Πέμπτη 15 Μαρτίου 2012

Φιλία εστί μία ψυχή εν δυσί σώμασιν ενοικουμένη. Αριστοτέλης, 384-322 π.Χ., Αρχαίος Έλληνας φιλόσοφος



Δύσκολες μέρες περνάνε και φεύγουν , έρχονται νέες και όλα δύουν και ανατέλλουν.
 Άνθρωποι μόνοι , αγχωμένοι και προβληματισμένοι, φοβισμένοι για το δυσβάστακτο μέλλον που ζωγραφίζετε ζοφερό και με μαύρα χρώματα μπροστά τους χάνουν την ελπίδα στην ζωή για ένα καλύτερο αύριο..Πόσες φορές δεν βρεθήκαμε στην ανάγκη να γυρίσουμε δίπλα και να μιλήσουμε σε έναν άνθρωπο , σε έναν φίλο. Έναν πραγματικό φίλο , όχι σαν αυτόν που εμφανίστηκε σαν την ελληνική ευμάρεια και σε μερικά χρόνια κατακρημνίστηκε. Έναν φίλο , αυτόν που θα είναι εκεί στο άπειρο , στο ξαφνικό , αμίλητος πολλές φορές  , ο οποίος μέσα από την   σιωπή θα μιλάει και θα μπορεί με μια απλή λέξη να απαντήσει σε όλες τις αγωνίες όλων μας , από τον πιο νέο ως τον πιο γέρο ή γερασμένο. Φίλος , δισύλλαβη λέξη η οποία στην πραγματικότητα θέλει πολύ περισσότερο κόπο και τρόπο για να ειπωθεί , πόσο μάλλον για να εννοηθεί.
Ποιος είναι άραγε ο φίλος ; Ποιος μπορεί να φέρει τόσο βαρύ όρο στην πλάτη του και να τον τιμάει μέχρι το πέρας ; Η κάθε χρονική στιγμή στην ζωή του ανθρώπου ορίζει και την αναγκαιότητα και την σπουδαιότητα της λέξεως του όρου αλλά και των χαρακτηριστικών που την διακρίνουν..Φίλος , μόνο στο τέλος μαθαίνεις ποιος πραγματικά είναι , τι πραγματικά πρέπει να έχει, τι πιστεύει πως περιγράφεται , για σένα για μένα για όλους .
Φίλος με έννοιες και ανάγκες υποκειμενικές για τον καθένα αλλά που δεν διαφέρει από τους μαθηματικούς κανόνες οι οποίοι είναι συγκεκριμένοι για όλα τα προβλήματα , ανεξαρτήτως των περιφερειακών χαρακτηριστικών .
Δυστηχώς έχουμε ισοπεδώσει και βιάσει κατά συρροή έννοιες η οποίες μπορεί να κάνουν την διαφορά στην ζωή μας , μία εξ αυτών είναι και ο φίλος. Κάθε γνωστός αναγάγεται εύκολα σε φίλος με αποτέλεσμα οι απογοητεύεσεις να διαδέχονται η μία την άλλη και στο τέλος να ισοπεδώνεται και η οποιαδήποτε αξία έχει αυτή η σχέση.
Ωρες ατελείωτες και μελάνι έχει χυθεί σε κείμενα, ποιήματα, αναρτήσεις , ελεγείες, αναλύσεις είτε κοινωνικές , ψυχολογικές για να διατυπωθεί όσο καλύτερα γίνεται η λέξη χάνοντας έτσι την ουσία της η οποία είναι το συναίσθημα , το μυαλό και οι αξίες που κουβαλάει ο κάθε άνθρωπος στην ψυχή του.
Σίγουρα όμως υπάρχουν βασικές αρχές και αξίες που ορίζουν την έννοια και δεν μπορούν να διαπραγματευτούν και από τον πιο διαβρωμένο συναισθηματικά άνθρωπο.
Ο φίλος σε δέχεται έτσι όπως είσαι και δεν προσπαθεί να σε καλουπώσει στα δικά του στοιχεία για να γίνεις αποδεκτός από αυτόν.
Ο φίλος ποτέ δεν σε προσβάλλει μπροστά σε κόσμο όταν δεν συμφωνεί μαζί σου .
Ο φίλος ποτέ δεν προδίδει κάτι δικό σου ακόμα και αν αυτό μπορεί να τον μειώσει.
Δεν θα χαρεί με την λύπη σου και δεν θα σου πει στο έλεγα
Δεν θα σε προδώσει για να κερδίσει
Δεν θα σε υποτιμήσει για να σε κάνει να δεις το λάθος σου
Θα σε ακούσει ακόμα και όταν δεν έχει όρεξη αλλά θα έχει την ειλικρίνεια να στο πει και θα πρέπει να το σεβαστείς
Θα σε θεωρεί φίλο γι αυτό που είσαι και όχι γι αυτό που προσβλέπει να σε κάνει
Θα σου μιλάει με ειλικρίνεια ακόμα και αν αυτό σημαίνει θα σε πληγώσει
Δεν θα σε πληγώσει για να σε κάνει να νιώσεις ότι έχεις λάθος
Θα είναι συνεπείς λόγω και πράξη
Θα μοιραστεί το φαΐ του , την ψυχή του , τον πόνο και την χαρά του 
Θα ‘’βάλει πλάτη’’ στην δύσκολη στιγμή σου με όποιο τρόπο μπορεί
Θα σου μιλήσει με τον τρόπο που γνωρίζει αλλά και με τον τρόπο που καταλαβαίνεις
Θα έχει το θάρρος να πει συγνώμη όπως θα έχει το θάρρος να την απαιτήσει
Θα φερθεί με τιμή ακόμα και αν αυτό σημαίνει να ματώσει
Θα είναι δίπλα σου ακόμα και αν τον νιώθεις μακριά
Θα είναι έτοιμος να δώσει την ζωή του για την δική σου και δεν θα απαιτήσεις ποτέ την ζωή του για να αποδείξει την φιλία του
Θα ξέρει να συγχωρεί την ίδια ώρα που θα ξέρεις να δέχεσαι την συγνώμη
Θα κάνει λάθη που θα έχει το σθένος να αναγνωρίζει .Θα τα αποδέχεσαι γιατί θα ξέρεις ότι δεν είναι εσκεμμένα.

Ο φίλος είναι ουσιαστικό, γένους αρσενικού αλλά δεν ορίζεται η βαρύτητα της έννοιας από το γένος αλλά από την αξία του ανθρώπου κάτι που δεν καθορίζεται με βάση το φύλο.


Δεν υπάρχουν σχόλια: