Δευτέρα, 8 Οκτωβρίου 2012

Προσκαλούμε τον Νταβούτογλου την ώρα που αμφισβητούν το Φαρμακονήσι!

Την ώρα που η Ελλάδα είναι γονατισμένη από τα Μνημόνια και την οικονομική κρίση, η Άγκυρα χτυπά στην καρδιά του Αιγαίου,προσπαθώντας να δημιουργήσει τετελεσμένα τόσο προς την Ελλάδα όσο και προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, θέτοντας εμπράκτως υπό αμφισβήτηση την ελληνική κυριαρχία στην κρίσιμη περιοχή του Φαρμακονησίου.


Μέσα μάλιστα σε αυτό το κλίμα έμπρακτης αμφισβήτησης, κλήθηκε στην Αθήνα για επίσημη επίσκεψη ο Tούρκος υπουργός ΕξωτερικώνΑχμέτ Νταβούτογλου στις 10 Οκτωβρίου για εφ' όλης της ύλης συζήτηση και προετοιμασία της σύγκλησης του Συμβουλίου Συνεργασίας των δύο χωρών, καθώς και για την πραγματοποίηση της ελληνοτουρκικής συνάντησης κορυφής στην Τουρκία.

Έμπειροι διπλωματικοί και πολιτικοί κύκλοι σημείωναν πως και τώρα γίνεται ακριβώς το ίδιο λάθος από την Αθήνα που έγινε επί κυβέρνησης Γ. Παπανδρέου, όταν ο τότε ΥΠΕΞΔημήτρης Δρούτσας είχε κατ' ιδίαν συνομιλίες με τον Αχμέτ Νταβούτογλου, παρουσία του τουρκικού ερευνητικού σκάφους «Πίρι Ρέις», στο Καστελλόριζο, εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Η τότε χλιαρή και υποχωρητική στάση της ελληνικής κυβέρνησης αποθράσυνε ακόμα περισσότερο την Τουρκία, που κλιμάκωσε τις αμφισβητήσεις και τις προκλήσεις της στηστρατηγικής σημασίας περιοχή του Καστελλόριζου και γενικότερα στο Αιγαίο.

Όπως σημειώνουν διπλωματικοί και πολιτικοί κύκλοι στην Αθήνα, τα όσα έγιναν τα τελευταία 24ωρα στο Φαρμακονήσι πρώτα απ' όλα αποτελούν ένα ξεκάθαρο μήνυμα, μια ξεκάθαρη πρόκληση εκ μέρους της Τουρκίας προς την ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς αμφισβητήθηκαν πρωτίστως δικά της σύνορα, δική της περιοχή δικαιοδοσίας και εκδιώχθηκαν βίαια δικές της δυνάμεις(σκάφος της FRONTEX που εκτελούσε περιπολία). Τόνιζαν δε πως «η Ευρώπη έμεινε αδιάφορη και δεν αντέδρασε στην πρόκληση αυτή, αφήνοντας την αδύναμη πλέον Ελλάδα να καθαρίσει με τους γείτονες, χωρίς μάλιστα στη συνέχεια να τη στηρίξουν διπλωματικά».

Παρά τη σοβαρότητα και την επικίνδυνη διάσταση του επεισοδίου (σύγκρουση πλοίων και απασφάλιση όπλων), η αντίδραση της Ελλάδας στη συνέχεια ήταν τυπική και υποβαθμισμένη, με ένα απλό διάβημα του Έλληνα πρέσβη προς το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, στο οποίο αναφέρεται πως «παρόμοιες ενέργειες ενέχουν τον κίνδυνο ατυχήματος, επιβαρύνουν το κλίμα μεταξύ των δύο χωρών και δεν συμβάλλουν στην αποτελεσματική αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης» (!).

Να σημειωθεί ότι το σοβαρό επεισόδιο έλαβε χώρα στις 3 τα ξημερώματα της περασμένης Τετάρτης, όταν σκάφος της τουρκικής ακτοφυλακής ζήτησε από σκάφος της FRONTEX που έκανε περιπολία ανοικτά από το Φαρμακονήσι στα ελληνικά χωρικά ύδατα να... απομακρυνθεί.

Σχόλιο : Υποθέτω ότι όλα όσα έγιναν , γίνονται και θα γίνουν , θα είναι στα πλαίσια των συνόρων που θεωρεί η Τουρκία ότι έχει. Επίσης υποθέτω ότι ως φιλειρηνικός λαός και με δημοκρατικές ιδέες, απόψεις και νοοτροπία, θα σκεφτούμε σοβαρά μήπως και ''υπενοικιάσουμε'' για καμιά 400 χρόνια  μερικά παλιόνησα . Όπως και να το κάνουμε τι τα χρειαζόμαστε μερικά βράχια στη μέση του πουθενά , την στιγμή που μέχρι και τις σημαίες μπορεί να τις πάρει ο αέρας , πόσω δε μάλλον τα νησιά.

Αλήθεια αν λύναμε το οικονομικό θέμα (καλά λέω και κανένα ανέκδοτο ενίοτε ) και μέναμε χωρίς πατρίδα πόσο σημαντικό και σοβαρό θα ήταν τελικά για εμάς ; που ακριβώς θα βάζαμε τα λεφτά ; Τι ακριβώς θα τα κάναμε ; 

Είμαστε ο αδύναμος κρίκος όχι μόνο από οικονομικής απόψεως,οπλισμού (κατά πως λένε κάποιοι και με επιμέλεια φροντίζουν κάποιοι άλλοι ) αλλά σε ό,τι αφορά   το ήθος και το ηθικό για να προασπίσουμε τα σύνορά μας  το έχουμε ισοπεδώσει, εξαφανίσει και κλειδώσει στο παλιοντούλαπο του χρόνου.
Οι εναπομίναντες δε απο το στράτευμα και όχι μόνο αλλά και απο τους απλούς πολίτες, που συνεχίζουν να πιστεύουν ακόμα στο ''υπέρ πάντων όλων η πατρίς'' φροντίζουν οι ταγοί και επι_ταγή να τους ισοπεδώνουν με την βοήθεια των ταλαιπωρημένων Ελλήνων .

Πηγή : http://kostasxan.blogspot.gr/2012/10/blog-post_5241.html

Δεν υπάρχουν σχόλια: