Treaty. But Greece -- as the only Orthodox country among the original EU 15 -- has at the same time claimed a special relationship with Russia vis-a-vis Western Europe. During her December 2006 visit to Moscow, FM Bakoyannis spoke of Greece's "vanguard role" in strengthening ties between Russia and the EU, and last June, she told U/S Burns she regarded Greece as a "natural partner" for Russia. Putin has visited Athens twice in the last two years, and the Russian FM and DefMin have also visited recently. Such ties translate into cooperation -- or at least a convergence of positions -- on such concrete issues as Kosovo independence, which Moscow (directly) and Athens (indirectly) have opposed. Nevertheless, as the EU looks for a common position on Kosovo, Athens is attempting to reconcile its support for Belgrade with EU realities. Athens does not see its dual partnerships -- with the EU and with Russia -- as conflicting. ¶5.

(C) Arms procurement is another area of potential cooperation, though so far there appears to be much more ATHENS 00002171 002 OF 003 smoke than fire. Moscow clearly would like to boost arms sales to Greece, probably as much or more for the political benefit as for the economic benefit, though the latter could be substantial. Rosoboronexport and its agents are a prominent presence on the Greek arms-procurement scene, and Russian officials often speak of their desire to increase sales to Greece. Greek officials, who often use defense procurements to curry political favor with foreign governments, have not been unreceptive to Russian advances and have discussed many proposals with the Russians. But apart from the TOR missile deal in the late 1990s -- which is beset with technical problems and kickback allegations -- Greece has not signed a contract with Russia for a significant military system in years. ¶6. (C)

The purchase of Russian Beriev BE-200 fire-fighting aircraft is one deal the Greeks have been considering for some time. The forest fires in August were an opportunity for the Russian planes to prove themselves in the Greek context, and Moscow was first to offer them when Greece asked for international assistance with aircraft (on a cost-reimbursed basis, like most other European countries). The Greeks are supposed to conduct an international tender this fall to replace their aging fleet of Canadair aircraft. The Russian BE-200 and a newer Canadair model are the only contenders, but each has problems: the Canadair are more expensive to purchase but cheaper to operate, while the Russian plane is unwieldy and requires fresh, not salt, water, which is at a premium in Greece. There is, however, no question that Russia's swift provision of aircraft last August will be a major factor in Greece's eventual purchase decision.

SOME TOUGH QUESTIONS -------------------- ¶7.

(C) Observers are sharply divided over whether this growing closeness is a cause for concern. Retired Greek Ambassador Alcibiades Carokis told us the Karamanlis government was playing with fire in its dealings with Putin and wondered whether his former colleagues at the MFA understood the implications. He worried that increased dependence on Russian energy could result in increased political dependence and questioned whether Greece had either the political will or the diplomatic skill to manage its relationship with Russia effectively. "The Russians are very aggressive," he said, "and I really don't know what (the current Greek leadership) is trying to do." ¶8.

(C) Other observers take a more nuanced position, noting both the advantages and disadvantages of Greece's relations with Russia, though they too emphasized the negative risks. Andrew Liaropoulos, senior analyst at the Research Institute for European and American Studies (RIEAS), surmised that the various pipelines could finally make Greece an important link in the global energy chain and increase investment and technical know-how. On the down side, however, Greece appeared headed for near complete dependence on a single energy source, which would likely result in Moscow also gaining a greater political voice in the region. On Kosovo, Liaropoulos believed Greek cooperation with Russia added diplomatic weight to Greece's desire to preserve existing borders; but in the end, Athens could find itself supplanted by Moscow as Belgrade's voice to the West (if that ever could be said to have existed). ¶9.

(C) Ioannis Michaletos, a RIEAS Balkan Analyst, similarly ved was poised to move beyond the energy sector: Greece had a perennial problem attracting foreign investment and thus needed the capital, but increasing "state capitalism" in Russia and the growing power of the siloviki (the former and current security force personnel occupying increasingly prominent positions in Putin's Russia) meant Greece could find its financial system penetrated by Russian intelligence agents. Michaletos and Liaropoulos were also pessimistic about the Greek leadership's ability to manage the relationship. They argued that Greece continued to work on an ad hoc basis in its dealings with Russia and that Greek diplomacy lacked the expertise and perspective to see the "global picture." A

MORE POSITIVE VIEW -------------------- ¶10.

(C) Chrysanthos Lazaridis, senior political advisor to New Democracy MP Antonis Samaras, took a more sanguine view. Lazaridis agreed that Greek diplomacy appeared unprepared to deal with the expanding Russian relationship and said Greek-Russian relations would continue to be defined by ATHENS 00002171 003 OF 003 short-term objectives and peripheral concerns, which the Greek leadership mistook for "global" issues. But he believed Greek-Russian diplomatic overtures in any case were mostly for show and lacked real substance. Apparent cooperation on such issues as Kosovo represented a convergence of interests that would evaporate once the issues were settled. Similarly, the pipeline projects were not important in the long run given the energy independence offered by transporting oil by sea. Thus, while the Greek leadership was largely unprepared to deal with Russia, the problems were not so great that they wouldn't work themselves out.

QUO VADIS, MOSCOW? ------------------ ¶11.

(C) Johns Hopkins-trained Constantine Schinas, Expert-Counsellor on Russian Affairs in the MFA A5 Directorate for Russia and the CIS Countries, offered perhaps the most balanced view, though he expressed real concern about the direction in which Russia appeared to be developing. Schinas said the core of the relationship was economic, while much of the politics was "symbolic." He noted Greek-Russian historical ties but said Greece's "special relationship" with Russia stemming from the common Orthodox faith really functioned only on a sentimental level. Periodic summits took place and bilateral action plans were sometimes signed but there was no real substance. Similarly, despite the hype, there were few military sales to Greece, primarily because Greece did not want to commit to systems that would not be NATO-compatible. ¶12.

(C) Economics -- and the energy question, in particular -- was another matter.

Schinas said as Greece had grown increasingly dependent on Russian energy, the GOG had watched with concern Moscow's attempts to use the cut-off of supplies, first in Belarus then in Ukraine, for political purposes. Schinas thought the Kremlin had miscalculated and may have learned its lesson, but these incidents were troubling. ¶13.

(C) This brought Schinas to the crux of the matter. Russia might simply be interested in maximizing its energy market share and thus had an interest in Western Europe prospering and growing economically. On the other hand, Russia's recent movement toward authoritarianism was disconcerting and raised the possibility that its ultimate goal was reasserting its political power through energy.



COMMENT ------- ¶14.


(C) So far, the Greeks have looked out for, and defended, specific interests, and we have seen them take tough negotiating positions with Moscow on energy deals. But the Greeks often define their interests in regional, not global and strategic, terms. This has been evident across a range of issues, from Afghanistan, to NATO enlargement, to security in the Aegean. Our conversations with Schinas at the MFA suggest there are some in the GOG who are thinking about the big picture on Russia. But we agree with those who question Greece's ability to manage its relationship with Russia effectively. ¶15.

(C) The Greeks clearly enjoy being courted by the Russians, even if they often play hard-to-get. Putin has visited twice in the last two years, and we do not expect any slowdown in Russian advances. This is why high-level visits to Greece by U.S. officials, such as Secretary Bodman's visit later this month, remain important. COUNTRYMAN


Reference id aka Wikileaks id #135053  ? 
Subject Greek Pm In Moscow: Rhetoric (apparently) Unmatched By Deeds
Origin Embassy Athens (Greece)
Cable time Wed, 19 Dec 2007 14:01 UTC
Classification CONFIDENTIAL
Source
Referenced by 08ATHENS1188, 08ATHENS1216

VZCZCXYZ0000 OO RUEHWEB DE RUEHTH #2375/01 3531401 ZNY CCCCC ZZH O 191401Z DEC 07 FM AMEMBASSY ATHENS TO RUEHC/SECSTATE WASHDC IMMEDIATE 0926 INFO RUEHXD/MOSCOW POLITICAL COLLECTIVE PRIORITY RUEHZG/NATO EU COLLECTIVE PRIORITY RUCPDOC/DEPT OF COMMERCE WASHINGTON DC PRIORITY RUEATRS/DEPT OF TREASURY WASHINGTON DC PRIORITY

Hide header C O N F I D E N T I A L

ATHENS 002375 SIPDIS SIPDIS E.O. 12958:

DECL: 12/19/2017

TAGS: EFIN [Financial and Monetary Affairs], EINV [Foreign Investments], ENRG [Energy and Power], EPET [Petroleum and Natural Gas], GR [Greece; Crete], KPRV [Privatization], PGOV [Internal Governmental Affairs], PREL [External Political Relations], RS [Russia; Wrangel Islands]

SUBJECT: GREEK PM IN MOSCOW: RHETORIC (APPARENTLY) UNMATCHED BY DEEDS Classified By: DCM THOMAS COUNTRYMAN. REASONS 1.4 (B) AND (D). ¶1. (C)


SUMMARY: During a December 17-18 visit to Moscow, Greek PM Karamanlis signed with Russian President Putin and Bulgarian President Parvanov an agreement establishing a company to construct the Burgas-Alexandroupolis oil pipeline through Bulgaria and Greece. Press reports also indicate Putin and Karamanlis discussed the South Stream gas pipeline, though little headway was made toward agreement. Beyond the energy talks, Karamanlis and Putin reportedly engaged on a broad range of topics, including EU-Russia relations, the Balkans, Cyprus, and defense cooperation. Embassy hopes to get a readout from Karamanlis's office upon the delegation's return from Moscow.

END SUMMARY. BURGAS-ALEXANDROUPOLIS ---------------------- ¶2.

(SBU) According to press reports, expanding energy cooperation between Russia and Greece dominated talks during the Greek Prime Minister's visit to Moscow December 17-18. The visit gave a push to the Burgas-Alexandroupolis oil pipeline project as the three interested parties -- Greece, Russia and Bulgaria -- signed a protocol for the establishment of an international development company to oversee construction in the first months of 2008. The Greek press reported that Karamanlis said there were still steps to be taken, but that this was a landmark indicating actual implementation of the project was close. The Russian President also characterized the signing of the protocol as the penultimate step for constructing the pipeline. Addressing an official dinner at the Kremlin before concluding his visit, Karamanlis underscored the significance of the protocol, which, beyond its economic significance, "will constitute a very important step for achieving international energy security." He furthermore noted that Greece looked "forward to the mutually beneficial cooperation of our two countries in other sectors as well, such as natural gas."

SOUTH STREAM ------------ ¶3.

(SBU) Press reports indicated plans for the new South Stream natural gas pipeline were also discussed, though it is unclear whether headway was made toward a deal. In June, Karamanlis announced Greece's involvement in South Stream, which would bring Russian gas across the Black Sea to Bulgaria and on to other European countries. The Greek Prime Minister said in Moscow that discussions were still in preliminary stages, admitting that more detailed plans needed to be worked out. He announced that experts from both countries would examine technical and economic details of the project, aiming for another bilateral agreement. Putin, on the other hand, linked the South Stream project with the expansion of the Greek/Russian agreement on Russian natural gas supply by saying that Athens was interested in doubling its natural gas imports from Russia through the proposed South Stream pipeline between 2016 and 2040. (NOTE: This would mean that Greek consumption of Russian natural gas would go from 2.8 bcm currently to up to 5.6 bcm in 2040. Currently, Greece consumes 3.7 bcm of natural gas.

END NOTE.)
OTHER ISSUES ------------ ¶4.

(SBU) Beyond the energy talks, Karamanlis and Putin reportedly engaged on a broad range of topics, including EU-Russia relations, the Balkans, Cyprus, and defense cooperation. During a joint press conference with Karamanlis, Putin said they had discussed the situation in the Balkans, particularly the "Kosovo problem," and the Cyprus issue. Putin put particular stress on how Russia and Greece might contribute to the promotion of international stability. "In effect, what is on the agenda is the important issue of what world order will be established for many decades to come. Alongside other states, our countries should make their weighty contribution to the development of dialogue between civilizations, making the modern world more just and democratic, and free from reliance on brute force and blackmail," Putin said. ¶5.

(SBU) In the defense field, Putin and Karamanlis agreed that bilateral cooperation was rapidly developing in many different directions, though they did not specify what such cooperation might entail. (NOTE: Just before Karamanlis's visit, the Greek supreme defense and foreign policy council (KYSEA) announced Greece's intention to purchase several hundred Russia BMP armored personnel carriers, which is the first such major arms deal in many years. END NOTE) During the press conference, Putin said Russia was willing to sell Greece any system short of nuclear weapons. ¶6.

(SBU) Karamanlis also spoke warmly of Greek-Russian cooperation. He reportedly congratulated Putin on the recent Duma election three times, a gesture the Greek press highlighted as in direct contrast to most European leaders' skepticism concerning the elections. When asked by a Russian correspondent to comment on the reaction of "Brussels bureaucrats" to the Greek PM's visit to Moscow, Karamanlis said: "Greece is a European country and moves along within European policies ... however, on the bilateral level (policies) develop according to national interest. Our good relations with Russia are to the benefit of my country and, in the end, (to the benefit) of Europe." VISIT TO



THE RUSSIAN PATRIARCH ------------------------------ ¶7.


(SBU) Karamanlis also met with Patriarch Alexei II in a highly symbolic protocol visit at the Danilovskii Monastery. The Patriach welcomed the Greek PM with a warm address that emphasized the excellent relations between the Churches of Greece and Russia and expressed concern about the health of Greek Archbishop Christodoulos, who is suffering from cancer. Karamanlis thanked the Patriarch for his concern about Archbishop Christodoulos and in turn emphasized that "Orthodoxy is the most tested bridge of communication not only between our two Churches but also between our two peoples in our march to the future." COMMENT ------- ¶8.

(C) Karamanlis's moves toward Russia are viewed positively by much of the Greek press and public, which attach considerable value to the common Orthodox heritage and leftist nostalgia. In signing the Burgas-Alexandroupolis deal with the Russians and Bulgarians, Karamanlis is able to make good on a legacy issue of strengthening Greece's position as an energy-transit hub. He is also trying to position himself as taking a "balanced" position between the U.S. and Russia -- in contrast to what some Greeks believe is the overly pro-American line of his Foreign Minister and political competitor Dora Bakoyannis. Many Greek foreign-policy and military officials and specialists, however, are more skeptical and tell us they are wary Greece is going down a risky path. ¶9.

(C) We do not believe that Karamanlis's drawing closer to Moscow represents a fundamental re-alignment in overall Greek policy. But on certain specific issues, such as moving toward signing a deal on the South Stream gas pipeline and the obsequious congratulations to Putin on the recent Duma elections, Karamanlis has taken positions that are not helpful. Karamanlis evidently believes he can maintain a balance in relations with Russia and the West. The danger, however, is that, having drawn closer to Moscow on energy, Athens may find itself under pressure to side with the Russians on other issues, such as relations with Iran. We have told the Greeks the U.S. has no problem with better Greek-Russian ties. At the same time, we continue to ask how Greece can reconcile its support for the Turkey-Greece-Italy gas inter-connector with the competing South Stream project -- a question to which we have yet to receive an adequate reply. SPECKHARD



Reference id aka Wikileaks id #135194  ? 

Subject Karamanlis In Moscow: Par@thens 2375

Origin Embassy Athens (Greece)
Cable time Thu, 20 Dec 2007 14:42 UTC
Classification CONFIDENTIAL

VZCZCXYZ0000 OO RUEHWEB DE RUEHTH #2386/01 3541442 ZNY CCCCC ZZH O 201442Z DEC 07 FM AMEMBASSY ATHENS TO RUEHC/SECSTATE WASHDC IMMEDIATE 0937 INFO RUEHXD/MOSCOW POLITICAL COLLECTIVE PRIORITY RUEHZG/NATO EU COLLECTIVE PRIORITY RUCPDOC/DEPT OF COMMERCE WASHINGTON DC PRIORITY RHMFISS/DEPT OF ENERGY WASHINGTON DC PRIORITY

Hide header

C O N F I D E N T I A L ATHENS 002386 SIPDIS SIPDIS E.O. 12958: 
DECL: 12/20/2017

TAGS: EFIN [Financial and Monetary Affairs], EINV [Foreign Investments], ENRG [Energy and Power], EPET [Petroleum and Natural Gas], PGOV [Internal Governmental Affairs], PREL [External Political Relations], KPRV [Privatization], GR [Greece; Crete]

SUBJECT: KARAMANLIS IN MOSCOW: PAR@THENS 2375 ClassifQMAN.


REASONS 1.4 (@ARY: A partial MFA reQ visit to Moscow cf the protocol on the company for the Burgas-Alexandroupolis oil pipeline, formation of a working group to discuss issues surrounding the South Stream gas pipeline, and agreement on several cultural issues. The MFA confirmed that Karamanlis had congratulated Putin on the Duma elections but claimed he did so only once, not repeatedly, as reported in the Greek press. Karamanlis also described Russia as a "strategic partner," but MFA contacts stressed this was "nothing new" and had "little real meaning."

END SUMMARY. ¶2.

(C) Greek MFA A5 Directorate for CIS Countries Counsellor Elisabeth Fotiadou provided the following readout of PM Karamanlis's December 18-19 visit to Moscow. The delegation had just returned, and she received information on the visit from A5 chief Ambassador Nikolas Tsamados, who had accompanied Karamanlis on the trip. FM Bakoyannis and Minister of Development Folias accompanied Karamanlis, though Bakoyannis was unable to hold a bilateral meeting with Russian FM Lavrov because Lavrov was away from Moscow. Fotiadou said Karamanlis and Putin met one-on-one for an hour then held an expanded delegation meeting. Information on the one-on-one was unavailable so Fotiadou was only able to provide a readout of the enlarged meeting.

ENERGY ISSUES ------------- ¶3.

(C) Fotiadou mentioned the signing of the protocol on the Burgas-Alexandroupolis oil pipeline, whose construction would begin in spring 2008. On South Stream, she said there had been no "deep discussion," only an agreement on the need for further discussions. A South Stream working group, with members from the Greek Ministry of Development and the Russian Energy Ministry, was also formed to work on the issue. In February 2008, DFM Doukas and his Russian counterpart Godaev (spelling as heard) would hold in Athens the regular annual bilateral economic community meeting, which was scheduled earlier but postponed due to the Russian Duma elections in early December.

OTHER ISSUES ------------ ¶4.

(C) Nothing was mentioned on Kosovo or FYROM/Macedonia at the enlarged meeting, though Fotiadou said her office had prepared TPs for Karamanlis on Kosovo (content not disclosed), which he likely used in the one-on-one. On other European issues, the enlarged group discussed deepening Russia-EU ties, particularly since the break in the logjam over Polish meat and the Russia-EU Partnership and Cooperation Agreement. There also was an extended discussion on cultural issues, including Greek agreement to open a Slavic languages department at Athens University, for which the Russians had been pushing for years. Greece offered to provide advice to Russia on organizing the 2014 Sochi winter Olympics, and the sides agreed to mark a "year of Greece" and a "Year of Russia" in their respective countries in 2013 in the run-up to the Olympics. Karamanlis thanked Putin for Russian assistance during the August fires in Greece, and the sides also discussed tourism in light of the growing number of Russians vacationing in Greece.

ELECTION CONGRATS AND "STRATEGIC PARTNERSHIP" ------------------------------- ¶5.


(C) On reports that Karamanlis had repeatedly congratulated Putin on the recent Duma elections, Fotiadou confirmed that Karamanlis had indeed offered congratulations but only once during their opening statements. As for reports on Karamanlis talking about a "strategic partnership" or "strategic alliance," Fotiadou said Karamanlis had used the term but that this was "nothing new" and had been done for at least several years. In any case, she said, the term had "little real meaning" and served primarily a protocol purpose.

COMMENT ------- ¶6.

(C) Fotiadou's readout was partial, at best, and seemed pitched in a deliberately low-key tone for her American interlocutor. The reality of the meetings was probably somewhere between this and the over-the-top reports carried in the hyperbolic Greek press (reftel). In any case, there did not appear to be much accomplished substantively in Moscow beyond the signing of the agreement to move into the final stages of pre-construction on the Burgas-Alexandroupolis oil pipeline. We will continue to watch the development of Greek-Russian relations closely and to push the Greeks on their position on South Stream. We will also continue to seek a fuller readout on the Moscow visit from the offices of PM Karamanlis and Development Minister Folias. SPECKHARD


Reference id aka Wikileaks id #136394  ? 
Subject Pm Karamanlis Tough On Macedonia Name, Pragmatic On Turkey, Russian Energy
Origin Embassy Athens (Greece)
Cable time Sat, 5 Jan 2008 12:58 UTC
Classification CONFIDENTIAL

VZCZCXYZ0005 OO RUEHWEB DE RUEHTH #0021/01 0051258 ZNY CCCCC ZZH (CCY AD473669 MSI3766-695) O 051258Z JAN 08 ZDS FM AMEMBASSY ATHENS TO RUEHC/SECSTATE WASHDC IMMEDIATE 0978 INFO RUEHXD/MOSCOW POLITICAL COLLECTIVE PRIORITY RUEHZG/NATO EU COLLECTIVE PRIORITY RUEHSQ/AMEMBASSY SKOPJE PRIORITY 1130 RUEHPS/USOFFICE PRISTINA PRIORITY 0344

Hide header C O N F I D E N T I A L
ATHENS 000021 SIPDIS SIPDIS C O R R E C T E D COPY TEXT E.O. 12958:
DECL: 01/05/2018

SUBJECT: PM KARAMANLIS TOUGH ON MACEDONIA NAME, PRAGMATIC ON TURKEY, RUSSIAN ENERGY Classified By: AMBASSADOR DANIEL SPECKHARD. REASONS 1.4 (B) AND (D). ¶1.

(C) SUMMARY:

In his first meeting with the Ambassador, Prime Minister Kostas Karamanlis took a hard line on te Macedonia name issue, saying he had "done hs part," while Skopje had become increasingly intransigent. A mutually acceptable solution -- which could include a composite name of "New, Upper, North, whatever Macedonia" for use in international fora and another name (i.e., the constitutional name) for internal use -- had to be found now before the NATO Bucharest summit or Greece would not approve FYROM's entry into Euro-Atlantic institutions. On Kosovo, Karamanlis was less categorical, noting that Greece could understand U.S. concerns about delayed independence leading to instability. Nevertheless, Karamanlis said that the period after the Serbian elections could offer one more hance for negotiations to lead to a mutually cceptable solution. On energy, Karamanlis arued that the Russians were going to build the South Stream gas pipeline, if not through Greece then somewhere else, so it was in Greece's interest that it go through Greece. On Turkey, he said relations were better now than in the past and that he had a good relationship with PM Erdogan. Karamanlis confirmed his visit to Turkey in January, and while he was "not optimistic" about a breakthrough, such a visit could have a long-term positive impact on bilateral relations.


END SUMMARY. PRIORITIES ---------- ¶2.


(C) The cordial January 4 meeting began with the Ambassador and Karamanlis providing overviews of their respective priorities. The Ambassador said he was focusing his attention on four areas: 1) working with Greece to increase stability in the Balkans (including supporting efforts to find a solution to the Macedonia name issue and address the situation in Kosovo); 2) promoting regional stability in the Eastern Mediterranean (including supporting improvements in relations between Greece and Turkey and working toward a solution of the Cyprus problem); 3) working with Greece to combat domestic and international terrorist threats; and 4) promoting economic development (including promoting Greek and European energy security, bilateral trade and investment, and economic development in the wider Balkan region). Karamanlis agreed this was a good set of priorities and spoke of the very close relations and similarity of outlook between the U.S. and Greece. Greece's policy in the region had three basic goals: 1) promotion of the EU as the primary stabilizing factor in Europe; 2) changing the Balkan tradition of conflict to one of cooperation; and 3) seeking good relations with Turkey. Karamanlis admitted Greece was not yet ready to be a leader in the EU -- its economy needed greater vitality -- but Greece was now at the top of the middle of the EU countries, as opposed to being at the bottom in the 1980s. In terms of domestic priorities for 2008, Karamanlis said he would focus on reforms of the pension system (this was "our historical duty and had to be accomplished regardless of the political costs"), privatization, including leasing of major ports at Piraeus and Patras and the selling of Olympic airways, and education reform, including creating a legal framework for private universities in Greece.


MACEDONIA NAME ISSUE -------------------- ¶3.


(C) Karamanlis took a hard line on the Macedonia name issue. He said Greece wanted the entire Balkan region to be incorporated into Euro-Atlantic institutions and to assimilate Western values, which would improve stability and further economic development. But, Karamanlis said, "let me be very frank, I think I have done my part." According to the PM, Greek public opinion earlier had been very opposed to any use of the name "Macedonia," but following UN negotiator Nimetz's forward-leaning proposal two years ago, Greece under Karamanlis's leadership took the "bold step" of accepting Nimetz's proposal as a basis of negotiation, which came at tremendous political cost to Karamanlis and the New Democracy party (support in Karamanlis's home region of Greek Macedonia slipped from more than 50 percent to 40 percent). Greece was open to a composite name -- "New, North, Upper, whatever Macedonia." But a compromise was essential, Karamanlis argued, and so far FYROM remained intransigent, which Karamanlis attributed, in part, to the U.S. decision to recognize Macedonia by its constitutional name. ¶4.

(C) Karamanlis said he had told FYROM leaders that any Greek government going further would be thrown out of office. Thus, it was essential to find a mutually acceptable solution now. In response to the Ambassador's query as to whether it would be possible to work to show real progress and commitment in the negotiations before the NATO Summit, while leaving the ratification period for finalizing an agreement, Karamanlis insisted that this would not be acceptable and an agreement needed to be reached before the Summit. Without a solution, he said, "we cannot approve FYROM's entry into Euro-Atlantic institutions." As for Nimetz's proposal for a two-name solution (Republic of Macedonia for internal use and a composite name for the UN, NATO, and other international usage), Karamanlis said Greece could live with that, but the composite name had to be used in all international fora, and Greece expected the U.S. to use the composite name as well.

KOSOVO ------ ¶5.

(C) Karamanlis was less categorical on Kosovo. He said Greece understood U.S. arguments about a delay in independence for Kosovo would foster further instability, but Greece wanted to find a solution that would avoid extremes and be more "swallowable." Greece understood there would be no UDI before Serbian elections, and after the elections, negotiations should be given another try. In his meetings with his Serbian counterpart last year, he felt that there was an understanding of the inevitability of independence but also heard a plea for "autonomy" as a step on the road to making independence politically palatable. "Autonomy can always evolve into independence," the Serbian PM told him. The Ambassador highlighted the U.S. position of support for the Ahtisaari plan and urged the PM to use his and Greece's influence to encourage Serbia to recognize that Kosovo was lost and to act now in their own self interest in pursuing European integration for Serbia and Kosovo as the best way to protect Serbian interests in the region. The PM said Greece would work within the EU to find a consensus, which was essential in promoting stability during this tense period. ¶6.

(C) On Russia's position on Kosovo, Karamanlis noted that Putin during Karamanlis's December visit to Moscow was surprisingly less "aggressive" on the issue than previously. Three years ago, Putin had done an hour-long monologue on Ukraine, and Karamanlis expected something similar on Kosovo in December. While Putin's arguments on Kosovo remained the same, it was clear this time that Kosovo was "not his highest priority."

RUSSIA AND ENERGY ----------------- ¶7.

(C) Speaking in broader terms about Russia, Karamanlis opined it was a nation with a great, if tragic, history and had felt "humiliated" in the 1990s. Now Russia was getting richer and wanted to be part of the "leading team." Putin obviously was "no teacher of democracy," but on basic issues, such as global stability and battling terrorism, Russia could be counted as a partner. There was "no doubt" that Greece's values would not change, but Russia was an important country and Greece needed good relations with it. For one, many more Russian tourists were now coming to Greece. Then, of course, there was the energy question. ¶8.

(C) Karamanlis said he Burgas-Alexandoupolis oil pipeline had been in the works for 20 years, so that was nothing new. As for the Russian South Stream gas pipeline, Karamanlis said the Russians were going to build it, if not through Greece, then somewhere else. Thus, "it's better for us if it's through Greece." On the Ambassador's concern that South Stream could overshadow the Turkey-Greece-Italy gas interconnector (TGI) and confuse potential investors, Karamanlis tried to downplay progress on South Stream. He and the Bulgarian and Italian presidents had only said they were "interested" in South Stream, but it would be "hard and time-consuming" to get the project off the ground. As for TGI, he told a Moscow story: Putin asked him what kind of gas Greece thought it could get through TGI. Karamanlis replied "Azeri," to which Putin retorted "they don't have any." The PM, however, was pleased with the cooperation with Azerbaijan and confident the project would proceed.

TURKEY ------ ¶9. (C)

Relations with Turkey were better than previously, according to Karamanlis, particularly in terms of his personal relationship with Turkish PM Erdogan. But he could not say there had been any progress on substantive issues. Karamanlis's January trip to Turkey, which the PM confirmed, was a "very sensitive exercise," but one that might possibly lead to a "breakthrough." Karamanlis was "not optimistic," but the visit could open a door. Elements in the Turkish military appeared opposed, as was some of the Greek press. There might not be any immediate progress on substantive issues, but the visit could help strengthen relations in the longer term. ¶10.

(C) This was also why Greece supported Turkey's EU accession. Greek public opinion rose and fell on the issue depending on events in the Aegean, but from Karamanlis's point of view the rational for EU membership was very simple: a European Turkey would make a much better neighbor. The Cyprus issue was not a Greece-Turkey bilateral issue, but it did overshadow and complicate the EU question. Karamanlis said that perhaps after the Cypriot presidential elections in February there would be a window of opportunity to move forward on the Cyprus issue. Whatever happened, Greece would be "helpful."

COUNTERTERRORISM ---------------- ¶11.

(C) The Ambassador emphasized the importance of cooperating on counterterrorism, particularly given Greece's geo-strategic location near the Middle East. He also underscored his determination to bring to justice the perpetrators of the January 2007 RPG attack against the Embassy. The PM assured the Ambassador of continued cooperation on counterterrorism.


ADVICE FOR AMERICAN AMBASSADORS ------------------------------- ¶12.


(C) Karamanlis concluded the meeting with some friendly pointers on negotiating the Athens diplomatic scene. It was very important for the U.S. Ambassador to be discrete. Meddling with politicians or the press was unhelpful. Too close relations with Greek politicos, journalists, and prominent businessmen were also dangerous. Such contacts could lead to one being dragged down into "Balkans gossip."

BIO NOTE -------- ¶13.

(C) The meeting took place in Karamanlis's office at the Maximou Palace. Journalists with cameras were at the gate but had no opportunity to approach the Ambassador. During the meeting, Karamanlis was very comfortable and gregarious, often expressing his respect and affection for the United States. There were virtually no pauses in the conversation, and Karamanlis at times became animated, particularly when discussing the Macedonia name issue and Kosovo. He sat on the edge of his seat and took out his Greek worry beads. He spent over an hour with the Ambassador, more than double the allotted time. SPECKHARD

Reference id aka Wikileaks id #141732  ? 
Subject Greek Mfa On Russia/abkhazia And Greece/russia
Origin Embassy Athens (Greece)
Cable time Fri, 15 Feb 2008 16:52 UTC
Classification CONFIDENTIAL


VZCZCXYZ0005 OO RUEHWEB DE RUEHTH #0217 0461652 ZNY CCCCC ZZH O 151652Z FEB 08 FM AMEMBASSY ATHENS TO RUEHC/SECSTATE WASHDC IMMEDIATE 1217 INFO RUEHXD/MOSCOW POLITICAL COLLECTIVE PRIORITY RUEHZG/NATO EU COLLECTIVE PRIORITY RUEHSI/AMEMBASSY TBILISI PRIORITY 0397

Hide header C O N F I D E N T I A L ATHENS 000217 SIPDIS SIPDIS E.O. 12958: DECL: 02/15/2018


SUBJECT: GREEK MFA ON RUSSIA/ABKHAZIA AND GREECE/RUSSIA REF: SECSTATE 14840 Classified By: A/POLCOUNS JEFF HOVENIER. REASONS 1.4 (B) AND (D). ¶1.

(C) SUMMARY: Greek MFA Russian affairs directorate chief Ambassador Tsamados said Greece had seen little evidence indicating Russia was serious about recognizing Abkhazia as independent and had no interest in altering Soviet-era borders. The GOG was not pleased by Putin's recent comments comparing the situation in Kosovo with that in northern Cyprus. On Greek-Russian relations overall, Tsamados said they were not driven by ideological or cultural factors, such as the common Orthodox heritage, but by pragmatism and commerce, particularly energy pipelines. Putin's authoritarianism was of concern, but Greece was not a "Russian Trojan Horse." END SUMMARY.

ABKHAZIA -------- ¶2.

(C) On February 15, DepPolCouns delivered reftel points on possible Russian recognition of Abkhazia to MFA A5 Directorate for Russia and CIS Countries Director Ambassador Nikolaos Tsamados, A5 First Counsellor for Georgian affairs Stella Bezirtzoglou, and A5 Counsellor for Russia affairs Elisabeth Fotiadou. ¶3.

(C) Tsamados said his office had seen little evidence that the Russians were seriously considering recognizing Abkhazia. In fact, they had noticed an upswing in Russian-Georgian relations. A UDI by Kosovo followed by recognition by Western countries could complicate the situation, and Russia might want to "throw some salt into the wounds." Nevertheless, Tsamados believed any Russian noise on Kosovo would represent nothing more than saber rattling since Russia had little real interest in allowing alteration of old Soviet borders. Any alteration of Soviet borders, he argued, could set a precedent not only in Georgia but also for Chechnya, Dagestan, Yakutia, and other autonomy-minded Russian provinces. ¶4.

(C) Tsamados said Athens took particular note of Putin's comments comparing the declaration of independence for Kosovo with a declaration of independence for northern Cyprus. Such comments, he pointed out, did little to win Greeks over to the Russian view.

GREECE-RUSSIA ------------- ¶5. (C)

Tsamados also took the opportunity to discuss the broader Greek-Russian relationship. He said the relationship had little to do with ideology and was not really based on the Orthodox religion, which often amounted to a common faith dividing them. Greek-Russian relations, rather, were "business-like" and focused on pragmatic commercial deals, such as the pipelines. DepPolCouns noted that PM Karamanlis had lately been speaking positively about the Russian South Stream project but had not been as outspoken on the Turkey-Greece-Italy (TGI) gas interconnector, which could send investors a wrong signal. Tsamados and Fotiadou retorted that TGI was already well on its way to completion while South Stream was much earlier in the planning stages. ¶6.

(C) They also characterized the recent Greek agreement to purchase Russian BMP armored personnel carriers from Moscow as driven by political factors surrounding PM Karamanlis's December visit to Moscow -- "any high-level visit needs to have some deliverables." It was also driven, in part, by the Greek arms industry, which had been in serious decline recently but would now participate in manufacturing the BMPs. ¶7.

(C) DepPolCouns noted that the U.S. too wanted good, business-like relations with Russia and welcomed good Greek-Russian relations, but history demonstrated that an increasingly authoritarian Russia was an increasingly dangerous Russia, so commercial deals should be approached with caution. Tsamados granted the logic of this argument and said Putin's statements in his annual press conference yesterday contained some particularly worrisome statements. Nevertheless, Tsamados argued that Greece kept its national interests front and center and was not concerned that it was being drawn into a relationship that it could not control. "We are not a Russian Trojan horse," he stated. ¶8.

(C) Finally, Tsamados noted that Greece and Russia were close to completing an agreement that would return Jewish Thessaloniki archives stolen by the Germans and captured by the Soviets at the end of WW II. He provided no further details on the archives. SPECKHARD

Reference id aka Wikileaks id #142977  ? 
Subject Prometheus Gas Chairman: No Southstream Through Greece In Near Future
Origin Embassy Athens (Greece)
Cable time Tue, 26 Feb 2008 05:37 UTC
Classification CONFIDENTIAL//NOFORN

VZCZCXRO8590 OO RUEHAG RUEHFL RUEHKW RUEHLA RUEHROV RUEHSR DE RUEHTH #0262/01 0570537 ZNY CCCCC ZZH O 260537Z FEB 08 ZDS FM AMEMBASSY ATHENS TO RUEHC/SECSTATE WASHDC IMMEDIATE 1277 INFO RUCNMEM/EU MEMBER STATES COLLECTIVE RUEHZL/EUROPEAN POLITICAL COLLECTIVE RUEHAK/AMEMBASSY ANKARA 5068 RUEHKB/AMEMBASSY BAKU 0191 RUEHBW/AMEMBASSY BELGRADE 0769 RUEHMO/AMEMBASSY MOSCOW 0976 RUEHRO/AMEMBASSY ROME 4335 RUEHSQ/AMEMBASSY SKOPJE 1149 RUEHSF/AMEMBASSY SOFIA 1590 RUEHTI/AMEMBASSY TIRANA 1311 RUEHTH/AMCONSUL THESSALONIKI 1797 RHMFISS/DEPT OF ENERGY WASHINGTON DC

Hide header C O N F I D E N T I A L
SECTION 01 OF 02 ATHENS 000262 SIPDIS
C O R R E C T E D C O P Y (TEXT IN PARA 6) NOFORN SIPDIS E.O. 12958:
DECL: 02/24/2018

SUBJECT: PROMETHEUS GAS CHAIRMAN: NO SOUTHSTREAM THROUGH GREECE IN NEAR FUTURE ATHENS 00000262 001.2 OF 002

Classified By: Ambassador Daniel V. Speckhard for reasons 1.4 (b) and (d) Summary ------- ¶1.

(C) Prometheus Gas Chairman Dimitri Copelouzos told the Ambassador and the acting Economic Deputy in a meeting on February 15 that he does not see Gazprom moving ahead with Southstream through Greece for many years. Copelouzos also indicated Prometheus Gas could supply another 3 bcm to Greece via Bulgaria in as little as eight months at a cost of 50 million euros. Other highlights of the meeting include a discussion of the Copelouzos Group's business activities in Greece and the Balkans; Russian energy activities in Greece, including the Gazprom/DEPA energy supply agreement; and the Trans-Adriatic Pipeline. End Summary.

Copelouzos Group Investments in Greece and the Balkans ------------------------------- --------- ¶2.

(C) Copelouzos, who is also the Chairman and Managing Director of the Copelouzos Group of Companies was joined by his General Manager, Ioannis Karydas, in a meeting with the Ambassador and the acting Economic Deputy on February 15. Copelouzos informed the Ambassador that his Group's investments in Greece are focused in the energy sector and laid out his major investment projects. According to Copelouzos, his group has built approximately 65 to 70 percent of all power plants (hydro, diesel, lignite and combined cycle) in Greece. In addition, eight months ago, Copelouzos Group won a government tender to build the country's first fully privately-owned power plant. Copelouzos hopes to execute the contract with the government for the 400 MW plant within the next 15 days; however, he expressed some frustration that the government has dragged its heels for several months. (Comment: New power plants such as those Copelouzos described have a potentially important role in promoting our Southern Corridor Strategy. They represent the first significant expansion in Greek domestic gas demand in the coming years. End Comment.) ¶3.

(C) Copelouzos also told the Ambassador that his group is a leader in photovoltaic energy in Greece. His group hopes to have a photovoltaic plant near Patras on-line in as soon as eleven months. The Group,s other activities in Greece include selling natural gas and investing in mixed projects with the Greek state, including the new airport and the suburban rail extension to the airport. Most recently, the Copelouzos Group has engaged with the GOG to build a new casino and resort near the new airport. Copelouzos described the concept as a &mini Las Vegas,8 and indicated that the government might publish a tender for Greece's second casino license within the next six months. He believes the investment will be good for Greece and will increase usage of the urban rail, which currently is underutilized. ¶4.

(C) Copelouzos Group is very active elsewhere in the Balkans as well. The Group has invested in a power plant in Bulgaria together with the Bulgarian National Electric Company (NEC). In Albania, the Group recently won a tender for a 200 MW diesel power plant and is negotiating with the government for a 300 MW combined cycle plant near the Greek border. (Comment: This plant potentially would be fed with gas coming off a spur from TGI. End Comment.) The Group is looking for an American company to co-invest in the latter project. Copelouzos,s firm is actively pursuing investments in Macedonian power plants, but he does not believe the GOM is ready yet for serious negotiations, despite the country's considerable need for additional electricity.

Southstream ----------- ¶5.

(C) The Ambassador probed Copelouzos on his thoughts regarding Southstream. Copelouzos indicated that the Russians are thinking seriously about Southstream, and the project is a priority for Gazprom as it continues to look for more ways to export its gas. According to Copelouzos, the ATHENS 00000262 002.2 OF 002 Russians have already signed agreements with Bulgaria and Serbia for the export of gas. Copelouzos believes that these and other countries are eager to sign agreements with Gazprom due to transit disputes between Turkey and Azerbaijan. When pushed on the issue of whether Gazprom desires to own a pipeline in Greece, Copelouzos responded that Gazprom has proposed a line through Greece to Italy, but that the Russians hve already made a deal with Serbia for export of their gas to Central Europe. Gazprom has not signed anything with the Greeks. ¶6.

(C) Copelouzos stated that he likes the idea of Southstream in Greece because it will bring in more gas and building the pipeline could be an important project for his company. That said, he indicated that a submarine pipeline and another line to Italy does not make sense. The Ambassador thanked Copelouzos for this infrmation and emphasized the USG's strong support for TGI through Greece. Copelouzos added that it does not make sense for Gazprom to build several lines in the near future. In his opinion, Southstream would not be realized for many years.

Gas Supplies for Greece ----------------------- ¶7.

(C) In response to the Ambassador's question about whether the GOG has signed a new agreement to double Gazprom gas supplies to Greece, Copelouzos responded that the current agreement for 3 bcm expires in 2016. He explained that Copelouzos Group,s joint venture with Gazprom, Prometheus Gas S.A., could provide another 3 bcm to Greece for the first time this year because DEPA (Greece's public gas supply corporation) has sold all its gas already. The extra 3 bcm could be delivered to Greece via Bulgaria, according to Copelouzos. As is, the current pipeline could deliver an extra500 mcm. The remainder of the extra 3 bcm could be delivered with adjustments to the pipeline that would cost approximately 50 million euros and take up to eight months.

Trans-Adriatic Pipeline (TAP) ----------------------------- ¶8.

(C) When questioned by the Ambassador about the TAP, Copelouzos responded that there are many pipelines reported on in the news, but that the Turkey-Greece-Italy pipeline is the true pipeline. He stated that he does not know when it might be possible to execute the TAP, but that ultimately, it would depend upon the gas supply from Turkey. Copelouzos indicated that for an 11 bcm line to be built, one needs both supply and demand.


A Note on Diversification ------------------------- ¶9.


(C) The Ambassador concluded the meeting by stating that the U.S. was very interested in the energy sector in Greece and the region, and that it was our hope that the sector would remain transparent and open to competition. He stated that the U.S. has no issue with Russia or Gazprom as a major supplier to Europe and Greece. However, we feel strongly that there needs to be diversification in energy suppliers and routes. Copelouzos concluded by saying that his company will buy gas from whomever has the better price. SPECKHARD

Reference id aka Wikileaks id #146843  ? 
Subject Energy: Greeks See Baku Ready To Cooperate, Ankara Standing In The Way
Origin Embassy Athens (Greece)
Cable time Fri, 21 Mar 2008 11:31 UTC
Classification CONFIDENTIAL//NOFORN

VZCZCXRO1310 PP RUEHBW DE RUEHTH #0438/01 0811131 ZNY CCCCC ZZH P 211131Z MAR 08 FM AMEMBASSY ATHENS TO RUEHC/SECSTATE WASHDC PRIORITY 1508 INFO RUEHAH/AMEMBASSY ASHGABAT 0131 RUEHAK/AMEMBASSY ANKARA 5100 RUEHMO/AMEMBASSY MOSCOW 0987 RUEHRO/AMEMBASSY ROME 4349 RUEHKB/AMEMBASSY BAKU 0199 RUEHSF/AMEMBASSY SOFIA 1593 RUEHUP/AMEMBASSY BUDAPEST 0523 RUEHVI/AMEMBASSY VIENNA 1019 RUEHBW/AMEMBASS BELGRADE 0005 RUEHKV/AMEMBASSY KYIV 0028 RUEHBM/AMEMBASSY BUCHAREST 0964 RUEHSW/AMEMBASSY BERN 0507 RUEHTH/AMCONSUL THESSALONIKI 1836 RUEHIT/AMCONSUL ISTANBUL 2005 RUCPDOC/DEPT OF COMMERCE WASHINGTON DC RHMFISS/DEPT OF ENERGY WASHINGTON DC RUEHBS/USEU BRUSSELS

Hide header C O N F I D E N T I A L
SECTION 01 OF 03 ATHENS 000438 SIPDIS SIPDIS NOFORN E.O. 12958:
DECL: 03/19/2018 TAGS:

SUBJECT: ENERGY: GREEKS SEE BAKU READY TO COOPERATE, ANKARA STANDING IN THE WAY

Classified By: Ambassador Daniel Speckhard for Reasons 1.4 (b,d) ¶1.

(C) Summary. Minister of Development Folias told the Ambassador he had found a spirit of "excellent cooperation" in Baku during his March 17 trip there. Folias was particularly pleased to hear from Baku that Azerbaijan had "lots of gas", some of which was available immediately. Unfortunately, his trip to Baku threw a stark light on the transit dispute between Baku and Ankara, which left Folias a bit unsettled. At the Ambassador's urging, Folias instructed his staff to set up quickly a visit for the Minister to Ankara. On Russia, Folias noted he wanted to build strong energy relations with as many energy suppliers as possible. This is simply good business sense, he claimed. He noted that the next meeting of the South Stream inter-governmental working group would take place in another ten days. Folias also promised to continue making headway in rationalizing Greece's arcane, Byzantine and opaque procurement rules.

End Summary. - - - - - - - Baku Readout - - - - - - - ¶2.

(C) Folias provided a fairly glowing readout of his visit to Baku, saying his meetings were held in a "very good spirit" and praising the "excellent cooperation" he found. He met with the Azerbaijani President, Prime Minister, as well as with the Minister of Industry/Energy, and the Deputy Foreign Minister. He also had a meeting with SOCAR. Folias noted his trip was the fulfillment of a promise Prime Minister Karamanlis had made to President Aliyev during the November 2007 TGI ceremony at the Turkish-Greek border. ¶3.

(C) Folias said he had told his Azerbaijani counterparts that he wants long-term cooperation based on concrete arrangements. These should focus, in the energy field, on setting up the mechanics necessary to safeguard Greece's energy supplies. He noted that "The Azeris are as keen to work with us as we are with them. Moreover, they have a huge supply of gas." Folias said Azerbaijani officials had told him that the country had gas for 100 - 200 years, and that it had extracted 28 bcm of gas this year alone. ¶4. (C)

Folias noted he had told the Azerbaijanis that, in the short-term, Greece very much wanted to secure an additional 1 bcm of gas supply from Baku to cover immediate Greek needs. "They are ready to supply this", he said. ¶5.

(C) Folias noted that his visit was about establishing a broad framework of cooperation with the Azerbaijanis: "Energy was not the only item on our agenda." He noted that the two sides had investigated cooperating in establishing joint ventures between small and medium-sized enterprises in the tourism and trade industries. The Greek side had offered its assistance in helping Baku set up: a food quality control organization; a standardization organization; and an alternative energy organization. Lastly, Athens was offering its shipping industry expertise. - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

The Fly in the Ointment: Turkey's Transit Demands - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - ¶6.

(C) Folias said that, while his meetings in Baku gave him hope, he left with increased concern about Turkey. He reminded the Ambassador of the Turkish cut-off in Greece's initial TGI gas supplies this winter. "Luckily the winter in Greece was not too cold. We were able to make up for the cut-off in gas supplies from Turkey through additional supplies through Bulgaria and Algeria, but this initial stage of TGI did not go the way we had planned it." The Minister went on: "We have to be secure. If you're trying to do ATHENS 00000438 002 OF 003 long-term planning out to 2020, you need concrete, reliable information." ¶7.

(C) Folias' concerns over Turkey were heightened in Baku, where he heard from numerous sources about the transit impasse between Baku and Ankara. Folias was considering calling a four-way meeting of the TGI member states plus Baku in order to flesh out a four-way TGI A inter-governmental agreement. "We're all married through TGI, now we need to make the marriage work." Folias said the key challenge was "how to convince Turkey to be happy solely as a transit country" in view of Turkey's goal to "trade 15% of the gas coming from Azerbaijan." Folias said he used to think of Azerbaijan and Turkey as being as close as a "finger and its nail," but was now concerned this relationship appeared to be growing distant. ¶8.

(C) The Ambassador praised Folias for the multiple actions he had taken to support TGI recently, including a trip to Italy in late January, helping ratify the GoG-GOAJ bilateral energy IGA in February, and finally his trip to Baku. He said we recognized Folias' concern over the cut-off but encouraged him to look at this as only a reason to continue the strategy of diversity in supplies and routes and as an opportunity for working with Turkey to develop a more robust agreement. The Ambassador also noted the role we played and will continue to play in encouraging Turkey to maintain gas supply to Greece. He asked Folias whether he was now considering a trip to Ankara, which seemed particularly useful in the current circumstances. Folias said he had hoped to visit Ankara on his way back from Baku, but that he had had to cut his trip short in view of the difficultwith Russia - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - ¶9.

(C) The Ambassador asked about the state of Greek cooperation with Russia on energy, noting that the USG recognized that this relationship was strong and did not want to undermine it. Our concern was simply when Russia used its monopoly power to pressure Greece. We were particularly concerned that Russia not link issues such as the extension of the current Russian supply agreement to other, separate issues. ¶10.

(C) Folias emphasized that he wanted to have productive energy relations with as many supplier countries as possible. "Greece does not have an energy supply surplus." His policy was to have at least two major gas suppliers. "What happens if a terror attack destroys one supply pipeline?" His highest priority with Russia was to extend to 2040 the current supply agreement that is set to expire in 2016. He said he saw "no strings attached" in his negotiations with Gazprom and Russian authorities. ¶11.

(C) Folias noted that Russian Deputy Energy Minister Yannofskiy had been in Greece March 13 for discussions. The two sides had set up a "technical secretariat" to consider Greece's participation in South Stream, which was to meet again in another 10 days. On oil, the Burgas-Alexandroupoli company had been set up and held two board meetings, but now the company needed to work up a feasibility study for the pipeline. ¶12.

(C) Folias ended the discussion on Russia by saying "we know Russia is not happy with TGI. But we've told them that Greece must support its EU partners as a conduit of Caspian ATHENS 00000438 003 OF 003 gas. We simply cannot undercut our international reputation." - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Ambassador Urges Folias not to Support TAP - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - ¶13.

(C) The Ambassador urged Folias not to support the Trans-Adriatic Pipeline of EGL and promised to supply Folias with information backing up the USG's belief that TAP would not serve Greece's interests. Folias thanked the Ambassador in advance for the information. - - - - - - - - - -

Procurement Issues - - - - - - - - - - ¶14.

(C) The Ambassador also discussed Greek procurement. He thanked Folias for recent moves to simplify Greece's procurement procedures, noting the good work of the Development Ministry's Secretary General for Procurement, Dimitris Skiadas. He urged the GoG to continue these efforts by establishing a clear list of documents U.S. firms could submit in order to meet the requirements of Greek law. Currently, there are required documents available to Greek firms from the Greek government that simply did not have equivalents in the United States. Folias called Skiadas on the phone during the meeting, who assured the Minister that the final list of alternative documents would be published in May. Folias also said he wanted to go to an on-line procedure for tendering as the best way to assure fairness, transparency, and efficiency. He promised to create a system that would protect the proprietary information supplied by all bidders. He also stated that he would like to reduce the level of detail in specifications and requirements in order to give authorities more discretion and responsibility in the process. SPECKHARD


Reference id aka Wikileaks id #151016  ? 
Subject Das Bryza's April 10-12 Visit To Greece
Origin Embassy Athens (Greece)
Cable time Wed, 23 Apr 2008 16:19 UTC
Classification CONFIDENTIAL



VZCZCBSO965 PP RUEHBS DE RUEHTH #0576/01 1141619 ZNY CCCCC ZZH P 231619Z APR 08 FM AMEMBASSY ATHENS TO RUEHC/SECSTATE WASHDC PRIORITY 1687 INFO RUCNMEM/EU MEMBER STATES COLLECTIVE RUEHAK/AMEMBASSY ANKARA 5133 RUEHKB/AMEMBASSY BAKU 0202 RUEHTI/AMEMBASSY TIRANA 1323 RUEHSQ/AMEMBASSY SKOPJE 1172 RUEHAH/AMEMBASSY ASHGABAT 0134 RUEHMO/AMEMBASSY MOSCOW 1000 RUEHDM/AMEMBASSY DAMASCUS 0288 RUEHTH/AMCONSUL THESSALONIKI 1860 RUCPDOC/DEPT OF COMMERCE WASHINGTON DC RHMFISS/DEPT OF ENERGY WASHINGTON DC

Hide header C O N F I D E N T I A L SECTION 01 OF 06 ATHENS 000576 SIPDIS E.O. 12958

DECL: 04/12/2018 TAGS:

SUBJECT: DAS BRYZA'S APRIL 10-12 VISIT TO GREECE

Classified By: Ambassador Daniel Speckhard for Reasons 1.4 (b,d) ¶1.

(C) Summary. Arriving in the wake of the Bucharest Summit, EUR DAS Bryza found his Greek counterparts expressing a strong commitment to work with the United States on a range of issues including, but not limited to, the Macedonia name issue. On Macedonia, his counterparts promised that Greece would work towards a solution, but as one interlocutor told him, "in your dealings with us, please do not treat your old ally Greece and FYROM as equals." GoG officials spoke uniformly of Greece's effort to seek diversification of natural gas supplies, promising full commitment to the TGI pipeline. While Bryza did not try to convince them to drop support for Gazprom's South Stream proposal, he urged them to make TGI their state's top energy priority, and to do so publicly. Greek officials expressed no clarity on whether and how Greece would recognize Kosovo, particularly in view of uncertain Serbian elections. Discussions of Cyprus ge`h one minister calle President Sioufas, Foreign Affairs Minister Bakoyannis, Deputy Ministers of Foreign Affairs Valynakis and Doucas, Foreign Affairs Secretary General for International Economic Affairs Skylakakis, Minister of Development Folias, Deputy Diplomatic Advisor to the P.M. Bitsios, PASOK Foreign Affairs Advisor Dolis and National Gas Company of Greece (DEPA) President Papageorgiou. End Summary. - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

The Name Issue: Alliance Solidarity Key; Ready to Move Forward - - -  - - - - - - - - - - - - - - ¶2.

(C) On Macedonia, FonMin Bakoyannis said that it is key for Greece that Bucharest had ended with a display of Alliance solidarity, and she emphasized that Greece remains committed to continuing negotiations aimed at a final resolution. She lamented, however, that "Skopje has a long way to go." With an eye towards the political stand-off in Skopje over elections, Bakoyannis noted that Greece would reject at this point any name offer by Gruevski that was predicated on the results of upcoming elections. Moreover, she noted the paramount importance to Greece that any solution be truly final, and invoked the resultant need for a Security Council resolution to seal the deal. "Anything else will not solve the irredentist logic, which we want to bury once and for all." Bakoyannis claimed that she was in a delicate position: while she wanted to address the issue in a forward-leaning, logical way, she was hearing "incredible things" in Parliament that highlighted the popular passions associated with the issue. Nonetheless, she stated outright that she was ready to go wherever asked to continue talks: "I'll go to Geneva, New York, Skopje, or stay here. All are ok." ¶3.

(C) For his part, Deputy FonMin Valynakis demonstrated a certain amount of showmanship, handing Bryza a picture of the Macedonian PM laying a wreath on a map of an enlarged "united" Macedonia. He also read a quote from a 1944 Circular Airgram from then-Secretary of State Stettinius that characterized any talk of a "Macedonian nation or Fatherland" as "unjustified demagoguery" and a "possible cloak for aggressive intentions against Greece." Valynakis could not concede that Skopje had demonstrated flexibility in accepting Nimetz,s "Republic of Macedonia (Skopje)" proposal, discounting "parenthesis and dashes" as unacceptable. He urged the U.S. and others to send positive messages to Skopje for genuine compromise through UN auspices. He furthermore reiterated that Greece's strategic goal was to see Skopje integrated into the EU and NATO, but that Greece took the good neighborly relations criteria very seriously. ¶4.

(C) Lastly, Deputy PM Diplomatic Advisor Bitsios emphasized that, for him, the basic issue with the name was that one part of historical Macedonia could not be allowed to "claim the whole." He said any solution must take account of Greece's key three principles: the final solution must lead to "a name that makes a difference," one that will be used "for all international relations", and one that must be enshrined in the ROM's constitution. "This is the best way to enforce any final solution." Bitsios discounted the chance that political instability in the Republic of Macedonia could lead to that country's break up. Lastly, he urged the U.S. not to treat "Skopjeans" and Greeks as equals in view of the tremendous shared history of the American and Greek people. ¶5.

(C) DAS Bryza underlined that the UN was and remained in the lead on the name issue: the USG would, however, help whenever and wherever possible. "We were invited by you, the Macedonians, and Matt Nimetz to assist, and we will." He conveyed the impressions of US NATO Ambassador Nuland from her April 9 visit to Skopje that, after Bucharest, the Macedonian officials were ready to find an acceptable compromise. "They realize they have to move, and in fact, have moved by apparently accepting Nimetz' last proposal." Bryza urged Greece to take advantage of this opening. - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Kosovo: No Clear Way Forward for Greece - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - ¶6.

(C) Greek officials did not outline a clear path towards Greek recognition of Kosovo. Bakoyannis noted that the GoG had had a "very hard time in Parliament -- the political parties want Greece out of Kosovo and Afghanistan." Personally, she felt that "UNMIK is hugely important, as is the Greek role within it. Nonetheless I see a raft of problems, such as the legal basis for UNMIK moving into Northern Kosovo." She linked the parlous political situation in Serbia with the GoG's wait-and-see attitude vis-a-vis Kosovo. "If Tadic wins the elections, ok, we can make positive moves -- we would consider recognition by UNGA. If someone else wins, that's a problem." She was in close contact with 5-6 like-minded European allies (Spain, etc), and they were all looking for a "good way forward" that would "keep Serbia calm." She highlighted a problem with the Dutch Parliament, which wanted to predicate an EU SAA on extradition of Mladic, a position she found unworkable. ¶7.

(C) Bryza reminded Bakoyannis of the continuing U.S. commitment to Kosovo. He was concerned by EU Foreign Affairs Commissioner Solana's recent statements and attitude, which we thought made the EU look a bit desperate on the issue. It is important that we not allow ourselves to seem too eager to base our actions on hoped-for Serbian good will as we believe this could end up being counterproductive. Nonetheless, Serbian integration into Euroatlantic institutions remains a cornerstone of our policy for Europe. –


- - - - - - - - Cyprus and Turkey - - - - - - - - - ¶8.


(C) Bryza's discussions about Cyprus quickly evolved into a broader discussion of the recent AKP court case and the evolution of Turkish democracy. All of Bryza's interlocutors showed themselves to be strongly supportive of Turkey's European aspirations and equally worried that the AKP court case could have a fundamental and damaging impact on this. Bakoyannis noted her renewed hopefulness on Cyprus in the wake of the Ledra Street opening and the restarting of the July 8 framework process, but said "we simply do not know what Turkey aims for in Cyprus." In perhaps the most intQmments, and ones that rrealities and not grounded in the past. He explained that, now that a confident Cyprus had successfully integrated into the EU, security issues facing the island had changed and it was time to start viewing security and Turkey from a different, updated angle. In short, Valynakis did not see how the concept of Turkey as a Guarantor Power made any sense in the new, post-EU accession world. Bryza cautioned Valynakis against deploying opposition to the 1960 Treaty of Guarantee at this point, just as settlement talks are about to recommence; such a move at this point would poison the atmosphere and risk a new breakdown in a process that is just gathering steam. - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Energy: We're Committed to Diversity through TGI (and South Stream) - -  - - - - - - - - - - - ¶9.

(C) Minister of Development Folias, FonMin Bakoyannis and other Greek officials repeatedly and emphatically stressed their government's firm commitment to assuring energy security through multiple routes and sources of energy. Bakoyannis said "diversification is our policy," and Folias emphasized that it was his "deep-rooted principle to have diversity of energy supplies." Folias told Bryza he was dedicated to achieving TGI through action and not just words. "If I have to travel to Baku every six months to make TGI happen, I will do so." Folias had conducted a very positive visit to Baku in March, where he found the Azerbaijanis clearly committed to making TGI work. He saiQhe wanted to purchase an additional 1 bcm from Baku asap; this, combined with Greek Algerian purchases, would bring the Russian share of Greek gas imports from 80% to below 60%. Bakoyannis noted that she had told Russian Deputy Foreign Minister Titov earlier in the day that Greece was dedicated to completing TGI. (Note: As well as participating in South Stream. End note). She informed DAS Bryza that, while Folias has the lead on energy issues, she would be as supportive as possible. ¶10.

(C) All interlocutors expressed concern over Turkey's commitment to TGI. Folias said it was essential that Turkey serve "as a transit country and not a reseller." Both he and Bakoyannis expressed concern over the ramifications of Turkey's gas cutoff to Greece in the winter, although Folias noted that the situation had improved tremendously: "The flow from Turkey is up to the level it should be, and the quality of the gas we are receiving has improved." He moreover admitted that Turkey had had the contractual right to reduce flows of gas to Greece as a result of its own gas shortfall. Folias said he was about to invite his counterparts from Italy, Turkey and Azerbaijan to meet in Athens in order to help resolve outstanding TGI issues, including the Turkish transit dispute. Parliament President Sioufas also noted the importance of resolving the Turkey transit issue, but was emphatic in his appreciation for the support shown by Turkish Energy Minister Guler for TGI. "In order to sign the Turkey-Greece-Italy gas inter-governmental agreement, he traveled five hours from his electoral district to meet with me, which he did for six hours. Then he drove back to his district the same day. And he did all this four days before the national elections." ¶11.

(C) DAS Bryza's GoG interlocutors told him that Greece wanted to participate in South Stream, but put this into the context of Greece's search for more gas from whatever source. "We need more gas, and it is essential that supply meet demand," Folias emphasized. He noted that a Greek technical group had recently returned from discussions in Moscow over the modalities of South Stream, and said that another Russian technical group "might come to Athens soon." FonMin Bakoyannis said that "On South Stream, Greece wants diversification -- I have been to Algeria, my Deputy Minister has been to Egypt. Our Government has told our shippers to build LNG tankers..." ¶12.

(C) DEPA President Papageorgiou told Bryza that Gazprom was playing hardball in its negotiations with the GOG. He urged Bryza to use his meeting with Folias to stiffen Folias' backbone. He noted that Gazprm was predicating extension of the 2016 gas areement on reduced DEPA offtake of Gazprom gas in order to allow Gazprom to begin marketing its gas in Greece directly. Gazprom was also working through its Italian partner ENI to enter the Greek market through purchasing one of the new regional gas companies (EPAs) that DEPA was in the process of establishing. Gazprom was also likely to try to bid for a controlling share of DEPA, once the GoG privatized the firm. Papageorgiou stressed that, from his optic, Gazprom wanted to take over all aspects of Europe's gas system -- from upstream production, through transit pipelines, to downstream sales. It was an avaricious, monopolistic, all-controlling monster that needed to be countered. ¶13.

(C) DAS Bryza welcomed the Greek commitment to diversity and to TGI in particular. He noted that the USG was "quite confident" that Azerbaijan had enough gas in the ground for TGI, the first phase of Nabucco, and perhaps for all of Nabucco. The challenge was to secure sufficient volumes of Azeri gas when needed by TGI's and Nabucco's investors. He admitted that dealing with Azerbaijan could be complex: "The Azeris would like to welcome you into their bazaar, but they want you to beg them to buy their carpet." This led the GOAJ to send unclear signals that Bryza urged the Greeks not to misconstrue as a lack of commitment to the Southern Corridor. ¶14.

(C) On Turkey's role in the Southern Corridor, Bryza noted that a corner had been turned. Once Azerbaijan's supply agreements expired April 1, the GOAJ had felt in a position to begin negotiations over both the cost of future gas sales to Turkey and transit arrangements in earnest. Most importantly, both national leaders were now personally involved in the negotiations. He noted that the best way for Greece to assure the flow of gas through Turkey was to make certain it negotiated smart contracts with Turkey. "Turkey will uphold whatever you negotiate." ¶15.

(C) Bryza made it clear that the USG did not seek a new Cold War with Russia, and recognized absolutely that Russian gas would remain the largest source of Europe's future gas needs. This, however, did not undercut the need for diversity, but rather strengthened it. While he recognized the GOG's commitment to TGI, he repeatedly stressed that South Stream was aimed at undermining it, and Greece needed to be careful in sequencing the two pipelines. Making certain that TGI was completed first would put Greece in a far superior negotiating position with Russia over South Stream, while doing the opposite -- giving South Stream priority -- could well scare off both the Azerbaijani Government as well as potential investors from TGI. In response to a question from Bitsios as to the cost to Greece of signing agreements now without content on South Stream, Bryza admitted there did not seem to be a cost. The problem was that, if TGI was thrown off track by South Stream, Greece and its consumers would end up paying a higher cost for gas supplies in the future. Bryza told Folias that the Bulgarian Government had kept a small number of basic principles in mind when negotiating over South Stream: 1. All South Stream contracts must contain ship-or-pay clauses; 2. Contracts should include an explanation of the source of South Stream's gas; 3. Contracts should show that a reasonable amount of rate-of-return would be realized on any investment in a reasonable time frame; 4. Host countries should own a majority of South Stream pipelines transiting their territory; and 5. third-party access provisions must be protected.


- - - - - - - ECCC Issues - - - - - - - ¶16.


(C) MFA Secretary General Skylakakis expressed his strong commitment to the Economic and Commercial Cooperation Commission (ECCC) process in his meeting with DAS Bryza. He called the Commission a "useful tool" that allowed the two sides to discuss the economic side of the relationship on a regular basis. He said he was looking forward to holding the next ECCC on June 19 in Washington, and promised to do whatever he could "to have as good a meeting as possible." Skylakakis and Bryza went through the entire ECCC agenda: a. IPR. Skylakakis said that Foreign Minister Bakoyannis had finalized creation of the IPR Interministerial Committee under Skylakakis' leadership and that its creation had been officially published in the Government's Gazette. He noted that the Ministry of Culture's Copyright Office (OPI) had spent $1 million in the creation of an information portal on good IPR practices. The Special Tax Police (YPEE) had now completed the process of sending a fourth tranche of letters to 5000 companies with 20-39 employees, asking the firms to supply software licenses or risk a detailed tax audit. The last letter had been sent at the end of January, and firms had until the end of February to respond. YPEE was now collating the responses and would decide which firms to audit. Skylakakis noted that 92% of large companies (i.e. those firms who received YPEE's first tranche of letters in 2006) had responded in a satisfactory way. "I promise that the Business Software Alliance (BSA) will see increased software sales as a result of our efforts. This is the first time that the Greek state has done this." Skylakakis said that new Greek laws finally allowed municipalities immediately to destroy seized counterfeit/pirated goods estimated to posses any value. In the past, he admitted, the municipalities did not have the authority to do this and were instead forced to auction off such goods. Skylakakis raised the new, interagency confiscation teams, which had started work in January. "This is moving too slowly; I admit that even I am not satisfied, and promise new energy will be given to this task this month." He noted that, as a former head of the Athens municipal police, he recognized that this task was a particularly challenging one for municipal authorities, but promised to seek results. "I will also use the new committee to get results." Skylakakis highlighted the fact that, in Greece, the police are viewed as the "evildoers", not those who break the law. Skylakakis ended his presentation by urging Bryza not to support a Special 301 listing this year, as that would just feed into a sense that, after the Bucharest Summit, the USG would try to find whatever means it could to punish Greece. He understood the two issues had no relation to each other, but the Greek public would not understand. Bryza noted that this was an impressive list of achievements. He explained that the 301 process involved many agencies, who were hearing a tremendous amount of information from U.S. industry, most of which was negative. He said the June 19 ECCC meeting represented a unique opportunity for the GOG to present its views directly to the USG's interagency community. b. Commercial Issues. i. Procurement: Skylakakis noted that Greek implementation of European procurement law had already had a very positive effect on the bidding process. Now only victorious companies had to supply the large amount of qualification documents. He admitted that, as ministries learned how the new law worked, procurement was lagging, but this was a universal problem not limited to U.S. bidders. Skylakakis also promised to urge the Ministry of Development to fulfill its commitment to the Embassy to publish by May a list of alternative documents that can be presented by U.S. bidders, which the GoG will accept as fulfilling Greek tendering procedures. ii. Hospital Debt. Skylakakis said he had received some promises from the Ministries of Health and of Finance relating to the resolution of the hospital debt issue. "I am not going to present these to you because they are too vague, and I want to receive them from a high level. I will have more news for you in June." iii. Trade and Investment. Skylakakis said the key issue from the Greek point of view was the lack of U.S. trade and investment in Greece. "You are losing a tremendous opportunity -- access to a market of more than 200 million Euro/year at a time when your currency is particularly competitive." He hoped to be able to discuss this issue on June 19, as well as during the private sector event associated with the ECCC on June 20. iv. Money Laundering/Terror Finance. Skylakakis said the GoG would ratify the Third European Community Directive on Money Laundering/Terror Finance in May.

- - - - - - - - - - Visa Waiver Program - - - - - - - - - - ¶17. (C)

Deputy Foreign Minister Valynakis pressed Bryza on the Visa Waiver Program, noting that upon completion of their meeting he was to testify before Parliament on the issue. Valynakis stressed that the GoG was committed to solving outstanding MOU technical issues in order to secure Visa Waiver status. He noted that while Foreign Minister Bakoyannis was determined to see the MOU to completion, Greek public opinion complicated matters, and Bakoyannis needed our assistance. Valynakis continued to press Bryza and the Ambassador to show the "political will to help us," noting that success would represent a victory for the U.S. image in Greece. Parliament President Sioufas echoed Valynakis' argumentation, and told Bryza passionately that Greece, a NATO ally for 55 years, whose citizens had repeatedly shed blood with Americans in twentieth century conflicts, should be a member of the VWP. "All we want is proper -- not preferential -- treatment." He offered whatever help he could provide for Greece to enter the program. ¶18.

(C) The Ambassador explained that he expected to receive a revised MOU from the GoG shortly, and next steps would largely depend upon suggested MOU modifications -- minor edits could be addressed expeditiously but more significant modifications could result in Greece's delayed entry through an EU-wide exercise.

- - - - - - - - - - Business with Syria - - - - - - - - - - ¶19.

(C) DAS Bryza expressed surprise to Deputy Foreign Minister Doucas over his recent visit to that country. Doucas indicated that he believes it is important to engage Syrians so they don't move more towards Iran. Bryza said that was interesting, but one of the key issues for the USG was the issue of foreign fighters moving through Syria to Iraq adding to Iraq's instability. Doukas agreed this was a problem, but said that the Syrian ministers with whom he met are interested in engaging with the West. Doukas and Bryza agreed that one area of possible opportunity for Greece is to work with the Government of Iraq in order to urge moving more quickly in developing the Akkas gas field. Bryza said he needed to focus on Akkas once back in Washington, but said he saw potential to Greece's support here. SPECKHARD

Reference id aka Wikileaks id #151955  ? 
Subject P.m. Karamanlis Trip To Russia: Energy
Origin Embassy Athens (Greece)
Cable time Wed, 30 Apr 2008 14:38 UTC
Classification CONFIDENTIAL

VZCZCBSO466 OO RUEHBS DE RUEHTH #0598/01 1211438 ZNY CCCCC ZZH O 301438Z APR 08 FM AMEMBASSY ATHENS TO RUEHC/SECSTATE WASHDC IMMEDIATE 1715 INFO RUCNMEM/EU MEMBER STATES COLLECTIVE RUEHAK/AMEMBASSY ANKARA 5140 RUEHAH/AMEMBASSY ASHGABAT 0140 RUEHKB/AMEMBASSY BAKU 0208 RUEHMO/AMEMBASSY MOSCOW 1007 RUEHTH/AMCONSUL THESSALONIKI 1868 RHMFISS/DEPT OF ENERGY WASHINGTON DC RUEHBS/USEU BRUSSELS

Hide header C O N F I D E N T I A L SECTION 01 OF 02 ATHENS 000598 SIPDIS E.O. 12958:

DECL: 04/28/2018 TAGS:


SUBJECT: P.M. KARAMANLIS TRIP TO RUSSIA: ENERGY

Classified By: Ambassador Daniel Speckhard for Reasons 1.4 (b,d) ¶1. (C)

According to Raphael Moisis, Chairman of the Greek Energy Council, P.M. Karamanlis and Russian President Putin signed "an important but general" inter-governmental agreement during Karamanlis' April 28-29 visit to Moscow. The IGA, he said, includes provisions that: a. an international holding company (Societe Anonyme) will be established for the portion of South Stream that passes through Greek territory, jointly and equally owned by Gazprom and the Greek Pipeline Transmission Operator (DESFA); b. the holding company will "request" a third-party access exemption from the EU as well as obtain all relevant national permits; c. refer to specific EU energy regulations, while not referring to the EU by name. (Moisis said Russia absolutely refused to refer to the EU in the agreement, but that Greece said it was required as an EU member state to at least include the operative provisions of EU law); d. give Greece the right to an unspecified amount of offtake from the pipeline. (Moisis said the GoG is hoping to have its new marginal domestic supply needs met by TGI and thus did not want to specify an amount of offtake in the South Stream agreement, which could end up leaving Greece with more gas than it needs); e. the amount of gas transiting Greece through South Stream will total approximately 10 bcm; f. specify that South Stream will enter Greece from Bulgaria but do not specify where it will exit (Moisis said there was the possibility that it would flow from Greece through Albania on its way to Italy). ¶2.

(C) Moisis said that, as the Greek portion of South Stream would be operated by a private company (the Gazprom/DESFA JV), it would normally be classified as a private and not public pipeline. Under Greek law, however, any pipeline that links up with the Greek public pipeline network (which South Stream will) must be part of the public pipeline network, managed by DESFA. (Note: The on-shore portion of TGI that runs through Greece is, in contrast, a public pipeline to be owned and operated by DESFA.) Russia rejects putting South Stream under DESFA, Moisis said, so this remains a difficult, outstanding issue. - - - - - TGI Is, and Qdad of South Stream -( ¶3.

(C) Moisis stre`ek press attention tQclipsed real action on TGQportant to emphasize to t(p on th Interconnectorstill in the formative stages, TGI is happening now." He said that, during Minister Folias' March 17 trip to Baku, the Azerbaijanis had expressed their willingness to supply an additional 1 bcm of Shah Deniz I gas once transit issues with Turkey were worked out. During his April 20 - 23 visit to Rome for the International Energy Forum, Folias had met with Turkish Energy Minister Guler. Speaking on behalf of both the Greek National Gas Company (DEPA), and Italian Edison, Folias told Guler it was important for Turkey to resolve the transit dispute with Azerbaijan so that gas supply contracts could be signed. He invited Guler and Italy's then Minister of Energy Bursani to come to Athens for four-way talks on TGI, which Guler quickly accepted, but Bursani could not as a result of the Italian Government's fall. Moisis says Folias remains committed to this meeting taking place. ¶4.

(C) Significantly, Folias raised the Azerbaijani offer to Greece of an additional bcm of SD I gas. Guler told Folias that Turkey did not want to get in the way of this development and was willing to waive the 15% netback provision (for this 1 bcm only). Guler, according to Moisis, urged Folias to send a DEPA representative to Ankara immediately to finalize an agreement on the additional 1 bcm. ¶5.

(C) In an aside, Moisis said that Guler surprised Folias during their Rome bilat by pulling him aside and asking whether Folias truly believed Azerbaijan had enough gas for TGI. Moisis said this just further sowed doubts in Greek minds about Azerbaijani supplies. Economic Counselor reminded Moisis that he had sent him in late 2007 information that British Petroleum had provided the USG convincing evidence of significant new finds showing Azerbaijani gas could more than fill TGI. ¶6.

(C) Moisis ended the meeting by saying he viewed TGI and South Stream as two separate projects, with separate suppliers and separate customers. TGI was ahead. Provided it stayed ahead, South Stream would be unable to derail it. Economic Counselor noted that the USG was intensely engaged on helping resolve the transit dispute between Turkey and Azerbaijan. He urged Moisis, however, to recommend to his counterparts that the GoG greatly increase its public support for TGI so that potential investors and suppliers kept the faith with this important project.

- - - - -- - - - - - - - Comment: Where's the EU? - - - -- - - - - - - - - ¶7. (C)

This meeting once again raises the question: "Where's the EU?" According to Moisis, ENI and Gazprom representatives have either just met, or were just about to meet, EU Energy Commisioner Piebalgs to probe for the EU's real opinion on South Stream. In our view, it is amazing that there should be any question. Southstream is aimed at the heart of the EU's energy security strategy. It is being implemented through agreements signed by EU member states that (if Moisis is to be believed) wink at EU requirements while not citing the EU by name. It is based on the belief that the EU will grant it TPA exemptions. While we believe that TGI (which we in Athens know pretty well) is far enough along that agreements such as that signed in Moscow cannot derail it (assuming a resolution of the Turkey-Azerbajani transit dispute), we cannot say the same for Nabucco (about which we are admittedly less informed). We believe the USG's new energy envoy, Amb. Gray, is perfectly positioned to raise with his former EU interlocutors such as Piebalgs our hope that EU institutions will rigorously require EU member states to consider and justify how their rhetorical (and sometimes more) support for South Stream meshes with the EU's overarching security need for Nabucco. We also believe that our engagement with the GoG on TGI would be immeasurably enhanced by Piebalgs and other EU officials coming to Athens and making clear and unequivocal statements of support for TGI. SPECKHARD


Συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης του Ρώσσου προέδρου στην εκπομπή «Πρώτα Πρόσωπα» στο ТАСС, στις 23 Νοεμβρίου 2014, που δημοσιεύθηκε με τον τίτλο «Βλαδίμηρος Πούτιν: είμαστε ισχυρότεροι γιατί έχουμε δίκιο».

Εδώ δημοσιεύεται ένα μεγάλο τμήμα της συνέντευξης αυτής:

τα υψηλά ποσοστά αποδοχής στις δημοσκοπήσεις

- Ο Βιατσεσλάβ Βολόντιν στο «Φόρουμ Βαλντάι» είπε: «Χωρίς Πούτιν δεν υπάρχει Ρωσσία». Εσείς, είναι αλήθεια, δηλώσατε ότι η θέση αυτή είναι εντελώς λάθος.

- Ναι.

- Η διατύπωση αυτή έχει, όμως, βάση. Τουλάχιστον σήμερα. Για πολλούς, στη χώρα μας και στον κόσμο, η Ρωσσία συνδέεται μαζί σας, συμπυκνώνεται σε ένα συγκεκριμένο άτομο.

- Νομίζω ότι είναι φυσικό. Ο αρχηγός του κράτους, το πρώτο πρόσωπο, πάντοτε συνδέεται με τη χώρα. Έτσι ή αλλιώς. Κι αυτό δεν ισχύει μόνο για τη Ρωσσία. Στον άνθρωπο που εκλέχτηκε με απευθείας μυστική ψηφοφορία, ο λαός του έδωσε ορισμένη δικαιοδοσία, και αυτός ακολουθεί μια πολιτική στο όνομα και για λογαριασμό των πολιτών. Και, βεβαίως, η χώρα αναμένει από τον ηγέτη μια απόλυτα συγκεκριμένη συμπεριφορά. Οι άνθρωποι βασίζονται στο γεγονός ότι, εξέλεξαν επικεφαλής του κράτους, του έδωσαν την εμπιστοσύνη τους, και αυτός θα ανταποκρίνεται στις προσδοκίες τους, θα υπερασπίζεται τα συμφέροντά τους, θα αγωνίζεται για τη βελτίωση της ζωής τους στην οικονομία, στην κοινωνική σφαίρα, στη διεθνή πολιτική, στη εσωτερική πολιτική, στα ζητήματα ασφάλειας. Τα καθήκοντα είναι πολλά. Το γεγονός ότι δημιουργείται αυτή η σύνδεση ούτε ασυνήθιστο είναι, ούτε αποκλειστικά ρωσσικό στοιχείο.

- Ωστόσο, τέτοια αποδοχή στις δημοσκοπήσεις, όπως η δική σας, λίγοι ηγέτες μπορούν να καυχηθούν ότι απολαμβάνουν.

- Πράγματι, αλλά, να ξέρετε, αν κολλήσεις στους αριθμούς αυτούς, δεν είναι δυνατόν να δουλέψεις. Το χειρότερο είναι να γίνεις όμηρος του ρυθμού των μετρήσεων. Μόλις ο πολιτικός αρχινά να το κάνει, έχει ήδη χάσει. Αντί να ασχολείται με την πραγματική δουλειά, να προχωρήσει προς τα μπρός χωρίς να φοβάται το παραπάτημα, παύει να κάνει οτιδήποτε ασχολούμενος με τις μετρήσεις. Και έτσι πέφτει. Αντιθέτως, αν σκέφτεται για τη ουσία, για τα αποτελέσματα της δουλειάς του και τα συμφέροντα των ανθρώπων, τότε ακόμη και το λάθος δεν είναι τόσο τρομερό. Μπορείς να μιλήσεις γι’ αυτό ευθέως, να αναγνωρίσεις τον λανθασμένο υπολογισμό. Και να ξέρετε, αυτό δεν επηρεάζει ιδιαίτερα τις μετρήσεις• οι άνθρωποι θα καταλάβουν περίφημα τις αληθινές σου προθέσεις, την ειλικρίνεια και τη τιμιότητα, ιδιαίτερα στον άμεσο διάλογο. Αυτός έχει υψηλή αξία και πάντα θα εκτιμάται.
-Κι όμως, όταν μετά από 15 έτη ηγεσίας της χώρας, το επίπεδο της στήριξης ξεπερνά το 80%... Αυτό το αντιλαμβάνεσθε, είναι, προφανώς, απίστευτο.

- Το είπα ήδη, ότι αισθάνομαι κομμάτι της Ρωσσίας. Δεν την αγαπώ μόνο. Μάλλον, ο καθένας μπορεί να μιλήσει για την αγάπη του προς την πατρίδα. Όλοι μας την αγαπούμε, αλλά εγώ πραγματικά αισθάνομαι ως κομμάτι του λαού και δεν μπορώ να φανταστώ τον εαυτό μου, έστω και για ένα δευτερόλεπτο, ότι ζω εκτός της Ρωσσίας. Κερδίζοντας κατά τη διάρκεια ενός μεγάλου διαστήματος την υποστήριξη των συμπολιτών μου, δεν μου επιτρέπεται να μην κάνω ό,τι καλύτερο, για να επαληθεύσω την εμπιστοσύνη τους. Ίσως αυτή να είναι το βασικό θεμέλιο της σχέσης μεταξύ του λαού και του εκλεκτού της στην εξουσία.

- Ωστόσο, αυτό είναι δίκοπο μαχαίρι. Μέχρι ένα ορισμένο σημείο όλες οι επιτυχίες σχετίζονται με τον ηγέτη, και αργότερα με τον ίδιο τρόπο και όλες οι αποτυχίες θα αποδοθούν σε αυτόν.

- Βεβαίως.

- Και;

- Και, όπως λέμε στη Ρωσσία, «τώρα έπιασες το αλέτρι, και δεν μιλάς». Τώρα πρέπει να δουλέψεις. […]

η πέμπτη φάλαγγα

- Υπάρχουν κάποιοι, οι οποίοι μπορεί να μη συμφωνούν μαζί σας στο ένα ή στο άλλο ζήτημα. Το γεγονός αυτό δεν σημαίνει, όμως, ότι αναγκαστικά ανήκουν στη πέμπτη φάλαγγα ή είναι εχθροί.

- Όχι, βεβαίως, όχι. Όμως αυτό δεν σημαίνει, ότι δεν υπάρχουν άνθρωποι, οι οποίοι στη Ρωσσία εξυπηρετούν ξένα συμφέροντα. Τέτοιοι, επίσης, υπάρχουν. Και ποιοι είναι; Αυτοί που στην εσωτερική πολιτική κάνουν χρήση χρημάτων που λαμβάνουν από άλλα κράτη, αντί να τα περιφρονούν.

- Και αυτό το κάνετε όλο και πιο δύσκολο, χάριν της «φροντίδας» για την πατρίδα μας. Είναι αρκετό να αναφέρουμε τους νόμους, που εξισώνουν ΜΚΟ με τους ξένους πράκτορες, που περιορίζουν τη συμμετοχή υπηκόων άλλων χωρών στην ιδιοκτησία ρωσσικών ΜΜΕ…

- Όχι. Εξωτερικά, ίσως, είναι πιο δύσκολο, αλλά, όπως και πριν, είναι δυνατό. Πάντα υπάρχουν εναλλακτικοί τρόποι για να λαμβάνεις και να ξοδεύεις χρήματα για το σκοπό που έχουν δοθεί. Βεβαίως, οι τελευταίες αποφάσεις περιορίζουν τη χρήση ξένων κεφαλαίων για τον πολιτικό αγώνα μέσα στη Ρωσσία. Μπαίνουν ορισμένοι φραγμοί, αλλά αυτοί πάντοτε μπορεί να παρακαμφθούν. Πρέπει να τηρούνται όλα προσεκτικά ώστε να αποτραπεί αυτό το ενδεχόμενο. Κανένα κράτος, όμως, που σέβεται τον εαυτό του δεν επιτρέπει να χρησιμοποιούνται ξένα κεφάλαια για τον εσωτερικό πολιτικό αγώνα. Δοκιμάστε να το κάνετε αυτό κάπου στις ΗΠΑ –θα βρεθείτε αμέσως πίσω από τα κάγκελα της φυλακής. Εκεί οι κρατικές δομές είναι πολύ πιο αυστηρές από τις δικές μας. Εξωτερικά όλα είναι κόσμια, δημοκρατικά, αλλά μόλις λίγο τα πράγματα φθάσουν σε ανάλογο σημείο δεν έχεις καμία πιθανότητα! Σε εμάς είναι πολύ πιο φιλελεύθερα. Αλλά πρέπει να το καταλάβουμε: δεν υπάρχει η δημοκρατία χάριν της δημοκρατίας. Για χάρη του λαού, για να ζήσουν οι άνθρωποι καλύτερα, θα πρέπει να υπάρχει πραγματική πρόσβαση στους μοχλούς διακυβέρνησης. Δεν είναι δυνατόν να δημιουργούμε τέτοιες συνθήκες, ώστε τα ξένα κράτη να μας κάνουν πιο αδύναμους, να μας υποτάξουν στη δική τους θέληση και να επιδιώκουν να μας πιέσουν από μέσα, επηρεάζοντας τη πολιτική μας προς όφελός τους. Όταν μας πίεζαν, εμείς θα συμφωνούσαμε για τη Συρία, το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, για τη διευθέτηση του Μεσανατολικού, να αλλάξουμε την αμυντική μας πολιτική. Γι’ αυτούς τους λόγους χρησιμοποιούν και αυτά τα εργαλεία και τα χρήματα… […]

ο πόλεμος στην Ουκρανία

- Στη Δύση δεν θέλουν να σας στήσουν άγαλμα (ειρων.).

- Κάνατε ήδη λόγο σχετικά με το ξεκίνημά μας από το μηδέν. Δεν έχω λησμονήσει πώς συνέβησαν όλα αυτά. Τότε η αξιολόγηση της δραστηριότητάς μας από τη Δύση ήταν, ίσως, ακόμη πιο σκληρή απ’ ότι είναι σήμερα. Απ’ όλα αυτά πέρασα και όλα τα θυμάμαι. Τελικά, τι συμβαίνει; Μόλις η Ρωσσία στέκεται στα πόδια της, ισχυροποιείται και διεκδικεί το δικαίωμά της να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της στο εξωτερικό, η σχέση προς το κράτος μας και προς την ηγεσία του αμέσως αλλάζει. Θυμηθείτε τι συνέβη με τον Μπορίς Νικολάγιεβιτς (Γιέλτσιν). Στην πρώτη φάση, στον κόσμο ανταποκρίθηκαν θετικά σε όλα. Ό,τι και να έκανε ο Γιέλτσιν, στη Δύση γινόταν δεκτό με ζητωκραυγές. Μόλις ύψωσε τη φωνή του για την υπεράσπιση της Γιουγκοσλαβίας, στα μάτια των δυτικών, στιγμιαίως, έγινε ένας αλκοολικός, ο έτσι, ο αλλιώς. Όλοι ξαφνικά έμαθαν ότι ο Μπορίς Νικολάγιεβιτς αγαπούσε το πιοτό. Και τι, αυτό πριν ήταν μυστικό; Όχι, αλλά αυτό δεν εμπόδιζε τις επαφές του με τον έξω κόσμο. Μόλις τα πράγματα έφθασαν στο σημείο υποστήριξης των ρωσσικών συμφερόντων στα Βαλκάνια, για τα οποία ο Γιέλτσιν μίλησε ευθέως, έγινε σχεδόν εχθρός της Δύσης. Αυτά συνέβησαν, και δεν έχει περάσει καιρός από τότε. Και τα θυμάμαι θαυμάσια. Σήμερα, μιλάμε για τα γεγονότα στην Ουκρανία, και οι εταίροι μας κάνουν λόγο για την αναγκαιότητα σεβασμού της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας. Όπως και ότι όλοι όσοι πολεμούν για τα δικαιώματά τους και τα συμφέροντά τους στην ανατολική Ουκρανία είναι φιλορώσσοι αποσχιστές. Και αυτοί, που πολέμησαν εναντίον μας στον Καύκασο -μεταξύ αυτών και όσοι ήσαν υπό την ηγεσία της Αλ-Κάιντα, με τα χρήματά και με τα όπλα της στα χέρια, αλλά και τα ίδια τα μέλη της Αλ-Κάιντα, που πήραν μέρος στις μάχες- αυτοί βεβαίως είναι μαχητές της δημοκρατίας. Είναι απίστευτο, αλλά είναι γεγονός! Μας έλεγαν τότε για δυσανάλογη χρήση βίας. Ας πούμε, ότι είναι έτσι, πυροβολείτε από τανκς, χρησιμοποιείτε πυροβολικό. Απαράδεκτο, απαράδεκτο! Και στην Ουκρανία; Και αεροπορία και τανκς και βαρύ πυροβολικό και πολλαπλοί εκτοξευτές πυραύλων. Επιπλέον, βόμβες διασποράς και –να τρελαίνεσαι δηλαδή!- βαλλιστικοί πύραυλοι. Σε αυτή την περίπτωση κανείς δεν μιλά για δυσανάλογη χρήση βίας.

- Όπως αφήνετε να υπονοείται, στον ουκρανικό στρατό αντιπαρατίθεται η Ρωσσία.

- Υπονοείται, ότι εκεί υπάρχουν ρωσσικά συμφέροντα, αλλά μας στερούν το δικαίωμα να τα υπερασπιστούμε. Και τους ανθρώπους να υπερασπιστούμε, οι οποίοι ζουν σε αυτά τα εδάφη. Εσείς νομίζω είσθε από το Χάρκοβο, έτσι δεν είναι;

- Από το Λουγκάνσκ.

- Από το Λουγκάνσκ. Γνωρίζετε, λοιπόν, ότι ακόμη και όταν σε έναν από τη δική σας περιοχή είναι γραμμένο στο διαβατήριο «Ουκρανός», αυτό δεν λέει τίποτε ιδιαίτερο για τον ίδιο. Εκεί όλοι θεωρούν τους εαυτούς τους ως τμήμα του μεγάλου ρωσσικού κόσμου. Βεβαίως, στον ουκρανικό λαό υπάρχει μια ιδιαίτερη κουλτούρα και γλώσσα ιδιόμορφη, μοναδική, και κατά την άποψή μου, με εκπληκτικό ήχο, πολύ όμορφη. Πριν λίγο καιρό, ένας συνάδελφος μου έδειξε κάποια ντοκουμέντα του 1924. Στο διαβατήριο ήταν γραμμένο «Μεγαλορώσσος». Και τους σημερινούς Ουκρανούς τους έγραφαν «Μικρορώσσους». Εκεί δεν υπήρχε επί της ουσίας διαφορά. Μας λένε: ξεδιπλώνετε όλη την ώρα την ιδέα του ρωσσικού κόσμου, μπορεί, όμως, οι άνθρωποι να μην θέλουν στο δικό σας κόσμο. Κανείς, όμως, δεν το επιβάλλει. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι αυτός δεν υπάρχει! Όταν μιλώ με ανθρώπους από την Κριμαία, ας πούμε, ή από την ίδια την ανατολική Ουκρανία, τους ρωτώ: «Τι εθνικότητα έχετε;». Κάποιοι απαντούν: «Δεν υπάρχει διαφορά». Αλλά εάν η Ρωσσία ξεκινά να μιλά γι’ αυτό, να υπερασπίζεται τους ανθρώπους και τα συμφέροντά της, αμέσως γίνεται κακιά. Σκεφτείτε, το ζήτημα είναι με τη θέση μας για την ανατολική Ουκρανία ή την Κριμαία; Σε καμία περίπτωση! Κι αυτό να μην ήταν, θα έβρισκαν άλλη αιτία. Και αυτό συνέβαινε πάντα. Κοιτάξτε την χιλιετή ιστορία μας. Μόλις η Ρωσσία πάει λίγο να ανυψωθεί, αμέσως πρέπει να την μετακινήσουν προς τα πίσω, να τη βάλουν στη θέση της, να την επιβραδύνουν. Η «θεωρία της ανάσχεσης», πόσα χρόνια είναι σε ισχύ; Υπάρχει η εντύπωση ότι γεννήθηκε στη σοβιετική περίοδο, αν και υπάρχει εκατοντάδες χρόνια.

ο ενεργειακός πόλεμος

- Αλλά εμείς δεν πρέπει να το κλιμακώνουμε, να το δραματοποιούμε. Πρέπει να καταλάβουμε: ο κόσμος έτσι είναι φτιαγμένος. Αυτός είναι ο αγώνας για τα γεωπολιτικά συμφέροντα, και πίσω από αυτά η σημασία της χώρας, η ικανότητά της να δημιουργήσει μια νέα οικονομία, να λύσει τα κοινωνικά της προβλήματα, να βελτιώσει το επίπεδο ζωής των πολιτών. Εμείς δεν έχουμε καθόλου επιθετική πολιτική. Αλλά να οι ΗΠΑ, οι Αμερικανοί φίλοι μας…

- Φίλοι, Βλαδίμηρ Βλαδιμήροβιτς;

- Βεβαίως. Όλοι είναι φίλοι μας… Οι Αμερικανοί τυπώνουν δολάρια, μετέτρεψαν το εθνικό τους νόμισμα σε παγκόσμιο, αν και πριν μερικές δεκαετίες εγκατέλειψαν την ισοτιμία του χρυσού. Αλλά διαθέτουν τη μηχανή, και προφανώς με αυτή δουλεύουν.

- Μπράβο τους;

-Μπράβο τους! Αλλά γιατί συνέβη αυτό; Οι ΗΠΑ πέτυχαν μια ορισμένη θέση μετά τον δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Γιατί το λέω αυτό; Ο αγώνας για τα γεωπολιτικά συμφέροντα οδηγεί τη χώρα είτε να γίνει ισχυρότερη, αποτελεσματικότερη, λύνοντας τα χρηματοπιστωτικά, αμυντικά, οικονομικά και, μαζί με αυτά, τα κοινωνικά της προβλήματα, είτε να διολισθήσει στη τρίτη, πέμπτη κατηγορία, χάνοντας τη δυνατότητα να υπερασπιστεί τα συμφέροντα του λαού της.

- Και η προσπάθειά μας να ανταγωνιστούμε με τη Δύση;

- Δεν χρειαζόμαστε να την ανταγωνιστούμε.

- Επαρκούν οι δυνάμεις μας;

- Δεν χρειαζόμαστε να ανταγωνιστούμε. Απλώς δεν χρειαζόμαστε να ανταγωνιστούμε!

- Δηλαδή, τι κάνουμε τώρα;

- Πρέπει να εφαρμόσουμε ήσυχα την ατζέντα μας. Πολλοί λένε, ότι οι τιμές του πετρελαίου πέφτουν και από την πιθανή κρυφή συνεννόηση μεταξύ των παραδοσιακών παραγωγών, μεταξύ αυτών της Σαουδικής Αραβίας και των ΗΠΑ. Ότι αυτό έχει γίνει εσκεμμένα για να αδυνατίσει η ρωσσική οικονομία. Εάν μιλήσετε τώρα με ειδήμονες, όχι όπως εγώ, αλλά με πραγματικούς…

- Αν δεν είσθε εσείς τότε ποιος είναι;

- Του Υπουργείου Ανάπτυξης, Οικονομικών, της Κεντρικής Τράπεζας –έχουμε τέτοιους ειδήμονες. Τι θα σας πουν; Κάποια πράγματα είναι προφανή. Έπεσε η τιμή του πετρελαίου. Λοιπόν, γιατί έπεσε; Η προσφορά αυξήθηκε. Η Λιβύη παράγει περισσότερο, όπως παραδόξως και το Ιράκ, παρ’ όλα τα προβλήματα… Εμφανίστηκε παράνομο πετρέλαιο στα 30 δολάρια το βαρέλι, που το Ισλαμικό Κράτος το πωλεί ακατέργαστο. Η Σαουδική Αραβία αύξησε την άντληση. Και η κατανάλωση μειώθηκε αυτή την περίοδο της στασιμότητας, ή μειώθηκε σε σχέση με τις προβλέψεις για την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη. Υπάρχουν θεμελιώδεις παράγοντες. Ας πούμε, ότι λαμβάνουν χώρα στοχευμένα βήματα από τους εταίρους στην παγκόσμια αγορά ενέργειας. Μπορούμε να το υποθέσουμε; Ασφαλώς. Και ποιο είναι το αποτέλεσμα; Η υποτίμηση του ρουβλίου, του εθνικού μας νομίσματος. Ένας από τους παράγοντες, όχι ο μοναδικός, αλλά ένας από αυτούς. Και τι σημαίνει αυτό για το ρωσικό προϋπολογισμό; Εμείς δεν τον υπολογίζουμε σε δολάρια. Έπεσε η αξία του ρουβλίου, λίγο υποτιμήθηκε.

- Κατά ένα τρίτο.

- Κατά 30%... Αλλά προσέξτε: πριν πουλούσαμε ένα προϊόν, το οποίο στοίχιζε ένα δολάριο, και παίρναμε 32 ρούβλια. Και τώρα γι’ αυτό το προϊόν αξίας ενός δολαρίου παίρνουμε 45 ρούβλια. Τα έσοδα του προϋπολογισμού αυξήθηκαν και δεν μειώθηκαν. Πράγματι υπάρχουν περιορισμοί, που συνδέονται με το ότι για τομείς της βιομηχανίας και των επιχειρήσεων, που είναι προσανατολισμένοι στις αγορές με συνάλλαγμα από το εξωτερικό η κατάσταση χειροτερεύει. Αλλά για τον προϋπολογισμό δεν είναι έτσι, και με αυτοπεποίθηση λύνουμε τα κοινωνικά προβλήματα. Αυτό ισχύει και για τα ζητήματα της αμυντικής βιομηχανίας. Η Ρωσσία διαθέτει το υπόβαθρο για την υποκατάσταση των εισαγωγών. Δόξα τω Θεώ, πήραμε πολλά από τις προηγούμενες γενιές, και τη τελευταία δεκαπενταετία και εμείς κάναμε πολλά για τον εκσυγχρονισμό της βιομηχανίας. Θα υποστούμε ζημία; Εν μέρει ναι. Αλλά όχι μοιραία. Αν η μείωση των τιμών της ενέργειας συμβαίνει εσκεμμένα, αυτό έχει επιπτώσεις και σε αυτούς που προωθούν αυτούς τους περιορισμούς. Ο σύγχρονος κόσμος είναι αλληλο-εξαρτώμενος. Δεν υφίσταται η υπόθεση ότι οι κυρώσεις, η μεγάλη πτώση των τιμών στο πετρέλαιο, η υποτίμηση του εθνικού μας νομίσματος, θα οδηγήσουν σε αρνητικά αποτελέσματα ή καταστροφικές συνέπειες εμάς αποκλειστικά. Τέτοιο πράγμα δεν θα συμβεί! Προβλήματα προκύπτουν, υπάρχουν και θα αυξάνονται, καθώς η κατάσταση θα χειροτερεύει, αλλά και στους εταίρους μας, μεταξύ αυτών και στις πετρελαιοπαραγωγούς χώρες, όπως και αυτές που παράγουν φυσικό αέριο. Να, μιλάμε για μείωση τιμών στο πετρέλαιο. Αυτό, συμβαίνει και επειδή στις ΗΠΑ άρχισαν να βγάζουν σχιστολιθικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο. Οι ΗΠΑ σε σημαντικό βαθμό εξυπηρετούν τις ανάγκες τους με τις δικές τους πηγές ενέργειας. Όχι ακόμη εντελώς, αλλά σε σημαντικό βαθμό. Αλλά πόσο αποδίδει αυτή η παραγωγής; Διαφορετικά στις διάφορες περιφέρειες των ΗΠΑ. Από 65 δολ. το βαρέλι έως 83 δολ. Τώρα η τιμή του βαρελιού του πετρελαίου έπεσε κάτω από 80 δολ. Η παραγωγή σχιστολιθικού φυσικού αερίου γίνεται μη αποδοτική. Μπορεί, οι σαουδάραβες, εσκεμμένα να θέλουν να «εξοντώσουν» τους ανταγωνιστές τους. […]

ο Μπερντιάγιεφ, ο κοινοτισμός και η ρωσσική ψυχοσύνθεση

- Το πρώτο πακέτο των κυρώσεων στόχευε ακριβώς τον πρόεδρο Πούτιν.

- Το κατανοώ. Οι Αμερικανοί διέπραξαν ένα πολύ ευχάριστο για εμένα συστημικό λάθος.

- Ευχάριστο σε εισαγωγικά;

- Όχι, στην κυριολεξία. Που βρίσκεται το λάθος; Θεώρησαν λανθασμένα ότι έχω προσωπικά επιχειρηματικά συμφέροντα σε σχέση με τα πρόσωπα που περιλαμβάνονται στον κατάλογο των κυρώσεων. Βλάπτοντας εκείνους οι Αμερικανοί νόμιζαν ότι θα κτυπούσαν εμένα. Αλλά αυτό δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα. Νομίζω, ότι εμείς σε σημαντικό βαθμό έχουμε βάλει ένα τέλος στη λεγόμενη ολιγαρχία. Γιατί τι σημαίνει αυτό; Χρήματα που επηρεάζουν την εξουσία. Στη Ρωσσία τέτοια κατάσταση, μπορώ με βεβαιότητα να το πω, δεν υπάρχει. Δεν υπάρχουν ολιγαρχικές δομές που να εναλλάσσονται στην εξουσία, που να επηρεάζουν τις κρατικές αποφάσεις σύμφωνα με τα συμφέροντά τους. Αυτό ισχύει πλήρως γι’ αυτούς τους ανθρώπους που αναφέρονται. Όλοι τους είναι πλούσιοι, και πλούτισαν πριν από πολύ καιρό…

- Ένας ακόμη λόγος. Ο Νικολάι Μπερντιάγιεφ είπε: «Ο Ρώσσος αγαπά τη Ρωσσία, αλλά δεν συνήθισε να αισθάνεται υπεύθυνος ενώπιον της Ρωσσίας».

