Πέμπτη 4 Οκτωβρίου 2012

Χερσαία εισβολή στη Συρία: Τι ζήτησε ο Ερντογάν





Όπως πρώτο σε όλη την Ελλάδα έχει δημοσιεύσει τα μεσάνυχτα, το defencenet.gr η τουρκική κυβέρνηση ζήτησε τη νύχτα εξουσιοδότηση από την τουρκική εθνοσυνέλευση, η οποία συνεδριάζει στις 10 το πρωί για αποστολή στρατιωτικών δυνάμεων στη Συρία, αν παραστεί ανάγκη.

Από νωρίς σήμερα το πρωί ακούγονται στην Ούρφα της Τουρκίας ήχοι από πυρά του τουρκικού πυροβολικού που πλήττουν το έδαφος της Συρίας, ενώ τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι στις 06.45 το πρωί το τουρκικό πυροβολικό χτύπησε τρεις φορές συριακές θέσεις. Το Reuters αναφέρει πιο συγκεκριμένα ότι η Τουρκία πλήττει στόχους στην περιοχή Τελ Αμπιάντ στην περιοχή των συνόρων.

Είναι το ίδιο σημείο στο οποίο κατά τη διάρκεια του τουρκικού βομβαρδισμού χθες, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σκοτώθηκαν Σύροι στρατιώτες με το Αλ Τζαζίρα νωρίτερα να κάνει λόγο για 40 νεκρούς. Πηγές των τουρκικών δυνάμεων ασφαλείας δήλωσαν ότι ο όλμος που έπεσε στην τουρκική πόλη Ακτσάκαλε όπου σκοτώθηκε χθες η οικογένεια με τα τρία παιδιά εκτοξεύθηκε από το Τελ Αμπιάντ και αυτός είναι ο λόγος που συνεχίζονται εκεί οι βομβαρδισμοί.


Τι αναφέρει ο Ερντογάν προς την τουρκική εθνοσυνέλευση

Στην πρόταση που κατέθεσε ο Ερντογάν προς την τουρκική εθνοσυνέλευση αναφέρεται ότι «κλιμακώνεται η αρνητική επίδραση της συνεχιζόμενης κρίσης στη Συρία τόσο επί της σταθερότητας και της ασφάλειας στην περιοχή, όσο και επί της εθνικής μας ασφάλειας». Υπογραμμίζεται ότι «από τις 20 Σεπτεμβρίου και στο πλαίσιο των επιχειρήσεων των ενόπλων δυνάμεων της Αραβικής Δημοκρατίας της Συρίας έχουν πραγματοποιηθεί επιθετικές ενέργειες και προς τα εδάφη της χώρας μας, ενέργειες οι οποίες συνεχίστηκαν παρά τις επανειλημμένες προειδοποιήσεις και τις διπλωματικές μας πρωτοβουλίες. Οι εν λόγω επιθετικές ενέργειες εναντίον των εδαφών της χώρας μας βρίσκονται στα πρόθυρα ένοπλης επίθεσης».

Σημειώνεται ότι «η κατάσταση αυτή έχει περιέλθει σε σημείο που συνιστά απειλή προς την εθνική μας ασφάλεια» και τονίζεται ότι «έχει παρουσιαστεί η ανάγκη της λήψης των αναγκαίων μέτρων και της έγκαιρης και άμεσης αντίδρασης εναντίον τυχόν απειλών και κινδύνων που μπορεί να στραφούν εναντίον της χώρας μας».

«Στο πλαίσιο αυτό και με βάση το άρθρο 92 του Συντάγματος ζητώ να δοθεί άδεια διάρκειας εντός έτους για αποστολή των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων και για πραγματοποίηση των σχετικών ρυθμίσεων εκ μέρους της κυβέρνησης, με τον όρο ότι το μέγεθος, το περιεχόμενο, η ποσότητα και ο χρόνος της αποστολής θα ορισθούν εκ μέρους της κυβέρνησης» αναφέρει στην πρόταση ο Ερντογάν.

Το άρθρο 92 του τουρκικού συντάγματος αναφέρει τα εξής:
«Σε περιστάσεις εκτός από την κήρυξη πολέμου για τις περιπτώσεις που αυτό κρίνεται νόμιμο από το διεθνές δίκαιο και τις περιπτώσεις που ορίζουν είτε οι διεθνείς συμβάσεις που δεσμεύουν την Τουρκία είτε οι κανόνες διεθνούς αβροφροσύνης, η αρμοδιότητα για την αποστολή των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων σε ξένες χώρες ή την παρουσία ξένων στρατιωτικών δυνάμεων στην Τουρκία ανήκει στη Μεγάλη Εθνοσυνέλευση της Τουρκίας. Σε περίπτωση που η χώρα δεχθεί αιφνίδια επίθεση σε περίοδο διακοπών της εθνοσυνέλευσης και καταστεί αναπόφευκτη η λήψη άμεσης απόφασης για χρήση των ενόπλων δυνάμεων, την απόφαση περί αποστολής των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων μπορεί να λάβει και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας».


Πηγή : http://www.defencenet.gr/defence/index.php?option=com_content&task=view&id=57206&Itemid=137

Δεν υπάρχουν σχόλια: