Δηλαδή όπως λέει και η λέξη θα λέμε όλοι έναν μισθό. Για να το κατανοήσουμε καλύτερα θα μονολογούμε με τη γνωστή παρρησία που έχουμε : πουν’ το πουν’ το, το μισθολόγιο ψάξε ψάξε δεν θα το βρεις.Οι έχοντες Fiat να μην ανησυχούν τα POUNTA ακόμα κυκλοφορούν ...δεν τα απέσυρε η FIAT ....
Και γιατί όχι δεν το καταλαβαίνω. Ένα είναι το δημόσιο, γιατί να έχει διαφορετικούς μισθούς , να δεις ποιος το έλεγε αυτό περί ενιαίου μισθολογίου …Α ναι ενθυμήθηκα οι γνωστοί άγνωστοι τρομοκράτες των πολιτικών. Οι γνωστοί μη κουκουλοφόροι και ουχί διοπτροφόροι αλλά και παντελοφόροι γνωστοί αλλιώς και ως συν- δικα- ληστές εκ του ληστεύω μαζί με σένα ή για σένα ή μπορεί να αναλυθεί και ως συν = δλδ μαζί , δικα = δικά μου , ληστές = εκ του ληστεύω και όλα τα εις -εύω επι παραδείγματι μπερδεύω , ή μακελεύω ενίοτε και –ώνω κατά το διπλώνω , μανταλώνω αλλά και ξεχαρβαλώνω.
Βέβαια είναι το λιστές εκ του λίστα κάνω λίστα για super market τώρα πλέον όμως μπακάλικο και αυτό με τεφτέρι
Λοιπόν ενιαίο μισθολόγιο το παράγγελμα πρόσχωμεν …Γιατί κύριοι αντιδράτε τώρα σε αυτό ε ; Λίγο πιο κάτω παραθέτω μερικά παλαίοτερα άρθρα δικών σας ανακοινώσεων. Όταν τότε σας μίλαγαν περί αξιοκρατίας , δεν θέλατε καν να το ακούσετε . Θεωρήσατε και ακόμα ότι κάθε κρίση είναι εναντίον του εργαζόμενου . Ότι ο κάθε εργάτης , υπάλληλος , εργαζόμενος δεν πρέπει να υπόκειται σε αξιολόγηση. Βάλατε όλο τον εργαζόμενο κόσμο στο ίδιο τσουβάλι με τον όρο δημοκρατία και ελευθερία. Βιάσατε, εκπορνεύσατε κάθε έννοια των προαναφερθέντων εννοιών με μοναδικό γνώμονα το ίδιον συμφέρον. Άλλωστε το πλείστον εξ υμών μετά τα συν δι καλλιστει(κ)α (εκ του καλλιστεία) προχωρήσατε και προς-χωθήκατε στην πολιτική και στα έδρανα , χωρίς να πιαστεί η έδρα σας ή να σας κουλαθεί το χέρι.
Έτσι λοιπόν ενώ τόσα χρόνια θέλατε όλοι να είναι ίσοι, λες και οι άνθρωποι δεν είναι ξεχωριστοί και μοναδικοί , λες και η αξιοκρατία είναι σαν την πανούκλα ή σαν τον τυφώνα Κατρίνα έρχεται και φεύγοντας σου παίρνει σπίτι και αυτοκίνητο , σήμερα ουρλιάζετε για τα δικαιώματα που σας κόβονται.
Λυπάμαι αλλά δυστυχώς η παροιμίες όλες είναι σωστές θα γυρίσει ο τροχός θα …..και ο φτωχός. Όταν ο καθένας σκέφτεται τον εαυτό του και μόνο την κοινωνική όμάδα που ανήκει χωρίς να υπολογίζει τι επιπτώσεις θα έχουν όλα αυτά στο μέλλον.
Όταν ο καθένας κοιτάει να σβήσει την φωτιά μόνο στο χωράφι του και δεν κοιτάει να δενδροφυτεύσει και την γύρω περιοχή , έρχεται μια ωραία πρωία που ξυπνάει και ενώ δεν υπάρχει φωτιά όλα έχουν ξεραθεί.
Δεν φταίνε οι συνδικαλιστές που απλά πέτυχαν το σκοπό τους , να ξεγελάσουν τον κόσμο και να εξαγοραστούν από τα κόμματα.
Σήμερα πληρώνουμε τα κακώς κεκτημένα, τα θέσφατα, και τα δικαιώματα .
Τα πληρώνουμε με προσαυξημένες υποχρεώσεις στις πλάτες μας από θεσμοθετημένες αρχές που ενώ κατάκλεψαν την ψυχή και τα όνειρά μας εμείς συνεχίζουμε να τους ψηφίζουμε. Ταυτόχρονα οτιδήποτε μας πιέζει το απεμπολούμε χωρίς δεύτερη σκέψη με αποτέλεσμα και αναγκαία μέτρα να σαπίζουν στον κάλαθο των αχρήστων γιατί απλά ελέχθησαν την λάθος εποχή , από τον λάθος , άνθρωπο, την λάθος στιγμή ,στο λάθος χρόνο.
Είμαστε καταδικασμένοι από τον ίδιο μας τον εαυτό να αποτύχουμε αν δεν δράσουμε….ΟΧΙ ΑΝΤΙΔΡΑΣΟΥΜΕ απλά ΔΡΑΣΟΥΜΕ ..Γιατί μέχρι σήμερα αδρανούμε και απλά φωνασκούμε και μάλιστα μερικοί τσιρίζουν λες και τους ‘’έκοψαν’’ το ‘’λειρί’’ και τους πέταξαν στα βάθη του ωκεανού , του χρόνου….
Η Αυτόνομη Συνδικαλιστική Συσπείρωση Εργαζομένων στην ΑΤΕ είναι συνδικαλιστική παράταξη, που δρα στο χώρο της Αγροτικής Τράπεζας.
Η Ιδρυτική διακήρυξη της Συσπείρωσης κυκλοφόρησε στα τέλη του 1981 και η πρώτη-ιδρυτική- ολομέλεια έγινε την 9/1/1982.
Αρχές της Συσπείρωσης είναι ο αυτόνομος από τα κόμματα και τις κυβερνήσεις, ταξικός και πολιτικοποιημένος συνδικαλισμός. Με επιθετική παρουσία απέναντι στην εργοδοσία και τον κομματικοποιημένο συνδικαλισμό και τεκμηριωμένες θέσεις για όλα τα κρίσιμα θέματα της ΑΤΕ και του συνδικαλιστικού μας κινήματος κατόρθωσε, αν και μη κομματική παράταξη, να πείσει ένα ολοένα αυξανόμενο αριθμό συναδέλφων και να εξασφαλίσει μια σημαντική παρουσία στο Δ.Σ. του συλλόγου, ΣΕΑΤΕ ή ΣΥΑΤΕ. Η εξέλιξη της παράταξης σε κάθε εκλογική δοκιμασία είναι ανοδική σε ψήφους αλλά και σε ποσοστό του εκλογικού σώματος.
Η Συσπείρωση σήμερα εκπροσωπείται στο Δ.Σ. του ΣΕΑΤΕ με τους Χρήστο Κοκκίνη, Μπάμπη Πασσά και Γεωργία Ντούσια ενω έχει εκλέξει και πέντε περιφερειακούς συμβούλους, τους:
Χρήστο Δεληγιάννη, Καταστήματος Θεσσαλονίκης, στο γεωγραφικό διαμέρισμα Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας
Βασίλη Θωμαϊδη, Θυρίδας Νέας Περάμου, στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη
Λαμπρινή Ζαρκόγιαννη, Καταστήματος Βόλου, στην Θεσσαλία
Ανδρέα Τζίμη, Καταστήματος Πάτρας, στην Πελοπόννησο και
Νίκο Χρυσανθόπουλο, Διεύθυνσης Επιχειρήσεων, στην Αττική.
Η Συσπείρωση συμμετέχει στο προεδρείο του ΣΕΑΤΕ με τον Μπάμπη Πασσά στη θέση του Γραμματέα Οικονομικού.
ΙΔΡΥΤΙΚΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ
Σ υ ν ά δ ε λ φ ο ι,
Αν και έχει περάσει πολύς καιρός από την υπογραφή της τελευταίας Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας δεν παύουν να είναι επίκαιρα τα προβλήματα που προέκυψαν από τον τρόπο επιλογής και τη διαδικασία διεκδίκησης των αιτημάτων. Προβλήματα που σχετίζονται με τη συνδικαλιστική λειτουργία και πρακτική από τη μια μεριά και τη λογική και τακτική της κυβέρνησης και της εργοδοσίας από ην άλλη.
Πιστεύοντας ότι πρέπει να τοποθετηθούμε απέναντι σε τέτοια Θεμελιακά ζητήματα, αισθανόμαστε την ανάγκη να εκφράσουμε τους προβληματισμούς και τις απόψεις μας πάνω σ' αυτά, που αποτελούν και αφετηρία για συλλογική και μόνιμη δράση στους τόπους δουλειάς και στους συνδικαλιστικούς μας φορείς.
I. Ζητήματα συνδικαλιστικής λειτουργίας και πρακτικής
Το συνδικαλιστικό κίνημα αποτελεί μία από τις εκφράσεις της κοινωνικής μας οργάνωσης, αλλά συγχρόνως και ένα σημαντικό συντελεστή, διαμόρφωσής της. Όμως, οι κοινωνικο - οικονομικές και πολιτικές συνθήκες του τόπου μας και η γραφειοκρατική αντίληψη άσκησης συνδικαλισμού που κυριάρχησε, λειτούργησαν ανασταλτικά στη διαμόρφωση ενός δημοκρατικού, ταξικού, αυτόνομου και πολιτικοποιημένου συνδικαλιστικού κινήματος.
Κύρια έκφραση αυτής της αντίληψης είναι η μη ουσιαστική συμμετοχή μας ως εργαζόμενων στις διαδικασίες και τις αποφάσεις που μας αφορούν και η εναπόθεση της επίλυσης των προβλημάτων μας σε κάποιους "ειδικούς" που διαμορφώνονται σε επαγγελματίες του συνδικαλισμού. Αυτό οδηγεί στην παθητική αποδοχή των διαδικασιών "κορυφής", εκτρέφει τον παραγοντισμό και το παρασκήνιο, και δημιουργεί έτσι πρόσφορο έδαφος για παρεμβάσεις κυβερνητικές, εργοδοτικές, κομματικές.
Στο χώρο των Τραπεζών ειδικότερα ο συνδικαλισμός δεν μπόρεσε να ξεφύγει από τα προβλήματα και τις συνέπειες που αντιμετωπίζει το συνδικαλιστικό κίνημα. Η κατάρτιση της Σ.Σ.Ε. του '82, που αφορούσε κυρίως το σημαντικό θέμα της εφαρμογής Ενιαίου Μισθολογίου στις Τράπεζες, κατάδειξε το χαρακτήρα της συμμετοχής μας στις αποφάσεις των Συλλογικών μας οργάνων, τόσο των πρωτοβάθμιων όσο και του δευτεροβάθμιου, δηλαδή της Ο.Τ.Ο.Ε. Συμμετοχή που συρρικνώνεται στην τυπική ενημέρωση, αποκλειστικά σχεδόν με ανακοινώσεις, που τις περισσότερες φορές αφορούν σε αποφάσεις που έχουν ήδη παρθεί στις σχετικά ολιγάριθμες ετήσιες γενικές συνελεύσεις (και αυτό μόνο για τους "τυχερούς" που εργάζονται στην ΑΘήνα). Στις εκλογές κάθε δύο χρόνια, διαδικασίες δηλαδή που νομιμοποιούν ως Δημοκρατικό το μονόδρομο Ο.Τ.Ο.Ε., Δ.Σ. των Συλλόγων, εργαζομένους και την ανυπαρξία ουσιαστικά του διαλόγου.
Πιστεύουμε ότι οι αποφάσεις για σοβαρά ζητήματα του κλάδου, όπως η Σ.Σ.Ε., μπορούν και πρέπει να είναι αποτέλεσμα συλλογικών διαδικασιών ώστε οι οριστικές αποφάσεις να αποτελούν προϊόν σύνθεσης απόψεων που να στηρίζονται σε ουσιαστικό διάλογο και ενημέρωση.
ΙΙ. Ζητήματα Λογικής της Κυβέρνησης και Εργοδοσίας
Αν η διαδικασία κατάρτισης της Σ.Σ.Ε. κατάδειξε το χαρακτήρα της συμμετοχής μας, με την απεργία που ακολούθησε δοκιμάστηκε στην πράξη η πίστη στις διακηρύξεις γι' αυτόνομο, πολιτικοποιημένο, ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα των συνδικαλιστικών παρατάξεων, άλλά και της Kυβέρνησης και του Kυβερνώντος Κόμματος.
Η Εισοδηματική Πολιτική της κυβέρνησης που χαράχτηκε χωρίς τη συμμετοχή και το διάλογο με τους εργαζόμενους, απαιτούσε να πληρώσουμε στο ακέραιο το κόστος του πληθωρισμού και της οικονομικής κρίσης. Οι ίδιοι οι εργαζόμενοι δεν θα αρνούνταν να συναινέσουν σε μία τέτοια Πολιτική, που θα απαιτούσε κάποιες θυσίες, αν είχαν πειστεί γι' αυτή την ανάγκη.
Το αίτημα των εργαζομένων για ανακατανομή του εισοδήματος μεταξύ αμοιβής εργασίας (μισθοί, ημερομίσθια) και κεφαλαίου (κέρδη) κατέληξε, στην πράξη, στην εσωτερική αναδιανομή του εργατικού εισοδήματος σε υψηλόμισθους και χαμηλόμισθους. Την πολιτική αυτή η κυβέρνηση προσπάθησε να επιβάλει χρησιμοποιώντας κυβερνητικούς και Κομματικούς μηχανισμούς.
Πώς όμως αντιδράσαμε εμείς στον αυταρχισμό της κυβέρνησης, που, στην προσπάθειά της να επιβάλει την πολιτική της, κατέφυγε στις υπηρεσίες ανθρώπων πρόθυμων να την στηρίξουν απεμπολώντας τα συμφέροντα της τάξης τους και ταυτιζόμενων με την κυβέρνηση και την εργοδοσία, στο όνομα δήθεν "της εξυπηρέτησης των συμφερόντων μας";
Γιατί, πράγματι, βρεθήκαμε αντιμέτωποι με ένα νέο απεργοσπαστικό μηχανισμό που, χωρίς ενδοιασμούς, χρησιμοποίησε τις γνωστές σε όλους μας μεθόδους κυβερνητικού συνδικαλισμού. Έτσι, η απεργία μας, με τις καθαρά οικονομικές διεκδικήσεις μας, πήρε γρήγορα νέα διάσταση, βαθιά πολιτική, που της την προσέδωσαν οι κυβερνητικές και κομματικές παρεμβάσεις.
Ο κλάδος στη συντριπτική του πλειοψηφία -απομονώνοντας τους λίγους, ευτυχώς, διασπαστές και απεργοσπάστες- αγωνίστηκε για το δικαίωμα της απεργίας, την προάσπιση της αυτονομίας του από κυβερνητικές ή Κομματικές επιλογές και παρεμβάσεις, τις ελεύθερες διαπραγματεύσεις με την εργοδοσία και για την ενότητα των εργαζομένων.
ΙΙΙ. Η κατάσταση του συνδικαλισμού στην Α.Τ.Ε.
Στις κινητοποιήσεις του κλάδου για την υπεράσπιση και διεύρυνση των δικαιωμάτων μας -που η κατάκτησή τους είναι αποφασιστική για όλους μας- η συμμετοχή των εργαζομένων στην Α.Τ.Ε. είναι περιορισμένη και ιδιαίτερα στην τελευταία απεργία.
Για πολλά χρόνια, κυριάρχησε στο, Σ.Υ.Α.Τ.Ε. ο κυβερνητικός συνδικαλισμός. Η δράση που ανέπτυξε, μακριά από του να εξυπηρετεί τα συνολικά συμφέροντα των εργαζομένων στην Α.Τ.Ε., χαρακτηριζόταν από το παρασκήνιο, τον παραγοντισμό, το ρουσφέτι, τη γραφειοκρατία, την ικανοποίηση προσωπικών φιλοδοξιών και την έλλειψη αρχών και προγραμμάτων.
Eγκλωβίζoντας την πλειοψηφία των συναδέλφων στη λογική των προσωπικών - ρουσφετολογικών σχέσεων με το Δ.Σ., του Συλλόγου τους, απέτρεψε από τη συσπείρωση γύρω από τα συλλογικά τους όργανα και την ενεργή συμμετοχή στις κινητοποιήσεις του κλάδου, δημιουργώντας ταυτόχρονα απεργοσπαστικούς μηχανισμούς. Το ίδιο το Δ.Σ. περιοριζόταν στην τυπική μόνο συμμετοχή, για να σώσει τα προσχήματα συνδικαλιστικής δεοντολογίας, αφήνοντας έτσι ανυπεράσπιστους τους συναδέλφους στις κάθε είδους πιέσεις της εργοδοσίας, για την επαγγελματική και υπηρεσιακή τους υπόσταση.
Αποτέλεσμα αυτής της τακτικής ήταν να μένουν άλυτα χρονίζοντα και συσσωρευμένα προβλήματα για την πλειοψηφία των συναδέλφων, ενώ τα μόνα ή σχεδόν τα μόνα αιτήματα που έβρισκαν δικαίωση, σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό, ήταν αυτά που διεκδικούνταν από τις Σ.Σ.Ε.
Επιπλέον, η διασπαστική πολιτική που ακολούθησε η Διοίκηση του Σ.Υ.Α.Τ.Ε. στην αντιμετώπιση των ιδιαίτερων προβλημάτων των συναδέλφων (πτυχιούχοι κλπ.), δημιούργησε κλίμα διαμάχης και ανταγωνισμού. Έδωσε άλλοθι σ' αυτούς που απεργάζονταν τη διάσπαση του χώρου, να δημιουργήσουν τους συντεχνιακούς Συλλόγους Σ.Ε.Π.Α.Τ.Ε. Σ.Γ.Ε.Α.Τ.Ε., οι οποίοι στο κλίμα αυτό βρήκαν ανταπόκριση από τους συναδέλφους πτυχιούχους.
Τα Δ.Σ. των Συλλόγων αυτών δεν ξέφυγαν και δεν διέφεραν από τα χαρακτηριστικά λειτουργίας του Δ.Σ. του Σ.Υ.Α.Τ.Ε., παίζοντας και αντικειμενικά πια διασπαστικό ρόλο.
Για την απεργοσπαστική τακτική αυτών των Συλλόγων δεν χρειάζεται να καταναλωθεί πολύ μελάνι, μια και όλοι είμαστε θεατές μιας "συνεπούς" και χωρίς παρέκκλιση διάσπασης των αγώνων του κλάδου, που κέρδισε έτσι τα εύσημα μόνιμου απεργοσπαστικού μηχανισμού.
Όσο για τα επιτεύγματα των παραπάνω συντεχνιακών Συλλόγων στα ιδιαίτερα προβλήματα των συναδέλφων που θέλουν να εκπροσωπούν, αφήνουμε ους ιδίους τους ενδιαφερόμενους να κρίνουν πόσα είναι έξω από αυτά που διεκδικούνται με τις Σ.Σ.Ε. Όμως, δεν μπορούμε ν' αφήσουμε απαρατήρητη τη μόνιμη διαμαρτυρία τους, γιατί η Ο.Τ.Ο.Ε. δεν πέτυχε να κερδίσει περισσότερα - με τους αγώνες βέβαια των άλλων απ' τους οποίους αυτοί επιδεικτικά απείχαν και τους διασπούσαν!!
Τέλος, στην τελευταία απεργία μας, προστέθηκε και νέος απεργοσπαστικός μηχανισμός, η πρoσκείμενη στο κυβερνητικό κόμμα ΕΝΩΤΙΚΗ σ.κ.υ. Α.Τ.Ε., που χρησιμοποιώντας παραδοσιακές μεθόδους "πειθούς" του κυβερνητικού συνδικαλισμού μπορεί να περηφανεύεται για "το 80% των συναδέλφων που συνειδητά επέλεξαν" να μη συμμετάσχουν στην "αποδεδειγμένα πολιτική απεργία" του κλάδου.
Και εδώ εύλογα μπορεί ο καθένας να διερωτηθεί τι έγιναν οι διακηρύξεις της "Ενωτικής" για ταξικό και ανεξάρτητο από κόμματα και Κυβέρνηση συνδικαλισμό.
Έχασαν την αξία τους;
Σ υ ν ά δ ε λ φ ο ι,
Αρκετές φορές έχουμε διαπιστώσει ότι οι διακηρύξεις αρχών μένουν "λόγια στα χαρτιά" και αισθανόμαστε απογοήτευση ή και οργή κάθε φορά που καταπατούνται. Όμως, οι αρχές αυτές καθαυτές δεν έχουν χάσει τη σημασία τους ούτε πολύ περισσότερο το νόημά τους. Αντίθετα θα μπορούσαμε να πούμε ότι στο βαθμό που καταπατούνται διακηρυγμένες αρχές, μεγαλώνει η ανάγκη να επανατοποθετηθούμε σε σχέση μ' αυτές, για να υπάρξει εκείνη η πρακτική που θα επαληθεύει και ισχυροποιεί. Εμείς οι εργαζόμενοι είμαστε οι μόνοι υπεύθυνοι, για την περιφρούρησή τους. Δεν μπορούμε να επαναπαυόμαστε και να εναποθέτουμε την υπεράσπιση των συμφερόντων μας σε κάποιους άλλους, ανεξάρτητα από τις όποιες προθέσεις τους.
Στόχος και επιδίωξή μας δεν είναι τόσο η διακήρυξη κάποιων αρχών όσο η πρακτική που θα είναι σύστοιχη μ' αυτές τις αρχές.
Με την ουσιαστική μας συμμετοχή να γίνουν τα συλλογικά μας όργανα ζωντανοί οργανισμοί στα χέρια των εργαζομένων, για την προάσπιση και προώθηση των συμφερόντων και δικαιωμάτων μας. Μια συμμετοχή που δεν θα περιορίζεται σε γενιές συνελεύσεις, και σε αποφάσεις που αφορούν οικονομικά αιτήματα μόνο.
Να αποκτήσουν οι υπάρχουσες συλλογικές διαδικασίες το δημοκρατικό τους περιεχόμενο και να διευρυνθούν με νέες, για να επιτρέψουν και να εξασφαλίσουν την άμεση και ενεργό συμμετοχή μας.
Να δημιουργηθούν οι συνθήκες εκείνες που θα οδηγήσουν τους εργαζόμενους στην Α.Τ.Ε. στην ενότητα, που είναι και η βάση της δύναμής μας, για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των προβλημάτων μας.
Προϋπόθεση για την ουσιαστική μας συμμετοχή αποτελεί η γνώση και η πληροφόρηση, που θα πρέπει να είναι απαίτηση και δικαίωμά μας.
Συνάδελφοι,
Τα αιτήματά μας δεν είναι μόνο οικονομικά.
Η άρνηση στην εντατικοποίηση της εργασίας που ζητιέται από την Εργοδοσία,
Ο έλεγχος της σκοπιμότητας και νομιμότητας των διαφόρων υπηρεσιακών επιλογών,
Η πληροφόρηση,
Η αξιοποίηση όλων των δυνατοτήτων μας με ταυτόχρονο εμπλουτισμό και ανάπτυξή τους,
Η διαφάνεια στη λειτουργία και οργάνωση του εργασιακού μας περιβάλλοντος,
Η επανατοποθέτηση των ιεραρχικών δομών και των εργασιακών σχέσεων σε ανθρωπινότερες βάσεις,
είναι ζητήματα το ίδιο ζωτικά και συντελούν στην ολόπλευρη ανάπτυξή μας ως εργαζομένων και κοινωνικών ατόμων.
Σ υ ν ά δ ε λ φ ο ι,
Καλούμε σ' αυτή μας την προσπάθεια και πρωτοβουλία όσους συμμερίζονται αυτούς τους προβληματισμούς, για να μπορέσουν όλα αυτά να γίνουν και πράξη.
- Η ουσιαστική μας συμμετοχή σ' όλες τις δραστηριότητες που μας αφορούν,
ο ουσιαστικός διάλογος και η υπεύθυνη κριτική,
- η προάσπιση της αυτονομίας μας από παρεμβάσεις κομματικές ή κυβερνητικές,
είναι οι αρχές που θα μας δ ε σ μ ε ύ ο υ ν και θα πρέπει πρώτα και κύρια να είναι και αρχές λειτουργίας και δράσης της "Συσπείρωσής" μας. Οι αποφάσεις θα διαμορφώνονται με μοναδικό κριτήριο τα συμφέροντά μας ως εργαζομένων, για να πάρουμε οι ίδιοι τις τύχες στα χέρια μας. Η ιστορική πείρα έχει αποδείξει ότι οι κοινωνίες στις οποίες οι εργαζόμενοι σταματάνε να αγωνίζονται, παγώνουν, δεν εξελίσσονται και εκτρέφουν τον αυταρχισμό, τη γραφειοκρατία και την α:λλοτρίωση της ίδιας της εργατικής τάξης.
Δική τους υπόθεση η απεργία
Κάλεσμα της ΕΣΑΚ Τραπεζοϋπαλλήλων μπροστά
στην 48ωρη απεργία της ερχόμενης βδομάδας
Να κάνουν τη 48ωρη απεργία δική τους υπόθεση με τα πραγματικά τους αιτήματα, ξεπερνώντας την ηγεσία της ΟΤΟΕ που κινείται στη λογική των τραπεζιτών, καλεί τους τραπεζοϋπαλλήλους η ΕΣΑΚ Εργαζομένων στις Τράπεζες. Ταυτόχρονα, η παράταξη απαιτεί την άμεση σύγκληση του Γενικού Συμβουλίου της ΟΤΟΕ για την προκήρυξη απεργίας και για τις 29 Μάη, που ήδη έχουν προκηρύξει η ΑΔΕΔΥ και συζητούν Ομοσπονδίες και Εργατικά Κέντρα, για να μην περάσουν οι αντιασφαλιστικές προτάσεις της κυβέρνησης και για Συλλογική Σύμβαση, που να ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες των εργαζομένων στις Τράπεζες.
Στην ανακοίνωσή της, η ΕΣΑΚ επισημαίνει: «Τα αιτήματα της ηγεσίας της ΟΤΟΕ δεν ανταποκρίνονται στις πραγματικές ανάγκες των τραπεζοϋπαλλήλων. Η ΟΤΟΕ διεκδικεί αυξήσεις στα επίπεδα της ΓΣΕΕ και υποχωρεί στην αξίωση των τραπεζιτών για την παραπέρα αύξηση της εντατικοποίησης της εργασίας.
Οι απεργίες, που προκήρυξε η ηγεσία της ΟΤΟΕ, εμφανίζονται σαν παράταση των αργιών του Πάσχα και ξεκομμένες από τις πανεργατικές κινητοποιήσεις για το Ασφαλιστικό και τις Συμβάσεις».
Γι' αυτό - συνεχίζει η παράταξη - είναι υπόθεση των εργαζομένων να αναδείξουν και σ' αυτήν την απεργία, το δικό τους πλαίσιο με τα πραγματικά τους αιτήματα. Πλαίσιο, που έχει τεθεί επανειλημμένα από την ΕΣΑΚ και που οι τραπεζοϋπάλληλοι στήριξαν έμπρακτα με τη συμμετοχή τους στις απεργίες στις 18 και 19 Απρίλη και σ' αυτήν της Πρωτομαγιάς και συνοψίζεται στα εξής:
Μισθός στο 1ο κλιμάκιο του ενιαίου μισθολογίου 300.000 δρχ.
Ωράριο εργασίας 35 ώρες, Δευτέρα - Παρασκευή 8 π.μ. - 3 μ.μ.
Ούτε ένα λεπτό παράταση του ωραρίου συναλλαγών.
Πηγή: http://www1.rizospastis.gr/page.do?publDate=4/5/2002&pageNo=20&direction=1
ΕΚΛΟΓΕΣ ΠΣΕΕΠ 2001
ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ
• Η “πρωτοβουλία” που πάρθηκε τον Φλεβάρη του 1999 από συναδέλφους διαφορετικών πολιτικών και συνδικαλιστικών αντιλήψεων και αναφορών, να αντιδράσουν στο συνδικαλιστικό κατεστημένο που κυριαρχεί τα τελευταία χρόνια, έθεσε τις βάσεις ενός νέου συνδικαλιστικού σχήματος “ανοιχτού” σε όλους τους συναδέλφους που συμφωνούν με αυτό το πλαίσιο.
• Φιλοδοξία μας είναι η ειλικρινής και τίμια αντιπροσώπευση σας, γνωρίζοντας σας μια βασική αρχή: Δίχως την άμεση και διαρκή συμμετοχή των εργαζομένωνστα δρώμενα δεν γίνεται τίποτα.
• Θέλουμε ένα Σωματείο που θα δραστηριοποιείται και θα αγωνίζεται στα πλαίσια του φιλειρηνικού κινήματος της πατρίδας μας, της εναντίωσης σε κάθε πόλεμο και σε κάθε άμεση η έμμεση συμμετοχή της χώρας μας σ’ αυτόν. Ταυτόχρονα θέλουμε ένα Σωματείο που θα αγωνίζεται ενάντια σε κάθε προσπάθεια καταπάτησης των Δημοκρατικών και Συνδικαλιστικών ελευθεριών με πρόσχημα την τρομοκρατία
• Θα προσπαθήσουμε να εκφράσουμε τηναντίσταση στις λογικές των «μονόδρομων» και απέναντι στο σαρωτικό ρεύμα της «ισοπέδωσης» των πολιτικών συνειδήσεων.
• Θέλουμε ένα Σωματείο που θα τιμά και τους άλλους σκοπούς του, θα δραστηριοποιείται για θέματα δικαιοσύνης, αλληλεγγύης, συμπαράστασης και συνεργασίας μαζί με όλους τους εργαζόμενους
• Συμμετέχουμε στις εκλογές γιατί πιστεύουμε στη διαφορετικότητα μας, αντλώντας δύναμη από τη δική σας δύναμη και θέληση για αντίσταση.
Δεκέμβρης 2001
Συναδέλφισσες-οι
· Oι εκλογές του Δεκέμβρη 2001 για την ανάδειξη των διαφόρων οργάνων του Πανελλήνιου Σωματείου Εργαζομένων ΕΛΠΕ , γίνονται με ένα νέο καταστατικό και με την τεράστια πλειοψηφία των εργαζομένων στα ΕΛΠΕ όλων των κλάδων , μέλη του.
· Πιστέψαμε και συμβάλαμε με όλες μας τις δυνάμεις στην πραγματοποίηση αυτού του στόχου, της ενοποίησης των Σωματείων, με γνώμονα το κοινό συμφέρον και θεωρούμε πως πρέπει να συνεχιστούν οι προσπάθειες ολοκλήρωσης της ενοποίησης και με τους εναπομείναντες συναδέλφους που δυσπιστούν στη συγκεκριμένη ενοποίηση.
· Το νέο καταστατικό και τα νεα θεσμοθετημένα όργανα εκπροσώπησης που προβλέπει, όπως το Γενικό Συμβούλιο, το οποίο στην ουσία αντικαθιστά την Γενική Συνέλευση των Εργαζομένων που ξέραμε, επιβάλλει σε όλους μας να προσέξουμε και να σκεφτούμε με ιδιαίτερη προσοχή αυτούς που θα επιλέξουμε να μας εκπροσωπήσουν για τα επόμενα 3 χρόνια.
· Το θετικό γεγονός της ενοποίησης , θα παραμείνει κενό γράμμα, αν σε αυτές τις εκλογές δεν αλλάξει ο προσανατολισμός και ο ρόλος του ενοποιημένου Σωματείου. Τα φαινόμενα φθοράς ,σήψης, ιδιοτέλειας, η διαπλοκή με τους μηχανισμούς της Διοίκησης των ΕΛΠΕ, φαινόμενα που ζήσαμε και ζούμε πρέπει να εκλείψουν.
· Εμεις επιδιώκουμε ένα Σωματείο που θα δρα έξω από τα πλαίσια του κυβερνητικού-εργοδοτικού συνδικαλισμού, που πρεσβεύουν οι ηγεσίες της ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ, που θα αγωνίζεται για τη λύση κάθε μικρού η μεγάλου προβλήματος, που θα υπερασπίζεται τα δικαιώματα και τις κατακτήσεις μας ,αλλά και θα διεκδικεί την βελτίωση και διεύρυνση τους, με βάση τις σύγχρονες ανάγκες μας.
· Επιδιώκουμε να γίνει συνείδηση στους εργαζόμενους, ότι τα προβλήματα τους δεν λύνονται χωρίς αμφισβήτηση και αντιπαράθεση με τις πολιτικές που προωθεί η Κυβέρνηση και η οποία δεν διαφέρει στην ουσία της απ’ την πολιτική της αξιωματικής αντιπολίτευσης, πέρα απ τις φραστικές οξύτητες. Και οι δυο τους υπηρετούν τα ίδια συμφέροντα.
· ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ
· H αντίθεση μας στην κάθε λογής ιδιωτικοποίηση πρέπει να είναι σταθερή και αταλάντευτη. Εμεις αντιπαλεύουμε το κάθε πούλημα των ΕΛΠΕ και υπερασπιζόμαστε το δημόσιο χαρακτήρα τους. Θεωρούμε λάθος τη λογική του καλύτερου αγοραστή και των λιγότερων η περισσότερων απολύσεων.
· Πιστεύουμε όπως και εσείς , πως το διάστημα που διανύουμε, θα είναι ιδιαίτερα κρίσιμο και σημαντικό γιατί θα κριθεί ο Δημόσιος Χαρακτήρας των ΕΛΠΕ, αλλά και το δικό μας προσωπικό και εργασιακό μέλλον.
· Με την επιχειρούμενη παραχώρηση 23% σε ιδιωτικό όμιλο και ανεξάρτητα αν τον μάνατζερ θα τον επιλέξει ο υπουργός η ο ιδιώτης, αυτόματα δημιουργείται μια νέα κατάσταση, κινδυνεύοντας να ματαιωθούν τα σχέδια ανάπτυξης και επέκτασης των ΕΛΠΕ προς όφελος του δημόσιου και κοινωνικού συμφέροντος.
· Η λογική του «κέρδους» θα κυριαρχήσει και βέβαια ένα κέρδος χωρίς επενδύσεις και ανάπτυξη, ή με ανάπτυξη σε τομείς που θα κρίνει ο«στρατηγικός σύμμαχος»,ότι θα του επιφέρουν άμεσα ή μεσοπρόθεσμα αυξημένα κέρδη.
· Κέρδος που θα προέρχεται κύρια από την συμπίεση του κόστους εργασίας, με μείωση του αριθμού των εργαζομένων και αφαίρεση κατακτήσεων και δικαιωμάτων μας.
· Εμεις δεσμευόμαστε ότι θα επιδιώξουμε να υπάρξουν συγκεκριμένες ενέργειες αντίστασης απέναντι στη νεα κατάσταση, εκδηλώνοντας όχι απλά την αντίθεση των εργαζομένων που πρέπει να είναι ενιαία , αλλά και την αποφασιστικότητα τους να αγωνιστούν για να μην περάσουν τα όποια σχέδια σε βάρος τους, και σε βάρος της προοπτικής των ΕΛΠΕ.
ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ
· Κυρίαρχο θέμα που άμεσα θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε είναι το ζήτημα του ασφαλιστικού στη γενικότητα του. Είναι ένα πρόβλημα βέβαια που αφορά όλους τους εργαζόμενους της χώρας, και η λύση του προϋποθέτει συνολική και ενιαία στάση και αντίδραση.
· Σε αυτή τη κατεύθυνση πρέπει και η συμβολή του δικού μας Σωματείου να είναι αποφασιστική μαζί με όλους τους εργαζόμενους για να δοθεί λύση και να γίνουν εκείνες οι αλλαγές στη βάση των αρχών για Δημόσια, καθολική, αναδιανεμητική, υποχρεωτική, Κοινωνική ασφάλιση, και των θέσεων του συνδικαλιστικού κινήματος για την υλοποίηση της τριμερούς χρηματοδότησης, αξιοποίηση των διαθεσίμων μακριά από την λογική του χρηματιστηριακού τζόγου, ενοποίηση ταμείων, επιστροφή όλων των χρεών του κράτους, 35ετια χωρις όριο ηλικίας, να παραμείνουν τα βαριά και ανθυγιεινά, να μην αυξηθούν τα όρια ηλικίας, κατάργηση των αντιασφαλιστικων νόμων των κυβερνήσεων της Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ κα.
· ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΗ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
· Η ενοποιημένη ΕΣΣΕ, που εφαρμόστηκε από τις αρχές του 1999 και βασίστηκε στην υπάρχουσα σύμβαση των πρώην ΕΛΔΑ ,ήταν προϊόν επεξεργασίας της Διοίκησης της εταιρείας, που αποδέχτηκε το «αντιπροσωπευτικό» Σωματείο. Μπορεί από την οικονομική της πλευρά να ευνόησε περισσότερο τους εργαζόμενους των πρώην ΕΛΔΑ, γιατί ήδη είχαν τις μικρότερες αποδοχές, ωστόσο δημιούργησε αρκετά προβλήματα στους συνάδελφους των άλλων εταιρειών της πρώην ΔΕΠ, και αποτέλεσε και αποτελει εμπόδιο στην παραπέρα ενοποίηση των Σωματείων.
· Πρέπει το νέο Δ.Σ. να συγκεντρώσει όλα τα προβλήματα που υπήρξαν από την εφαρμογή αυτής της σύμβασης όπως και προβλήματα εντάξεων, ανισοτήτων, αδικιών, και να διαμορφώσει ένα πλαίσιο διεκδίκησης και λύσης τους.
· Σαν ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ έχουμε επεξεργαστεί προτάσεις που πιστεύουμε πως δίνουν λύσεις και διέξοδο στα παραπάνω προβλήματα ,προτάσεις που θα παρουσιάσουμε αναλυτικά στην περίοδο διαμόρφωσης του νέου πλαισίου διεκδίκησης της Ε.Σ.Σ.Ε.
ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ
· Είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι με το ισχύον σύστημα αξιολόγησης, που πρέπει να αλλάξει ριζικά.
· Η αξιολόγηση να χρησιμοποιείται μόνο για την επιλογή των καλύτερων, ικανότερων και πιο άξιων εργαζομενων, για να καλύψουν τις κενές, η τις νέες οργανικές θέσεις ευθύνης, δηλαδή για τις βαθμολογικές προαγωγές.
· Η μισθολογική προαγωγή. πρέπει να αποσυνδεθεί από την αξιολόγηση.
· Βασική ιδέα είναι ότι πρέπει όλοι οι συνάδελφοι με τα ίδια τυπικά προσόντα να έχουν τη δυνατότητα σε όλη τη διάρκεια των 35 περίπου χρόνων που θα εργαστούννα καλύψουν όλο το εύρος των κλιμακίων της ειδικότητας τους από το εισαγωγικό μεχρι το καταληκτικό. Ακόμα θα πρέπει να αποσυνδεθεί ο βαθμός π.χ. εργοδηγός, απ’ τα κλιμάκια και να καθιερωθεί επίδομα θέσης το οποίο θα παίρνουν όσοι κατέχουν και για όσο διάστημα τον κατέχουν έναν από τους αναφερόμενους βαθμούς.
· Για να λειτουργήσει σωστά και αντικειμενικά η αξιολόγηση, πρέπει να υπάρξει οργανόγραμμα σε όλα τα επίπεδα με βάση τις ανάγκες της εταιρείας και όχι τις ανάγκες προσώπων.
· Να υπάρξει περιγραφή του αντικειμένου εργασίας για κάθε θέση εργασίας η ευθύνης και με βάση αυτήν να γίνεται η τεκμηριωμένη εκτίμηση της απόδοσης και η επίτευξη των στόχων που έχουν μπει για τον αξιολογούμενο χρόνο.
ΤΙ ΘΕΛΟΥΜΕ
· Θέλουμε τα ΕΛΠΕ αναπτυξιακό εργαλείο στα χέρια του κράτους σε ένα ευαίσθητο και στρατηγικό τομέα , όπως αυτόν της ενέργειας. Δεν θέλουμε μια κοινή και απρόσωπη Εταιρεία «παράρτημα» κάποιας άλλης , με αποκλειστικό στόχο το κέρδος.
· Θέλουμε μια εταιρεία που θα διαμορφώνει τις τιμές της αγοράς προς όφελος του καταναλωτή στα πλαίσια ενός εκδημοκρατισμένου δημόσιου τομέα που θα λειτουργεί με βάση τα συμφέροντα της χώρας και των εργαζομένων, και οχι φέουδο της εκάστοτε κυβέρνησης.
· Θέλουμε την Εταιρεία με όραμα για το αύριο , που θα γεμίζει σιγουριά και αξιοπρέπεια τον κάθε συνάδελφο. Την Εταιρεία που θα μας σέβεται και δεν θα προσπαθεί με δικολαβίστικους τρόπους να μειώσει το έργο και την αξιοπρέπεια μας
ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ
Για την έναρξη διαπραγματεύσεων με αντικείμενο την κατάρτιση και υπογραφή:
1. Της Ειδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας έτους 2002 - 2003 για την ρύθμιση των όρων και συνθηκών εργασίας και άλλων συναφών ζητημάτων των έμμισθων πολιτικών υπαλλήλων με σχέση εργασίας Δημοσίου Δικαίου των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των Ν.Π.Δ.Δ. αυτών, για όσα ζητήματα δύναται να ρυθμιστούν βάσει του άρθρου 3, παρ. 2 του Ν. 2738/99 και
2. Της Συλλογικής Συμφωνίας έτους 2002 - 2003 για την ρύθμιση των όρων και συνθηκών εργασίας των παραπάνω, παρ. 1 υπαλλήλων με σχέση εργασίας Δημοσίου Δικαίου για όσα ζητήματα δύναται να ρυθμιστούν βάσει του άρθρου 13, παρ. 1 του Ν. 2738/99.
Της Δευτεροβάθμιας συνδικαλιστικής οργάνωσης των υπαλλήλων της παρ. 1 του άρθρου 1 του Ν. 2738/99 με την επωνυμία "ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ" (Π.Ο.Ε. - Ο.Τ.Α.), που εδρεύει στην Αθήνα, επί της οδού Καρόλου 24, όπως εκπροσωπείται νόμιμα.
Προς:
1. Τον Υπουργό Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης (ΥΠ.ΕΣ.Δ.Δ.Α.), που κατοικοεδρεύει στην Αθήνα, επί της οδού Βασ. Σοφίας, αριθμός 15.
2. Το Ελληνικό Δημόσιο, όπως νόμιμα εκπροσωπείται από τον Υπουργό Οικονομικών, που κατοικοεδρεύει στη Αθήνα, οδός Καραγεώργη Σερβίας, αριθμός 10.
α. Για τα προς διαπραγμάτευση ζητήματα της Ειδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.
β. Για τα προς διαπραγμάτευση ζητήματα της Συλλογικής Συμφωνίας.
Κοινοποιείται προς:
1. Τον Υπουργό Γεωργίας, που κατοικοεδρεύει στην Αθήνα, οδός Αχαρνών, αριθμός 2.
2. Τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, που κατοικοεδρεύει στην Αθήνα, οδός Πειραιώς, αριθμός 40.
3. Τον Υπουργό Υγείας και Πρόνοιας, που κατοικοεδρεύει στην Αθήνα, οδός Αριστοτέλους, αριθμός 17.
4. Τον Υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, που κατοικοεδρεύει στην Αθήνα, οδός Σταδίου, αριθμός 29.
5. Στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, που εδρεύει στην Αθήνα, οδός Πανεπιστημίου, αριθμός 37.
6. Στη Διεύθυνση Διοίκησης Ανθρώπινου Δυναμικού, του Υπουργείου Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, που εδρεύει στην Αθήνα, οδός Βασ. Σοφίας, αριθμός 15.
7. Στη Διεύθυνση Λειτουργίας Ο.Τ.Α., του Υπουργείου Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, που εδρεύει στην Αθήνα, οδός Σταδίου, αριθμός 27.
8. Στο Διοικητή του Οργανισμού Γεωργικών Ασφαλίσεων (Ο.Γ.Α.), που κατοικοεδρεύει στην Αθήνα, οδός Πατησίων, αριθμός 30.
9. Στο Διοικητή του Ε.Λ.Γ.Α., που κατοικοεδρεύει στην Αθήνα, οδός Μεσογείων, αριθμός 45.
10. Στον Πρόεδρο και τα μέλη του Δ.Σ. της Κ.Ε.Δ.Κ.Ε., που κατοικοεδρεύει στην Αθήνα, οδός Γενναδίου, αριθμός 8.
11. Στον Πρόεδρο και τα μέλη του Δ.Σ. του Τ.Υ.Δ.Κ.Υ., που κατοικοεδρεύει στην Αθήνα, οδός Σόλωνος, αριθμός 108.
12. Στον Πρόεδρο και τα μέλη του Δ.Σ. του Τ.Α.Δ.Κ.Υ., που κατοικοεδρεύει στην Αθήνα, οδός Αγ. Κωνσταντίνου, αριθμός 20.
Αξιότιμοι κύριοι,
Είναι φυσικό και με την εμπειρία εξέλιξης των διαπραγματεύσεων το 2001 η Π.Ο.Ε. - Ο.Τ.Α. ν' αντιμετωπίζει με μεγάλη επιφύλαξη τις διαπραγματεύσεις για το έτος 2002.
Η σημερινή κατάσταση στις σχέσεις Κυβέρνησης και συνδικαλιστικού κινήματος των Δημοσίων Υπαλλήλων για ικανοποίηση των αιτημάτων τους, που αφορούν σε αυξήσεις πάνω από τον πληθωρισμό, την καταβολή του οικογενειακού επιδόματος αναδρομικά και στους δύο συζύγους, την καθυστέρηση της ψήφισης της εισοδηματικής πολιτικής και καταβολής της πενιχρής αύξησης του 2,5%, αλλά και την υπαναχώρηση της κυβέρνησης στην υλοποίηση των συμφωνηθέντων από το έτος 2000 (αύξηση της εφ' άπαξ αποζημίωσης των εργαζομένων αορίστου χρόνου από 1.500.000 Δρχ. σε 3.000.000 Δρχ.), την προώθηση και ψήφιση στη Βουλή σημαντικών ρυθμίσεων που τροποποιούν τις εργασιακές μας σχέσεις και καταργούν σημαντικές διατάξεις (άρθρο 263 του Π.Δ. 410/95) συμβιβασμός και κατάργηση δίκης, αγνοώντας το συνδικαλιστικό κίνημα των Ο.Τ.Α. και τις θέσεις του, επιβεβαιώνουν αντιλήψεις και πρακτικές μονομέρειας που επιβαρύνουν, εάν δεν υπομονεύουν, την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων.
Η Π.Ο.Ε. - Ο.Τ.Α. με αίσθημα ευθύνης και μοναδικό κριτήριο την καταξίωση του θεσμού κρίνει σκόπιμο να διατυπώσει και να υποβάλει τα αιτήματά της και τις θέσεις της για διαπραγμάτευση.
Με πλήρη συνείδηση των δυνατοτήτων για την ικανοποίηση των αιτημάτων μας και την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων, είμαστε υποχρεωμένοι, καθαρά και με ευθύτητα να καλέσουμε την Κυβέρνηση ν' αποδείξει την πολιτική της Βούληση και ν' ανταποκριθεί με ουσιαστικό τρόπο στα Οικονομικά και θεσμικά αιτήματα των εργαζομένων στους Ο.Τ.Α.
Παρά τη μέχρι σήμερα εξέλιξη των πολιτικών και νομοθετικών παρεμβάσεων που δείχνει ότι η κυβέρνηση και ιδιαίτερα το Οικονομικό της επιτελείο, αντιμετωπίζουν ως περιττό βάρος τον θεσμό των Συλλογικών Διαπραγματεύσεων.
Για όλους αυτούς τους λόγους, το συνδικαλιστικό κίνημα των εργαζομένων στους Ο.Τ.Α. πραγματοποίησε στις 27 και 29 Μαρτίου, αλλά και στις 3, 4 Απριλίου 2002 απεργιακές κινητοποιήσεις με σκοπό την επίλυση βασικών αιτημάτων που περιέχονται και στο παρόν διεκδικητικό πλαίσιο.
Γι' αυτό καλούμε την κυβέρνηση και τους αρμόδιους Υπουργούς να ικανοποιήσουν τα αιτήματα και να δώσουν λύσεις στα προβλήματά του κλάδου μας, ειδάλλως οι αγωνιστικές μας κινητοποιήσεις θα είναι φυσικό επακόλουθο.
ΠΛΑΙΣΙΟ ΑΙΤΗΜΑΤΩΝ ΘΕΣΕΩΝ
ΚΑΙ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ ΤΗΣ Π.Ο.Ε. - Ο.Τ.Α.
ΓΙΑ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ ΜΕ ΣΤΟΧΟ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ:
1. ΕΙΔΙΚΗΣ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
2. ΣΥΛΛΟΓΙΚΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ
Α. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ :
Η Π.Ο.Ε. - Ο.Τ.Α. διεκδικεί την προώθηση ενός νέου μισθολογίου των Δημοσίων Υπαλλήλων και των υπαλλήλων των Ο.Τ.Α. με την ένταξη όλων των επιδομάτων (χρονοεπίδομα, εξομάλυνσης, απόδοσης) στο βασικό μισθό που ο κατώτερος θα διαμορφωθεί στις 280.000 δρχ.
Το νέο μισθολόγιο πρέπει να περιλαμβάνει :
1. Ακώλυτη μισθολογική εξέλιξη με βάση το χρόνο υπηρεσίας.
2. Πρόσθετη αμοιβή και κίνητρα για θέσεις ευθύνης.
3. Σταθερές βελτιωμένες σχέσεις με αποδοχή εσωτερικής σχέσης 1:2 εξωτερικής 1: 3.
4. Διπλασιασμό του οικογενειακού επιδόματος.
Η αποδοχή ενός τέτοιου αιτήματος από την κυβέρνηση θα τροποποιούσε και τα κλαδικά - οικονομικά αιτήματα.
Απορρίπτουμε την εισοδηματική πολιτική της κυβέρνησης (αύξηση 2,5 %) που επιβαρύνει τους εργαζόμενους, όταν ο πληθωρισμός τρέχει με 4%.
Ζητάμε πραγματικές αυξήσεις πάνω από τον πραγματικό πληθωρισμό.
Συγκεκριμένα καταθέτουμε τα παρακάτω αιτήματα :
1. Επαναδιατύπωση του ειδικού επιδόματος των Ο.Τ.Α. σύμφωνα με την πιο κάτω περιγραφή και συγχρόνως αύξησή του:
α. Για το προσωπικό καθαριότητας εξωτερικών χώρων, αφοδευτηρίων, οδηγούς απορριμματοφόρων αυτοκινήτων, εργατοτεχνίτες αποχέτευσης, προσωπικό νεκροταφείων, ρίψης ασφάλτου και συνεργείων επισκευής απορριμματοφόρων οχημάτων από τριάντα τρεις χιλιάδες (33.000) δραχμές σε πενήντα χιλιάδες (50.000) δραχμές - 146,74 .
β. Για το εποπτικό προσωπικό καθαριότητας τεχνικό προσωπικού, τεχνίτες εν γένει, υγειονομικό προσωπικό, γεωπονικό προσωπικό, μουσικοί πνευστών οργάνων, Δημοτικής Αστυνομίας και όλοι οι κλάδοι της κατηγορίας Υ.Ε. από είκοσι επτά χιλιάδες πεντακόσιες (27.500) δραχμές σε σαράντα τρεις χιλιάδες (43.000) δραχμές - 126,19 .
γ. Για λοιπό προσωπικό, από δεκαέξι χιλιάδες πεντακόσιες (16.500) δραχμές σε τριάντα δύο χιλιάδες (32.000) δραχμές - 93,91 .
2. Καθορισμός του ωρομισθίου για την προσφορά υπερωριακής εργασίας με βάση τις συνολικά καταβαλλόμενες αποδοχές μιας και είναι αναγκασμένες πολλές υπηρεσίες να εργάζονται επί 12ώρου, 24ώρου βάσεως και όλες τις ημέρες το μήνα και δεν μπορεί η αμοιβή για εργασία τις Κυριακές και εξαιρέσιμες ημέρες να είναι μικρότερη της καθημερινής.
3. Καταβολή επιδόματος χρήστη Η/Υ, σ΄ όσους κατά κύρια απασχόληση εργάζονται μπροστά σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές, ανεξαρτήτου ειδικότητος.
4. Αναπροσαρμογή της Κ.Υ.Α. αριθμ. 2/75839/0022 (Φ.Ε.Κ. - ΤΕΥΧΟΣ Β΄ - ΑΡ. ΦΥΛΛΟΥ 89/30-1-2002) για αύξηση των ορίων υπερωριακής εργασίας υπαλλήλων των Δήμων και Κοινοτήτων που θα τηρούν τα πρακτικά των συνεδριάσεων του Δημοτικού και Κοινοτικού Συμβουλίου ως και των Συμβουλίων των Συνδέσμων, Νομικών Προσώπων και ιδρυμάτων.
Αναλυτικά διεκδικούμε:
α. Με πληθυσμό έως δέκα χιλιάδων (10.000) κατοίκων από δεκαπέντε (15) ώρες το μήνα σε είκοσι πέντε (25) ώρες.
β. Με πληθυσμό από δέκα χιλιάδες ένα (10.001) κατοίκους έως τριάντα χιλιάδες (30.000) από είκοσι (20) ώρες το μήνα σε τριάντα (30) ώρες.
γ. Με πληθυσμό από τριάντα χιλιάδες ένα (30.001) κατοίκους και άνω από είκοσι πέντε (25) ώρες το μήνα σε τριάντα πέντε (35) ώρες.
Ενώ, μελλοντικά η καταβολή να γίνεται με βάση το χρονικό όριο συνεδρίασης των αντίστοιχων συμβουλίων.
5. Αύξηση του επιδόματος ευθύνης:
α. Στους διευθυντές από 30.000 Δρχ. σε 60.000 Δρχ. - 176,08 .
β. Στους τμηματάρχες από 15.000 Δρχ. σε 30.000 Δρχ. - 88,04 .
γ. Στους προϊστάμενους αυτοτελούς γραφείου από 6.000 Δρχ. σε 12.000 Δρχ. - 35,22 .
6. Τροποποίηση της Κ.Υ.Α. αριθμ. 2030604/3595/0022/93 (Φ.Ε.Κ. - ΤΕΥΧΟΣ Β΄ - ΑΡ. ΦΥΛΛΟΥ 421/14-6-93) για αύξηση της αμοιβής των μελών των υπηρεσιακών Συμβουλίων των Ο.Τ.Α.
Αναλυτικά, όπως πιο κάτω:
α. Για τον Πρόεδρο και τον Αναπληρωτή του, 15.000 δρχ. - 44,02 κατά συνεδρίαση.
β. Για τα τακτικά και αναπληρωματικά μέλη, 9.000 δρχ. - 26,41 κατά συνεδρίαση.
γ. Για τον Γραμματέα και τον αναπληρωτή του, 9.000 δρχ. - 26,41 κατά συνεδρίαση.
Β. ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ:
1. Πρόσληψη μόνιμου προσωπικού με βάση τις πάγιες και διαρκείς ανάγκες των Ο.Τ.Α., με βάση τις προβλέψεις των Ο.Ε.Υ.
2. Κατάργηση του θεσμού των εκτάκτων και πρόσληψη μόνο εποχιακού προσωπικού, η διάρκεια του οποίου δεν θα ξεπερνάει τους τέσσερις (4) μήνες.
Προϋπόθεση για την πρόσληψη αυτού του προσωπικού είναι η πρόβλεψη σε αριθμό και η συγκεκριμένη αιτιολόγηση της στους Ο.Ε.Υ. των Ο.Τ.Α.
3. Τακτοποίηση του προσωπικού των Ο.Τ.Α. που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, σύμφωνα με τα πιο κάτω:
α. Το εδ. β της παρ.1 του άρθρου 17 του Ν. 2839/2000 να εξαλειφθεί (το δίμηνο).
β. Να γίνει αποδεκτή η 579/2001 γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους.
γ. Η 190/2001 Γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους να έχει εφαρμογή για όλο το προσωπικό και έτσι να μην ισχύει το τελευταίο εδάφιο της παρ. 2 του άρθρου 17 του Ν. 2839/2000.
δ. Να συμπεριληφθεί παράγραφος που να ορίζει ότι το προσωπικό που υπηρετεί μέχρι την ψήφιση του Συντάγματος με συμβάσεις εργασίας ιδιωτικού ορισμένου χρόνου ή με συμβάσεις μίσθωσης έργου και έχουν συνολικό χρόνο υπηρεσίας πλέον των 24 μηνών, ανεξάρτητα από διακοπές.
ε. Το προσωπικό που έχει προσληφθεί σε Δημοτικές Επιχειρήσεις και προσφέρει τις υπηρεσίες του στους Ο.Τ.Α. και έχει τις προϋποθέσεις που θέτει ο νόμος τακτοποιείται στους Ο.Τ.Α. Η δε επιχείρηση, εφόσον δεν έχει άλλο προσωπικό διαλύεται.
ζ. Να έχουν τουλάχιστον μια έγκριση είτε για ορισμένου χρόνου είτε για μίσθωση έργου και να έχουν συμπληρώσει τουλάχιστον 24 μήνες με οποιαδήποτε σχέση (απλή σχέση εργασίας, προσωρινά μέτρα κλπ.).
4. Σε περίπτωση που δεν καλυφθεί το προσωπικό που ήδη υπηρετεί να προκριθεί η μοριοδότηση και να μην ισχύουν τα όρια ηλικίας.
5. Χαρακτηρισμός των αμιγών Δημοτικών Επιχειρήσεων ως Ο.Τ.Α., όπου δραστηριοποιούνται εκτός των οργανωμένων υπηρεσιών των Ο.Τ.Α., υπαγωγή του προσωπικού τους στο Γ΄ μέρος του Ν. 1188/81, ένταξή τους σε οργανικές θέσεις στο κανονισμό προσωπικού των επιχειρήσεων.
6. Η ίδρυση και δημιουργία Δημοτικών Επιχειρήσεων να γίνεται μετά από μελέτη για συγκεκριμένη απόδοση κερδών, και να προβλέπεται μόνο σε τομείς που μπορεί να αναπτύσσεται καθαρά επιχειρηματική δραστηριότητα και στους οποίους σήμερα ενεργοποιείται ο ιδιωτικός τομέας.
Ν΄ απαγορεύεται η δημιουργία τους σε υπηρεσίες που έχουν δημόσιο και κοινωνικό χαρακτήρα ή αναφέρονται στους Ο.Ε.Υ. του οικείου Ο.Τ.Α.
7. Για το προσωπικό που υπηρετεί σήμερα στη Δημοτική Αστυνομία να τεθεί συγκεκριμένο, χρονικό όριο και με μόνο στοιχείο την αίτησή τους για μετάταξη τους σ΄ άλλο κλάδο, γιατί μετά την εφαρμογή του Π.Δ., αλλάζει ουσιαστικά ο χαρακτήρας αυτής της υπηρεσίας.
8. Κατάργηση της ψηφισθείσας διάταξης (άρθρο 27, παρ. 8, του Νόμου "Αναβάθμιση της πολιτικής Προστασίας και λοιπές διατάξεις" για την πρόσληψη απόστρατων αξιωματικών της Ελληνικής Αστυνομίας με σκοπό την οργάνωση και εκπαίδευση της Δημοτικής Αστυνομίας.
9. Το προσωπικό των Ο.Τ.Α. με σχέση εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου, μερικής απασχόλησης να μετατραπεί σε πλήρους απασχόλησης με αποφάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων, εφόσον υπάρχουν υπηρεσιακές ανάγκες.
10. Να προχωρήσει νομοθετικά η συγχώνευση των Νομικών Προσώπων, που δημιουργούνται διασπώντας το "ενιαίο" της λειτουργίας των Δήμων.
Σταδιακή κατάργησή τους και ενσωμάτωση τους στις υπηρεσίες των Δήμων.
11. Οι διαδημοτικές συνεργασίες να πραγματοποιηθούν με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο, αντιμετωπίζοντας έτσι τα προβλήματα που έχουν προκύψει σε μικρούς "Καποδιστριακούς" Δήμους, όπως αυτά των Τεχνικών Υπηρεσιών και των Ταμειακών Υπηρεσιών, χωρίς τη δημιουργία και νέων Νομικών Προσώπων που θα προκαλέσουν δυσλειτουργικότητα.
Γ. ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ - ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΙΚΑ:
1. Επέκταση των κάθε φορά ισχυουσών διατάξεων για τις προϋποθέσεις και τα όρια ηλικίας στις ειδικότητες που αναφέρονται στον κανονισμό Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων του Ι.Κ.Α. (Κ.Β.Α.Ε.) και στους μόνιμους υπαλλήλους των Ο.Τ.Α. των αντιστοίχων ειδικοτήτων.
Μεταβατικά, για το προσωπικό που ήδη υπηρετεί, να μην επιβαρυνθεί με επασφάλιστρο πέραν της 12ετίας. Το ίδιο να ισχύσει αναδρομικά και για το προσωπικό καθαριότητας που του δόθηκε αυτή η δυνατότητα με βάση σχετική διάταξη του Ν. 2703/98.
Για τις ίδιες κατηγορίες το ύψος της σύνταξης να υπολογίζεται διαφορετικά, λαμβανομένου υπ' όψιν και το ύψος των κρατήσεων που έχει για την κύρια σύνταξη.
2. Να προβλεφθεί ειδικό συνταξιοδοτικό καθεστώς για το προσωπικό της Δημοτικής Αστυνομίας .
3. Αντιμετώπιση του προβλήματος της πρόωρης συνταξιοδότησης για υπαλλήλους "Καποδιστριακών" Δήμων, πρώην Κοινοτικούς υπαλλήλους .
4. Αύξηση του ορίου αποζημίωσης των εργαζομένων στους Ο.Τ.Α. με σχέση εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου χρόνου και Δημοσίου Δικαίου με ασφαλιστικό φορέα το Ι.Κ.Α. από 1.500.000 δρχ. σε 3.000.000 δρχ.
α. Δημόσιο - καθολικό και κοινωνικό σύστημα ασφάλισης.
β. Μείωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης.
γ. Αύξηση των συντάξιμων αποδοχών.
δ. Αποτροπή της Ιδιωτικοποίησης της Κοινωνικής Ασφάλισης.
ε. Επέκταση της Διαδοχικής Ασφάλισης.
ζ. Κατοχύρωση και διεύρυνση της Επικουρικής Ασφάλισης.
στ. Δίκαιες ρυθμίσεις για τη μητέρα και τη γυναίκα.
Δ. ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΤΑΜΕΙΑ ( Τ.Υ.Δ.Κ.Υ. - Τ.Α.Δ.Κ.Υ. ):
1. Υπαγωγή στην ασφάλιση του Τ.Α.Δ.Κ.Υ. και του Τ.Υ.Δ.Κ.Υ. όλων των εργαζομένων των Ο.Τ.Α.
2. Τροποποίηση του κανονισμού παροχών του Τ.Υ.Δ.Κ.Υ. με παράλληλη βελτίωση του.
3. Αύξηση του ποσού που χορηγείται από το Τ.Υ.Δ.Κ.Υ. για τις ορθοδοντικές εργασίες.
4. Άμεση πρόσληψη ελεγκτών ιατρών στο Τ.Υ.Δ.Κ.Υ.
5. Ίδρυση περιφερειακών γραφείων τεσσάρων (4) στην Αττική και στους μεγάλους Νομούς για την καλύτερη εξυπηρέτηση των υπαλλήλων των απομακρυσμένων Δήμων.
6. Αύξηση από 7% σε 8% του τρόπου υπολογισμού του μηνιαίου βοηθήματος και εφαρμογή των διατάξεων σε σχέση με τις κρατήσεις που ισχύουν για τους ασφαλισμένους πριν το 1992 και γι΄ αυτούς που έχουν πρώτοασφαλισθεί σε κύριο ασφαλιστικό φορέα μετά το 1993.
7. Αύξηση του εφάπαξ του Τ.Α.Δ.Κ.Υ. σε 120 βοηθήματα.
8. Θεσμοθέτηση της δυνατότητας με απόφαση του Δ.Σ. του Τ.Α.Δ.Κ.Υ. της χορήγησης χαμηλότοκων δανείων στους ασφαλισμένους του, όπως γίνεται και σε άλλα ταμεία.
9. Την σύνταξη μελέτης για τη δυνατότητα ενοποίησης του Τ.Α.Δ.Κ.Υ. και του Τ.Υ.Δ.Κ.Υ.
10. Εφαρμογή των διατάξεων (συνταξιοδοτικό - ασφαλιστικό) που ισχύουν για το μόνιμο προσωπικό των Ο.Τ.Α. και σ΄ αυτό των Ν.Π.Δ.Δ. με πρόβλεψη για το προσωπικό που υπηρετεί σήμερα της δυνατότητας επιλογής ασφαλιστικού φορέα.
11. Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων στα Δ.Σ. του Τ.Υ.Δ.Κ.Υ. και Τ.Α.Δ.Κ.Υ. να μην αναφέρονται ως Δημοτικοί και Κοινοτικοί υπάλληλοι, μιας και μετά την εφαρμογή του Καποδίστρια δεν υπάρχουν Κοινότητες, αλλά εργαζόμενοι των Ο.Τ.Α.
Και να ορίζονται από την αντιπροσωπευτικότερη συνδικαλιστική οργάνωση του κλάδου.
Ε. ΥΓΙΕΙΝΗ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑ:
1. Δημιουργία φορέα μέσω του Τ.Υ.Δ.Κ.Υ. σε επίπεδο των Ο.Τ.Α. και με την συμμετοχή των συναρμόδιων φορέων (ΥΠ.ΕΣ.Δ.Δ.Α., Κ.Ε.Δ.Κ.Ε., Ε.Ε.Τ.Α.Α. Α.Ε. και της Π.Ο.Ε. - Ο.Τ.Α.) για τη διαρκή παρακολούθηση, ενημέρωση και διενέργεια μελετών και ερευνών των συνθηκών εργασίας στις ιδιαίτερα βεβαρημένες, από άποψη συνθηκών εργασίας, κατηγορίες εργαζομένων στα Β.Α.Ε.
2. Πιστή εφαρμογή του θεσμικού πλαισίου και των Σ.Σ.Ε. για τα ζητήματα Υγιεινής και Ασφάλειας και επιβολή κυρώσεων, όπου υπάρχει άρνηση ή πλημμελής εφαρμογή τους.
3. Κωδικοποίηση των διατάξεων περί Υγιεινής και Ασφάλειας των Εργαζομένων με ευθύνη του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.
4. Αναδιατύπωση της υπουργικής απόφασης και εναρμόνισή της στις σύγχρονες ανάγκες για τις παροχές σε είδος (ρούχα, γάλα, κ.λ.π.).
5. Όταν οι παροχές σε είδος δεν χορηγούνται στις προβλεπόμενες προθεσμίες, να δοθεί η δυνατότητα να αποτιμούνται και να καταβάλλονται στους δικαιούχους σε χρήμα, πάντα με τη σύμφωνη γνώμη του σωματείου.
ΣΤ. Ο.Γ.Α. - Ε.Λ.Γ.Α.:
Αποκλειστική διαπραγμάτευση από την Π.Ο.Ε. - Ο.Τ.Α. για τα θέματα που αφορούν τους εργαζόμενους στους Ο.Τ.Α. για τον Ο.Γ.Α. και Ε.Λ.Γ.Α.
1. Αναπροσαρμογή της πάγιας κατώτατης αποζημίωσης των ανταποκριτών του Ο.Γ.Α. από 1-1-2002 σε 700 .
2. Ετήσιο ποσό κατά συνταξιούχο ή επιδοματούχο σε 6 .
3. Ετήσιο ποσό αποζημίωσης για εργασίες κλάδου κύριας ασφάλισης σε 3 για κάθε ασφαλισμένο που αναγράφεται στον κλάδο κύριας ασφάλισης.
4. Για κάθε χορήγηση συνταγολογίου ενιαίου τύπου 1,50 .
5. Διατήρηση της προσαύξησης κατά 40% που χορηγείται στους Ανταποκριτές των Νομών Ροδόπης και Ξάνθης καθώς και στις κοινότητες Μικρού Δερείου και Συκορράχης Ν. Έβρου, και επέκταση της σε όλους τους ανταποκριτές για την εγγραφή αλλοδαπών στον κλάδο κύριας ασφάλισης.
6. Καταβολή πρόσθετης αμοιβής για τις νέες υποβληθείσες αιτήσεις στις επιδοματούχες πολύτεκνες μητέρες.
7. Καταβολή πρόσθετης αμοιβής 5 για την εργασία ασφάλισης των αλλοδαπών με βάση τις υποβληθείσες δηλώσεις στους ανταποκριτές και όχι με αυτές που θα εγκριθούν από τον Ο.Γ.Α. για ασφάλιση.
8. Η δυνατότητα υπογραφής προγραμματικής σύμβασης μεταξύ Υπουργείου Εσωτερικών, Κ.Ε.Δ.Κ.Ε., Π.Ο.Ε. - Ο.Τ.Α. και των αρμόδιων οργανισμών (Ο.Γ.Α. και Ε.Λ.Γ.Α.) για τις υπηρεσίες που θα παρέχονται.
9. Με την υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης η εφάπαξ αποζημίωση που χορηγείται μετά την απόλυση η απαλλαγή του ανταποκριτή Ο.Γ.Α. από τα καθήκοντα του, να χορηγηθεί άμεσα σ' όλους τους ανταποκριτές του Ο.Γ.Α. ανάλογα με τα χρόνια ασκήσεως των καθηκόντων τους.
10. Αύξηση (διπλασιασμός) της πάγιας αποζημίωσης κυρίων ανταποκριτών Ε.Λ.Γ.Α.
11. Αύξηση (διπλασιασμός) της αποζημίωσης κατά δήλωση του Ε.Λ.Γ.Α.
12. Τις εργασίες του Υπουργείου Γεωργίας (όπως εξισωτικές αποζημιώσεις - κτηνοτροφικά - Γεωργικά θέματα) να πραγματοποιούν οι φυσικοί φορείς Ενώσεις και Γεωργικοί Συνεταιρισμοί.
Ζ. ΘΕΣΜΙΚΑ - ΚΛΑΔΙΚΑ:
1. Εφαρμογή στους Ο.Τ.Α. του 35ωρου για όλες τις υπηρεσίες που σήμερα εργάζονται 37, 5 ώρες και του 30ώρου για αυτές που εργάζονται 32 ώρες και 5 ημέρες εργασίας.
2. Ψήφιση ενός σύγχρονου νέου Κώδικα Δημοτικών Κοινοτικών Υπαλλήλων, με θεσμική πρόβλεψη των δικαιωμάτων των Δημοτικών υπαλλήλων, καθώς και η εναρμόνισή του με διατάξεις του ισχύοντος Δημοσιοϋπαλληλικού Κώδικα, θα αντικειμενοποιεί και θα κάνει πιο αξιοκρατικό το σύστημα της επιλογής προϊσταμένων και πιο δημοκρατική τη σύνθεση των υπηρεσιακών συμβουλίων.
3. Την υπογραφή προγραμματικών συμβάσεων μεταξύ των αρμόδιων φορέων ΥΠ.ΕΣ.Δ.Δ.Α., Κ.Ε.Δ.Κ.Ε. και Π.Ο.Ε. - Ο.Τ.Α. για τις πρόσθετες εργασίες που ανατίθενται στους Ο.Τ.Α. (Ο.Γ.Α., Ε.Λ.Γ.Α., κλπ.).
4. Η ίδρυση ανεξάρτητης σχολής Τ.Α. για την επιμόρφωση τόσο των εργαζομένων όσο των αιρετών.
Μια και τα διάφορα προγράμματα επιμόρφωσης γίνονται αποσπασματικά χωρίς συνέχεια και σε αντικείμενα ή με μεθόδους που δεν αποδίδουν τα αναμενόμενα.
5. Επέκταση των διατάξεων των Σ.Σ.Ε. της Π.Ο.Ε. - Ο.Τ.Α. (άρθρο 7 της Σ.Σ.Ε. του 98) και για το προσωπικό με σχέση εργασίας Δημοσίου Δικαίου.
Επέκταση των διατάξεων που αφορούν τις ημέρες άδειας για το προσωπικό καθαριότητας και στους εργαζόμενους στα οικοδομικά επαγγέλματα και στα συνεργεία συντήρησης των αυτοκινήτων καθαριότητας.
6. Επέκταση της διάταξης της παρ. 22 του άρθρου 7 του Ν. 2557/97 (Φ.Ε.Κ. - ΤΕΥΧΟΣ Α΄ - ΑΡ. ΦΥΛΛΟΥ 271/24-12-1997) και για τους υπαλλήλους των Ο.Τ.Α. που ανήκουν στο κλάδο Δ.Ε. με πτυχία εργοδηγών των σχολών που καταργήθηκαν με το Ν. 576/77.
7. Την έκδοση του Π.Δ. και των Υπουργικών Αποφάσεων που προβλέπονται από το Ν. 2683/99, (Φ.Ε.Κ. - ΤΕΥΧΟΣ Α΄ - ΑΡ. ΦΥΛΛΟΥ 19/9-2-1999), που αναφέρονται γενικά στις άδειες (κανονικές, διευκολύνσεων, αναρρωτικές, εκπαιδευτικές, κλπ.) και οι οποίες ισχύουν, σύμφωνα με το άρθρο τέταρτο και στο μόνιμο προσωπικό των Ο.Τ.Α.
Αναλυτικά :
α. Το Π.Δ. που προβλέπεται να εκδοθεί σύμφωνα με την παρ. 2 άρθρο 50 του Ν. 2683/99 μετά από πρόταση των Υπουργών Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης και Υγείας και Πρόνοιας.
β. Η υπουργική απόφαση που προβλέπεται σύμφωνα με την παρ. 6, άρθρο 53 του Ν. 2683/99 μετά από πρόταση του Υπουργού Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης.
γ. Η υπουργική απόφαση που προβλέπεται σύμφωνα με την παρ. 8, άρθρο 58 του Ν. 2683/99 μετά από πρόταση του Υπουργού Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης.
8. Την κατάργηση της διάταξης του άρθρου 27, παρ. 6 εδάφιο γ του Νόμου "Αναβάθμιση της πολιτικής προστασίας και λοιπές διατάξεις" που αναφέρεται στο άρθρο 263 του Π.Δ. 410/95 (Δ.Κ.Κ.) για το δικαίωμα του συμβιβασμού και κατάργηση δίκης για θέματα μισθολογικά.
Τέλος, σας κάνουμε γνωστό ότι έχουμε καταγγείλει την Ε.Σ.Σ.Ε. για το προσωπικό Ιδιωτικού Δικαίου και αναμένουμε την συνάντηση των εκπροσώπων των Υπουργείων Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης και Οικονομικών για την υπογραφή της Σ.Σ.Ε. για το έτος 2002.
Εξουσιοδοτημένοι εκπρόσωποί μας για την διεξαγωγή των διαπραγματεύσεων ορίζονται οι:
1. Μπαλασόπουλος Θέμης - Πρόεδρος Εκτελεστικής Επιτροπής.
2. Πολυμερόπουλος Βασίλης - Α' Αντιπρόεδρος Εκτελεστικής Επιτροπής.
3. Χαρίσης Γιώργος - Β' Αντιπρόεδρος Εκτελεστικής Επιτροπής.
4. Στρατηγός Γιάννης - Γενικός Γραμματέας Εκτελεστικής Επιτροπής.
Στις συναντήσεις η διαπραγματευτική ομάδα θα συνεπικουρείται από το Νομικό Σύμβουλο της Π.Ο.Ε. - Ο.Τ.Α. κ. Ιδομενέα Γκίκα και τους εξειδικευμένους συνεργάτες του, τεχνικούς συμβούλους και εμπειρογνώμονες της Π.Ο.Ε. - Ο.Τ.Α.
Αρμόδιος δικαστικός επιμελητής, εντέλλεται να επιδώσει νόμιμα την παρούσα σ' αυτούς που απευθύνεται, καθώς και σε όσους συγκοινοποιείται, για να λάβουν γνώση και να επέλθουν οι νόμιμες συνέπειες, αφού την αντιγράψει ολόκληρη στην έκθεση επιδόσεώς του.
Αθήνα, 29 Απριλίου 2002
Για την Εκτελεστική Επιτροπή της Π.Ο.Ε. - Ο.Τ.Α.
Ο Πρόεδρος
Ο Γεν. Γραμματέας
Θέμης Μπαλασόπουλος
Γιάννης Στρατηγός
Πηγή http://www.poeota.gr/anakoinoseis/anak_gen_symb459.html
ΗΘΙΚΟ ΔΙΔΑΓΜΑ:
Όποιος κοιτάει την πάρτη του, του παίρνουν και την πατρίδα και την παρτίδα
Κοιτάξατε την πάρτη σας κύριοι (κατ ευφημισμό) άρα τώρα .....κολυμπάτε.
Το κακό είναι ότι κολυμπάμε όλοι μαζί .
Η διαφορά είναι ότι εμείς οι λοιποί είμαστε χρόνια στο λάκκο που σκάψατε για εμάς μιας και ο συνδικαλισμός ήταν βασισμένος στα πρότυπα του παρτακισμού από τους υπαλλήλους του αριστερισμού, από τους κομματάρχες και α_νοματάρχες και όλα τα εις -άρχες ...Καταντήσατε το όπλο της δημοκρατίας να το στρέψετε κατά της ελευθερίας.
Γιατί θεωρήσατε ότι μόνο εσείς γνωρίζετε και μάχεσθαι περί των κοι_νών αλλά τελικά ούτε οι κύν_ες δεν θα μπορέσουν να ζήσουν.
1 σχόλιο:
Χριστίνα καλησπέρα. Τό κείμενό σου καταπληκτικό. Τά είπες όλα. Τούς σφάζεις μέ τό γάντι καί δέν μπορεί κανείς συν-δικα-ληστής (βαζω ήτα διότι είναι -ληστές καί ουχί -λιστές) αφού όλοι αυτί έχουν κατα-ληστέψει τό χρήμα τού Ελληνικού λαού (βλέπε ΑΔΕΔΥ μέ δήθεν συνέδρια καί φιλοξενίες αλλοδαπών συνέδρων σέ υπερπολυτελέστατα ξενοδοχεία κ.λ.π, χωρός εκατομυρίων). Δέν είναι τυχαίο ότι ό πρόεδρος τους έχει καταντήσει ισόβιος , χειρότερος καί από τόν θεό-βασιλιά Ρά τής Αιγύπτου). Είναι πολλά τά λεφτά Άρη πού μού λέει καί ένας φίλος ( από τό Αργύρης, κρατάει τά δύο πρώτα γράμματα τού ονόματος -Αρ, καί τά δύο τελευταία -ης, = Άρης). Ό συνδικαλισμός οί συν-δικα-ληστες μαζί μέ τούς εφοπ(λου)-ληστές καί οί εργατοπατέρες του, είναι τό μεγάλο καρκίνωμα τής Δημοκρατίας. Είναι τά τσιράκια τού πολιτικού συστήματος αποχαύνωσης καί εγκλωβισμού σέ στάνες τής κομματοκρατίας. Η Δημοκρατία δέν έχει συνδικαλισμό. Λειτουργεί άμεσα μέ τή συμμετοχή όλων τών πολιτών. Μόνος αντίπαλος τής Δημοκρατίας, ή ολιγαρχικοί καί τό κράτος, τό οποίον δημιούργησαν οί ολιγαρχικοί γιά νά ελέγχουν τόν λαό, τήν Δημοκρατία δηλαδή. Τά πολιτεύματα είναι τρία. Ή μοναρχία, ή Ολιγαρχία καί ή Δημοκρατία. Όλα τά επίθετα πού έχουν μπεί μπροστά από τήν Δημοκρατία είναι γιά νά παραπλανούν οί ολιγαρχικοί τόν λαό-λαούς. Τό κράτος τό δημούργησαν καί τό ελέγχουν οί ολιγρχικοί γιά νά εξυπηρετούν τά συμφεροντά τους, αφού οί ίδιοι διωρίζουν τούς εκάστωτε κυβερνήτες-προθυπουργούς, καί ελέγχουν όλα τά κόμματα. Επανέρχομαι σέ αυτό πού είπα στήν αρχή. Κ
Δημοσίευση σχολίου