- Ήταν ιδιοφυής άνθρωπος, σεβαστός.

- Τα λόγια του μπορούμε να τα απευθύνουμε προς τους Ρώσσους αξιωματούχους και επιχειρηματίες;

- Δεν υπάρχει τέτοια εθνικότητα –υπάλληλος και επιχειρηματίας, είναι κατηγορίες δραστηριότητας. Αλλά η ψυχοσύνθεση του λαού, αυτή, βεβαίως…

- Να «θα έλθει το αφεντικό, το αφεντικό θα μας κρίνει». (για τη νοοτροπία του χωρικού χωρίς ευθύνη).

- Αν μου επιτρέψετε να ολοκληρώσω τη σκέψη μου, θα μάθετε τη άποψή μου… Από πού βγήκε όλο αυτό; Ο Ρώσσος, κατά κανόνα, δεν είχε τίποτε, συνεχώς δούλευε στο αφεντικό, στον κύριο. Ό,τι απέμενε, γι’ αυτό δόξαζε τον Θεό. Ο μουζίκος ήξερε: μπορούν να του τα πάρουν όλα. Αυτό συνέβαινε από την εποχή της δουλοπαροικίας. Αλλά δεν πρέπει να λέμε ότι δεν υπήρχε υπευθυνότητα για τη χώρα. Μπορεί να μην ήταν επαρκείς οι επιβαλλόμενες σχέσεις με τις τρέχουσες υποθέσεις, με τις επιχειρήσεις, με την ιδιοκτησία. Δεν διαμορφώθηκαν σε εμάς όπως στις χώρες με το αναπτυγμένο σύστημα της αγοράς, όπου ο άνθρωπος καταλάβαινε ότι ο ίδιος πρέπει να αγωνιστεί για την ευημερία τη δική του και της οικογενείας του. Εμείς έχουμε κοινοτική νοοτροπία και ψυχοσύνθεση. Και αυτό είναι και καλό και όχι τόσο καλό. Είναι καλό ότι υπάρχει το αίσθημα της κοινότητας. Και όχι τόσο από την απουσία της ατομικής ευθύνης. Αλλά να πούμε, ότι ο Ρώσσος δεν δίνει αξία.. Πώς το είπε ο Μπερντιάγιεφ;

- «Δεν συνήθισε να είναι υπεύθυνος απέναντι στη Ρωσσία».

- Εγώ αισθάνομαι υπεύθυνος. Εξαρτάται, ποιος είναι ο άνθρωπος στο σύνολό του. Όσο πιο απλός τόσο πιο υπεύθυνος προς την πατρίδα.

- Εγώ για τα μεγάλα αφεντικά κάνω λόγο, που συνήθισαν, ξέρετε…

- Ο Μπερντιάγιεφ όμως δεν έγραψε για τα αφεντικά, μιλά για το Ρώσσο.

- Είναι πιο βολικό, όταν υπάρχει κάποιος που αποφασίζει για όλα και οι υπόλοιποι, μόνον εκτελούν.

- Μπορεί να είναι κι έτσι, αλλά εσείς αναφέρατε ένα λόγο του Μπερντιάγιεφ και επέτρεψα στον εαυτόν μου να επιστρατεύσω το θράσος μου και να διαφωνήσω με έναν κλασικό. Επαναλαμβάνω ακόμη μια φορά: όσο πιο απλός είναι ο άνθρωπος και εγγύτερα στη γη, τόσο περισσότερο υπάρχει σε αυτόν το αίσθημα ευθύνης για την πατρίδα. Θα σας πω επίσης το γιατί. Γι’ αυτόν δεν υπάρχει άλλη πατρίδα, δεν ταξιδεύει με αεροπλάνο, με τραίνο, με άλογο, και δεν φεύγει, δεν θα «κυλήσει» από εκεί. Γνωρίζει ότι θα μείνει να ζήσει εδώ, σε αυτή τη γη, εδώ θα είναι τα παιδιά του, τα εγγόνια και τα δισέγγονά του. Πρέπει να τα φροντίσει. Αν δεν το κάνει ο ίδιος κανείς δεν θα το κάνει. Εδώ βρίσκεται το θεμέλιο της κρατικής υπόστασης και του πατριωτισμού του απλού Ρώσσου. Και βέβαια του ανθρώπου κάθε εθνικότητας που ζει εδώ. Όλοι γνωρίζουμε ποιος το 1612 συγκέντρωσε την πολιτοφυλακή: ένας Τάταρος (Κουζμά Μίνιν) συγκέντρωσε τους ανθρώπους, έδωσε όλη του την περιουσία, και έγινε ο σωτήρας της Μόσχας και της Ρωσσίας. «Στην ένωση των δυνάμεων!» -αυτός ο εσωτερικός πατριωτισμός του απλού Ρώσσου πολίτη είναι πολύ ισχυρός.

- Μιλάτε για τον απλό άνθρωπο, σαν να διαχωρίζετε την ελίτ…

- Όχι, όχι. Σας είπα: στον απλό άνθρωπο ακόμη περισσότερο, αλλά κατ’ αρχήν ο λόγος είναι για τη κοινή ψυχοσύνθεση των Ρώσσων. Πράγματι, όσοι έχουν δισεκατομμύρια αισθάνονται πολίτες του κόσμου. Αισθάνονται ιδιαίτερα ελεύθερα μάλιστα όσοι έχουν τα χρήματά τους σε offshoreεταιρείες. Το ‘σκασαν στο εξωτερικό και κάθονται εκεί, αισθάνονται μια χαρά.

- Είναι κακό αυτό;

- Νομίζω, ναι. Βεβαίως είναι κακό. Ο κομμένος από τις ρίζες του άνθρωπος τελικά το μετανιώνει. Όχι, τίποτε δεν είναι πιο ακριβό από τη γη σου, τους φίλους σου, την οικογένειά σου, την κουλτούρα του λαού, στον οποίο μεγάλωσες.

- Τώρα ο κόσμος είναι χωρίς σύνορα.

- Τέτοιος ήταν πάντα. Μήπως την εποχή του Λέρμοντωφ, ας πούμε, ή του Πούσκιν (πρώτο τρίτο του 19ου αιώνα) ο κόσμος ήταν διαφορετικός; Ξεκινούσες και πήγαινες. Ταξίδευαν στην Ευρώπη, έπλεαν με καράβια στην Αμερική. Τώρα γυρίσαμε σε αυτή την κατάσταση. Τίποτε, σε γενικές γραμμές, δεν έχει αλλάξει. Υπήρξε μόνο ένα σχετικά μικρό μεσοδιάστημα στην ιστορία της ανθρωπότητας, όταν όλα φράχτηκαν με σύνορα.

- Εμείς δεν προσπαθούμε να κτίσουμε νέους φράχτες;

- Εμείς όχι. Και δεν θα το κάνουμε. Καταλαβαίνουμε την καταστροφικότητα του σιδηρού παραπετάσματος για εμάς. Και στην ιστορία άλλων κρατών υπήρξαν περίοδοι, όπου προσπάθησαν να απομονωθούν από τον υπόλοιπο κόσμο και το πλήρωσαν πολύ ακριβά. Δηλαδή με αποδόμηση και κατάρρευση. Εμείς σε καμία περίπτωση δεν θα πάμε απ’ αυτόν το δρόμο. Και γύρω από εμάς κανείς δεν θα κτίσει τείχος. Αυτό είναι αδύνατο!

ο Θεός και η παράταση της θητείας του στην προεδρία

- Σκέφτεστε, τι θα γίνει μετά, Βλαδίμηρ Βλαδιμήροβιτς;

- Πότε μετά;

- Όταν κληθείτε στον Ουρανό και απαιτήσουν απάντηση.

- Ξέρετε, εάν είσαι ήδη εκεί, υπάρχει μόνον μια έκφραση, η οποία είναι κατάλληλη να ειπωθεί: «Δόξα Σοι, Κύριε!». Τι άλλο;

- Η προεδρική καρέκλα θα σας ανήκει πάντα;

- Όχι. Και για τη χώρα δεν είναι σωστό, θα είναι επιβλαβές, και εγώ δεν το χρειάζομαι. Υπάρχουν χρονικά όρια που προβλέπονται από το Σύνταγμα της Ρωσσίας. Θεωρώ βασικό να τηρούνται οι απαιτήσεις, που προβλέπονται από τον Θεμελιώδη Νόμο. Θα δούμε πως θα πάει η κατάσταση, αλλά σε κάθε περίπτωση το χρονικό όριο της δικής μου εργασίας περιορίζεται από το Σύνταγμα.

- Αλλά αυτό περιλαμβάνει προέκταση της θητείας το 2018.

- Το επιτρέπει, αλλά αυτό καθόλου δεν σημαίνει ότι θα πάρω τέτοια απόφαση. Θα το εξετάσω σύμφωνα με το γενικό πλαίσιο, την εσωτερική κατανόηση, την διάθεση που θα υπάρχει. Αλλά τώρα είναι ανάγκη να το σκεφτόμαστε; Το 2014 δεν τελείωσε, και εσείς μου μιλάτε για το 2018; Τόσος χρόνος υπάρχει εμπρός μας, τόσο νερό ακόμη να κυλήσει…

- Και καθόλου κρυφές επιθυμίες;

- Όχι. Καταλαβαίνετε, είμαι σε τέτοια κατάσταση και θέση, που τίποτε κρυφό…

- Ώστε σας έχουν όλα κουράσει;

- Δεν είναι αυτό το ζήτημα. Ξεκινώ από τις πραγματικότητες της ημέρας, από τη μεσοπρόθεσμη πρόγνωση. Δεν έχει νόημα…

- Κοιτάτε πέρα από τον ορίζοντα;

- …για να αρπαχτώ από κάτι. Καταλαβαίνετε, ήδη δεν έχει κανένα νόημα.

- Καλά, κάτι που μπορεί να ονειρεύεστε υπάρχει;

- Από τη σκοπιά της υπηρεσίας στην Πατρίδα. Γνωρίζω, ότι ειλικρινά την υπηρέτησα και την υπηρετώ, κάνω τα πάντα, ώστε να συνειδητοποιήσω τον εαυτόν μου σε αυτό. Και επαναλαμβάνω, να προσκολληθώ σε κάτι αντιπαραγωγικό είναι βλαβερό και δεν με ενδιαφέρει. Υπάρχει Σύνταγμα, πρέπει να δρούμε και να ζούμε στο πλαίσιό του. Ναι, υπάρχει δυνατότητα της παράτασης στη θέση. Θα πραγματοποιηθεί ή όχι, για την ώρα δεν το γνωρίζω…


Η ΜΟΣΧΑ «ΑΠΑΙΤΕΙ» ΤΗΝ ΑΠΟΧΩΡΗΣΗ ΤΩΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΩΝ ΠΥΡΗΝΙΚΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ 

Η Ρωσία αυξάνει επικίνδυνα την ένταση στο ζήτημα των πυρηνικών πυραύλων με το ΝΑΤΟ, σήμερα Τρίτη. Ειδικότερα πριν από λίγο έφτασε η είδηση σε όλα τα ειδησεογραφικά πρακτορεία, σύμφωνα με την οποία η Ρωσία ζήτησε από τις Ηνωμένες Πολιτείες την απόσυρση όλων των μη στρατηγικών πυρηνικών όπλων από την Ευρώπη, αναφέρει η ιστοσελίδα upi.com.

Σε δεύτερο τηλεγράφημα αναφέρεται ότι η Μόσχα σήμερα προειδοποίησε τις Ηνωμένες Πολιτείες και για το ζήτημα της αποστολής αμυντικού συστήματος βαλλιστικών πυραύλων ( THAAD) στην Νότια Κορέα, λέγοντας ότι θα μπορούσε να απειλήσει την περιφερειακή ασφάλεια. Όλα αυτά πιθανόν υποδηλώνουν και μετακινήσεις νατοϊκών συστημάτων εγγύς της ρωσικής επικράτειας, με πρώτη επιλογή τα κράτη της Βαλτικής και την Πολωνία.

Ενώ συμβαίνουν όλα αυτά η Φινλανδική Πολεμική Αεροπορία και οι ΗΠΑ έχουν ξεκινήσει κοινές στρατιωτικές σήμερα Τρίτη κοντά στην πόλη Πόρι, στη δυτική ακτή της Φινλανδίας. Την επόμενη εβδομάδα θα ενταχθούν στις ασκήσεις και πολεμικά αεροσκάφη της Σουηδικής Πολεμικής Αεροπορίας.

Την ίδια στιγμή ρωσικές ειδικές δυνάμεις της Κεντρικής Στρατιωτικής Περιφέρειας (CVO), ( μακριά από τα αδιάκριτα βλέμματα ) πραγματοποιούσαν ασκήσεις με ΚΥΡΙΑ ΑΠΟΣΤΟΛΗ την « απενεργοποίηση θέσεων χειρισμού τακτικών πυραύλων», καθώς και την καταστροφή φαλάγγων «εχθρικών» δυνάμεων, ανακοίνωσε η δήλωσε CVO υπηρεσία Τύπου σήμερα Τρίτη.

Στην περιοχή της Σαμάρα , περισσότερα από 400 Ρώσοι Spetsnaz με 70 ειδικά διαμορφωμένα οχήματα, πραγματοποιούσαν τις ασκήσεις αυτές. Υλοποίησαν σενάριο κατά το οποίο μία από τις ομάδες των ειδικών δυνάμεων «προσγειώθηκε» στο πίσω μέρος του «εχθρού», αποκαλύπτοντας την θέση της εχθρικής φάλαγγας, η οποία στην συνέχεια έγινε στόχος των ρωσικών όπλων. Άλλοι κομάντος απενεργοποίησαν το « εχθρικό κέντρο επικοινωνίας» με έφοδο «μετά την εντολή» , κατάσχοντας πολύτιμες πληροφορίες.

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων itar- TASS, από την αμερικανική στρατιωτική βάση στην Εσθονία μεταστάθμευσαν σε φιλανδικά πολεμικά αεροδρόμια αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη F-16 Fighting Falcon, F-18 Hornet, ενώ από την Σουηδία αναμένεται να συμμετάσχουν πολεμικά αεροσκάφη JAS-39 Gripen.

Οι ασκήσεις θα περατωθούν την 1η Απριλίου, και κατά τη διάρκεια των ασκήσεων αυτών των τριών χωρών, θα χρησιμοποιηθεί ο φινλανδικός και ο διεθνής εναέριος χώρος.

Στο ζήτημα της Νότιας Κορέας, η Ουάσινγκτον σύμφωνα με πληροφορίες θέλει να αναπτύξει πυραυλικό σύστημα, γνωστό ως THAAD, στην Νότια Κορέα ως αποτρεπτικό παράγοντα για τυχόν στρατιωτική πρόκληση από την Βόρεια Κορέα.

«Σε μια περιοχή όπου η κατάσταση είναι ήδη εξαιρετικά περίπλοκη από την άποψη ασφαλείας , αυτό θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως μια άλλη ώθηση προς μια κούρσα εξοπλισμών στην βορειοανατολική Ασία με την περαιτέρω εμπλοκή των πυρηνικών θεμάτων στην κορεατική χερσόνησο», ανέφερε η ανακοίνωση από την Μόσχα.

Η Κίνα έχει επίσης ήδη προειδοποιήσει ότι η εγκατάσταση του συστήματος θα μπορούσε να υπονομεύσει την ειρήνη και την σταθερότητα στην περιοχή.

Αντιμέτωπη με την αυξανόμενη απομόνωση από την Δύση κατά τη διάρκεια της κρίσης Ουκρανία, η Ρωσία, προχώρησε σε ενίσχυση των δεσμών με την πρώην σύμμαχο της από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου, Βόρεια Κορέα.

Ο Εκπρόσωπος Τύπου του Ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Αλεξάντερ Λουκάσεβιτς αναφερόμενος σε σχόλια της ομολόγου του Jen Psaki, από το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ, σύμφωνα με τα οποία, οι αμερικανικοί πύραυλοι στην Ευρώπη είναι υπό τον συνεχή έλεγχο των ΗΠΑ, ανέφερε ότι πρόκειται για » στοιχεία που αποκρύπτονται » .

Πρόσθεσε ότι η ανάπτυξη αμερικανικών πυραύλων στις ευρωπαϊκές χώρες του ΝΑΤΟ αποτελεί παραβίαση της Συνθήκης του 1968 για τα πυρηνικά όπλα μη διάδοση των πυρηνικών όπλων.

Οι παρατηρήσεις του Lukashevich ήρθαν μετά από εντάσεις, σχετικά με τον ισχυρισμό ότι η Ρωσία μετακίνησε πυρηνικά όπλα στην Κριμαία, κάτι που εμφανίστηκε κατά την διάρκεια του Σαββατοκύριακου, και μετά υπόδειξη ενός Ρώσου διπλωμάτη, ο οποίος δήλωσε ότι η συμμετοχή δανέζικου πολεμικού πλοίου με ραντάρ, στην αντιπυραυλική ασπίδα του ΝΑΤΟ , θα μπορούσε να καταστήσει την Δανία στόχο για τους ρωσικούς πυραύλους.

«Αν συμβεί αυτό, τα δανέζικα πολεμικά πλοία γίνονται αυτόματα στόχοι για τους Ρώσους πυρηνικούς πυραύλους», δήλωσε ο Ρώσος Πρέσβης Μιχαήλ Βανίν έγραψε στη δανική εφημερίδα Jyllands Posten την Κυριακή.

Σύμφωνα με ανάλυση στο pentapostagma.gr, ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΝΟΜΑΣΤΕ, όταν μιλάμε διαρκώς για κινήσεις, μετακινήσεις, δυνάμεων και της Ρωσίας αλλά και του ΝΑΤΟ, που προμηνύουν κλιμάκωση της κατάστασης. Η Μόσχα προχωρά ένα βήμα παρακάτω προχωρώντας σε «ολομέτωπη επίθεση» στο ΝΑΤΟ για τα πυρηνικά όπλα.

Η Ρωσία υπενθυμίζουμε ότι μετακίνησε σήμερα μία ακόμη μηχανοκίνητη ταξιαρχία στα σύνορα με την Ουκρανία, ενώ το ΝΑΤΟ μετακινεί δυνάμεις στις χώρες της βαλτικής. Επίσης οι ΗΠΑ πραγματοποίησαν σήμερα και μια δοκιμαστική εκτόξευση διηπειρωτικού πυραύλου Minuteman III, στην Καλιφόρνια σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Associated Press.

Πρόκειται για αρνητική εξέλιξη διότι καθώς διαφαίνεται η Ευρώπη θα αποτελέσει το πεδίο στο οποίο θα «ξεκαθαρίσουν» οι δύο αντίπαλοι συνασπισμοί τις διαφορές τους. Την ίδια στιγμή αμερικανική στρατιωτική φάλαγγα διασχίζει τρεις χώρες τη κεντρικής Ευρώπης στέλνοντας πολλαπλά μνήματα στην Μόσχα.

Στη Δύση, αναφέρει το ρωσικό υπουργείο άμυνας, «η αύξηση της δραστηριότητας των ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων», έχει προκαλέσει μια αυξανόμενη ανησυχία σχετικά με την εν λόγω εκπαίδευση του στρατού και κυρίως το δόγμα του, αλλά αυτό αποτελεί μια εσωτερική υπόθεση της Ρωσίας». Αυτό νομίζουμε ότι τα λέει όλα.

Το χειρότερο από όλα αυτήν την στιγμή, είναι η ρητορική που χρησιμοποιείται μεταξύ των δύο υπερδυνάμεων και η οποία παραπέμπει στην εποχή του ψυχρού πολέμου.

H KΡΥΦΗ ΔΥΝΑΜΗ ΤΟΥ ΠΟΥΤΙΝ

Σε οικονομικό πόλεμο παγκόσμιας διάστασης εξελίσσεται η απόφαση της Ρωσίας να επιβάλλει εμπάργκο στις εισαγωγές οπωροκηπευτικών προϊόντων, κρέατος, ψαριών, γάλακτος και γαλακτοκομικών προϊόντων από τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ευρωπαϊκή Ένωση, την Αυστραλία, τον Καναδά και τη Νορβηγία. Οι εισαγωγές παγώνουν από σήμερα και για ένα χρόνο. Προς το παρόν, εξαιρούνται οι παιδικές τροφές. Παράλληλα η Ρωσία εξετάζει το ενδεχόμενο να απαγορεύσει τις πτήσεις δια μέσου του εθνικού εναέριου χώρου της. Το διάταγμα που υπέγραψε ο Πούτιν προβλέπει την επιβολή κυρώσεων στις χώρες που έχουν ήδη προχωρήσει σε οικονομικά μέτρα κατά της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Όποιος παρακολούθησε την πορεία του Πούτιν τα τελευταία δέκα χρόνια, σίγουρα θα έχει διαπιστώσει αρκετές και μεγάλες μεταβολές στη συμπεριφορά του.

Ξεχάσαμε μήπως την εγκαρδιότητα του Πούτιν με τον Αμερικανό Πρόεδρο Μπους; Όχι βέβαια. Αντέδρασε η Ρωσία σθεναρά στους βομβαρδισμούς κατά του Καντάφι στη Λιβύη; Όχι. Στη Γάζα; Μαλλον ουδέτερα είδε τις ενέργειες των Ισραηλινών.

Τι έκανε ο Πούτιν για να ορθοποδήσει το απαξιωμένο ρωσικό έθνος των ολιγαρχών που με τα κλεμμένα δισεκατομμύριά τους ζούσαν και ζούνε την γκλαμουριά τους στο Λονδίνο και αλλού; Λίγα έκανε. Πολύ λίγα. Είχε για χρόνια τον πολιτικό του αντίπαλο Μιχαήλ Κορντοκόβσκι, τον ολιγάρχη και μεγαλομέτοχο της πετρελαϊκής εταιρίας Yukos, στη φυλακή. Λόγω... εφορίας. Του έδωσε χάρη πρόσφατα. Μάλλον το μετάνιωσε ήδη, γιατί διεθνή δικαστήρια επιδίκασαν αποζημίωση 50 δισ. δολάρια στους μετόχους της Yukos, με τον Κορντοκόβσκι στο ασφαλές παρασκήνιο, στη Δύση, όπου κατέφυγε μετά την αποφυλάκισή του.

Οι πολίτες του κράτους του Πούτιν ζούνε, οι περισσότεροι, πάρα πολύ δύσκολα. Εναποθέτουν πάλι, όπως πριν την επανάσταση, τις ελπίδες τους στον Θεό. Στη θρησκεία.

Ο Πρόεδρος Πούτιν βοήθησε την ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία να ανακτήσει την τσαρική της λάμψη. Για να ηρεμήσουν τα πνεύματα του λαού; Πολύ πιθανόν. Ο Λένιν θα βλέπει εφιάλτες στο μαυσωλείο του...

Ο Πούτιν, ο πρωθυπουργος Μεντβέγιεφ και ο Πατριάρχης γνωρίζονται πολύ καλα, είναι και συντοπίτες, και οι τρεις από την Αγία Πετρούπολη.

Ο Πούτιν όμως που βλέπουμε από το το 2013 και μετά δεν είναι ο παλιός. Κάτι έχει αλλάξει. Θα πείτε, οι πολιτικώς ψαγμένοι, μα είναι τώρα Πρόεδρος με αρμοδιότητες τσάρου...

Οι παρατηρούντες τα κοινωνικά, βλέπουν... γυναίκα να κρύβεται πίσω από τη νέα πυγμή. Ο Πούτιν χώρισε και άλλαξε σύντροφο. Παίζει ίσως και αυτό έναν ρόλο, οι γυναίκες έχουν ενίοτε μεγάλη επιρροή σε πολιτικούς άνδρες. Μέχρι που αναλαμβάνουν και τα πολιτικά ηνία του κράτους οι ίδιες, όπως η Μεγάλη Αικατερίνη, που αφού δολοφονήθηκε με τη συνδρομή της ο τσάρος, ο άνδρας της, κυβέρνησε επιτυχώς επί δεκαετίες.

Παλιές ιστορίες. Ας μείνουμε στον Πούτιν.

Άλλοι στηρίζουν την νέα δυναμική απέναντι στη Δύση σε ένα όραμα του Προέδρου, το όραμα της αναβίωσης της αυτοκρατορίας της Σοβιετικής Ένωσης. Ανέφικτο μεν αλλά τα οράματα αντλούν την ανατρεπτική δύναμή τους από το ουτοπικό, που ίσως σε βάθος χρόνου γίνει πραγματικότητα. Αυτό εξηγεί τα πολύ μεγάλα ποσοστά δημοτικότητας που παίρνει ο Πούτιν, παρ' όλες τις επιθετικές ενέργειες της Δύσης με αφορμή την Ουκρανία και προηγουμένως τη Συρία. Που οδήγησαν, εκτός άλλων, σε αύξηση των επιτοκίων της Ρωσίας και σε σωρεία πτωχεύσεων εταιρειών που είχαν μικρή κεφαλαιακή βάση, δηλαδή δούλευαν με δανεικά, όπως τουριστικές εταιρείες.

Οι ρεαλιστές πάλι, θα μου εξηγήσουν πως τα πετρέλαια και ο ορυκτός πλούτος δίνουν την ισχύ, και σωστά, η ψυχρή λογική της οικονομίας τους δικαιώνει. Βεβαίως, είναι αναγκασμένοι οι Ρώσοι να πουλάνε σε πελάτες της Ευρωπαϊκης Ένωσης, που τώρα αρχίζουν να τους φέρνουν εμπόδια ως αντίποινα στην πολιτική τους. Αυτός ο τεράστιος ορυκτός πλούτος αξιοποιείται τα τελευταία χρόνια καλύτερα και πιο αποτελεσματικά από τους Ρώσους επιχειρηματίες και από το κράτος. Και εκτός των πελατών από τη Δύση υπάρχουν και οι Ασιάτες. Πρόσφατα, έκλεισαν με τους Κινέζους σημαντικό συμβόλαιο παροχής αερίου σε μακροχρόνια βάση. Το ρούβλι όμως χωλαίνει. Έχω αναφερθεί σχετικά σε άρθρο μου στο protagon: "Γιατί πέφτει το ρούβλι;"

Όλα τα προαναφερθέντα σημεία έχουν την λογική τους. Και εξηγούν, κατά κάποιο τρόπο, από πού αντλεί τη δύναμή του ο Πούτιν.

Υπάρχει μήπως και κάτι άλλο; Ναι! Το ξεχάσαμε, οι περισσότεροι, μέσα στα δικά μας προβλήματα. Το όνομα αυτού Σνόουντεν. 'Εντουαρντ Σνόουντεν!

Είναι ο Αμερικανός που έχει ζητήσει άσυλο και ζει προσωρινά στη Ρωσία. Αυτός που ξεσκέπασε τις πρακτικές της NSA και όχι μόνον. Έχει δώσει εξαιρετικές πληροφορίες και πρόσβαση σε εκατομμύρια ντοκουμέντα και προγράμματα ψηφιακής κατασκοπείας των Αμερικανών και των Ευρωπαίων στους Ρώσους. Με δεδομένη τη ρωσική ευφυία στα μαθηματικά και στις ψηφιακές εφαρμογές, πρέπει να είμαστε σίγουροι πως οι Ρώσοι έχουν ανακτήσει στρατηγικά πλεονεκτήματα στην παγκόσμια ψηφιακή κατασκοπεία. Στις 6 Αυγούστου διέρρευσε η πληροφορία για μαζική κλοπή δισεκατομμυρίων κωδικών από 400.000 ιστοσελίδες. Από ποιους; Από Ρώσους! Πώς; Άγνωστο.

Η κρυφή δύναμη του Πούτιν, κατά την εκτίμησή μου, στηρίζεται εν μέρει στην πρόσβασή του σε απόρρητα ντοκουμέντα, σε προγράμματα και σε βάσεις δεδομένων, καθώς και σε συνεχείς τηλεφωνικές υποκλοπές πολιτικών και παραγόντων της οικονομίας, που είναι άκρως απαραίτητη προϋπόθεση για τους απαιτούμενους πολιτικούς και στρατιωτικούς ελιγμούς.

Η ειρωνεία της ιστορίας; Ένας Αμερικανός υπήκοος είναι μοχλός των Ρώσων στην τωρινή πολιτική φάση. Αλλά ας μην παραβλέψουμε το βασικό της όλης υπόθεσης: το καπιταλιστικό σύστημα έχει περάσει γερό χαλκά στη μύτη της ρωσικής αρκούδας.

Ζητείται ο κατάλληλος αρκουδιάρης. Θα βρεθεί. Είναι ζήτημα χρόνου.


ΡΩΣΙΑ VS ΗΠΑ:
Η στρατηγική του Πούτιν και η αδυναμία του Ομπάμα

Οι αντιδράσεις του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν στις δυτικές βλέψεις για την Ουκρανία, όπως και στην ισραηλινή πολιτική εξουδετέρωσης του καθεστώτος της Συρίας, έχουν ευρέως χαρακτηρισθεί ως η αρχή ενός νέου Ψυχρού Πολέμου. Στην πραγματικότητα, όμως, η Ρωσία δεν έχει την πρόθεση ούτε την δυνατότητα να αμφισβητήσει το σύνολο της ευρωπαϊκής τάξης, ούτε βέβαια να πυροδοτήσει ένα παγκόσμιο επαναστατικό κίνημα.

Οι υποστηρικτές του σιωνιστικού μιλιταρισμού στις ΗΠΑ, μασκαρεμένοι σε Αμερικανούς θεωρητικούς, προώθησαν και στήριξαν για χρόνια την επιθετικότητα της εξωτερικής πολιτικής των αμερικανικών κυβερνήσεων, ιδίως των νεοσυντηρητικών του Μπους.

Σήμερα ανησυχούν για τις «στρατηγικές αυταπάτες» του Ομπάμα και το πιο ανησυχητικό είναι ότι ενισχύουν τις ισραηλινές αυταπάτες για πρώτο χτύπημα κατά του Ιράν, που μπορεί να αποτολμήσει μόνο του το Τελ Αβίβ.

Η παρακάτω ανάλυση του Michael Doran, συνεργάτη του Κέντρου Saban για την Πολιτική στην Μέση Ανατολή (Brookings Institution) και πρώην διευθυντή του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας στην κυβέρνηση του Τζωρτζ Μπους, αντικατοπτρίζει αυτές τις διαθέσεις των neocons και του φιλο-ισραηλινού λόμπυ στις ΗΠΑ απέναντι στις «ρεβανσιστικές φιλοδοξίες», όπως τις χαρακτηρίζουν, της Ρωσίας:

Δεν είναι μόνο η Ουκρανία. Τι μας λένε οι κινήσεις του Βλαντίμιρ Πούτιν στην Ανατολική Ευρώπη για το πώς βλέπει την Μέση Ανατολή.
Η προεξάρχουσα προσπάθεια του Ομπάμα να αποκαταστήσει τις σχέσεις με τη Ρωσία, είχε τις ρίζες της στην πεποίθηση ότι η κύρια αιτία του ρωσο-αμερικανικού ανταγωνισμού στη Μέση Ανατολή πηγάζει από τον πόλεμο της προηγούμενης κυβέρνησης Μπους κατά της τρομοκρατίας, ο οποίος θεωρήθηκε από τον Ρώσο ηγέτη ως πρόσχημα για τον έλεγχο της παγκόσμιας εξουσίας.

Ο Λευκός Οίκος του Ομπάμα θεώρησε την αποξένωση του Πούτιν ως στρατηγικό σφάλμα, που στερούσε τις Ηνωμένες Πολιτείες από έναν δυνητικά πολύτιμο συνεργάτη. Ο Πούτιν, ανεξάρτητα από τα ελαττώματά του, είναι ρεαλιστής: κάποιος με τον οποίον μπορείς να κάνεις συμφωνία σε διάφορες καταστάσεις, όπως στην Μέση Ανατολή, όπου η Ρωσία και η Αμερική έχουν πολλά κοινά ενδιαφέροντα. Μόλις ο Πούτιν κατανοήσει πλήρως τους Αμερικανούς, με τον τερματισμό των πολέμων στο Ιράκ και το Αφγανιστάν, ο ρωσικός φόβος περί αμερικανικής επιθετικότητας θα διαλυθεί και θα ανθίσει η ρωσο- αμερικανική συνεργασία.

Δυστυχώς, η πρόσβαση στον Πούτιν αποδείχθηκε δυσκολότερη και καθυστέρησε περισσότερο από το αναμενόμενο, παρ’ όλο που έγιναν προσπάθειες. Είναι γνωστό ότι, κατά τη διάρκεια της προεκλογικής προεδρικής εκστρατείας του 2012, ένα ανοικτό μικρόφωνο έπιασε μια συνομιλία του Ομπάμα. «Αυτή είναι η τελευταία εκλογή μου. Μετά την εκλογή μου θα έχω περισσότερη ευελιξία», είπε στον τότε Ρώσο Πρόεδρο Ντιμίτρι Μεντβέντεφ. «Καταλαβαίνω», του απάντησε ο Μεντβέντεφ. «Θα το διαβιβάσω στον Βλαντίμιρ».

Τελικά, ο Πούτιν φάνηκε ότι έπιασε το νόημα. Όταν ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ έκανε τον περασμένο Σεπτέμβριο την προσφορά για την καταστροφή των χημικών όπλων της Συρίας, ο Ομπάμα θεώρησε την κίνηση αυτή σημαντική, ακριβώς το είδος της αμοιβαία επωφελούς συμφωνίας που προοριζόταν να δημιουργήσει η αποκατάσταση των σχέσεων με την Ρωσία. Σύντομα, η από κοινού συνεργασία στο πρόβλημα των χημικών όπλων, των υπουργών Εξωτερικών Κέρι και Λαβρόφ οδήγησε επίσης στην Γενεύη II, μια συνδιάσκεψη ειρήνης που αποσκοπούσε στην εξεύρεση διπλωματικής λύσης στον συριακό εμφύλιο πόλεμο.

Στη νέα εποχή που ανατέλλει, η Συρία θεωρήθηκε από τον Λευκό Οίκο ως πρότυπο για τη σταθεροποίηση της Μέσης Ανατολής, που, αν επιτύχει, θα μπορούσε να εφαρμοστεί και σε άλλα προβλήματα της περιοχής, όπως το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, που είναι η μεγαλύτερη πρόκληση απ’ όλες. Στην ομιλία του στη Γενική Συνέλευση τον περασμένο Σεπτέμβριο, ο Ομπάμα ήταν πρόθυμος να υπερασπιστεί τη φιλία του με τον Πούτιν με αυτούς ακριβώς τους όρους. «Ας θυμηθούμε ότι αυτή δεν είναι μια προσπάθεια μηδενικού αθροίσματος», υπενθύμισε τους επικριτές του. «Δεν βρισκόμαστε πια στον ψυχρό πόλεμο».

Σήμερα, μόλις μερικούς μήνες αργότερα, το νέο μοντέλο καταρρέει μπροστά στα μάτια μας. Η γενεσιουργός αιτία είναι η κρίση της Ουκρανίας. Στις 19 Μαρτίου, ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Ρυάμπκοφ προειδοποίησε ότι αν η Δύση επιβάλει κυρώσεις για την προσάρτηση της Κριμαίας, η Ρωσία θα ανταποδώσει με πολύ μεγαλύτερο τίμημα: θα στηρίξει το Ιράν στις πυρηνικές συνομιλίες.
Ακόμη και πριν διατυπώσει αυτή την απειλή ο Ρυάμπκοφ, υπήρχαν σαφείς ενδείξεις ότι το Κρεμλίνο ποτέ δεν υποστήριξε πραγματικά το νέο μοντέλο συνεργασίας στην Μέση Ανατολή. Οι Κέρι και Λαβρόφ πράγματι συγκαλέσαν την Γενεύη II τον Ιανουάριο, αλλά η συνδιάσκεψη κατέληξε σε παταγώδη αποτυχία χάρη στην αδιαλλαξία του Άσαντ, ο οποίος εν τέλει είναι πελάτης της Ρωσίας. Λίγο αργότερα, ο Κέρι κατηγόρησε ανοιχτά τη Ρωσία για τη συριακή καταστροφή. «Η Ρωσία πρέπει να αποτελέσει μέρος της λύσης», παραπονέθηκε, «μη συνεισφέροντας τόσο πολλά όπλα και τόσο μεγάλη βοήθεια που πραγματικά επιτρέπουν στον Άσαντ να παραμένει αμετανόητος».

Στη Μέση Ανατολή, όπως και στην Ανατολική Ευρώπη, συνεπώς, η επαναφορά των σχέσεων μοιάζει όλο και πιο χρεωκοπημένη. Δεδομένου ότι βασιζόταν σε δύο σημαντικά λάθη, αυτό ήταν αναμενόμενο.

Το πρώτο σφάλμα της αμερικανικής κυβέρνησης ήταν η αδυναμία να εκτιμήσει την αντίληψη «είτε-είτε» του Πούτιν για την πολιτική, μια άποψη που εκφράστηκε επιγραμματικά στην περίφημη διατύπωση του Λένιν: «ποιος-ποιον»; Ποιος θα κυριαρχήσει σε ποιον; Κατά την άποψη του Πούτιν, όλοι οι συμβιβασμοί με τις Ηνωμένες Πολιτείες είναι τακτικοί ελιγμοί σε μια προσπάθεια – άλλοτε εμφανή, άλλοτε συγκαλυμμένη – για να έχει το «πάνω χέρι».

Στις παλιές κακές ημέρες του ψυχρού πολέμου, οι απροκάλυπτα εχθρικές προθέσεις του Κρεμλίνου ήταν δύσκολο να παρερμηνευθούν (αν και, ακόμη και τότε, ορισμένοι Αμερικανοί ηγέτες προσπαθούσαν να τους παρερμηνεύσουν). Σήμερα, τα κίνητρα της Ρωσίας είναι πιο περίπλοκα: είναι ένα μοναδικό μείγμα μεγάλου ρωσικού εθνικισμού, νεόπλουτου καπιταλισμού και αυταρχικής ιδιοτροπίας. Έτσι είναι δύσκολο να προβλέψει κανείς την συμπεριφορά του Κρεμλίνου. Τις 364 ημέρες του έτους, μια συμφωνία μεταξύ ενός Δυτικού πελάτη και της Gazprom, του μεγαλύτερου προμηθευτή φυσικού αερίου της Ρωσίας, λειτουργεί σαν μια συνηθισμένη εμπορική συναλλαγή. Την 365η ημέρα, για να δώσει στον παραλήπτη ένα μάθημα για το ποιος έχει πραγματικά τον έλεγχο, ο Πούτιν μπορεί να μειώσει την ροή του αερίου.

Στο απρόβλεπτο έρχεται να προστεθεί και η ευμετάβλητη προσωπικότητα του Πούτιν. Ως πρώην πράκτορας της KGB και κάτοχος μαύρης ζώνης στο Σάμπο, το ρωσικό τζούντο, ο Πούτιν είναι αναμφισβήτητα έμπειρος στην παραπλανητική κίνηση που μετατρέπει μια συνηθισμένη χειραψία σε επικίνδυνη λαβή και ίσως και κεφαλοκλείδωμα του αντιπάλου.

Οι Δυτικοί πολιτικοί υπέθεσαν ότι εμπλέκοντας τον Πούτιν σε έναν ιστό διπλωματικών και οικονομικών συμφωνιών, θα καλλιεργούσαν στη Μόσχα την αίσθηση ενός κοινού πεπρωμένου, που θα μπορούσε να κάνει πιο μετριοπαθή την ρωσική συμπεριφορά. Όπως αποδεικνύει η κρίση στην Ουκρανία, ο ιστός δημιούργησε πράγματι αμοιβαίες εξαρτήσεις. Όμως η κρίση αυτή αποκαλύπτει επίσης ότι οι δύο πλευρές δεν προσεγγίζουν την αλληλεξάρτηση μέσα σε πνεύμα αμοιβαιότητας. Όταν δίνει τα χέρια για μια συμφωνία, ο Πούτιν πάντα μπορεί και εκτιμά αν βρίσκεται σε θέση να «ρίξει» γρήγορα τον συνεταίρο του.

Η προσέγγιση «Σάμπο» στη διπλωματία είναι ιδιαίτερα κατάλληλη για την Μέση Ανατολή, όπου οι διεθνείς σχέσεις, τις περισσότερες φορές είναι ένα παιχνίδι μηδενικού αθροίσματος όπου κυριαρχούν βίαιοι άνθρωποι με όπλα. Αυτό είναι το συνήθειο του Πούτιν· ως πρωθυπουργός το 1999, υποστήριξε τη στρατιωτική χρήση των ρωσικών βαλλιστικών πυραύλων εναντίον αμάχων στο Γκρόζνι.

Η έλλειψη προσοχής στο απόλυτο ταίριασμα της νοοτροπίας του Πούτιν και της πραγματικότητας της Μέσης Ανατολής αποτελεί το δεύτερο σφάλμα της αμερικανικής κυβέρνησης στην επαναφορά των ρωσικών σχέσεων.

Όσον αφορά τις πολιτικές τάσεις, το πιο σημαντικό γεγονός στην σημερινή Μέση Ανατολή είναι ο συριακός εμφύλιος πόλεμος. Το ότι η σύγκρουση είναι βάρβαρη το καταλαβαίνει αμέσως κανείς από ένα σύνθημα των φιλο-Άσαντ δυνάμεων, γραμμένο σε κτίρια σε όλες τις μεγάλες πόλεις: «Άσαντ, ή καμμένη γη». Αυτή η απαίτηση έχει χωρίσει ολόκληρη την περιοχή σε δύο ομάδες. Από τη μια πλευρά βρίσκονται οι σύμμαχοι της Αμερικής: οι Σαουδάραβες, οι Τούρκοι και άλλες σουνιτικές χώρες, που συμφωνούν ότι, όπως και νάχει, ο Άσαντ πρέπει να φύγει. Από την άλλη πλευρά, οι Ιρανοί, μαζί με την Χεζμπολάχ, έχουν παραταχθεί στο πλευρό του Άσαντ, τον συνεργάτη τους στην λεγόμενη Συμμαχία της Αντίστασης (Resistance Alliance).

Για τον Πούτιν, η Συρία έθεσε δύο βασικά ερωτήματα, καθένα τους μια παραλλαγή του «ποιος-ποιον»: (1), ποιος θα κυριαρχήσει στο εσωτερικό της Συρίας; (2), ποιος θα κυριαρχήσει στην περιοχή ευρύτερα. Ο υπουργός Εξωτερικών Λαβρόφ ήταν αυτός που πριν από δύο χρόνια, σε ένα σπάνιο ολίσθημα της γλώσσας, εξήγησε με τον καλύτερο τρόπο πώς ο Πούτιν είδε αυτά τα ερωτήματα: «εάν το σημερινό συριακό καθεστώς καταρρεύσει, ορισμένες χώρες στην περιοχή θα θέλουν να επιβάλουν τον σουνιτικό νόμο στη Συρία». Δηλαδή, το Κρεμλίνο βλέπει τον εαυτό του ως την μεγάλη δύναμη-προστάτη όχι μόνο του καθεστώτος Άσαντ, αλλά και του Ιράν και της Χεζμπολάχ -του συνόλου της Resistance Alliance. Η απροκάλυπτη προτίμηση της Μόσχας υπέρ των σιιτών δεν έτυχε της ανάλογης προσοχής από τις Ηνωμένες Πολιτείες, παρ’ όλο που προκάλεσε οργή στον σουνιτικό αραβικό κόσμο, με αποτέλεσμα ένας εξέχων Σαουδάραβας σχολιαστής να αποκαλέσει τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών «μουλά Λαβρόφ».

Δεν αποτελεί έκπληξη ότι η θέση του Πούτιν ήταν απολύτως συμβατή με έναν από τους πιο θεμελιώδεις κανόνες της στρατηγικής, που εξέφρασε καλύτερα ο Μακιαβέλι: «Ένας πρίγκιπας χαίρει… εκτίμησης όταν είναι αληθινός φίλος και αληθινός εχθρός, δηλαδή, όταν χωρίς κανένα δισταγμό αποκαλύπτει τον εαυτό του για να στηρίξει κάποιον έναντι κάποιου άλλου». Στην Μέση Ανατολή, είναι αναπόφευκτη η λογική του Μακιαβέλι και αυτό ο Πούτιν το καταλαβαίνει διαισθητικά. Όχι τόσο ο Ομπάμα, ο οποίος έπεισε τον εαυτό του ότι μπορεί να βλέπει από πάνω το αποφασιστικό παιχνίδι που παίζεται στο έδαφος, ενώ εξακολουθεί να παραμένει ένας ισχυρός παίκτης.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες επικρίνουν σκληρά τον Άσαντ και λένε ότι συμφωνούν με την αντιπολίτευση, ενώ ταυτόχρονα παίζουν διπλωματικά σε όλα τα ταμπλώ. Η συστηματική διάβρωση των σουνιτών τζιχαντιστών που πολεμούν το καθεστώς του Άσαντ βολεύει τους Ρώσους και Ιρανούς προστάτες του Άσαντ. Όταν οι σουνίτες σύμμαχοι των Ηνωμένων Πολιτειών συγκρίνουν τη σύγχυση της αμερικανικής πολιτικής με τη σαφήνεια της ρωσικής στρατηγικής, δεν είναι ν’ απορεί κανείς που απελπίζονται.

Το σίγουρο είναι ότι ο Πούτιν θα προσυπογράψει ευχαρίστως πρωτοβουλίες όπως η Γενεύη II. Αλλά θα επιμείνει να τις κατευθύνει έτσι ώστε, ανεξάρτητα από τις δεδηλωμένες προθέσεις τους, να εξυπηρετούν τα συμφέροντα των πελατών του. Το αν η κυβέρνηση Ομπάμα δεν έχει ακόμη δεχθεί ή προσαρμοσθεί σε αυτή την πραγματικότητα, οφείλεται εν μέρει στο ότι οι ​​Ρώσοι δεν «φωνάζουν» ότι είναι η μεγάλη δύναμη-προστάτης του Ιράν, της Συρίας της Χεζμπολάχ. Ούτε ο Πούτιν στηρίζει την Τεχεράνη και την Δαμασκό χωρίς όρους, όπως η Σοβιετική Ένωση υποστήριζε τους πελάτες της κατά τον ψυχρό πόλεμο .
Είναι συνεπώς πιο σωστό να πούμε ότι η Ρωσία βρίσκεται σε ευθυγράμμιση και όχι σε συμμαχία με το Ιράν και την Συρία. Ανάλογα με τις πιεστικές προτεραιότητες και τις αντιξοότητες της παγκόσμιας πολιτικής, ο Πούτιν θα ακολουθήσει αυτή την τακτική σήμερα και την άλλη αύριο. Τελικά, όμως, οι Ρώσοι δεν θα ξεπουλήσουν ποτέ την Τεχεράνη και την Δαμασκό, προκειμένου να κερδίσουν φιλοφρονήσεις από την Ουάσιγκτον· αν αναγκαστούν να επιλέξουν, θα στρατευθούν πάντα με τους πρώτους απέναντι στην τελευταία και δεν θα τους αφήσουν καμμία αμφιβολία ότι η Ρωσία είναι η πιο αξιόπιστη φίλη τους στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.
Αυτό το γεγονός είναι που καθιστά την Ρωσία μια ρεβανσιστική δύναμη στην Μέση Ανατολή και μόνιμη αντίπαλο των Ηνωμένων Πολιτειών.

Τι γίνεται, λοιπόν, με το ιρανικό πυρηνικό ζήτημα; Δεν έχει ζητήσει επανειλημμένως η Ρωσία από το Ιράν να σταματήσει την διαδικασία απόκτησης πυρηνικών όπλων; Δεν έχει ψηφίσει υπέρ έξι ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας κατά της Τεχεράνης; Δεν έχει υπογράψει για τις οικονομικές κυρώσεις; Σίγουρα όλες αυτές οι πράξεις της στηρίζουν τον ισχυρισμό της κυβέρνησης Ομπάμα ότι η Ρωσία, σε ορισμένες περιπτώσεις, είναι ένας πολύτιμος συνεργάτης.

Πράγματι , ο Πούτιν έχει σταθερά στηρίξει ορισμένες δράσεις με σκοπό να αποφευχθεί η ιρανική βόμβα. Σε έναν ιδανικό κόσμο, σίγουρα θα προτιμούσε ένα Ιράν χωρίς τέτοια όπλα. Αλλά έχει κι ένα ιστορικό κατασκευής του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος και παροχής βοηθείας για ασφάλεια προς τον ιρανικό στρατό.

Όποιες και αν είναι οι προτιμήσεις του σε έναν ιδανικό κόσμο, στο εδώ και τώρα δεν τον απασχολεί τόσο το να σταματήσει το Ιράν από του να αποκτήσει πυρηνικά όπλα, όσο να συγκεντρώσει όσο το δυνατόν περισσότερη δύναμη και επιρροή για τη Ρωσία.

Το πώς λειτουργεί αυτό το κυνικό παιχνίδι αποκαλύφθηκε με την απειλή του υφυπουργού Εξωτερικών Ρυάμπκοφ, που αναφέρθηκε παραπάνω. Ο Ομπάμα αντιμετωπίζει ένα σοβαρό δίλημμα. Εάν, από τη μία πλευρά, ο Αμερικανός πρόεδρος συναινέσει απλώς στο παιχνίδι εξουσίας του Πούτιν στην Ουκρανία, θα ενθαρρύνει όχι μόνο τη Ρωσία, αλλά και το Ιράν, τη Συρία και την Χεζμπολάχ, αποδεικνύοντας ότι, ακριβώς όπως στη Συρία, υποχωρεί όταν αμφισβητηθεί. Εάν, από την άλλη πλευρά, ο ίδιος ηγηθεί μιας ισχυρής Δυτικής απάντησης, θα μπορούσε να προκαλέσει τα απειλούμενα ρωσικά αντίμετρα για την αυξημένη στήριξη στο Ιράν.

Όποια πορεία και να ακολουθήσει ο Ομπάμα, η ουκρανική κρίση έχει πλήξει το κύρος των Ηνωμένων Πολιτειών στη Μέση Ανατολή. Οι Άραβες φίλοι της Αμερικής στην περιοχή, οι οποίοι βρίσκονται στην πρώτη γραμμή κατά του Ιράν, της Συρίας και της Χεζμπολάχ, ήδη αισθάνονται ανασφάλεια και αβεβαιότητα για το πώς πρέπει να αντιδράσουν. Σε αντίθεση με την Resistance Alliance, δεν είναι συνηθισμένοι να δημιουργούν συνεργασίες από μόνοι τους. Σύμφωνα με την περιβόητη φράση του Καρλ Μαρξ για τους αγρότες, οι Άραβες σύμμαχοι της Αμερικής είναι σαν τις πατάτες. Όταν η ηγεσία των ΗΠΑ παρέχει το πλαίσιο, παίρνουν μια ενιαία μορφή και αποκτούν μεγάλο βάρος. Όταν το πλαίσιο δεν υπάρχει, γίνονται ένα σκόρπιο συνονθύλευμα μικρών, απομονωμένων μονάδων.

Ο σύμμαχος που αισθάνεται πιο άμεσα αυτές τις επιπτώσεις είναι το Ισραήλ. Στις 17 Μαρτίου, ο Υπουργός Άμυνας Moshe Yaalon περιέγραψε, με ασυνήθιστη ευθύτητα, τις συνέπειες αυτού που αποκάλεσε «διστακτιτότητα» της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής. Η αδυναμία της κυβέρνησης Ομπάμα, υποστήριξε, υπονομεύει τη θέση όχι μόνο του Ισραήλ αλλά και των σουνιτών συμμάχων της Αμερικής. «Το στρατόπεδο των μετριοπαθών Σουνιτών στην περιοχή περίμενε τις Ηνωμένες Πολιτείες να το υποστηρίξει και να είναι σταθερά δίπλα του, όπως η υποστήριξη της Ρωσίας στον σιιτικό άξονα», κατέληξε με ανησυχία ο Yaalon.

Ο Yaalon μίλησε εξίσου απελπισμένα για την ικανότητα του Ομπάμα να τηρήσει την υπόσχεσή του, ότι θα εμποδίσει το Ιράν να αποκτήσει πυρηνικά όπλα. «Σε κάποια φάση», παρατήρησε, «οι Ηνωμένες Πολιτείες άρχισαν διαπραγματεύσεις με αυτούς και, δυστυχώς, όταν διαπραγματεύεσαι σε περσικό παζάρι, οι Ιρανοί είναι καλύτεροι». Σχετικά με το θέμα του Ιράν, ο Yaalon κατέληξε στο αναπόφευκτο συμπέρασμα, «πρέπει να φερθούμε σαν να μην έχουμε κανέναν άλλον να μας προσέξει παρά μόνο τον εαυτό μας».

Το αν το Ισραήλ έχει πράγματι την πολιτική βούληση και την στρατιωτική ικανότητα να ξεκινήσει μόνο του επίθεση κατά του Ιράν είναι προς το παρόν εικασία. Αλλά δύο γεγονότα είναι αναμφισβήτητα. Πρώτον, η ισχυρή εξωτερική πολιτική του Πούτιν και η άτολμη αντίδραση της Ουάσιγκτον έχουν αυξήσει την πίεση στο Ισραήλ για να επιτεθεί μόνο του. Δεύτερον, ο Ομπάμα έχει χάσει την επιρροή του στους Ισραηλινούς – ακριβώς όπως έχασε την επιρροή του στους Άραβες συμμάχους του, όταν αρνήθηκε να τους στηρίξει στην Συρία.

Ακυβέρνητη στη γη του κανενός του Μακιαβέλι, χωρίς ούτε έναν πραγματικό φίλο, ούτε έναν πραγματικό εχθρό, η Ουάσιγκτον έχει μείνει με τα χειρότερα και των δύο κόσμων, αντιμετωπιζόμενη από τους αντιπάλους της με περιφρόνηση, κατηγορούμενη από τους φίλους της για εγκατάλειψη και προδοσία. Ο Ομπάμα μπορεί νάχει δίκιο όταν δεν μιλάει για έναν νέο ψυχρό πόλεμο, αλλά είναι στρατηγική αυταπάτη να υποθέτει ότι η χειραψία με τον Πούτιν ήταν προσφορά συνεργασίας. Αντίθετα, ήταν η πρώτη κίνηση για ένα νέο τρόπο παγκόσμιου ανταγωνισμού, με τον οποίον, στην Μέση Ανατολή, η Ρωσία και οι «πελάτες» της κερδίζουν και οι Ηνωμένες Πολιτείες, παρά τα τεράστια φυσικά πλεονεκτήματά τους, χάνουν.
Β.Πούτιν: "Οι ΗΠΑ προσπαθούν να επιβάλλουν μια Νέα Τάξη Πραγμάτων"
Οι ΗΠΑ προσπαθούν να επιβάλλουν μια Νέα Τάξη Πραγμάτων δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος Β.Πούτιν ενώπιον του Κλαμπ Βαλντάι και δεν παρέλειψε να αναφερεθεί στους πρόσφατους πολέμους που έγιναν με ευθύνη της Ουάσιγκτον σε Λιβύη,Συρία,Ιράκ (με εισβολή) χωρίς να τιμωρηθεί από την Διεθνή Κοινότητα, και χωρίς να τη "στριμώχνουν" τα δυτικά ΜΜΕ.
Προσπαθούν να αναδιοργανώσουν την παγκόσμια τάξη για να ανταποκρίνεται καλύτερα στα συμφέροντά τους, είπε - Ο Ρώσος πρόεδρος ανέλυσε την κρίση στην Ουκρανία και αναφέρθηκε στην πολιτική των ΗΠΑ και των Ευρωπαίων - Δεν θα πάρουν φυσικό αέριο από αλλού, είπε
Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε για τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής ότι θέτουν σε κίνδυνο την παγκόσμια ασφάλεια, προχωρώντας «μονομερώς» σε «υπαγορεύσεις» προς τον υπόλοιπο κόσμο, ενώ αποπειράθηκε να επιρρίψει στη Δύση το μεγαλύτερο μέρος της ευθύνης για την κρίση στην Ουκρανία.
Σε μια 40λεπτη ομιλία του, κατά τη διάρκεια της οποίας καταφέρθηκε εναντίον της Δύσης είπε «Δεν το αρχίσαμε εμείς αυτό», δήλωσε ο Πούτιν κατά την ομιλία του ενώπιον μιας άτυπης ομάδας ειδικών, του Κλαμπ Βαλντάι, στην οποία συμμετέχουν πολλοί Δυτικοί εμπειρογνώμονες.
"Είναι η Ουάσινγκτον αυτή που προσπαθεί να «ξαναφτιάξει τον κόσμο ολόκληρο» ώστε να ανταποκρίνεται περισσότερο στα δικά της συμφέροντα".
«Οι τοποθετήσεις σύμφωνα με τις οποίες η Ρωσία προσπαθεί να εγκαθιδρύσει εκ νέου ένα είδος αυτοκρατορίας, ή επιβουλεύεται την εθνική κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα των γειτόνων της, είναι ανυπόστατες».
Απαρίθμησε συρράξεις για τις οποίες επέρριψε την ευθύνη στις ενέργειες των ΗΠΑ και εντέχνως σχεδόν όλα τα ΜΜΕ δεν αναφέρονται παίζοντας με το υποσεινήδητο των πολιτών: Λιβύη, Συρία, Ιράκ (Στο τελευταίο εισέβαλαν παρανόμως επικαλούμενες ψευδή στοιχεία, αλλά ουδεμία τιμωρία υπήρξε από την Διεθνή Κοινότητα, ούτε καν φραστική απειλή). Ο Πούτιν συνέχισε θέτοντας το ρητορικό ερώτημα αν η πολιτική της Ουάσινγκτον ενίσχυσε την ειρήνη και τη δημοκρατία. «Όχι» — απάντησε. «Οι μονομερείς υπαγορεύσεις και η επιβολή των σχεδίων (της Ουάσινγκτον σε άλλους) έχουν ακριβώς το αντίθετο αποτέλεσμα» από το επιδιωκόμενο, έκρινε.
Η ομιλία του Ρώσου προέδρου υπενθύμισε μιαν άλλη: την είχε κάνει το 2007 στο Μόναχο, επικρίνοντας την «μονοπολική» άποψη της Ουάσινγκτον για τις παγκόσμιες ισορροπίες. Εκείνη η ομιλία είχε κάνει πολλούς δυτικούς ηγέτες να αναθεωρήσουν την άποψή τους για τον Πούτιν.Συνειδητοποίησαν ότι η εποχή του Μ.Γέλτσιν παρήλθε ανεπιστρεπτί και ότι δεν θα μπορούσε η Ουάσιγκτον να "χορεύει" μόνη της ως έκανε μέχρι τότε.
Επανέλαβε το αυτονόητο, το οποίο επίσης εντέχνως κρύβουν όλα τα ΜΜΕ, ότι δυτικές κυβερνήσεις βοήθησαν φιλοδυτικές ομάδες και πολιτικές παρατάξεις να προβούν σε ένα πραξικόπημα και να αποπέμψουν τον νόμιμο πρόεδρο Βίκτορ Γιανουκόβιτς. «Κανείς δεν ήθελε να μας ακούσει, κανείς δεν ήθελε να μας μιλήσει» τότε, υπενθύμισε.
«Αντί για έναν δύσκολο αλλά, το υπογραμμίζω, πολιτισμένο διάλογο, αυτό που έκαναν ήταν να προχωρήσουν σε ένα πραξικόπημα. Εξώθησαν τη χώρα στο χάος, σε μια οικονομική και κοινωνική κατάρρευση κι έναν εμφύλιο πόλεμο με τεράστιες απώλειες», ανέφερε.
Ο Πούτιν δήλωσε ότι η κυβέρνησή του πράγματι βοήθησε τον πρώην πρόεδρο της Ουκρανίας Γιανουκόβιτς να εγκαταλείψει τη χώρα του και να καταφύγει στη Ρωσία αφού ανατράπηκε εν μέσω των μαζικών διαδηλώσεων και των ταραχών στο Κίεβο. «Θα το πω ανοικτά — ζήτησε να απομακρυνθεί, να μεταφερθεί οδικώς στη Ρωσία. Και το κάναμε», ανέφερε ο Πούτιν, διευκρινίζοντας πως αρχικά, ο Γιανουκόβιτς είχε καταφύγει στην Κριμαία, όταν η χερσόνησος ήταν ακόμη τμήμα της ουκρανικής επικράτειας.
Αναλύοντας την κρίση στην Ουκρανία, ο Πούτιν αμφισβήτησε ότι η κυβέρνηση στο Κίεβο έχει ειλικρινή πρόθεση να επιδιώξει μια ειρηνική διευθέτηση της κρίσης —παρά την εκεχειρία που έχει μεν τεθεί σε ισχύ στην ανατολική Ουκρανία από την 5η Σεπτεμβρίου, αλλά παραβιάζεται καθημερινά— και κατηγόρησε τη φιλοδυτική ουκρανική κυβέρνηση για τη χρήση βίας εναντίον των ρωσόφωνων.

«Δεν βλέπουμε μια επιθυμία από πλευράς των εταίρων μας στο Κίεβο... να επιλύσουν το πρόβλημα με τις νοτιοανατολικές περιοχές της χώρας διαμέσου μιας πολιτικής διαδικασίας, μέσω συνομιλιών. Βλέπουμε πάντοτε το ίδιο πράγμα με διαφορετικές εκδηλώσεις: την καταστολή διά της βίας», είπε.
Χαρακτηρίζοντας σφάλμα τις κυρώσεις που έχουν επιβάλει οι ΗΠΑ και η ΕΕ στη Ρωσία, ο Πούτιν τόνισε πως η χώρα του δεν «θα προσποιηθεί κάτι, δεν θα προσβληθεί, δεν θα ζητήσει από κανέναν τίποτε. Η Ρωσία είναι αυτάρκης». Ακόμη ο πρόεδρος της Ρωσίας επισήμανε ότι η απειλή παραβίασης των διεθνών συνθηκών για τον έλεγχο των όπλων μεγεθύνεται και κάλεσε να υπάρξουν συνομιλίες ώστε να καθοριστούν εκ νέου οι αποδεκτοί όροι για τη χρήση βίας.
Ο Πούτιν είπε στην ομιλία του πως δεν θεωρεί ότι οι ΗΠΑ απειλούν τη Ρωσία, πρόσθεσε όμως κατά την άποψή του, η πολιτική που ασκεί η Ουάσινγκτον πλήττει τη χώρα του. «Δεν νομίζω ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες μας απειλούν. Νομίζω ότι οι πολιτικές της κυβερνώσας ελίτ είναι εσφαλμένες. Είμαι πεπεισμένος ότι αντίκεινται στα συμφέροντά μας και υποσκάπτουν την εμπιστοσύνη προς τις Ηνωμένες Πολιτείες», επισήμανε.
Έκανε αναφορές στην υποχώρηση της οικονομικής δραστηριότητας στη Ρωσία —το ΑΕΠ της οποίας φτάνει το 1 τρισεκ. δολάρια—, παρά την πτώση του ρουβλίου-22% από την αρχή της χρονιάς λόγω της επίθεσης των δυτικών στη ρωσική οικονομια, όπως και στην τιμή του πετρελαίου, του βασικού ρωσικού εξαγωγικού προϊόντος.
Όταν δέχθηκε ερωτήσεις μετά την ομιλία του, είπε πως η Ρωσία δεν θα σπαταλήσει τα αποθέματά της σε χρυσό και ξένο συνάλλαγμα άσκοπα απλώς και μόνο για να τονώσει την οικονομική δραστηριότητα.
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν είπε ότι δεν αναμένει οι ευρωπαϊκές χώρες να σταματήσουν να αγοράζουν φυσικό αέριο από τη χώρα του, καθώς δεν έχουν στην πραγματικότητα εναλλακτική λύση, όπως τόνισε. «Φαντάζεστε πως αυτό θα γίνει διότι το επιθυμούν οι εταίροι μας στην Ευρώπη; Δύσκολα θα μπορούσα να το φανταστώ προσωπικά», είπε ο Πούτιν απαντώντας σε σχετική ερώτηση.
Ο Ρώσος πρόεδρος υπογράμμισε για άλλη μια φορά ότι η κυβέρνησή του θα δώσει την έμφαση τα επόμενα χρόνια στην προσέλκυση ιδιωτικών επενδύσεων στη ρωσική οικονομία.
Εδώ πρέπει να σημειωθούν δύο πράγματα. Η πτώση του ρουβλίου αντισταθμίστηκε με την διακοπή όλων των ευρωπαϊκών εξαγωγών όπότε δεν υπάρχει πλέον αρνητικό ισοζύγιο, και με την ανεύρεση νέων αγορών οι οποίες συναλάσσονται με το δικό τους νόμισμα και ΟΧΙ το δολάριο, όπως στην περίπτωση της Αργεντινής. Όσο για τους Ρώσους τουρίστες, βρήκαν προορισμούς φθηνούς χωρίς ευρώ όπως την Τουρκία, αλλά και τον εσωτερικό τουρισμό στο "διαστημικό" πλέον Σότσι και στο Κράσνονταρ, τα οποία φέτος γέμισαν κυριολεκτικά από τουρίστες.
Η δεύτερη παράμετρος είναι το πετρέλαιο. Είναι γνωστό ότι οι Αμερικανοί προσπαθούν να χειραγωγήσουν τις τιμές του πετρελαίου ελπίζοντας ότι θα θίξουν την ρωσική οικονομία και θα επιβραδύνουν τον στρατιωτικό εκσυγχρονισμό των ρωσικών ΕΔ (τα χρόνια που έρχονται θα παραδοθούν σε μεγάλες ποσότητες οπλικά συστήματα ιδιαίτερης ισχύος, που θα αυξήσουν κατακόρυφα το επίπεδο των ρωσικών ΕΔ), όμως έχουν να αντιμετωπίσουν μια χώρα με ελάχιστο χρέος, μηδενικά ελλείμματα, και προπάντων 600 δισ. δολάρια "κουμπαρά" που σημάινει ότι θα πρέπει να κρατήσουν χαμηλές τιμές στο πετρέλαιο για πολλά χρόνια, και αυτό θα χτυπήσει την ήδη καταρρεόυσα οικονομία των ΗΠΑ.
Οι ΗΠΑ είναι μια χώρα που η οικονομία της ζει ακόμα περισσότερο από το πετρέλαιο. Το σχιστολιθικό πετρέλαιο για το οποίο περηφανέυεται έχει κόστος παραγωγής 85 δολάρια το βαρέλι, και την ίδια στιγμή η τιμή πώλησης έχει πέσει ακόμα χαμηλότερα. Είναι μπούμεραγκ η χειραγώγηση των τιμών σε μια χώρα που οι πολίτες της έμαθαν να υπερκαταναλώνουν, αντιθετα με τους Ρώσους που ζουν πιο συμβατικά.
Όπως δήλωσε κι ο ίδιος ο πρόεδρος Πούτιν πριν μερικές μέρες "οι τιμές του πετρελαίου θα ανέβουν ξανά" γιατί απλούστατα δεν μπορούν να κάνουν αλλιώς οι Αμερικανοί, υπάρχει ένα αδηφάγο χρέος 17 τρισεκατομμυρίων δολαριων που περιμένει και ολοένα περισσότερες χώρες που έχουν αρχίσει να σκέπτονται την απεξάρτηση από το δολάριο και το "φέσωμα" από την Ουάσιγκτον που τυπώνει αφειδώς χαρτί.

Kissinger: 
Οι Η.Π.Α στοχεύουν 
στην παντοδυναμία και στην παγκόσμια κυβέρνηση

Έχει τελειώσει οριστικά το ζήτημα της Συριακής κρίσης και η επιδίωξη των αμερικανικών συμφερόντων στην χώρα της Μέσης Ανατολής; Εάν η απάντηση σε αυτά τα ερωτήματα είναι θετική, τότε γιατί οι Ηνωμένες Πολιτείες επέμειναν πρόσφατα στην συμπερίληψη κειμένου-άρθρου στο ψήφισμα των Ηνωμένων Εθνών περί των χημικών όπλων (σ.σ. pentapostagma.gr – που οδήγησε στον χημικό αφοπλισμό της Συρίας) που προβλέπει την δυνατότητα χρησιμοποίησης στρατιωτικής βίας σε περίπτωση μη-συμμόρφωσης του Assad;

Νωρίτερα στο Valdai ο Ρώσος Πρόεδρος Vladimir Putin ανέφερε ότι ζήτησε από τους Αμερικανούς (πιθανότατα από τον Barack Obama) να τον ενημερώσουν για τους σκοπούς που θέλουν οι Η.Π.Α να επιτύχουν στη Συρία, δίχως όμως να λάβει ξεκάθαρες απαντήσεις.

Οι απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα ίσως μπορούν να δοθούν μέσω των σχεδίων του Henry Kissinger, του ανθρώπου που κινεί ουσιαστικά τα νήματα της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής τα τελευταία σαράντα χρόνια. Στο πλαίσιο μίας πολύ «ενδιαφέρουσας» ομιλίας που έδωσε πριν από δύο χρόνια τα αμερικανικά σχέδια φαίνονται να ξεδιπλώνονται ξεκάθαρα (σ.σ. pentapostagma.gr – μία ομιλία που «όλως τυχαίως» διέφυγε της προσοχής των διεθνών μέσων ενημέρωσης και των αναλυτών).

Ο Kissinger μίλησε ουσιαστικά για έναν επερχόμενο και αναπόφευκτο πόλεμο. Σύστησε στους καθημερινούς πολίτες να μετοικήσουν στην επαρχία και να δημιουργήσουν φάρμες, και να προμηθευθούν με όπλα καθώς τα πεινασμένα πλήθη θα αποτελούν άμεση απειλή. Ο Kissinger δεν απέκλεισε και την πραγματοποίηση επιθέσεων στα καταφύγια των ελίτ, από τα ίδια πεινασμένα πλήθη – ως νέμεση για τις πολιτικές που θα οδηγήσουν στον πόλεμο.

Γιατί όμως ο επερχόμενος πόλεμος είναι αναπόφευκτος; Και ποιoς θα πατήσει πρώτος την σκανδάλη; O Kissinger ήταν (τουλάχιστον) ειλικρινής αναφέροντας ότι οι Η.Π.Α προσπαθούν να παγιδεύσουν την Κίνα και τη Ρωσία, και ότι ο τελευταίος στόχος θα είναι το Ιράν – η επιδίωξη δηλαδή της υπέρτατης επιθυμίας του Ισραήλ. Τόνισε ότι η τελική νίκη θα ανήκει μόνο σε μία υπερδύναμη (σ.σ. pentapostagma.gr – τις Η.Π.Α;), ενώ τέλος συμπέρανε ότι όποιος ελέγχει το πετρέλαιο, τις κυβερνήσεις και τα τρόφιμα ελέγχει και τους λαούς.

Ένα πράγμα είναι σίγουρο: τα πετρέλαια της Μέσης Ανατολής και η γεω-στρατηγική θέση της περιοχής δίνουν πολλά κίνητρα στις Η.Π.Α για να επεκτείνουν την περιοχή ελέγχου. Παρόλα αυτά, ακόμη και αυτή η επιδίωξη αποτελεί δευτερεύον στόχος – ο πρωτεύων στόχος είναι να αποδυναμωθούν – μέσω στρατιωτικής βίας και ενός επικείμενου Παγκοσμίου Πολέμου οι δυο κύριοι γεωπολιτικοί αντίπαλοι των Η.Π.Α – η Ρωσία και η Κίνα. Ο τελικός στόχος των σιωνιστών είναι να αποδειχθεί ποιος μπορεί να μείνει τελικά ως αυτάρκης και ανεξέλεγκτος κυρίαρχος της υφηλίου για την δημιουργία μίας παγκόσμιας κυβέρνησης.

Ο Αμερικανικός στρατός, σύμφωνα με τον Kissinger, έχει λάβει σαφείς οδηγίες: «είναι απαραίτητο να κατακτηθούν επτά χώρες της Μέσης Ανατολής και να καταληφθεί ο έλεγχος των πόρων τους Έτσι μία νέα κοινωνία και μία νέα παγκόσμια τάξη πραγμάτων θα υλοποιούνταν, θα υπήρχε μόνο μία παγκόσμια υπερδύναμη υπό την σκέπη της οποίας θα δημιουργείτο η παγκόσμια διακυβέρνηση».

Οι επτά χώρες της Μέσης Ανατολής που αναφέρονται από τον Kissinger είναι οι εξής: η Σαουδική Αραβία, το Kuwait, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Iraq, η Συρία, η Λιβύη, και το Ιράν.

Ο στόχος των Η.Π.Α λίγο έλειψε να επιτευχθεί: η Washington ήταν έτοιμη να επιτεθεί στη Συρία και να αποκτήσει τον έλεγχο της χώρας στα πρότυπα του εφαρμοζόμενου «μοντέλου» στο Ιράκ. Παρόλα αυτά αυτό δεν συνέβη.

Ο Vladimir Putin παρενέβη αποφασιστικά, και την κατάλληλη στιγμή, με μία διπλωματική πρωτοβουλία που οι Η.Π.Α δεν μπορούσαν να αρνηθούν, καθώς θα έχαναν παντελώς την ανεπίσημη νομιμοποίηση στο πλαίσιο της διεθνούς κοινότητας.


Η «ερώτηση της χρονιάς»
 του Σνόουντεν στον Πούτιν


Κύριε Πρόεδρε

Ο πρώην πράκτορας της NSA Έντουαρντ Σνόουντεν, που μετά τις αποκαλύψεις για το μυστικό πρόγραμμα παρακολουθήσεων των ΗΠΑ έχει βρει προσωρινό καταφύγιο στη Μόσχα, έθεσε την «ερώτηση της χρονιάς» στον πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, κατά τη διάρκεια της «συνέντευξή τύπου της χρονιάς», την καθιερωμένη ετήσια συνέντευξη Τύπου του Ρώσου Προέδρου.

«Παρακολουθεί το Κρεμλίνο μαζικά του πολίτες της Ρωσία;», ρώτησε ο πρώην πράκτορας της μυστικής υπηρεσίας πληροφοριών των ΗΠΑ (NSA). «Η Ρωσία δεν έχει πρόγραμμα μαζικής παρακολούθησης των πολιτών. Οι δραστηριότητες επιτήρησης των πολιτών ελέγχονται αυστηρά από το νόμο», απάντησε ο Βλαντιμίρ Πούτιν στην «ερώτηση έκπληξη», όπως τη χαρακτηρίζουν ρωσικά μέσα ενημέρωσης.

Ο Σνόουντεν συμμετείχε στην συνέντευξη Τύπου μέσω βιντεοκλήσης απο άγνωστη τοποθεσία στη Ρωσία. Ανέφερε πως «δύο ξεχωριστές έρευνες, του Λευκού Οίκου και του Ομοσπονδιακού Δικαστηρίου των ΗΠΑ κατέληξαν στο ίδιο συμπέρασμα: Τα προγράμματα μαζικής παρακολούθησης είναι αναποτελεσματικά για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας. Η Ρωσία παρακολουθεί την επικοινωνία πολιτών με οποιοδήποτε τρόπο;», ρώτησε.

Ο Πούτιν στην απάντησή του σημείωσε μεταξύ άλλων πως η Ρωσία παρακολουθεί πολίτες αλλά «μόνο με την έγκριση της Δικαιοσύνης». «Αυτός είναι ο νόμος που έχουμε και ως εκ τούτου δεν υπάρχει μαζική παρακολούθηση στη χώρα μας», υποστήριξε. Μάλιστα ο Πούτιν ξεκίνησε την απάντησή του αστειευόμενος. «Είσαι πρώην πράκτορας, κατάσκοπος. Και εγώ ήμουν σε υπηρεσία πληροφοριών στο παρελθόν. Έτσι θα μιλήσουμε την ίδια επαγγελματική γλώσσα», δήλωσε. Καταλήγοντας ο Πούτιν ανέφερε πως «ελπίζει στη Ρωσία να μην υπάρξει ποτέ αυτό το είδος της ανεξέλεγκτης παρακολούθησης, όπως στις ΗΠΑ. Εξάλλου η Ρωσία δεν έχει τόσα πολλά χρήμα να δαπανήσει για αυτό».

Πούτιν: Ο Ράσμουσεν με ηχογράφησε παράνομα

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν κατηγόρησε τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Άντερς Φογκ Ράσμουσεν, πως τον ηχογράφησε μυστικά και στη συνέχεια διέρρευσε την ιδιωτική τους συνομιλία τους στον Τύπο, όταν ήταν ακόμη πρωθυπουργός της Δανίας (2001-2009).

«Συναντηθήκαμε και συζητήσαμε. Αποκαλύφθηκε ότι είχε μαζί του ένα μαγνητόφωνο και κατέγραψε τη συνομιλία μας μυστικά και στη συνέχεια τη δημοσιοποίησε στον Τύπο», δήλωσε. «Δεν μπορούσα να πιστέψω στα αυτιά και στα μάτια μου. Είναι παράλογο, το καταλαβαίνετε;», πρόσθεσε. «Εξήγησε ότι κατέγραψε τη συνομιλία αυτή για τους μεταγενέστερους», συνέχισε ο Ρώσος πρόεδρος, προσθέτοντας: «Φυσικά με κολάκεψε, όμως το λιγότερο που θα μπορούσε να κάνει είναι να με προειδοποιήσει ή να ζητήσει την άδειά μου προτού δημοσιοποιήσει τις συζητήσεις αυτές. Η εμπιστοσύνη είναι πραγματικά πολύ σημαντική. Είναι ζήτημα κλειδί: η εμπιστοσύνη μεταξύ ανθρώπων και κρατών», ανέφερε.

Το ΝΑΤΟ χαρακτήρισε ως «ανοησίες» τις κατηγορίες του Πούτιν. «Οι κατηγορίες αυτές είναι πλήρεις ανοησίες. Στη διάρκεια της θητείας του ως πρωθυπουργός της Δανίας, ο Φογκ Ράσμουσεν ποτέ δεν έφερε μαγνητόφωνο για να ηχογραφήσει τις συναντήσεις του με τον κ. Πούτιν ή με οποιονδήποτε άλλο», σχολίασε η Οάνα Λουνγκέσκου, εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ, σε ερώτηση του πρακτορείου Reuters. «Γενικά, σε μια προσπάθεια να αποσπάσει την προσοχή από τις παράνομες και έκνομες ενέργειές της στην Ουκρανία, η Ρωσία έχει εξαπολύσει μια σειρά κατηγοριών εναντίον του ΝΑΤΟ οι οποίες παραποιούν τα γεγονότα», πρόσθεσε.
Πούτιν : Αν εμπλακεί η Τουρκία θα φτάσω μέχρι το Αιγαίο !

Μετά την έκκληση του πρωθυπουργού της Κριμαίας Sergey Aksyonov προς τον Ρώσο πρόεδρο Πούτιν «να συνδράμει στην εξασφάλιση της ειρήνης και της ηρεμίας», άμεση ήταν η απάντηση του Κρεμλίνου που σε ανακοίνωσή του, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείo Ειδήσεων ανέφερε ότι η Ρωσία θα λάβει σοβαρά υπόψη το αίτημα του πρωθυπουργού για βοήθεια. Παράλληλα με την έκκληση για την συνδρομή της Ρωσίας, ο Aksyonov ανακοίνωσε ότι στις 30 Μαρτίου θα πραγματοποιηθεί το δημοψήφισμα για το μέλλον της Κριμαίας, σχεδόν δύο μήνες νωρίτερα από ό, τι είχε προηγουμένως προγραμματιστεί (25 Μαΐου).

Η αμερικανική εταιρία αναλύσεων stratfor που παρακολουθεί στενά τα γεγονότα, σε ανάλυσή της διατυπώνει την άποψη ότι «το δημοψήφισμα μπορεί να προετοιμάσει το έδαφος για μια επίσημη ανακήρυξη περαιτέρω αυτονομίας ή πλήρους ανεξαρτησίας της Κριμαίας και, ενδεχομένως, ένωση με τη Ρωσία».

«Μια τέτοια κίνηση» συνεχίζουν οι συντάκτες της έκθεσης, «όχι μόνο θα επισημοποιήσει την επιρροή της Ρωσίας στην Κριμαία, αλλά και θα περιπλέξει τα όποια σχέδια του Κιέβου για την ένταξη της χώρας στην στην Ευρωπαϊκή Ένωση, λόγω των ευρωπαϊκών κανονισμών (για τα ασαφή σύνορα).

Όπως συμπεραίνουν οι αμερικανοί αναλυτές, η νέα ουκρανική κυβέρνηση δεν μπορεί να κάνει πολλά για την υπόθεση της Κριμαίας, «τόσο λόγω της αυξανόμενης ρωσικής δύναμη στην περιοχή, αλλά και των φιλορωσικών αισθημάτων που κυριαρχούν στην Κριμαία». Μπορεί ο νέος Πρωθυπουργός της Ουκρανίας Arseniy Yatsenyuk να προέτρεψε την Ρωσία να αποσύρει τα στρατεύματά της στην Κριμαία και να επιστρέψουν στις στρατιωτικές τους βάσεις, σύμφωνα με το αμερικανικό ινστιτούτο-εταιρία αναλύσεων, ο ουκρανικός στρατός δεν έχει την δύναμη να αντομετωπίσει τη Ρωσία στην Κριμαία. Την ίδια στιγμή, οι αμερικανοί (πάντα μέσω stratfor) θεωρούν ότι Ευρωπαϊκή Ένωση και Ηνωμένες Πολιτείες μπορεί να ζήτησαν από την Ρωσία να επιδείξει αυτοσυγκράτηση, είναι απίθανο, ωστόσο, να επέμβουν στρατιωτικά, αφήνοντας ένα παράθυρο ανοιχτό για μια διαφορετική στην αυριανή(03 03 2014) συνεδρίαση του ΝΑΤΟ για την κατάσταση στην Ουκρανία.

Στο σημείο αυτό αξίζει να επισημανθεί κάτι που αυτές τις κρίσιμες ώρες δεν φαίνεται, αλλά ούτε και παρουσιάζεται από κανένα δυτικό ή ανατολικό ΜΜΕ, το γεγονός ότι στο «πίσω μέρος του μυαλού του Πούτιν» εδώ και μια δεκαπενταετία, που κρατά τα ηνία και τον πλήρη έλεγχο της Νέας Μεγάλης Ρωσίας(όπως ο ίδιος ο Ρώσσος Πρόεδρος την οραματίζεται) βρίσκεται σεπλήρη εξέλιξη ένα πλήρες αλλά «μυστικό άκρως απόρρητο» σχέδιο. Σχέδιο με στρατηγική δομή το οποίο αποβλέπει στην ανακοπή, αλλά και τον πλήρη έλεγχο ή δυντόν την αναχαίτηση και ανακοπή του Ισλάμ στην ευρύτερη ασιατική περιοχή.

Ισλάμ, το οποίο αυξάνεται με ιλλιγγιώδεις ρυθμούς, προκαλώντας ανατριχίλα όχι μόνο στους ορθόδοξους ρώσους και όλες τις χώρες της σφαίρας επιρροής τους, αλλά και στο δυτικό κόσμο, συμπεριλαμβανομένης κυρίως της Αμερικής, του Καναδά και της Αυστραλίας, όπου το πρόβλημα του Ισλάμ θεωρείται το υπ” αριθμόν έναν ζήτημα που η ανθρωπότητα θα κληθεί να αντιμετωπίσει την προσεχή 20ετία. Ένα από τα βασικά επιχειρήματα του Πούτιν, που «δικαιολογεί» αν θέλετε στα μάτια ενός Βαλκάνιου την εισβολή και κατάληψη, φιλορωσικής όμως επιρροής εδάφη, πέρα από τα γεωπολιτικής και ενεργειακής σημασίας συμφέροντα που θέλει να προασπίσει και να προστατεύσει, είναι ο πλήρης έλεγχος του ρόλου της Τουρκίας.

Η κατάσταση σήμερα στην Τουρκία από την άλλη όπως μεταδίδουν πάντα τα διεθνή δυτικά ειδησεογραφικά πρακτορεία και έχει σημασία πια και στον μέλον αυτός ο διαχωρισμός θα γίνεται όλο και πιο αισθητός, όχι μόνον δεν είναι η καλύτερη αλλά ο Ερντογάν πια ευθέως βάση μυστικής συμφωνίας που έχει κάνει το Αμερικανικό κράτος με τον έκπτωτο Ιμάμη Φεντουλάχ Γκιουλέν που μέχρι και πρόσφατα ήταν κόκκινο πανί για το Αμερικανικό IRS λόγω της υηλής φοροδιαφυγής που εντόπισαν οι αμερικανικές αρχές σχεδόν στο σύνολο των σχολείων και σχολών που είναι διάσπαρτα στην Αμερικανική επικράτεια.

Σύμφωνα με αυτή την μυστική συμφωνία ο «έγκλειστος» και φρουρούμενος Φεντουλάχ Γκιουλέν «έδωσε» στεγνά πληροφρίες στις Αμερικανικές αρχές (FBI, CIA & NSA) το άλλοτε πνευματικό του τέκνο Ρεντζέπ Ταγίπ Ερντογάν ως «αντάλλαγμα» της μεγάλης πολλών εκατομμυρίων δολαρίων φοροδιαφυγής που έχουν εδώ και χρόνια εντοπίσει στις ΗΠΑ οι Αμερικανικές αρχές στις επιχειρήσεις συμφερόντων Γκιουλέν. Ενδεικτικό είναι το αφιέρωμα το ABC αλλά και τα συνεχή μόλις πριν από λίγο διάστημα αμερικανικά δημοσιεύματα για τον Φεντουλάχ Γκιουλέν

Οι Αμερικανοί-και όταν λέμε Αμερική φυσικά και δεν εννοούμε τον εκάστοτε πρόεδρο αλλά τα πανίσχυρα Ιουδαϊκής κυρίως επιρροής Αμερικανικά think tank που σχεδιάζουν με συνέχεια και συνέπεια σε βάθος χρόνου, πολιτικές εκ μέρους των πολυεθνικών άρα και για λογαριασμό τον εκάστοτε πολιτικών σχηματισμών- που (συν)κυβερνούν με τον εκάστοτε Αμερικανό Πρόεδρο λοιπόν και σίγουρα δεν ξεχνούν την στάση και τον ρόλο της Τουρκίας στο πόλεμο με το Ιράκ και την άρνηση της να δώσουν γη και ύδωρ με τις αμερικανικές βάσεις τους στο Ιντσιρλίκ και άλλού, πάντα έψαχναν μια ευκαιρία αν όχι, να ελέγξουν πλήρως και απόλυτα να έχουν στο χέρι το πάντα άτακτο και ανυπάκουο παιδί Ερντογάν, που μάλλον μπιάζει να πήρε περισσότερο θάρρος από το επιτρεπόμενο μετά τα γεγονότα με το Ισραήλ, τουλάχιστον να χειραγωγήσουν με κάποιο τρόπο τον νέο Σουλτάνο της Τουρκίας που αίφνης μέσω του θεωρητικού και πνευματικού του πολιτικού του μέντορα Αχμέτ Νταβούντογλου άρχισαν να οραματίζονται στο πλαίσιο της Νέας Τάξης Πραγμάτων, την αναβιώση της Πάλαι ποτέ Μεγάλης Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Μια νέα Ισλαμική πολιτική αυτοκρατορία που δεν θα μπορούσε να στηθεί αν δεν υπήρχε η στενή και στεγανή, από τα χρόνια που ο Ερντογάν ήταν δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης, βοήθεια του δυκτίου των σχολείων σε όλο τον πλανήτη -κυρίως σε χώρες της Δύσης- του Φεντουλάχ Γκιουλέν. Δύκτιο που ανέδειξε στην πρωθυπουργία και τον Ρ.Τ. Ερντογάν.

Τουρκία που άρχισε όμως να γίνεται ενοχλητική και εμπόδιο στα βαθιά και μεγάλα σχέδια των ΗΠΑ για την επιβολή του νέου χάρτη στην περιοχή της Νέας Μέσης Ανατολής, χάρτης που πρώτο το GreekAmericanNewsAgencyαποκάλυψε τον Νοέμβριο του 2006 και εκ τότε είδαμε το θέμα να αναπαράγεται σχεδόν copy paste σε όλο τον ελληνικό έντυπο και ηλεκτρονικό -ακόμα και σήμερα- ελληνικό τύπο.

Βάση αυτού του χάρτη της Νέας Μέσης Ανατολής η Τουρκία θα πρέπει να περιορίσει τα σύνορα της για την δημιουργία του Κουρδιστάν. Ενός κράτους δορυφόρου των συμφερόντων των ΗΠΑ στην περιοχή της Νέας Μέσης Ανατολής ως ανάσχεση στην δυναμική του Ιράν που πάντοτε φόβιζε και πάντα θα φοβίζει…

Σίγουρα αυτή η αλλαγή συνόρων δεν μπορεί να μην επηρεάσει και την εθνική κυριαρχία της Ελλάδος. Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Ένα νέο κρατίδιο με καθεστώς ημιαυτονομίας ή πλήρους ανεξαρτησίας -αυτονομίας στα σύνορα της Ελλάδος με την Τουρκία. Ποιο θα είναι αυτό το νέο κράτος; Η Τουρκική Δημοκρατία της Θράκης! Ένα κράτος που είναι σχεδόν έτοιμο. Με σημαία. Με δικές τους τράπεζες. Δική του υποδομή. Ένα κράτος που χτίζεται από τις αρχές της 10ετιας του 1990 με συνεχείς παραχωρήσεις και συνεχείς παραβιάσεις της συνθήκης της Λωζάνης εις βάρος της Ελλάδος. Κοντολογίς. Θα δώσει κάτι η Τουρκία στα βάθη της Ανατολίας «επιλύοντας» ένα χρόνιο πρόβλημα της με τους Κούρδους και θα πάρει μεγάλο μέρος της Θράκης στην νέα κατάσταση που ετοιμάζεται με ταχείς ρυθμούς. Ποιος θα βγει χαμένος για άλλη μια φορά δεν θέλει και ερώτημα. Η Ελλάδα!

Δεν είναι λοιπόν ούτε τυχαία τα γεγονότα και οι αποκαλύψεις στη γειτονική Τουρκία ούτε αποσυνδεδεμένα με τα τραγικά γεγονότα στην Ουκρανία και στην Κριμαία.Κρίκος που ο ένας συνδέδει τον άλλο…

Και κάτι ακόμα εξίσου σημαντικό που δεν πρέπει να διαφεύγει της προσοχής μας. Οι οργανώσεις που και στην Τουρκία αλλά και την Ουκρανία πρωτοστάτησαν και πρωτοστατούν είναι ΜΚΟ… Οι περισσότερες πλήρως ή μερικώς ελεγχόμενες από τις ΗΠΑ όπως και στην περίπτωση των ΜΚΟ της Ελλάδας...

Μιας Τουρκίας, η οποία μέσω της Ευρασιατικής Ένωσης προσπαθεί από τα χρόνια του Οζάλ ακόμα, ιδρυτή και εμπνευστή της ίδρυσης της ισλαμικής ευρασιατικής ένωσης, να διοχετεύσει μουσουλμανικούς πληθυσμούς -και μάλιστα ακραίους φονταμενταλιστές- στους κόλπους της Ευρώπης, αλλά και στο εσωτερικό της Ρωσίας. Η Ρωσία ως γνωστόν υποφέρει και μετρά θύματα απο τους ακραίους Ισλαμιστές Τσετσένους. Ποιος μπορεί να ξεχάσει το τελευταίο πολύνεκρο χτύπημα στην Ρωσία λίγο πριν την έναρξη των χειμερινών Ολυμπιακών αγώνων.

Το ευαίσθητο υπογάστριο της Ρωσίας για την δίοδο και την διάχυση αυτών των Ισλαμικών πληθυσμών ήταν πάντα η πολυεθνική Ουκρανία.

Όχι μόνον για την γεωπολιτική ενεργειακή σκακιέρα της περιοχής όπου ο οι Ρώσσοι σαφώς υπερέχουν εδώ και χρόνια με σταδιακή, και βάση σχεδίου, εγκαθίδρυση εταιριών εξόρυξης γεωφυσικών ενεργειακών κοιτασμάτων, όχι μόνον δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να απεμπολίσουν συμφέροντα και δυνατότητες ελέχου αυτών των ενεργειακών κοιτασμάτων που φτάνουν μέχρι την παγωμένη Αρκτική, αλλά σχεδιάζουν την επέκταση της σφαίας επιρροής τους μέχρι και το Αιγαίο στο οποίο πάντα ήθελαν να έχουν διέξοδο από τα χρόνια της Μεγάλης Βυζαντινής σχεδόν 1600ετούς Αυτοκρατορίας.

Δεν είναι τυχαίο λοιπόν ότι ένα από τα βασικά επιχειρήματα που χρησιμοποίησε ο πρόεδρος Πούτιν προς τον αμερικανό πρόεδρο Ομπάμα στην 90λεπτη τηλεφωνική συνομιλία τους την νύχτα του Σαββάτου της 1ης Μαρτίου 2014 -και αυτό δεν έχει αποκαλυφθεί ακόμα- είναι ότι μπορεί να διαφωνούν σε μια σειρά από λόγους για την επέμβαση των ρωσικών στρατευμάτων στην Κριμαία, σε ένα πράγματα όμως φαίνεται να συμφώνησαν και αυτό θα το δούμε το αμέσως προσεχές διάστημα.

Στην πάση θυσία μη εμπλοκή της Τουρκίας σε αυτή την υπόθεση. Ο Ρώσος πρόεδρος φέρεται να είπε -κάτι που σχυνά πυκνά αναφέρει σε ιδιωτικές συνομιλίες του στους λιγοστούς ανθρώπους που εμπιστεύεται – ανοιχτά πλέον και στον Αμερικανό Πρόεδρο Μ. Ομπάμα είναι η φράση «Αν εμπλέξεις τους τούρκους, θα φτάσω μέχρι το Αιγαίο».

Η φράση αυτή του Ρώσου προέδρου δεν είναι νέα για όσους παρακολουθούν τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή και ειδικά εκείνων των χωρών που συνορεύουν με την Ρωσία, δεν είναι καινούργια. Όπως τυχαία δεν είναι και τα σχυνά πήγαινε – έλα με το προσωπικό του Ελικόπτερο στο Άγιο Όρος εδώ και χρόνια. Επισκέψεις που άλλοτε δημοσιοποιούνται και άλλοτε όχι.

Οι γεωπολιτικές και επομένως και οι στρατιωτικές εξελίξεις αυτές, στην εύκλεκτη περιοχή της Κριμαίας, όσο και αν ξαφνιάζει, είναι άμεσα και άρρηκτα συνδεδεμένες με τις καταιγιστικές σχεδόν θυελλώδεις ραγδαίες καταστάσεις στο εσωτερικό της Ορθοδοξίας!

ΒΟΜΒΑ: 
Η CIA ίσως δολοφόνησε τον Νεμτσοφ
για να κατηγορηθεί ο Πούτιν!




Λίγο μετά την είδηση από τη Μόσχα της δολοφονίας του Boris Nemtsov, ο Δρ. Paul Craig Roberts μίλησε στο King World News σχετικά με τη CIA και τη δολοφονία.
«Αν ο Nemtsov δεν δολοφονήθηκε από τη CIA, προκειμένου να κατηγορήσει τον Πούτιν, πιο πιθανό είναι να σκοτώθηκε από Ρώσους εθνικιστές, οι οποίοι τον είδαν ως πράκτορα της Ουάσιγκτον.

Ενθυμούμενος την υπόθεση Magnitsky που οδήγησε σε κυρώσεις κατά Ρώσων, ως αποτέλεσμα της υπερβολικής αντίδρασης του Κογκρέσου σε έναν θάνατο σε φυλακή στη Ρωσία, ο θάνατος του Nemtsov πιθανότατα θα στραφεί με κατηγορίες κατά του Πούτιν. Τα Δυτικά μέσα ενημέρωσης θα επαναλάβουν ατέλειωτα, χωρίς αποδείξεις, ότι ο Πούτιν έβαλε να σκοτώσουν κάποιον που του έκανε κριτική».
Και πρόσθεσε: «Αν η CIA δολοφόνησε τον Nemtsov, σκότωσε ένα δικό της περιουσιακό στοιχείο. Μένει να δούμε αν τα κέρδη της προπαγάνδας δικαιολογούν την απώλεια ενός κριτικού του Πούτιν».
Για να συνεχίσει: «Υπάρχουν πολλοί ιστορικοί και απομνημονεύματα που έχουν τεκμηριώσει ότι η CIA έχει χρησιμοποιήσει πανεπιστημιακούς καθηγητές και δημοσιογράφους για τη στήριξη του προγράμματός της. Η CIA για πολλές, πολλές δεκαετίες χειραγωγεί τον αμερικανικό λαό.
Το μόνο που μπορώ να σας πω είναι ότι η CIA είναι ισχυρή και ποτέ κανείς δεν της έκοψε τα φτερά. Αν η Εξεταστική Επιτροπή της Γερουσίας, δεν είναι σε θέση να της επιβληθεί, θα υποπτευόμουν ότι είναι κυριολεκτικά εκτός ελέγχου».
Κοιτάξτε τι έκαναν στιν Κένεντι όταν ήταν έτοιμος να αναλάβει τη CIA
«Θα πρέπει να έχετε κατά νου ότι, όταν ο Πρόεδρος John F. Kennedy ανακάλυψε τι πραγματικά συμβαίνει με τη CIA και προσπάθησε να κάνει κάτι γι “αυτό, απλά δολοφονήθηκε. Αυτό σύμφωνα με πολλές και πολλά καλά τεκμηριωμένες ιστορίες και αυτόπτες μάρτυρες.
Μπορώ να σας πω ένα πράγμα, και αυτό είναι ότι ο Πούτιν είναι πάρα πολύ έξυπνος για να πέσει στα χέρια της Ουάσινγκτον με αυτόν τον τρόπο. Επιπλέον, ο Nemtsov, αν και φωνακλάς, δεν είχε καμία επίδραση στο 85% ποσοστό αποδοχής του Πούτιν. Η υποστήριξη του Nemtsov προερχόταν από ΜΚΟ της Ουάσιγκτον στη Ρωσία». King World News



Πηγές
http://wikileaks.org/cable/2007/12/07ATHENS2375.html
http://kyklwpas.blogspot.gr/2015/03/cia.html
http://www.wikileaks-forum.com/greece/66/hand928and913-and932and951and955-and934and972and946and953and950and949-and951-and963and967and941and963and951-and922and945and961and945and945and957and955and942-and949-and928and959and973and964and953and957/6412/msg25129#msg25129







8 σχόλια:

Unknown είπε...

Good post when are you posating the rest and his connection to the Greek orthodox church? As well the Cypriot and Greek monasteries.

Χριστίνα είπε...


Σε λίγο που θα τελειώσω και αυτή την έρευνα ώστε να είναι ολοκληρωμένη η εικόνα για τον Πούτιν (όσο δλδ μπορεί να ειναι ολοκληρωμένη μια εικόνα για κάποιον τόσο δυναμικό άνθρωπο) θα το ανεβάσω τις επόμενες μέρες Hard Hawk

Ανώνυμος είπε...

καλησπερα
ο τραιανος μπροστα σου πλεον
ειναι της α δημοτικου
δεν καταφερα να το διαβασω ολο
παω για αρμεγμα
χριστινα να εισαι καλα
Φιλια GT

Χριστίνα είπε...

Καλημέρα GT είδες είδες προοδεύω και που να δεις τις άλλες έρευνες που θα έχουν και κριτική μέσα δική μου ...Αφού ξέρεις τι παλιοχαρακτήρας είμαι.
Απλά οι άλλες ειναι πιο μεγάλες και πιο ζόρικες :P
Αλλά τι να μας κάνει τι Περίμενε την συνέχεια για τον Πούτιν ...και μετά kinder έκπληξη

ερημιτης είπε...

πολυ λεπτομερειακη και ουσιωδης αναλυση. μπραβο σου "αντρακι".

Χριστίνα είπε...

Καλημέρα ''ερημίτη''
Απλά παρατηρώ και φιλτράρω τα πάντα....το συμπέρασμα έγκειται στου καθενός την λογική.
Στο παρόν μπλογκ μόνο δεδομένα δίδονται (είτε συμφωνώ είτε διαφωνώ)
Οποιος θέλει να προσθέσει έχει το ελεύθερο , όποιος να αφαιρέσει επισης ...
Η αντιπαράθεση γίνεται παντα σε επίπεδα επιχειρηματολογίας στο φορουμ και όχι καφενείου , κατινιάς, πουστιάς, κρυφής ατζέντας, και πολλών άλλων..
(Μιλώ με σένα και οχι για σένα, καθώς δεν σε γνωρίζω)

ΥΓ : Εδώ και καιρό έχω επιλέξει να μιλώ όταν έχει αξία,ουσία και αποτέλεσμα.. :-)

ερημιτης είπε...

μπορει να μην αναγνωριζεις αυτο το προφιλ γιατι ειχε μπαναριστει στο ντηφενς

αυτο ομως το ξερεις chrispap

Χριστίνα είπε...

Αναγνωρίζω τα περισσότερα προφιλ ανεξαρτήτως αν μπορώ να τα βρω ή όχι τεχνικά, γιατι παρατηρώ τους ανθρώπους Χρηστο. Τους παρατηρώ και μαθαίνω γι αυτούς μέσα απο τα γραπτά τους και τον τρόπο που χειρίζονται όχι μόνο τον χρόνο ανταπόκρισης σε κάποιο σχολιασμό, αλλα τα σημεία στίξεως πχ...ακόμα και την σύνταξη και λέξεις ...Αλλά και το γενικό νόημα.
Απο την αρχή που κάποιος θα ακουμπήσει τα χέρια του στο πληκτρολόγιο είναι διάφανος.
Καθώς ο τρόπος γραφής πολλές φορές καθορίζεται απο το υποσυνείδητο το οποίο λειτουργεί αυτοβούλως.
Εξ ου και το ερημίτης το έβαλα σε εισαγωγικά.
Αυτό το καιρό έχω πάρα μα παρα πολύ δουλειά και τρέξιμο και πολλά και σοβαρά που ασχολούμαι τα οποία και θα τα δεις στην πορεία. Ομως όποιος θέλει μπορεί να με βρει. Το προφίλ μου ειναι ανοιχτό και το μπλογκ μπορεί να το διαβάσει ο καθένας. Το ίδιο και το φόρουμ το ίδιο και το site.